Yivli Minare Antalya’da bulunan ve şehirdeki ilk İslami eserler arasında yer alan bir camidir. 13. asırda inşa edilen yapı bir Selçuklu eseridir. Muratpaşa ilçesinde yer alan eski İslam eseri günümüzde çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir. Antalya’nın sembollerden biri haline gelen Yivli Minare adını sahip olduğu 8 adet yivden yani minaresindeki çıkıntıdan alır. II. Gıyaseddin Keyhüsrev adına inşa edilen Yivli Minare’yi Antalya geziniz sırasında turlamayı ihmal etmeyin.

 

Yivli Minare Hakkında Bilgi

Yivli Minare, kaidesi kesme taştan yapılan bir eserdir. Kentin sembolü haline gelen Yivli Minare ölçülerine gelecek olursak yapı, 8 yivli ve 38 metre yüksekliktedir. Gövde kısmı tuğladan ve firuze renkli çinilerden oluşur. Minareye 90 basamaklı merdivenle ulaşılır. Yivli Minare külliyenin yalnızca bir parçasıdır. Yapının bulunduğu alanda ayrıca Yivli Camii, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi de yer alır.

Yivli Minare’yi kim yaptı diyecek olursanız, Atabey Armağan tarafından 1239 senesinde yapılan eser Gıyaseddin Keyhüsrev için inşa edilmiştir. Külliyenin diğer eserlerinden olan Zincirkıran Türbesi, Yivli Minare’nin kuzeyinde bulunur. Nigar Hatun Türbesi de yine Yivli Camii’nin kuzeyinde konumlanır. Altıgen bir plan üzerine oturtulan yapı sade bir mimarî olarak 1502 senesinden kalmıştır. Zincirkıran Türbesi’nin batısında kalan eser ise Alaeddin Keykubad 1225 yılında yaptırılan ve günümüzde sanat galerisi olarak kullanılan Mevlevihane’dir.

Antalya Yivli Minare Camii planına gelecek olursak, doğu-batı doğrultusunda uzanan yapı dikdörtgen plana sahiptir. Mihrap kıbleye baktığı için köşeli olarak inşa edilmiştir. Ayrıca oldukça sade haliyle beğeni toplar.

Günümüzde ibadete kapatılan cami, müze haline getirilmiş ve Antalya Etnografya Müzesi’ne ve elbise, mutfak aletleri, işlemeler, duvar halıları, dokuma tezgâhları, çoraplar, torbalar, kilimler, süs ürünlerinden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapar.

Yivli Minare Ziyaretinde Ne Yenir, Ne İçilir?

Muratpaşa oldukça eski bir tarihe sahip olduğu için turist yoğunluğunun hiç azalmadığı bir ilçe. Bu yüzden civarda farklı öğünler için gidebileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. İster kahvaltı için seçenekleri değerlendirebilir isterseniz yorgunluğunuzu atmak için mekânlarda bir şeyler içebilirsiniz. Yemek için akla gelen ilk alternatifin deniz ürünleri olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaleiçi Meyhanesi: Selçuk Mah. Balık Pazarı Sok. No:14 Kaleiçi, Muratpaşa/Antalya Telefon: (0545) 639 42 63

Castle Cafe: Muratpaşa Mahallesi, Kılıçaslan Mahallesi Hamam Sokak No:25, Muratpaşa/Antalya Telefon: (0506) 861 04 50

Club Ally: Çağlayan Mahallesi, Fener Cad. No:12, Muratpaşa/Antalya Telefon: (0242) 244 77 04

Vanilla Restoran: Hesapçı Sok. 33, Kaleiçi/Antalya Telefon: (0242) 247 60 13

Otantik Restoran-Şarap Evi: Barbaros Mahallesi, Hesapçı Sok. No:14, Antalya Telefon: (0242) 244 85 30

Yivli Minare İletişim

Adres: Selçuk Mahallesi, Muratpaşa/Antalya

Telefon: (0242) 244 75 50

Yivli Minare'ye Nasıl Gidilir?

Otobüs: 100. Yıl’dan ya da Konyaaltı’ndan UC 32KC 34KL 08 hat numaralı otobüslerden herhangi birine binerseniz Cumhuriyet Meydanı durağında indiğinizde biraz yürüyerek tarihi camiye ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı bir şehirden gitmek isterseniz Antalya’ya çeşitli havayollarının seferlerinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Havalimanında indikten sonra 800 hat numaralı otobüse binerseniz kolayca gidebilirsiniz.

Metro: Kepez’den ya da otogardan Antray’a binerseniz İsmetpaşa durağında indikten sonra kısa bir mesafe yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otomobil: Ulaşımı oldukça kolay olan yapıya gitmek için öncelikle Kaleiçi’ne ulaşmanız gerekiyor. Yön tabelalarını takip ederseniz sorun yaşamadan mekânı bulabilirsiniz. Yivli Minare navigasyon desteği ile rahatlıkla bulunabilir bir konumda yer alıyor.