- 1 view
Oylum Höyük Anadolu-Mezopotamya-Suriye üçgeninde konumlanan Kilis ili sınırları içindeki en büyük höyüktür. Biri 22m, diğeri ise 37m yüksekliğinde, bir boyunla birbirine bağlı iki yükseltiden oluşan Oylum Höyük; 460m uzunluğu ve 370m genişliği ile aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Oylum Höyük Hakkında Bilgi
Oylum Höyük yüksek Anadolu platosunun bittiği ve Suriye’ye doğru uzanan düzlüklerin başladığı verimli topraklar üzerinde, Kilis Ovası’ndaki alçak bir yükselti üzerinde bulunmaktadır.
Höyüğün batı etekleri boyunca akan ve Kilis Ovası’ndan doğan Akpınar deresi, binlerce yıldır bu bölgenin yaşam kaynağı olmuştur. Oldukça stratejik bir konumda bulunan Oylum Höyük, her dönemde yerleşim görmüştür.
Oylum Höyük hakkında bilgi edinmek için, sadece jeopolitik konumuna bakmak yeterlidir. Orta Tunç Çağı’nda önemli bir siyasi aktör olan Hititler, güney seferlerinde Oylum Höyük’ü kullanmışlardır.
Höyük’te ele geçirilen Hititlere ait arkeolojik bulgular, bunun en önemli kanıtıdır. 3 kültürün kesiştiği bir merkez konumundaki Oylum Höyük sadece Anadolu’nun değil, Ön Asya’nın da 5.500 yıllık tarihine ışık tutmaktadır.
Kilis Oylum Höyük Tarihi
Oylum Höyük, Kilis Ovası’na hâkim bir konumda, Mezopotamya’dan Filistin’e uzanan “Bereketli Hilal”in kuzeybatı ucunda, eski ticaret yolları üzerinde (İpek Yolu) son derece stratejik bir konumdadır. Bu nedenle Kilis Oylum Höyük tarihi milattan önceki dönemlere kadar uzanmaktadır.
Oylum Höyük çevresindeki birçok höyükle birlikte, başta Tunç Çağları (MÖ 300 – 1200/1000) olmak üzere, hemen her yerleşim döneminde merkez konumda yer almıştır. Hem yüzey araştırmaları, hem de kazılar, Oylum Höyüğün Geç KalkolitikDönem’den (MÖ 3500-3000) itibaren kesintisiz olarak yerleşim gördüğünü işaret etmektedir.
Oylum Höyüğün güney yamaçlarından toplanan çömlek örnekleri, Roma Dönemi yerleşimini göstermektedir. Helenistik Dönem izleri, höyüğün en yüksek noktasına yakın bölgede, Demir Çağı tabakaları ise kuzeyde ve doğu yamaç bölgesinde ortaya çıkarılmıştır.
Oylum Höyük Kazıları
Oylum Höyük kazıları ve bölgenin araştırma tarihçesi, 1900’lü yılların başına kadar uzanmaktadır. İngiliz arkeolog John Garstang ve Hitit belgelerini okuyabilen Çek asıllı Alman Asurolog BedrichHrozny, 1910’dan itibaren; Avustralyalı arkeolog VeronicaSeton Williams, Hollandalı P. Van der Meer ve C. Hillen 1950’li yıllarda bölgede kazı çalışmaları yapmışlardır.
Oylum Höyük’ün bölgedeki önemi ise ilk kez Türk Arkeolog Prof. Dr. Uluğ Bahadır Alkım’ın İslahiye Ovası araştırmaları sırasında açığa çıkmıştır. Oylum Höyük üzerindeki ilk bilimsel çalışmalar, 1985 yılında Prof. Dr. Engin Özen başkanlığında yapılan bir araştırma ile başlamıştır.
1987’de Hacettepe Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi’nin ortak projesi olarak başlayan kazı çalışmaları, 1990’dan itibaren Prof. Dr. Engin Özen başkanlığında Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla devam etmiştir.
2000 yılından bu yana ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Engin, Prof. Dr. Erdal Eser ve Doç. Dr. Meryem Acara Eser danışmanlığında devam etmektedir.
Oylum Höyük Mozaiği
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan “Tescilli arkeolojik sit alanları listesi”nde yer alan Oylum Höyük’te çalışmalar yıllar içinde 3 bölgede yoğunlaşmıştır. 1. bölgede yer alan doğu yamaçtaki basamaklı açmada, Tunç Çağı dönemine ait tabakalar çıkarılmıştır.
2. bölgede batı terası üzerinde sarp kayalıklı yamacın altından, MÖ 4000 yılına tarihlenen tabakalar ortaya çıkmıştır. 3. bölgede ise MS 5. yüzyıla ait Oylum Höyük Mozaiği ortaya çıkarılmıştır.
Kilis Oylum Köyü
Kilis Oylum köyü, Oylum Höyük sayesinde turist akınına uğramış sakin bir Anadolu köyüdür. Ancak köyün tek etkinlik alanı Oylum Höyük değildir. Her yıl nisan ayının son cuma günü, Oylum köyünde “Lebeniye Günü” etkinlikleri düzenlenmektedir.
Yöre halkı yoğurt, et ve pirinçle yapılan Kilis’e özgü Lebeniye çorbasını, bulgur pilavı ile birlikte misafirlere ikram etmektedirler.
Oylum Höyük – Kilis Nerede
Oylum Höyük Kilis’in 7 km doğusunda, Gaziantep karayolunun güneyinde, Oylum Köyü’nün hemen yanında yer almaktadır. Höyüğün güney yamacı, eteği ve güneydoğu yamacının bir bölümü,köy yerleşme sahası altındadır.
Oylum Höyük – Kilis Nasıl Gidilir
Gaziantep -Kilis Karayolu üzerinde konumlanan Oylum Höyük’e özel aracınızla gidecekseniz, Gaziantep karayolunu takip etmelisiniz. Gaziantep -Kilis Karayolu (D 580) üzerinden yaklaşık 800m kadar içeriye girdiğinizde, bölgeye ulaşmış olursunuz. Yol üzerinde, Oylum Höyük tabelası bulunmaktadır. Eğer otobüsle gidecekseniz, Kilis Otogarı’nda indikten sonra, yöreye hareket eden dolmuşları kullanabilirsiniz. Uçakla gitmek isteyenlerin, Gaziantep Havalimanını kullanmaları gerekmektedir. Gaziantep Havalimanı’ndan Kilis’e servisler mevcuttur.