Kilis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kilis ilinin merkezi olan ilçedir. Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerindeki Kilis Gaziantep'e 55, Suriye sınırına 10 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kilis, Akdeniz Bölgesi’nden Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ne geçiş alanındadır ve Suriye ile komşu bir sınır kentidir.

Kilis, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti’nin önemli kentlerinden biriydi. Kentin kuzey batısındaki Yesemek, Hititler’in heykel atölyesinin bulunduğu önemli bir merkezdir ve dünyada bu türden tek örnektir. Şehir M.Ö. 700-550 yılları arasında Asur, Med ve Pers İmparatorlukları’nın egemenliği altında yaşamıştır. Büyük İskender’in Pers Devleti’ni yıkmasıyla, Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Bu İmparatorluğun bölünmesinden sonra da, M.S. 636 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’nun bir kenti olmuştur.

Kilis Hz. Ömer döneminde İslam topluluğuna katılmıştır. Kent, 639 yılında Roma (Bizans) için büyük önem taşıyan Ravanda Kalesi ile birlikte, savaşmadan alınmıştır. Bölgede yaşayan Türkler, Oğuz soyundandır ve yerel halka Türkmen denilir. 1071 Malazgirt savaşından sonra bu bölgede Selçuklu İmparatorluğuna bağlı bir Türk Devleti kurulmuş, 1084’ten sonra Kilis ve çevresine Türk Beyleri ve Oymakları yerleştirilmiştir.

Devamını Oku

Kilis ile İlgili

Kilis Nerededir?

Kilis, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde,Hatay-Maraş oluğu ile Fırat Irmağı arasında uzanan Gaziantep Platosu’nun güneybatı kısmında, Türkiye-Suriye sınırı boyunda yer alır. Bu konumuyla kent, Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde bulunur. 1995’te il statüsüne kavuşan Kilis, güneyden Türkiye-Suriye sınırı, batı ve kuzey batıdan İslahiye, kuzey ve kuzeydoğudan Gaziantep merkez, doğudan da Oğuzeli ilçeleriyle çevrilidir.

1521 kilometrekare yüzölçümüne sahip, Suriye sınırına 5 km uzaklıktaki Kilis, Antep-Halep yolunun geçtiği eski bir yerleşim bölgesidir. Bağlarla, bahçelerle örülü şehir, dar ve dolambaçlı eski sokaklarıyla, ilginç bir yapıya sahiptir.

Kilis’e Nasıl Gidilir?

gaziantep-havalimani-nda-engeller-kalkti-4873281_1254_o.jpg

Kilis’e gitmek için en çok tercih edilen ulaşım şekli karayoludur. Başta büyük şehirler olmak üzere, birçok ilden otobüsle ulaşım mümkündür. Şehrin İstanbul’a uzaklığı 1185 km’dir. Özel aracıyla İstanbul’dan yola çıkacak olanların, Sakarya-Ankara-Aksaray-Adana-Gaziantep-Kilis güzergâhını kullanmaları gerekmektedir.

Kilis, Ankara’ya 732 km, Adana'ya 246 km, Şanlıurfa'ya 205 km, Osmaniye'ye 159 km, Kahramanmaraş'a 140 km ve Gaziantep'e 68 km uzaklıktadır.

Kilis’e direkt olarak hava yolu ulaşımı yoktur. Ancak Gaziantep Havalimanı, Kilis'e sadece 40 km uzaklıktadır. Hava alanından servislerle ve otobüslerle Kilis’in merkezindeki otogara ulaşmak mümkündür.

Kilis’e Ne Zaman Gidilir?

4122015210043799_ilimizden-goruntuler.jpeg

Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde bulunan Kilis’te, Akdeniz iklimi hâkimdir. Kışın ılıman yazın sıcaktır. Yıllık yağış ortalaması 400 mm civarındadır. Haziran-eylül arasında genellikle yağış olmaz. Yaz ayları sıcak ve kurak geçer. En soğuk aylar ocak ve şubat aylarıdır. Ancak sıcaklık çok nadir sıfırın altına düşer.

Kilis’te Nerede Kalmalı?

Kilis’te 4-5 yıldızlı lüks oteller bulunmuyor. Şehir merkezinde 2-3 yıldızlı, eski ama temiz oteller mevcut. En popüler konaklama tesisi, Kilis Öğretmenevi. Ancak sadece 100 yatak kapasitesi olduğu için, gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta yarar var.

Kilis’te Gezilecek Yerler

Her yanı üzüm bağıları ve zeytinliklerle dolu Kilis’te, pamuk ve ipek dokumacılığı ile deri tekstili üretimi çok önemlidir. Kilis’te, başta Gaziantep yolu üzerindeki Ravanda Kalesi olmak üzere görülmeye değer çok sayıda tarihi ve turistik mekân da bulunmaktadır.

 

Devamını Oku

Kilis Şehir İçi Ulaşım

Kilis’te hem belediye otobüslerle, hem de minibüslerle, şehrin her yerine kolayca ulaşmak mümkündür.

Kilis Mutfağı

Kilis mutfağı kendine özgü yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemekler, “günlük pişen yemekler” ve “özel günlerde yapılan yemekler” olmak üzere ikiye ayrılır. Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur. Ancak mevsimine uygun olarak sebze yemekleri de yapılmaktadır. Kilis yemekleri, Türk mutfağının yanı sıra, Halep mutfağının özelliklerini de yansıtır. Yağlı ve baharatlı yemekler ön planda olsa da, zeytinyağlı yemeklerin de Kilis mutfağında önemli bir yeri vardır. Çünkü zeytinyağı, yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir. Kilis mutfağının özgün örnekleri şunlardır: Kilis Tava, ekşili malhıta, lebeniye, oruk, züngül, burma tatlısı, peynirli irmik tatlısı, şıhılmahşi, sucuk hapısası, Kilis kebabı, teşrübe, haytayla, anasonlu kahke, katmer, gerebiç, tava katmeri.

Popüler restoranlar

Eski Hammam Restoran:1562 yılında yapılmış olan binanın ambiyansı çok etkileyicidir. Kültürel değerlerin ön planda olduğu mekânda, yöresel yemeklerin hepsi önerilmektedir. Kaliteli personeli, cuma günleri düzenlenen fasılları ve favori lezzeti olan içli köftesiyle, Kilis’in en önemli lezzet merkezidir.

Üstün Kadayıf ve Dondurma: Kilis’te tatlı yiyebileceğiniz en iyi yerdir. Özellikle sıcak şerbetiyle servis edilen tatlılar, bağımlılık yapacak cinstendir.

Grand Aykanat Plaza: Bir otel restoranı kadar şık ve modern mekândır. Kilis'te ailecek gidilebilecek bir yerdir. Sadece ikram edilen mezelerle karnınızı doyurabilirsiniz.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Kilis’te Alışveriş

ankara_yorgancisi_kilis5.jpg

Kilis'te bölgenin kültürel dokusunu yansıtan pek çok hediyelik eşya seçeneği vardır. Ama Kilis denildiğinde ilk akla gelen “kilis tava”ysa, ikinci sıradaki de Kilis’in meşhur yorganlarıdır. İpek, pamuk, yün gibi çeşitleri ve üzerinde bir sanat eserini andıran el işi örnekleriyle, Kilis’in imzası niteliğindedir. Kilis’ten ayrıca yöreye ait katı veya sıvı pekmez, yerel halkın el emeği yemenilerden, kahvaltılık zahter, menengiç kahvesi, horozkarası üzümü, sabun, zeytin ve zeytinyağı alabilirsiniz.

Kilis Gece Hayatı

Kilis’in geceleri sessiz ve sakindir. Yerel halk belirli bir saatten sonra evine çekilir, şehir sessizliğe bürünür. Sosyal yaşam geceleri akraba ve dost ziyaretiyle sınırlıdır. Şehirde 7 Aralık Üniversitesi’nin faaliyete geçmesiyle, birkaç kafe açılmıştır. Ama yine de hava karardıktan sonra yapılacak fazla etkinlik yoktur.

Kilis Festivaller

Geleneksel Musabeyliler Şöleni (Ağustos)

Kilis İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Kilis Belediyesi: 0 348 813 10 10

Kilis Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 7oC
    • Mar 10oC
    • Nis 15oC
    • May 20oC
    • Haz 25oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 19oC
    • Kas 12oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 130.655 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün