Kilis’te Gezilecek Yerler

Her yanı üzüm bağıları ve zeytinliklerle dolu Kilis’te, pamuk ve ipek dokumacılığı ile deri tekstili üretimi çok önemlidir. Kilis’te, başta Gaziantep yolu üzerindeki Ravanda Kalesi olmak üzere görülmeye değer çok sayıda tarihi ve turistik mekân da bulunmaktadır.

 

Ravanda Kalesi

Kilis’e bağlı Polateli ilçesinin Belenözü (Ravandan) köyü sınırları içinde yer alan Ravanda Kalesi oldukça yüksek bir tepenin üzerinde konumlanmıştır. Dağın sivri tepesi oyularak yapılmış olan Ravanda Kalesi, doğal etkenlerden olumsuz etkilenmiş, surlarda ve iç kalede bulunan mekânlarda yıkıntı ve çökmeler meydana gelmiştir. 2008 yılında Ravanda Kalesi’ni turizme kazandırmak için yapılan restorasyonla kaleye daha rahat çıkış için basamaklar yapılmış, yürüyüş yolları düzenlenmiş, dinlenmek için banklar konulmuş ve bilgi tabelaları yerleştirilmiştir.
 

Ravanda Kalesi Hakkında Bilgi
Devamını Oku

Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği

Oylum Höyük Anadolu-Mezopotamya-Suriye üçgeninde konumlanan Kilis ili sınırları içindeki en büyük höyüktür. Biri 22m, diğeri ise 37m yüksekliğinde, bir boyunla birbirine bağlı iki yükseltiden oluşan Oylum Höyük; 460m uzunluğu ve 370m genişliği ile aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 

Oylum Höyük Hakkında Bilgi

Oylum Höyük yüksek Anadolu platosunun bittiği ve Suriye’ye doğru uzanan düzlüklerin başladığı verimli topraklar üzerinde, Kilis Ovası’ndaki alçak bir yükselti üzerinde bulunmaktadır.

Devamını Oku

Söğütlüdere

 

İlkbahar ve yaz aylarında eğlence ve piknik alanı olarak kullanılan Söğütlüdere; kuzey yamaçlarından süzülüp gelen Zoppun deresi ve Akpınar kaynaklarından fışkıran sularla yeşile bürünür. Söğütlüdere, özellikle hafta sonlarında Kilis mutfağının leziz kebapları ve yemek çeşitleriyle şenlenir.

Neşet Efendi Konağı

Kilis'in merkezinde bulunan Neşet Efendi konağı, yörenin konak özelliklerini en iyi yansıtan örneklerden biridir. 1925’te Neşet Topaloğlu tarafından, "Mimar'us Sultan" lakabı ile anılan Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta ve kalfalarına yaptırılmıştır. Bu usta aynı zamanda, Kilis Hükümet Konağı’nın da mimarıdır. Konağın, dışı kadar iç mimarisi de göz doldurmaktadır. Konak, bodrum ve üzerindeki iki kattan oluşmaktadır. Birinci katta 6 oda, salon, banyo, mutfak ve tuvalet bulunur. İkinci katta ise 7 oda, mutfak, tuvalet ve banyo vardır.

Talha ve Zübeyr Türbesi

Henüz yaşarlarken cennetle müjdelenen 10 sahabe arasında yer alan Hz Talha ve Hz. Zübeyr’e ait olan Talha ve Zübeyr Türbesi,Kilis’in Meşhedlik Mahallesi’nde, mimari açıdan fazla özellik taşımayan bir binadır. Son zamanlarda tamir görmüş olan binanın içinde 2 sanduka bulunmaktadır. Herne kadar Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesinin Kilis’teki türbeler bölümünde Talha ve Zübeyr Türbesi yer almasa da; yerel halk Meşhedlik’deki türbenin Talha ve Zübeyr Türbesi olduğu konusunda ısrarcıdır. Ayrıca “Halep Salnamesi”nde, “Kilis’te Abdi Oymağı Mahallesi’nde Talha Hazretleri’nin merkadi vardır” şeklinde bir ibare bulunmaktadır.

Talha ve Zübeyr Kimdir?

Hz Zübeyr, Hz Muhammed’in halası Safiye’nin oğlu ve Hz Ebubekir’in damadıdır. Peygamberimizle bacanaktır ve ilk Müslüman olanların beşincisidir. Hz Talha da hem Hz Zübeyr’in teyzesinin oğlu, hem de Peygamberimizin diğer halasının oğludur. İlk Müslüman olanların altıncısıdır.

Talha Bin Ubeydullah
Devamını Oku

Aidesim Mozaikli Bazilikası

Aidesim Mozaikli Bazilikası Kilis’te kentin en önemli tarihî eserlerinden biri olan Oylum Höyük’ün 200 metre güneybatısında yer alan Roma Devri eseridir. Aidesim Mozaikli Bazilikası’nın bir kısmı 1999 yılında yapılan kazılarda açığa çıkarılmıştır. Daha sonra 2004 ve 2006 yıllarında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise tamamına yakını ortaya çıkarılmıştır.

Aidesim Mozaikli Bazilikası Tarihi

Aidesim Mozaikli Bazilikası’nın tarihi MS 6 yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu tarih Aidesim Mozaikli Bazilikası’nın “Erken Hıristiyanlık Dönemi”ne ait olduğunu göstermektedir. Uzun dikdörtgen planlı Bazilika’da inşa malzemesi olarak siyah renkli bazalt taş ve kireç taşı kullanılmıştır. Aidesim Mozaikli Bazilikası’nın girişi batı yönünden sağlanmaktadır ve iç mekânı, iki sıra sütun ile 3 nefe ayrılmıştır.

Devamını Oku