Yemekleri, tarihi dokusu, otantik havası, güzel esnafı olan bir şehirde güne merhaba demek nasıl bir duygu olurdu acaba? Biraz Gaziantep'ten bahsetmek istiyorum.
Gaziantep’i artık tüm dünya tanıyor. Neden mi? 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulu’nun 170. Toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuş ve gastronomi dalında bugüne kadar 8 şehri Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil etmişti. Gaziantep, listeye giren dokuzuncu şehir oldu. Gaziantep mutfağı kendi dalında Nobel aldı diyebiliriz. Yani demem o ki, Gaziantep artık tarihi dokusu ve lezzetleriyle marka bir şehir.
2 milyon nüfusu ve 7 organize sanayi bölgesi ile güneydoğu bölgemizin cazibe merkezi haline gelen Gaziantep’i 4 gün boyunca gezdim. Gaziantep, Avrupa standartlarına ulaşmış keyifli bir şehir gerçekten. Otantik ve modern ruhun harmanlandığı keyifle ve bitmek bilmeyen bir merakla gezdim şehri.
Gaziantep'te Gezilecek Yerler
Zincirli Bedesten
Tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan çarşı, yapıldığı ilk günden bu yana ayakta ve misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Çarşı içinde 70’den fazla dükkanda birçok el emeği dokuma ürünü bulmak mümkün. Hediyelik bakabilirsiniz veya hanın baharat ve kurutmalıklarının renk kattığı dükkanlarda fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı
Ne zamandan beri bu dükkanların var olduğu hala bilinmiyor. Ama net olan bir şey var ki buranın esnafı misafirperver. Yaptıkları işin müşteriyisiyle güzel olduklarının farkındalar.
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi'nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl öncesine, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmekte.
Rum Kale
Gaziantep’e 90 km mesafede Yavuzeli yakınında bulunan Rumkale, Merzimen Çayı’nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerindedir. Rumkale’ye Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolaylıkla ulaşılmaktadır. Gözleme veya kebap yiyebilirsiniz. Tur 1,5 saat sürüyor.
Bey Mahallesi
Gaziantep’te cami isimlerinin mahalleye verilmesi gelenektir. Bey Camii yıkılmış olsa da, Gaziantep kültürünü yansıtan mahallesi hala günümüzde cazibe noktası. Genelde dar sokaklar içinde iki katlı ve avlulu evlerin bazıları günümüzde kafe veya hotel olarak işletilmekte. Bir kahve molası için ideal bir nokta olabilir.
Bayazhan
Bir tütün tüccarı olan, döneminde Gaziantep’in Hasankeyf tütününü kendine ait olan, deve kervanı ile Mısır’a ihraç eden Bayaz Ahmet Ağa, Bayazhan’ı ortağı ile birlikte, Halepli mimar ve taş ustalarına yaptırmıştır. Yapımına 1905 yılında başlanmış, 1909 yılında tamamlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası İngilizler, Antep’i işgal ettiklerinde Bayazhan’ı karargâh olarak kullanmışlardır. Günümüzde ise Gaziantep’in en şık restoranlarından biri olarak hizmet vermekte. Bayazhan içinde günümüzde 2 restoran, 1 adet bistro bulunmakta. Gaziantep'in modern mekanlarından birisi.
Eski Çarşı
Gaziantep’in kendine has gelenekleri vardır. Bakırcılar, yemeniciler ve baharat dükkanları çarşının olmazsa olmazları. Keyifle dolaşabileceğin ve hediyelikler alabileceğin nokta burası. Ha şunu da söylemek isterim: Gaziantep’in esnafı gerçekten misafirperverdir. Alışveriş yapmasan bile, çayını esirgemez. Sohbet eder, şehri anlatmak ister sana. Gaziantep’i esnafından dinlemeni öneririm. Deriden yapılan ve her ayağa göre özel dikilebilen yemeniler ile ilgili de şöyle bir bilgi edindim. Hollywood’a Gaziantep’ten yemeni gönderirmişiz. Duyunca çok hoşuma gitti. Teşekkürler Eski Çarşı.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Bunu birçok kişi hala bilmiyor ama Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci, Dünya’nın ise üçüncü en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep’te. Birçok türde hayvanı misafir eden hayvanat bahçesi, Gaziantep’te görülesi yerlerin başında geliyor. Marka şehir olma yolunca Gaziantep'e katkısı çok fazla buranın.
Gaziantep Müzeleri
Gaziantep’te gezilecek yerler bitmiyor. Sokakta görebilecek yerler dışında çok fazla müze var. Bu müzelerde çeşitli duygulara kapılabilirsin, gerek balmumu heykelleri gerekse ortam müziği seni müze ruhuna kaptırıyor. Bu müzelerden en önemlileri aşağıdaki gibi.
- Zeugma Mozaik Müzesi: Gaziantep’in Nizip ilçesi Belkıs Köyü sınırı içerisinde tarihin bir çok detayını sunacağı Zeugma Antik Kenti'nin olduğunu nereden bilebilirdik. Zeugma Mozaik Müzesi’nde dünyanın en önemli mozaikleri sayılabilecek eserler gün ışığına çıkarıldı. Çeşitli Avrupa ülkelerinden oluşan yaklaşık 200 teknik personelle yapılan kazılar sonrasında, birçok mozaik örneği çıkarılmış. Gaziantep’in simgesi olarak bilinen Çingene Kız Mozaiği de 1998 yılında bu bölgeden çıkarıldı.
- Atatürk Anı Müzesi: Atatürk ve Gaziantep temalı tüyleri diken diken eden bir müze. Atatürk ile ilgili birçok detayı görebileceğiniz bir tarih odası var. Atamızın içtiği çorbanın tabağına kadar birçok detay itinayla saklanmış.
- Oyuncak Müzesi: Çocukluğunuza inmek için eğlenceli, ideal bir müze. Bir konak ve konak altındaki mağarası var. Müze içindeki ortam müziği size çocukluk havası verecek kesinlikle. Bence kesinlikle bir kez gidilmeli.
- Hamam Müzesi: Hamamın müzesini gezmek mutlaka ilginç bir deneyim olacaktır. Duvarda hamamlarla ilgili yazılar ve yol yordam gösteren bilgiler yer alıyor. Farklı bir müze.
- Para Müzesi: Paranın da tarihi vardır. Bunu görebileceğiniz farklı bir müze.
- Kahramanlık Müzesi: Gaziantep’in kurtuluşunun kahramanlık destanının anlatıldığı müze. Müze Kalenin hemen girişinde yer alıyor. Balmumu heykelleri ile gerçek bir sanat ve tarih harmanlaması olmuş. Ben çok beğendim. Önerilir.
- Emine Göğüş Mutfak Müzesi: Gaziantep mutfağına dair bir çok detayın bulunduğu etkileyici bir müze. Gaziantep'in yöresel tüm lezzetlerini görebileceğiniz etkileyici hoş bir müze. Eminim müzeyi gezerken birçok lezzeti ilk kez duyacak ve şaşıracaksınız.
Gaziantep Lezzetleri
Gaziantep’in Unesco tarafından gastronomi şehri seçildiğinden bahsetmiştim. Peki en güzel lezzetleri nerelerde yiyebilirsin merak ediyor musun?
- Beyran: Yesemek Restoran
- Katmer: Zekeriya Usta
- Baklava: Ayıntap Baklavacıları
- YöreselYemekler: Aşina Mutfak
- Küşleme: Halil Usta
- Kebap: Çulcuoğlu
- Kahvaltı: Küşlemeci Kebaphan
- Dondurma: İdris Usta
- Kahke: Akşam Simitçilik
- Ali Nazik: İmam Çağdaş
Fotoğrafların devamı için instagram: @seymen.b