Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep şehir merkezinde, Şahinbey olarak da anılan Eski Saray Caddesi’nde yer alan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, 500 yıllık geleneği yaşatmaya devam eden bir yer. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bakır madeninden alet ve eşya yapma sanatını günümüzde Gaziantep'te yaşatan bakır ustaları, sabahın erken saatlerinde işlerinin başına geçiyor. Bakırcılar Çarşısı, Osmanlı döneminde Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep için önemli bir yere sahiptir. Bakır işçiliği Gaziantep’te geçmişi 400 yıla uzanan bir el sanatıdır ve Bakırcılar Çarşısı da adını burada satılan eşyalardan almaktadır. Bazı kayıtlara göre 16. yüzyıldan bu yana varlığını sürdüren Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda, bakır işiyle uğraşan dükkânlar yan yana sıralanmışlardır.

Bölgenin dar sokaklarında karşılıklı olarak sıralanmış olan bakırcıların arasında gezerken hem onları çalışırken görme şansını yakalayabilir hem de ürettikleri envaî çeşit bakır ürünlerini inceleyebilirsiniz.Bakırcıların çalışmasıyla ortaya çıkan, çekiçlerden gelen “tık tık” sesleriyle oluşan doğaçlama müzik ise burada gezme zevkini ikiye katlıyor. Eğer bakır konusuna çok meraklıysanız, cana yakın ve misafirperver bakır ustaları, size bir çay ikram ederken sanatlarını anlatmayı da adeta görev biliyorlar.

Osmanlı döneminde önemli bir ticaret merkezi olan Gaziantep’te çok eski zamanlardan bu yana bakırcılığın önemli bir yeri vardır. 19. yüzyıla kadar geleneksel anlamda üretimin yapıldığı bölgede, günümüze yakın zamanlarda ise yeni ve özgün bakır işçiliği yapıldığı dikkat çekmektedir.

 

Bakırcılar Çarşısı Gaziantep Hakkında Bilgi

Gaziantep’teki Tarihî Bakırcılar Çarşısı ağırlıklı olarak bakır işiyle uğraşan dükkânlara ev sahipliği yapmaktadır. Ancak çarşıda çok sayıda farklı el sanatı esnafı da bulunmaktadır. Bakırcılar Çarşısı’ndaki dükkânların ön yüzleri ahşap kaplamalıdır. Tek katlı bu dükkânlar, sert kalker taştan inşa edilmiştir. Bakırcılar Çarşının taş döşeli sokakları ise yerli-yabancı gezen herkesi tarihte bir yolculuğa çıkarmaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL tarafından hazırlanmış olan “Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında, 8 sokak ve 280 adet dükkân restore edilmiştir. Aynı zamanda “Kültür Yolu Projesi”kapsamında yer alan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, Tarihî Kentler Birliği’nin Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.

Bakırcılar Çarşısı Mağazaları 

Bakırcılar Çarşısı’nda yer alan dükkânların 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Eski şehrin tam kalbinde yer alan çarşıda, bazıları kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin esnaflarının elinden çıkma süs eşyalarından, mutfak gereçlerine kadar pek çok şeyi bulmak mümkündür. Adı Bakırcılar Çarşısı olsa da, çarşıda demirciler, aktarlar, yemeniciler, sedef kakmacıları gibi çok çeşitli el sanatı ustalarının dükkânları mevcuttur.

Bakırcılar Çarşısı'ndan Ne Alınır? 

Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılardan yemeni satan dükkânlara, taze baharat, peynir satan dükkânlardan sedef kakması ustalarının elinden çıkma oyun takımlarına ya da patlıcan, biber, kabak kurularına kadar, aklınıza gelen her şeyi satın alabilirsiniz.

 

Gaziantep’teki bir numaralı zanaat bakır işçiliğidir.Şehirdeki tüm ustaların ve atölyelerin toplandığı yer de Bakırcılar Çarşısı. Bu nedenle öncelikle bakırdan yapılmış her türlü süs eşyası, bakır ve pirinçten yapılan heykeller, kazanlar, ibrikler, çay-kahve takımları, tepsiler Bakırcılar Çarşısı’nın en popüler el sanatları. Bakırcılar Çarşısı’nda Gaziantep’in geleneksel “köşker” pabuçları olan yemeniciliği sürdüren esnaflar da mevcut. Manda, sığır, oğlak, keçi ve koyun olmak üzere 5 farklı hayvanın derisinden üretilen yemeniler, bakırdan sonra en çok rağbet gören el sanatlarından.

Suni ipek ve pamuk ipliğinden yapılan “kutnu”,Bakırcılar Çarşısı’nın bir başka el sanatı örneği. Osmanlı padişahlarının kaftanlarının yapıldığı kumaş olan kutnu, Bakırcılar Çarşısı’nda çanta, yastık kılıfı, perde gibi turistik amaçlı ürünlerle yaşatılmaktadır.

Bakırcılar Çarşısı’nın en gözde el sanatı örneklerinden biri de sedef işçiliğidir. Özellikle sedef kakmalı sandıklar, sehpalar ve aynalar ziyaretçilerin alışveriş tercihlerinde en başta yer almaktadır.

 

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı Fiyatları 

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı fiyatlar açısından farklılık gösteren bir alışveriş merkezidir. Ancak farklılık ürünlerin etiketlerinden değil, müşterilerin pazarlık yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Örneğin fiyatı 80 lira olan bir tepsiyi, biraz pazarlıkla 40-50 liraya ya da 150 liralık bir sehpayı, 1 saat sonra 80 liraya almak mümkün olabilmektedir.

Bakırçılar Çarşısı Kaçta Kapanıyor? 

Bakırcılar Çarşısı hafta içi her gün ve cumartesi günleri akşam geç saatlere (22.00-23.00) kadar açıktır. Ancak Gaziantep Bakırcılar Çarşısı pazar günleri açık mı diye sorarsanız, açık olan dükkân sayısı genellikle bir elin parmaklarını geçmez. Pazar günleri dükkanların sadece yüzde 20’si açıktır. Esnafın büyük çoğunluğu pazar günlerini dinlenerek geçirmektedir.

Bakırcılar Çarşısı Nerede? 

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep şehrinin merkez ilçesi olan Şahinbey’de, ilçe merkezindeki Eski Saray Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Bakırcılar Çarşısı Nasıl Gidilir? 

Gaziantep’teki Bakırcılar Çarşısı’na özel aracınızla gidecekseniz, önce şehir merkezine oradan da Eski Saray Caddesi’ne gitmelisiniz. Eski Saray Caddesi civarında aracınız park ettikten sonra, yürüyerek Bakırcılar Çarşısı’na kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer toplu ulaşım kullanacaksanız, Gaziantep Otogarı’nda otobüsten indikten sonra “Karagöz” ya da “Saçaklı/Çarşı” dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Bu şekilde kolayca Bakırcılar Çarşısı’na ulaşmanız mümkün. Ancak yürümeyi sevenler, şehir merkezinden yürüyerek de çarşıya gidebilirler. Mesafe çok uzak değil. Gaziantep’e Türkiye’nin her ilinden otobüs,  büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır.