İzmir Tarihi Asansör

İzmir Tarihi Asansör'deki güzel manzarayı kaçırmak istemeyen halk, evlerini yamaçlara kurmuş ve bu sayede yeni mahalleler ortaya çıkmış. Karataş’taki durum budur. Aşağıdaki Mithatpaşa Caddesi ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa Caddesi arasındaki mesafe 55 metre ve 155 basamaklı dik bir merdiven kullanılarak ulaşım sağlanıyormuş.

Nesim Levi adında hayırsever bir vatandaş 1907 yılında, özellikle yaşlı ve hamilelerin bu dik merdivenleri çıkmaması, yaşanan kazaların önlenmesi için Avrupa’da örneklerine rastladığı gibi bir asansör yaptırmak istemiş. Asansörün tasarımında ve yapımında İtalyan ve Fransız mühendisler çalışmış, tuğlaları Marsilya’dan getirilmiş.

2_778.jpg

1942 yılına dek Karataş Musevi Hastanesi’nin mülkü olarak kalmış ve hastanenin giderlerini karşılamak amacıyla kullanılmış. 1983 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanana dek başka bir aile tarafından işletilmiş. Asansörlerden biri buharla, diğeri elektrik ile çalışıyormuş. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 kez restore edilmiş ve her iki asansör de elektrikle çalışacak şekilde düzenlenmiş. 1992 yılından beri eğlence, kültür ve dinlence mekanı olarak kullanılıyormuş.

4_718.jpg

Dario Moreno’nun yaşadığı evin yer aldığı ve şu an Dario Moreno Sokağı olarak anılan sokakta, restore edilmiş ve kafe olarak kullanılan eski Yunan sakız evleri arasından geçerek asansöre ulaşıyorsunuz. Bu şirin sokağın başında Dario Moreno ve Enrica Macias’ın büstleri sizi karşılıyor. Asansörün girişi sizi büyülüyor, ta ki yukarı çıkınca göreceğiniz manzaraya kadar. Burada İzmir’i panoramik olarak görebiliyor ve bu güzel şehre bir kez daha aşık oluyorsunuz.

1_785.jpg

Yukarıda özel bir işletme tarafından işletilen cafe ve restoran bulunuyor. İster burada, isterseniz de hemen yanında bulunan çardakta oturup manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Güneşin Ege Denizi üzerinden memleketi terk ettiği İzmir’de, gün batımını en güzel seyredeceğiniz yerlerden birisi hiç kuşkusuz; Tarihi Asansör.

kapak_1.jpg

Tarihi Asansör’e Konak’tan Karataş istikametine, ister sahil yolundan isterseniz de İzmir Kız Lisesi gibi tarihi binaların bolca mevcut olduğu Mithatpaşa Caddesi üzerinden yaklaşık 15-20 dakikada yürüyerek ulaşabilirsiniz.