Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Halk arasında “Antep” olarak da anılan Gaziantep şehri, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan tarihî bir şehirdir. Bulunduğu bölgeye göre çok gelişmiş ve güzel bir şehir olduğundan kimileri burayı “Doğu’nun Paris'i” olarak da adlandırır.

Geçmiş dönemde şehrin İpek Yolu’nun önemli bir geçiş noktası olması, kente zengin bir kültürel miras bırakmıştır. Sadece tarihî yapıları ile değil, farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından farklı ve gelişmiş yemek kültürüyle de öne çıkan bir şehirdir. Tam da bu sebepten Gaziantep’e gurme geziler de düzenlenmektedir.

Gaziantep'in yakınlarında bulunan Dülük, bu yöredeki en eski kenttir. Arkeolojik kazılardan bu kentte Paleolitik dönemden beri insanların yaşadığı bilinmektedir. Romalılar, Dülük yakınlarına “Antiochia ad Taurum” adında yeni bir kent kurar. “Antiochia ad Taurum”, Gaziantep’in bilinen en eski adı olarak kayıtlara geçer. Şehir köklü tarihi boyunca Selçuklular’ın, Memlük Devleti’nin, Dulkadiroğullarının ve Osmanlıların hakimiyetinde kalmıştır. 

Gaziantep, Birinci Dünya Savaşı döneminde bir sancak merkezi idi. Mondros Mütarekesi’nin ardından Osmanlı Devleti resmen son bulmuş ve Anadolu’da bir kurtuluş mücadelesi başlamıştı. Bu dönemde önce İngilizler’in ardından Fransızlar’ın işgallerine uğrayan kent, büyük bir mücadeleye sahne oldu. “Çete” adı verilen küçük yapılanmalarla savunmaya geçildi. Tarihin en şanlı direnişlerinden birine sahne olan Antep, kurtuluş mücadelesinin başarıyla sona ermesinin ardından Mustafa Kemal’in övgülerini alarak “Gazi” unvanına layık görüldü. 1987 yılında ise büyükşehir unvanını aldı. 

Kuzey ve kuzeybatısında Kahramanmaraş, kuzeydoğusunda Yavuzeli, doğusunda Nizip, güneydoğusunda Oğuzeli, güneyinde Kilis, güneybatısında İslahiye ve batısında Nurdağı ile çevrili olan Gaziantep, 6.887 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir.

2016 yılı itibariyle Gaziantep ülkemizi gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nda temsil ediyor. 6000 yıllık geçmişiyle Gaziantep Mutfağı, uluslararası çapta değer gören ve koruma altına alınan kültürel bir mirastır. Cilalı Taş Devri'nden bu yana yerleşimin bulunduğu bu verimli topraklar pek çok medeniyetin izini taşımaktadır. Bu nedenle yöresel yemekler ve yemek kültürü oldukça zengindir. Gaziantep’in İpek ve Baharat Yolları gibi önemli kervan yolları üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının gittikçe zenginleşmesine sebep olmuştur. Kentteki hanlar, hamamlar, imarethaneler kervanların konaklama yerleridir. Ticari amaçla gelen insanların taşıdıkları gastronomik kültürler zamanla yöreyi zenginleştirmiştir. Özellikle İran’a, Hindistan ve Çin’e kadar uzanan bu kervan yolu üzerindeki yemek kültürüne ait her türlü bilgi ve deneyimler Gaziantep Mutfağı'na dahil olmuştur. Güneydeki Arap kültürü de insanların iç içe yaşamlarından dolayı mutfak kültürüne etkili olan faktörler arasındadır. 
Devamını Oku

Gaziantep Nerededir?

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Gaziantep, kuzey ve kuzeybatısında Kahramanmaraş, kuzeydoğusunda Yavuzeli, doğusunda Nizip, güneydoğusunda Oğuzeli, güneyinde Kilis, güneybatısında İslahiye ve batısında Nurdağı ile çevrilidir.

Gaziantep'e Nasıl Gidilir?

Gaziantep’te 1954 yılında hizmete giren tren garı, Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehirden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Her gün İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan direkt ve aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır. Ayrıca Almanya'ya direkt uçuşlar mevcuttur.

Gaziantep’te 1954 yılında hizmete giren tren garı, hâlâ ulaşımda önemli bir yere sahiptir. Her gün Adana, Ankara, Bilecik, Elâzığ, İstanbul, Kahramanmaraş, Karkamış, Malatya, Nizip, Nusaybin ve Osmaniye'ye demiryolu seferleri yapılmaktadır.

Gaziantep'te Nerede Kalınır?

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu bölgesinin en yoğun ve kalabalık şehirlerindendir ve bu yoğunluk kendini birçok alanda göstermektedir. Güneydoğu'da oldukça önemli ve gelişmiş bir şehir olan Gaziantep, yüzyıllarca biriken kültürü, barındırdığı tarihî yapıları, eserleri ve sunduğu doğal güzellikleri ile yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Şehirde pek çok otel, motel, pansiyon, kiralık ev ve oda, kamu misafirhaneleri ve konukevleri yer almaktadır.

Şehrin merkezinde birbirinden lüks otel zincirlerine rastlamak mümkündür. 4 veya 5 yıldızlı otelleri bulabileceğiniz şehir merkezini daha çok iş adamları tercih etmektedir. Bu lüks oteller sahip oldukları geniş salonlar sayesinde iş toplantılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehir merkezinde konaklamak sizlere Gaziantep'in birçok otantik yapısını gösteren çarşı ve pazarlarını da ziyaret edebilme imkanı sunacaktır. Bu yüzden Gaziantep'in pahalı otelleri şehir merkezinde bulunmaktadır. Best Western Ravanda Otel, yüzme havuzu, sauna, spor salonu gibi özellikleri ile Gaziantep'te hizmet vermektedir. Hampton By Hilton Gaziantep City Centre, Holiday Inn Gaziantep, Ali Bey Konağı, Tugcan Hotel Gaziantep'te konaklamak için tercih edilebilecek diğer otellerdir. 

Gaziantep'in ilçelerinde ise daha çok küçük ve butik otellere rastlamak mümkündür. Bu yapıların bir kısmı ise Gaziantep şehrinin kendine has özelliklerini barındıran mimarî yapılar olma özelliği de taşımaktadır. Gaziantep'e ilk kez gidenlere ve şehri gezmek isteyen ziyaretçilere ilçelerde bulunan oteller daha cazip gelebilmektedir. Çünkü iş seyahatleri nedeniyle otel fiyatlarının biraz daha yüksek olduğu şehir merkezine göre ilçelerde bulunan oteller daha uygun fiyatlar sunabilmektedir. 

Ayrıca Gaziantep'te bulunan termal otellerde ve spa sunan otellerde de konaklama imkânı bulabilirsiniz. Gaziantep'in doğal zenginliklerinden faydalanmak isteyen ziyaretçiler için termal otelleri öneririz.

Gaziantep Otelleri - Gaziantep Otel Fiyatları

Baklavasıyla dünyaya nam salan Gaziantep, yeryüzünde şehrinin ismiyle de anılan tek mutfak olma özelliğini taşımaktadır. Mutfağında lezzetli yemeklerin olmasının yanı sıra kültürel zenginliklere sahip olmasıyla turistik geziler için de ilgi gören şehirde, konaklamak için Gaziantep otelleri çok fazla seçenek sunmaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ‘Şehrin-i Ayıntab-ı Cihan’ yani dünyanın gözbebeği şehir diye nitelendirdiği Gaziantep, yüzlerce yıllık tarihe ve kültürel zenginliklere sahip bir şehirdir. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde Çingene Kız Menad ve Zeugma’nın savaş ve barış tanrısı olarak andığı Mars heykeli ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Ardıl Kanyonu ise Ardıl Çayı’nın yüzlerce yıl boyunca yumuşak kireç taşının kayaları oyarak doğal bir şekilde oluşmuştur. Suyu tatlı ve havası temiz olan kanyon, dağcılık sporu için olmasının yanı sıra içerisinde doğal havuzları da bulundurmaktadır. Gaziantep Kalesi, Dülük Antik Kenti, Dülük Mezarları, Zincirli Bedesten, Tarihi Antep Evleri, Bakırcılar Çarşısı, Botanik Bahçe, Rum Kale, Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi gibi pek çok yeri gezebilir; kültür ve tarih kokulu bir tatil geçirebilirsiniz. Lüks otelden tarihi konak evlere, butik otellere pek çok seçenek sunan Gaziantep otellerinde konaklayabilir, şehrin tarihi dokusunun hâlâ korunduğu yerlerde gezintiye çıkabilir, çarşılarından eşsiz baharatlar ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

.

Devamını Oku

Gaziantep Gezilecek Yerler

  Köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep şehri, tarihî yapılarıantik kentleri ve müzeleri ile her yıl pek çok turisti ağırlamaktadır. Taş zeminli dar sokaklarında gezerken bir yandan bakırcıların sesini duyabilir, bir yandan da çağlar boyunca pek çok değişikliğe uğramış ama yine de ayakta duran mimarisini inceleyebilirsiniz.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep sizi tarih, kültür ve yemek zenginliği ile karşılayacak. Yazının icadından önceye uzanan geçmişi ve eşsiz kültürel zenginliğine hayran olacağınız Gaziantep'te gezilecek pek çok yer, görülecek yüzlerce şey var. Tarihi Antep Evleri, Bakırcılar Çarşısı, Bedestenler, Zeugma Müzesi, Belkıs Antik Kenti, Gaziantep Kalesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Kent Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep'te görülecek başlıca yerlerdir. Adını andığımız Gaziantep gezilecek yerler hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.   

Devamını Oku

Gaziantep İçi Ulaşım

Gaziantep şehir içi ulaşımında halk ve belediye otobüsleri, minibüs, tramvay ve taksiler kullanılmaktadır. Otobüsler içinden sarı ve mavi Halk Otobüsleri belediye tarafından işletilmekte olduğu için uygun bir avantaj sağlamaktadır. Bir diğer belediye sistemi adı ile bilinen Gaziulaş tarafından ise tramvay ve belediye otobüslerini işletilmektedir. Bu sayede Gaziantep içinde ucuz ulaşım belediye Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanabilmektedir.

Bu ulaşım ağından faydalanabilmek için “Kart 27” adlı teknolojik ödeme aracını kullanmak gerekmektedir. Bu kart indirimli yolculuk edilmesini de sağlamaktadır. Turistler için tek günlük ulaşım kartları da mevcuttur. Bu yüzden mutlaka üzerinizde bir Kart 27 bulunmalıdır. Bu kart kent içindeki satış noktalarından temin edilebilmektedir.

Şehir içi alternatif ulaşım aracı olarak, özellikle ilçeler arası seyahatte kullanılan minibüs ve dolmuşlardan da faydalanılmaktadır. Daha hızlı ve rahat bir seyahat için ise taksi en ideal araçtır. Hatırlatmakta fayda var; taksi, dolmuş ve minibüsler dışındaki toplu ulaşım araçları nakit para kabul etmiyorlar. 

Havalimanından şehir merkezine ulaşım için de farklı seçenekler kullanılabilmektedir. Havalimanı ve Balıklı arasında çalışan belediye otobüsleriyle ya da özel havalimanı servisiyle ulaşım mümkündür. Belediye otobüslerine alternatif olarak şehir içi en çok kullanılan toplu taşıma HAVAŞ otobüsleridir. Taksi de seçenekler arasındadır. Havalimanı ile şehir merkezi arası 20 kilometredir.

Gaziantep Mutfağı

Köklü bir tarihe sahip olan Gaziantep, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürel zenginlik ister istemez mutfak kültürüne de yansımıştır. Öyle ki Gaziantep mutfağının ünü sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da yayılmıştır. Şehir kültüründe 200’ün üzerinde yemek çeşidi mevcuttur. Sadece yemekleri değil, kurutulmuş gıdaları da öne çıkmaktadır. Kurutulmuş patlıcan, domates ya da biber ile yapılan yemekler mutlaka denenmelidir. Bu kurutulmuş sebzeleri çarşıdan satın almak da mümkündür.

Gaziantep'te kahvaltı anlayışı bile farklıdır. Klasik Türk kahvaltısının yanı sıra yöresel Beyran Çorbası da yenilmektedir. Diğer kahvaltı seçenekleri ise kuzu ciğer (cağırtlak) kebabı ya da bol kaymaklı, çekilmiş antepfıstıklı ve şekerli katmer de olabilmektedir.

Yöresel ev yemeklerinden olan, bayram sabahlarının ve misafirlerin ağırlanmasında ana yemek olan “yuvarlama” (çorbası) Gaziantep’te özel bir yere sahiptir. Nohut, pirinç, kıyma, irmik, dana eti ve yoğurt ile hazırlanır. Oldukça doyurucudur. Bir diğer popüler özel yemek ise “şiveydiz”dir. Sarımsak, kuzu eti, süzme yoğurt ve nohut ile yapılır. Farklı lezzetler arasında Firik pilavı da öne çıkar. Koyun eti, bulgur, firik ve nohut ile yapılmaktadır.

Gaziantep’in lahmacunu bile kendine özeldir. Diğer illerdekilerden farklı olarak sarımsak ve sebze ile hazırlanır. Gevrekliğiyle öne çıkmaktadır. Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında olan kebabın ise envai çeşidini bulmak mümkündür. Bilinen klasik türlerin dışında türlerinin dışında yenidünya, sebze, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ile tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılmaktadır.

Gaziantep için soğan ve sarımsağın yeri ayrıdır. Tarlada ilk çıkmaya başladığı an taze soğan ve sarımsaktan kebaplar, piyazlar ve ev yemekleri yapılıp, böreklerde kullanılır. Fazlası ise kurutularak muhtelif yemeklerin katkı malzemesi olarak veya ana yemeklerin, çorbaların, salçalı ve yoğurtlu yemeklerin içinde kullanılır.  Ayrıca yöre kültürüne göre mevsiminde tazesinin bazı pilav türü yemeklerin yanında yenilmesi gerekir. Bu özelliklere sahip tek kültür dünyada Gaziantep kültürüdür.

Tüm bu yemeklerin yanında tatlıları ile de meşhurdur Gaziantep. Şehrin önemli üretimlerinden antepfıstığı ile yapılan meşhur baklavası, havuç dilimi baklava, şöbiyet, dolama ve antepfıstıklı kadayıfın tadına mutlaka bakılmalıdır.

Devamını Oku

Gaziantep'te Alışveriş

Kültürel yapısı çok zengin olan Gaziantep’te alışveriş için seçenek çok fazladır. Merkezindeki eski çarşı ve pazarlarda bakır objeler, kutnu kumaşlar, şallar, yemeniler, el işlemesi ürünler, el dokuması halı ve kilimler gibi el emeği ürünler bulunabilmektedir. 

Devamını Oku

Gaziantep Gece Hayatı


Gaziantep şehri, bulunduğu bölgenin en kalabalık ve en dinamik nüfusuna sahip olmasından ötürü gündüz hareketli olduğu kadar gece de hareketlidir. Bulunduğu bölgeye göre çok gelişmiş olan Gaziantep’te gece hayatı anlamında bardan gece kulübüne, kafeden türkü bara kadar pek çok seçenek mevcut.

Devamını Oku

Gaziantep Festivaller

 
  • Turizm Haftası ve Turizm Fuarı (Nisan)
  • Hıdırellez Şenlikleri (Mayıs)
  • İslahiye Üzüm, Biber ve Kültür Festivali (Mayıs)
  • Oğuzeli Nar ve Kültür Festivali (Eylül)
  • Cumhuriyet Kupası Aba Güreşleri (29 Ekim)
  • Gaziantep’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu (25 Aralık)
  • Fıstık Festivali (Eylül)
Devamını Oku

Gaziantep İçin Faydalı Bilgiler

  • Polis: 155
  • Yangın: 110
  • Acil yardım: 112

Gaziantep Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 3oC
    • Şub 4oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 18oC
    • Haz 23oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 17oC
    • Kas 10oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Ülke: Türkiye
Nüfus: 1,931,836
Resmi Dil: Türkçe
Para Birimi: Türk Lirası (TL)
İklim: Karasal ve Akdeniz İklimi
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 Gün