Japonya Hakkında Temel Bilgiler

japan-travel.jpg

Japonya Doğu Asya'da bir ada ülkesidir. Japonca adını oluşturan kanji karakterler “güneş” ve “köken” anlamına gelir. Bu nedenle Japonya “Doğan Güneşin Ülkesi” diye de bilinir. Japonya coğrafî yapısı bakımından 6.852 adadan oluşan bir takımadadır. Bu adaların en büyükleri olan Honshu, Hokkaido, Kyushu ve Shikoku adaları ülkenin yüzde 97'sini oluşturur. Adaların çoğu dağlıktır ve bazıları yanardağlardan oluşur. Japonyanın en yüksek dağı olan Fuji Dağı bir yanardağdır. Japonya 127 milyonluk nüfusuyla dünyanın nüfus açısından onuncu en kalabalık ülkesidir. Honshu'da bulunan Tokyo Metropolü, fiili başkent Tokyo ve bulunduğu alan çevresinde bulunan valilikler ve şehirlerle birlikte 30 milyonunun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en büyük metropoliten alanınıdır.

 

Japonya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Başkenti Tokyo olan Japonya, idari olarak dört yılda bir seçilen vali, yasama ve idari bürokrasi tarafından denetlenen 47 valiliğe ayrılmıştır. Valilikler ise şehir, kasaba ve köy olmak üzere belediyelere ayrılır. Tokyo özel bir statüye sahip olup bunlara ek olarak 23 özel semte ayrılır. Hokkaido ise valilik ve belediyeler arası 14 alt valiliğe ayrılır. Aynı zamanda bazı diğer valiliklerde de alt valilikler bulunmaktadır. Japonya aynı zamanda sekiz bölgeye ayrılmıştır ancak bu bölgeler coğrafi olup idari bir yapıyı temsil etmemektedir. Diğer önemli şehirleri Kyoto, Osaka, Yokohama ve Nagoya’dır.

Japonya Nerededir?

Büyük Okyanus'ta bulunan Japonya Japon Denizi'nden Çin Halk Cumhuriyeti, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi'ne ve Tayvan'a kadar uzanır.

Japonya’ya Nasıl Gidilir?

Japonya’ya İstanbul’dan ve Ankara’dan direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Dukuoka, Hiroşima, Nagoya, Okinawa, Osaka, Sapporo, Sendai ve Tokyo’ya yapılmaktadır.

Japonya’ya Ne Zaman Gidilir?

Her dönem ılıman bir iklimi olan Japonya’yı gezmek için en uygun dönem yağışların az görüldüğü yaz aylarıdır.

Japonya Kültürü

Japonlar son derece sakin, çalışkan, disiplinli, nizami ve mesafeli insanlardır. Geleneklerine önem verirler. Uzun bir dışa kapalılık döneminin ardından 19. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Batılılaşma çabaları, halkın kıyafetine de yansıdı. Bugünkü Batılı giyim tarzı, bu sürecin sonucudur. Ancak Japonlar Batılılaşma ile birlikte gelenekleri yaşatma, hatta geliştirme çabasını bir an olsun bırakmamışlardır. Bu çerçevede insanlar özel günlerde geleneksel kıyafet olan kimono giymeyi ihmal etmezler. Kimono vücudu saran ve belde geniş bir kuşakla (obi) bağlanan geleneksel ve dünyaca ünlü bir giysidir. Yeni yıl kutlamalarında, evlilik gibi özel günlerde, bayramlarda ya da mezuniyet günlerinde genç, yaşlı, kadın, erkek Japonlar çoğunlukla kimono giyer.

Devamını Oku

Japon Mutfağı

Japon mutfağının temelinde çorba, pirinç ve erişteyle yapılan pilav türleri, balık eti, sebze yemekleri gibi lezzetler vardır. Japon mutfağı, malzemenin kalitesine olduğu kadar sunum kalitesine de önem vermektedir. Japonların geleneksel tariflerine baktığınızda bölgesel özellikleri takip edebilirsiniz.

Diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarıyla benzerlikler taşıyan geleneksel Japon mutfağının ana gıdası pilavdır, yani gohan. Pilav, her öğünün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile. Öyle ki Amerikalılar II. Dünya Savaşı'nda Japonya'yı işgal ettikleri sırada, Japonları pilav yerine ekmek yemeğe alıştırmaya çalışmışlar. Öte yandan Japonya bir ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlamak mümkündür. Japon mutfağını diğer Doğu Asya mutfaklarından ayıran en belirgin özellikse yağ ve baharat kullanımının minimum seviyede olmasıdır. Japon mutfağında hedef her zaman kullanılan malzemelerin gerçek tadının muhafaza etmeye çalışmaktır. Mevsimine uygun, taze sebze kullanmak ise bu mutfağın altın kuralıdır. Ülke mutfağının en meşhur yemeği suşidir.
 

Devamını Oku

Japonya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Japonya’da birçok yerde kredi kartı kabul edilmez. Özellikle de Japonya dışından alınmış kredi kartları kesinlikle kabul edilmemektedir, bu yüzden yanınızda mutlaka yeteri kadar nakit bulundurmalısınız. Ayrıca satılan malların birçoğu, özellikle elektronik cihazlar, Japonya şartlarında çalışmak üzere düzenlenmiştir, buna dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Öte yandan, özellikle elektronik cihazlarda uluslararası garanti olmasına dikkat etmek gerekir.

Devamını Oku

Japonya’nın Festivalleri

Japonya’nın farklı kentlerinde ve bölgelerinde sayısız festival düzenlenmektedir.

Setsubun Festivali – Fasulye serpme festivali (3-4 Şubat)

Setsubun.Japan_.Festival.jpg

Eski Japon takvimine göre bahar başlangıcının arifesi kabul edilen bu festival her yıl 3 ya da 4 Şubat’ta kutlanır. İnsanlar kötü ruhları uzaklaştırmak için toprağa, ev veya tapınakların etrafına kavrulmuş soya fasulyesi serper. Fasulyeler serpilirken “Oni wa soto! Fuku wa uchi!” yani “Şeytan-kötü ruh- dışarı, mutluluk içeri” şeklinde bağırılır. Soya fasulyesinin kötü ruhları kaçırttığı ve insanlara uğur getirdiğine inanırlar. Çin burçlarına göre doğum günleri, içinde bulunulan yılın burcunun bir gününe denk gelen insanlar seçilir ve bu kişiler bir tapınakta toplanıp tapınaktan kalabalığa soya fasulyeleri atarlar. Daha sonra tapınaktan atılan fasulyelerden herkes kendi yaşı kadar fasulye yer.

 

Devamını Oku

Japonya’da Bayramlar/ Tatiller / Özel Günler

Yılbaşı (1 Ocak)

Yetişkinler Günü (Ocağın 2. Pazartesisi)

Kuruluş Günü (11 Şubat)

Nevruz (21 Mart)

Şoowa Devri Anma Günü (29 Nisan)

Anayasa Bayramı (3 Mayıs)

Yeşil Günü (4 Mayıs)

Çocuk Günü (5 Mayıs)

Deniz Bayramı (Temmuz'un 3. Pazartesisi)

Yaşlılara Saygı Günü (Eylül'ün 3.Pazartesisi)

Spor Günü (Ekim'in 2. Pazartesisi)

Kültür Günü (3 Kasım)

Çalışmalara Teşekkür Günü (23 Kasım)

İmparator Akihito'nun Doğum Günü (23 Aralık)

Japonya’da İklim ve Hava Durumu

Japonya, muson bölgesi ile ılıman bölgenin birleştiği noktada yer alır. İklim, okyanusun ve karasal hava akımlarının etkisi altında genelde ılıman bir karakteri vardır. Japonya'da genellikle dört mevsim yaşanır. Haziran ortalarında başlayan yaz ılık ve nemlidir. Yağmurlu mevsimin hiç yaşanmadığı, kuzeydeki Hokkaido adası dışında, çoğunlukla yazı, yaklaşık bir ay süren yağmurlu bir mevsim takip eder.

Kış, Pasifik kıyılarında güneşli ve yumuşak geçer. Japon denizi kıyılarında ise bulut hâkimdir. Dağlık iç kısım ise dünyanın en karlı bölgelerinden biridir. Hokkaido'nun en belirgin özelliği sert kışlarıdır. Eylül ayıyla birlikte ülkenin içlerinde şiddetli rüzgâr, tayfun ve sağanak yağışlar yaşanır.

Başkent Tokyo, Tahran, Los Angeles ve Atina ile aynı enlemdedir. Yaz aylarında görülen nemli ve çok sıcak havanın tersine kış, düşük nem oranı ve arasıra yağan karla ılıman geçer.

Japonya’nın Kısa Tarihi

Japon adalarına ilk yerleşenler, M.Ö 8 bin yıl öncesinden başlayarak, Kuzey Asya’dan geldikleri sanılan ve Üst Yontmataş (veya en azından Ortataş) devrinde yaşayan topluluklardı. 538 yılına doğru Budizm’in Kore’den adalara gelişi genelde Japonya’nın tarih döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Japonya yüzyıllar boyunca feodal bir yönetimle idare edilen bir imparatorluk oldu. Asya’nın en doğu ucundaki konumu ve bir ada devleti olmasından dolayı yüzyıllar boyunca dış etkilere kapalı bir devlet yapısıyla idare edildi. 10 Mart 1854'te, Komodor Matthew C. Perry ve ABD Donanması'na ait Siyah Gemiler, Kanagawa Sözleşmesi ile Japonya'yı dış dünyaya açılmaya zorladı.

Sonraki dönemde Batı ülkeleri ile yapılan benzer antlaşmalar ekonomik ve siyasi krizler getirdi. 2. Dünya Savaşı’ndan ağır kayıplarla çıkan Japonya, sonraki dönemde hızla kendini topladı. Japonya Anayasası'na göre imparator “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Egemenlik ise Japon halkına aittir.

Japonya Ekonomisi

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya göre Japonya Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyada ikinci sıradadır. Birleşmiş Milletler, G8 ve APEC üyesidir. Savunma bütçesi dünya beşincisidir. Dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı ve en büyük dördüncü ithalatçısıdır. Yaklaşık 4 trilyon Dolarlık milli geliriyle Japonya, dünyanın üçüncü büyük milli ekonomisidir (Bir fikir vermesi açısından, japon ekonomisinin büyüklüğünün halen İngiltere, Almanya ve Fransa'nın toplamına eşit olduğunu söyleyebiliriz). II. Dünya Savaşında ağır bir yenilgiye uğramış olmasına rağmen, kısa bir süre içerisinde Japonya'nın hızla kalkınmasıyla dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinden birisi haline dönüşmesi "japon mucizesi" olarak değerlendirilmiş ve uzun yıllar boyunca çoğu gelişmekte olan ülke için bir örnek olarak gösterilmiştir.

Japonya’da Din ve İnanç

Japonya inanç sistemi kuvvetli bir yapıya sahiptir. Nüfusun yüzde 84 ile 96 arasındaki dilimi Budist ya da Şintu dinine mensuptur. Pek çok tapınağın bulunduğu ülkede Taoizm ve Konfiçyüsçülük de yaygın dinler arasındadır.

Japonya Türkiye Dış Temsilcilikleri

TOKYO BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 2-33-6 JINGUMAE SHIBUYAKU TOKYO 150-0001 JAPAN

Telefon: (0081 - 3) 6439 5700

Faks: (03) 3470-5136

[email protected]

http://tokyo.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: JAPONYA, PALAU, MİKRONEZYA FEDERE DEVLETLERİ

Japonya’da Konuşulan Diller

Japonya nüfusunun yüzde 99’u Japonca’yı birinci dil olarak konuşmaktadır. Bölgeden bölgeye diyalekt açısından farklılıklar gösterebilen Japonca dilinin yanı sıra İngilizce de ülkede en çok konuşulan yabancı dildir.

Japonya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 6oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 18oC
    • Haz 21oC
    • Tem 25oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 17oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 126.659.683 Dili: Japonca Para Birimi: Yen İklim: Ilıman Okyanus İklimi