Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’nde, tarihî bir Antep evinde hizmet vermektedir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde, 17. yüzyıldan günümüze kadar oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergilenmektedir.

Bey Mahallesi’ndeki Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü’ne bağlıdır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak 2010-2011 yılarında restore edilen yapı, 6 Nisan 2013 tarihinde yazar-şair Sunay Akın’ın küratörlüğünde kapılarını ziyaretçilere açmıştır. Türkiye’nin 4. Oyun ve Oyuncak Müzesi olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde 1700-1990 yıllarına ait, el yapımı ve seri üretim 600’e yakın oyuncak teşhir edilmektedir.

 

Müzeye ev sahipliği yapan tek avlulu bu tarihi ev 3 katlıdır. Giriş katında 4, orta katında 3, çatı katında 1 ve 2 katlı mağarada 1 olmak üzere 9 ayrı temalı bölümün yer aldığı bu sıra dışı Antep evinin açık alanı 250 metrekare, kapalı alanı ise 315 metrekaredir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Türkiye’de mağara galerisi olan ve “Dünya Çocukları”nın tanıtıldığı tek oyun ve oyuncak müzesidir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ndeki oyuncaklar, katlara ve bölümlere göre düzenlenmiştir.

 

Dünya Çocukları: Bu bölümde 24 ülkenin yöresel kıyafetlerini giymiş olan çocuklar ve o ülkelerin mimari eserleri sergilenmektedir.

Kat 1: Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin ilk katında Fatoş, Gürel, Alasya, Nekur, Bilge ve Dündar İnşaat gibi Türk oyuncak üreticisi markaların oyuncakları sergilenmektedir. Çizgi film, tiyatro, sinema ve masal kahramanlarının oyuncaklarının bulunduğu oda, “Sinema odası” olarak adlandırılmaktadır. Pinokyo, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Taş Devri, Hayalet Avcıları, Charlie Chaplin ve Mickey Mouse burada sergilenen oyuncaklar arasında en fazla ilgi görenler olarak dikkati çekmektedir.“Mutfak ve sosyal yaşam” temalı oyuncakların bulunduğu alanda ise porselen çay takımları ile mutfak ve banyo malzemelerinin bulunduğu günlük ev yaşantısının anlatıldığı oyuncaklar yer almaktadır.

Kat 2: Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin 2. Katında, oyuncak tarihinin üretilen ilk oyuncakları sergilenmektedir. Bunlar ilk Alman oyuncak markası olan Lehmann oyuncaklar,Doll House olarak bilinen bebek evleri, ilk yap-bozlar ve gerçek saçlı bebeklerdir. “Peluş oyuncaklar” bölümünde ise 1900-1980’li yıllar arasında üretilmiş pelüş oyuncaklar sergilenmektedir. Üretilen ilk Barbie bebekler, Japon maymun pelüşler ve TeddyBear oyuncaklar bu bölümün en ilginç parçalarını oluşturmaktadır.

Çatı katı: Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin çatı katında, daha yakın dönem oyuncaklar sergilenmektedir. Apollo uzay mekiği, Uzay Yolu dizisi maketi, çeşitli robotlar, gemiler ve uçaklar bu bölümdeki oyuncakları oluşturmaktadır.

 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Çevresinde Gezilecek Yerler 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin çevresi, tarihi ve turistik mekânlar açısından çok zengindir. Müzenin hemen yakınında, Atatürk Anı Müzesi bulunmaktadır. Gaziantep’in eski ve köklü ailelerinden Konukoğlu Ailesi’ne ait geleneksel Antep evinin müzeye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Müzenin avlusunda Atatürk’ün nüfus kaydını gösteren nüfus cüzdanı örneği ile Gaziantep’e verilen “İstiklal Madalyası” sergilenmektedir. Evin içinde ise Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kullandığı eşyalar yer almaktadır. Oyuncak Müzesi’nin yakınındaki diğer tarihi ve turistik mekânlardan bazıları,Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Bey Mahallesi Ermeni Evleri ve Panorama Müzesi’dir.

Gaziantep'teki Diğer Müzeler 

Gaziantep çağlar öncesine uzanan tarihi nedeniyle pek çok müzeye de ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle kent merkezinde çok sayıda müze mevcuttur. Bu müzelerden en çok ilgi görenler, Savaş Müzesi, Hamam Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi ve Gaziantep Bilim Müzesi’dir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Nerede? 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı, tarihi evlerinin ve sokaklarının olduğu Bey Mahallesi’ndedir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin açılış kapanış saatleri yaz döneminde 09:00-18:00, kış döneminde ise 08:30-17:30 saatleri arasındadır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Giriş Ücreti 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi giriş ücreti  tam 2 TL, öğrenci, 6 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsizdir. Müze, pazartesi günleri dışında her gün ziyarete açıktır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Nasıl Gidilir?  

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ne özel aracınızla gidecekseniz, kent merkezinden Şahinbey ilçesine gitmelisiniz. Oyun ve Oyuncak Müzesi ilçenin merkezinde yer aldığından aracınızı otoparka bırakıp yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz. Eğer otobüs ya da uçakla gidecekseniz, otogardan ya da hava limanından Şahinbey dolmuşlarına binmelisiniz. Ayrıca üniversiteden hareket eden “Yeşil Karataş 1” tabelalı dolmuşlarla da müzeye kolayca ulaşabilirsiniz. Gaziantep’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır.