Zeugma Mozaik Müzesi

 

Zeugma Müzesi, 2011 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan ve Gaziantep’te bulunan bir müzedir. Dünyanın 2. büyük mozaik müzesi olma unvanını elinde bulunduran müze, dünyaca ünlü olan Çingene Kızı mozaiği ile bilinir. Gaziantep’in simgelerinden biri olarak anılan müze, ismini bölgedeki antik kentten alır. Müze teknolojik ve mimari açıdan dünyanın önde gelen müzeleri arasında kabul edilir. Sizi şaşkınlığa uğratacak güzellikteki mozaikleri görmek isterseniz Zeugma Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müzenin belirttiğimiz eseri Çingene Kızı ile ilgili bir bilgi verecek olursak; "Çingene Kızı" mozaiği, 1998-1999’da Belkıs Harabeleri’nin kurtarılması sırasında bir villanın 300 metrekarelik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunmuştur. Akratos, Mevsim tanrıçası ve Satir adlı eserlerle birlikte kurtarılan Çingene Kızı mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep'in de simgesi halini almıştır. Çingene Kızı mozaiğine konu olan kişinin cinsiyeti bir tartışma konusu olmakla beraber; figürün Yer Tanrıçası ve tanrıların anası Gaia veya Büyük İskender olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır.

Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında Bilgi

Müze 30 bin metrekarelik bir kullanım alanına sahiptir. 3 farklı alan şeklinde tasarlanan müze kompleksinin ilk bölümünde Zeugma Antik Kenti’nden bulunup çıkarılan mozaikler teşhir edilir. Diğer yapıda ise Gaziantep ve çevresinden çıkarılan ve Geç Antik Dönem’e tarihlenmiş kilise mozaiklerine rastlayabilirsiniz. Kompleksin 3. kısmında ise idarî bölümler ve konferans salonu yer alır. Müzede sergilenen mozaiklerin toplam uzunluğu yaklaşık olarak 2.800 metrekareye yakındır. İlk kurulduğu dönemde en büyük mozaik müzesi olma unvanına sahip yapı, Hatay Mozaik Müzesi’nin inşa edilmesiyle 2. sırayı almıştır.

Zeugma mozaiklerinin büyük kısmı Greko-Romen camiasının sosyalleşme kültürü sayılan ve yemek daveti verilen mekanların tabanlarında bulunuyordu. Yer döşemesi olarak kullanılan bu mozaikler, yemeklerden önce ve sonra gösterimi olan mim, pantomim ve tragedya oyunları ve bunların konularıyla ilgili sahneleri konu alıyordu. Ancak yemek daveti denince aklınıza günümüzdeki organizasyonlar gelmesin. O dönemde soylu olan konuklar kline üzerine yatarak yemek yiyorlardı ve hizmetçileri ise hizmet etmek için ayakta bekliyorlardı. Ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz Poseidon Evi’nde Perseus-Andromeda mozaiğinin bulunduğu yemek odalarındaki duvar resimleri tam da bu olguyu anlatır.

Müze ziyaretiniz sırasında Fırat Nehri’ne en yakın yerde bulunan mozaikler girişte konumlanırken, kentin teraslarına doğru yükselen mozaikler ise sırası ile dizili durumdadır. Yapının zemin katında teşhir edilen Roma Hamamı’na ait mozaikler ise, baraj gövdesinin altından taşınmıştır. Ziyaretiniz sırasında en alt katmandan başlayarak, Zeugma’daki teraslarda yükselmiş şekilde gezinizi noktalayabilirsiniz. Ayrıca Zeugma’ya ait diğer kalıntılar ve kültür varlıkları için Zeugma Ören Yeri’nde bulunan Korugan Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi

Zeugma mozaikleri günümüzde dünyaca ünlü eserler arasında yer alıyor. Müzedeki koleksiyonda; Roma ve Geç Antik Dönem’e ait 2.448 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, tunç Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor.

Mars heykeli serginin en önemli eserlerinden biri olarak her kattan rahatlıkla görülebilir. Zeugma Müzesi, Çingene Kızı mozaiğine ulaşmak için ise labirent şeklinde tasarlanan gizemli odaya gitmelisiniz.

Görebileceğiniz mozaikler arasında Triton, Dionysos ve Nike, Antiope ve Satyros, Poseidon, Oceanos ve Tethys, Dionysos’un Düğünü, Venüs’ün Doğuşu, Akhilleus, Oceanos ve Tethys, Daidalos ve Ikaros, Galateia, Silenos, Çingene Kızı olarak bilinen Gaia, kahvaltı Sofrasındakiler, Yunuslu Eros ve Akheloos bulunuyor. Ayrıca bereket tanrısı Demeter, Naias, Euphrates, Parthenope, Metiokhos, Eros ve Physke, Akratos, Europa, Perseus ve Andromede ve Danea da görebileceğiniz diğer büyüleyici mozaikler arasında yer alıyor.

Zeugma'nın Tarihçesi

Zeugma diğer adıyla BelkısGaziantep’in Nizip ilçesindeki Belkıs köyü sınırlarında bulunur. Fırat Nehri’nin kıyısındaki antik şehir parçaları ve mozaikleri günümüzde müzelerde teşhir edilir. Büyük uygarlık askeri ve ticari bakımından stratejik bir noktada bulunması sebebiyle önem taşır. Sahip olduğu 80 bin kişilik nüfusu ile dönemin en kalabalık kentlerinden biri olma unvanına sahiptir. Milattan önce 300 yılına kadar geçmişi olan kentte imar faaliyetleri de göz alıcıdır. Kentteki akropolün üzerine kader tanrıçası olan Thyke’nin tapınağı inşa edilmiştir. Günümüzde tapınağın halen toprak altında olduğu bilinir. Zeugma Antik Kenti aynı zamanda kendi şehir sikkesini de basan Roma kentlerinden bir tanesidir. Sikkeler üzerine bir yüzünde Thyke Tapınağı, diğer yüzünde ise güçlülüğü simgeleyen Roma kartalı motifi işlenmiştir.

Zeugma Müzesi Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi: (1 Nisan-1 Ekim) 09.00-19.00

Kış Dönemi: (1 Ekim-1 Nisan) 09.00-17.00

Müze haftanın her günü ziyaretçilerine açık.

*Tarihler Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti

Giriş ücreti: 24 Türk Lirası

Zeugma’yı, Müzekart ile yılda 2 kere, Müzekart+ ile ise sınırsız olarak ücretsiz gezebilirsiniz.

*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Zeugma Mozaik Müzesi İletişim

Adres: Mithatpaşa Mahallesi Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı, Şehitkâmil, Gaziantep

Telefon: 0(342) 230 59 69

Zeugma Mozaik Müzesi Nasıl Gidilir?

Zeugma Mozaik Müzesi’ne gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Uçak: Farklı bir şehirden gidecek olursanız Gaziantep’te bulunan havaalanına aktarmalı ya da direkt olarak uçuşlar yapılabiliyor. Havaalanından müzenin olduğu yere gitmek için 50 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

Otobüs: Şehirlerarası otobüsler ile ulaşabileceğiniz Gaziantep’ten sonra Nizip ilçesine giderek müzeye ulaşabilirsiniz. Nizip ile müzenin arası yaklaşık 10 kilometre.

Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Nizip otobanından çıkarken, Nizip’e gelmeden sola tarafa dönerseniz ulaşım sağlayabilirsiniz. Adresteki bilgilerden faydalanıp navigasyon desteği ile rahatça gidebilirsiniz.