Himeji

HIMEJI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Himeji Japonya’nın dört büyük adasından biri olan Honshu’nun güneyinde yer alır. Hyogo eyaletine bağlı olan ve eyaletin güneybatısında bulunan şehir 530.000 nüfusla ikinci büyük kent olma özelliğini taşımaktadır. Kuzeyinde Çugo Dağları ve güneyinde Japon Denizi’ne komşu olan bu şehir adeta doğa ve kültür noktasıdır.
Bir kale kenti olarak şehir, başlangıcından günümüze değin canlı bir kültür merkeziyken aynı zamanda ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde önemli bir dünya merkezi olma yolunda çok renkli bir geçmişe sahiptir. Bu yüzden şehir halkı evlerini "Himeji canlı, enerjik ve sıcak kalpli" diyerek nitelendirirler. Şehir, Himeji Bölgesi'nin (daha sonra Shikama Bölgesi’nin) 1871’den 1876 yılında kadar başkentiyken daha sonra Hyōgo Bölgesi’ne katılmıştır ve 1889 yılında Himeji şehri kurulmuştur. Zamanla, Himeji şehrini tamamlayan banliyöler ortaya çıkmış olup şehrin bugünkü temasını oluşturmuştur. Bu banliyöler Edo Dönemi’nden kalma bazı şehir isimleriyle, örneğin Shiomachi, Shiroganemachi, Uomachi ve Konyamachi gibi, adlandırılmışlardır.

Himeji, mütevazı çiftlik evlerinden büyük imparatorluk saraylarına kadar farklı mimari formlar sergileyen çok çeşitli binalar barındırıyor. Savaş ve depremlerden geriye kalan birçok yapı bulunduğu gibi günümüz Japon politikası da bu mimari eserleri korumaya yönelik önemli bir konum arz etmektedir. Şüphesiz bunlardan biri de Himeji Kalesi olmuştur. Himeji Kalesi tarihe meraklı herkes için mutlaka gidilip görülmesi gereken eşsiz bir yapıdır. Beyaz renkli olmasından ve yukarı kıvrılmış çatısından dolayı “Shirasagijo” yani “Beyaz Balıkçıl” diye de bilinir.

1931 yılında ulusal hazine olarak seçilen Kale, Japon mimarinin en iyi temsilcilerinden biridir. Stratejik tasarımı ve özgün estetik anlayışına sahip Kale, Dünya’nın en çok ziyaret edilen kalesidir. Himeji Kalesi askeri amaçlarla belirlenmiş stratejik bir mimariye ve zarif bir estetiğe sahiptir. Öyle ki her katında ufak savunma pencereleri, yaklaşan düşmana kızgın yağ, taş ve okların gönderildiği dar geçitleri mevcuttur. Düşmanın hızını yavaşlatmak için avludan girişe uzanan dolambaçlı yolları vardır. Yine olası saldırıdan korunmak için Kale’nin çevresi hendeklerle doludur. Günümüzde turizm etkeni dolayısıyla o hendeklerin içinde balıklar yüzmektedir. 46 metre yükseliğe ve 41.468 metrekare alana sahip kalenin çatılarının kıvrık olması ise yağmur ve kar sularının içeriye girmesini engellemek içindir. Altı katlı bu yapının en üstünde bir şinto tapınağı mevcuttur. Tüm Japonya’da Orta Çağ kale mimarisinin en iyi korunmuş örneğini teşkil eden Himeji Kalesi 1993 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne seçilmiştir. Bunun ardından gerçekleştirilen turistik faaliyetler de bir hayli artmıştır.

Her metrekaresinde tarihî anıt ya da heykele rastlayacağınız şehirde doğayla iç içe parklar da oldukça fazladır. Bunlar için Kokoen Garden, Mt Shoska Hiking ve Tegarayama Central Park oldukça tercih edilen noktalardandır. Diğer yandan Şinto ve Budizm dinlerinin köklü temsilcileri Hiromine Türbesi, Itatehyozu ve Osakabe Türbeleri de Himeji’de yer almaktadır. Sho-sha-zan teleferiği ise şehri yukarıdan izlemeyi mümkün kılan önemli bir sistem olarak faaliyet göstermektedir. Sinema dünyasının popüler filmlerinden Last Samurai da Sho-sha-zan Engyo-ji Tapınağı’nda çekilmiştir.

HİMEJİ’YE NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan Tokyo Havalimanı’na sık uçuş seferleri yapılmaktadır. Uçuşların çoğu Air France ve KLM Royal Dutch Airlines şirketleri tarafından yapılmakta olup bilet fiyatları 1.700 Türk lirası civarındadır. Öte yandan Tokyo, Osaka, Kyoto, Kobe ve Hiroşima gibi birçok noktadan “Shinkansen” denilen Japon hızlı tren sistemi, otobüs, lokal trenler ve özel araçlarla ulaşılabilir. Kobe / Osaka'dan Sanyo Shinkansen Hattı yaklaşık 30 dakika; Shin Osaka’dan JR Kobe Hattı (özel hızlı servis) (Himeji, Aboshi ve Banshu Ako'ya bağlı) Osaka'dan yaklaşık bir saat, Sannomiya'dan yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Hiroşima / Okayama'dan,Sanyo Shinkansen Hattı, Himeji, Sanyo Hattı'ndaki yerel trenle bağlantılı olarak, Shinkansen ile Okayama'ya yaklaşık 20 dakika, yerel hat ile yaklaşık bir saat 25 dakikaya ulaşılabilir. Özel Sanyo demiryolu hatları ile Hansa Hattı ve Sanyo Hattı üzerindeki Sanyo Himeji'ye bağlı tren de yapılacak tercihler arasında yer almaktadır. Hansin Umeda'dan hızlı servis ile yaklaşık bir saat 30 dakika, Hanshin Sannomiya'dan yaklaşık bir saat sürecektir.

Lokal trenlerle, Tokyo'dan Himeji'ye yapılan tek yönlü yolculuk yaklaşık on saat sürer ve genellikle en az dört aktarma içerir. Normal ücret 9830 Yen'dir ancak Seishun 18 Kippu (Japon İstasyonlarından sahip olabileceğiniz kombine indirimli biletleri içeren kart) ile 2370 Yen’lik bir fiyatla yolculuk yapabilmektedir.
Otobüsle gitmek istiyorsanız Himeji İstasyonu'nun Kuzey çıkışında bir Shinki otobüsü bileti satın alıp Otemon-mae Dur'da inmeniz gerekir. Otemon-mae otobüs durağına yürüyerek beş dakika, JR Himeji ve Sanyo Himeji istasyonlarına 20 dakikalık yürüme mesafesindedir.

HİMEJİ’YE NE ZAMAN GİDİLİR?

Himeji yılın belli aylarında festival ve başka türlü organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Cherry Blossom Viewing Partisi, nisan ayının ikinci pazar günü gerçekleştirilir.

Yukata Matsuri – haziranın ortasında, iki ya da üç gün sürmektedir. Bu festivalde kadınlar yerel bir kıyafet olan yukata giyer, yöresel yemekler tadılır ve birçok oyun oynanır. Japon kültürünü eğlenerek tanımak için ideal bir organizasyondur.

Oshiro Matsuri ağustos ayında gerçekleşir. Himeji Kalesi’ne bitişik büyük geçitle başlayan bu festivalde geleneksel Japon danslarını izlemeniz mümkün.

Moon Viewing ise hasat zamanı çeşitli danslarla dolunayın büyüsüne tanık olacağınız etkinliklerden biridir ve oldukça coşkulu geçer.

Himeji Kalesi’ne ise yılbaşından kaynaklı 29 ve 30 Aralık dışında yılın her zamanı gidilebilir fakat özellikle bahçelerin binbir renk cümbüşüne dönüştüğü bir zamanı yakalamak istiyorsanız nisan ve mayıs aylarında gitmenizde fayda vardır. Bu yüzden ilkbahar aylarının daha kalabalık olduğu da belirtilmelidir. Rahatça ve özgürce hareket etmek için diğer ayları tercih edebilirsiniz.

Kale’ye giriş saatleri 09.00-17.00 arasıdır. 16.00’da ziyaretçi alımı sonlanır. Yaz tarifesiyle birlikte 27 Nisan ve 31 Ağustos aylarında 09.00-18.00 arasıdır. Gezi için minimum 1,5 saat yeterliyken yetişkinler için bilet fiyatları 1000 Yen (yaklaşık 10 dolar), öğrenciler içinse 300 Yen’dir.

*Bilet fiyatları ocak 2017’de güncellenmiştir.

HİMEJİ’DE NEREDE KALINIR?

Himeji şehrinde birçok otel ve konukevleri ve yatakhaneler mevcuttur. Farklı bütçelere hitap eden pek çok odayı gecelik 90 - 350 TL arasında bir ücret ödeyerek tutmanız mümkün. En çok tercih edilen oteller ise Shironoshita Guesthouse, Hotel Wing International Himeji, Dormy Inn Himeji Natural Hot Spring, Himeji 588 Guest House ve Comfort Hotel Himeji’dir.

Himeji ile İlgili

Himeji Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa