Tayvan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Bir ada devleti olan Tayvan, Tayvan Adası’nın yanı sıra 21 takımada ve Pescadores Adaları'ndan oluşur. İdari olarak bir merkez, 4 eyalet ve 16 ile bölünmüştür. Ülkenin başkenti Taipei'dir. Diğer önemli şehirleriyse Hsin Chu, Hua Lien, Chang Hua, Tai Tung, Kao-hsiung, Taichung ve Tainan'dır.

Tayvan Nerededir?

5-day-best-of-taiwan-tour-from-taipei-sun-moon-lake-taroko-gorge-in-taipei-118569.jpg

Tayvan, Çin ana karasına 200 km uzaklıkta Doğu Asya'da yer alır. Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Konum olarak Batı Pasifik'tedir. Ayrıca Tayvan Adası’nın yanı sıra 21 takımada ve Pescadores Adaları’ndan oluşmaktadır.

Tayvan’a Nasıl Gidilir

Taiwan.original.3738.jpg

İstanbul'dan Tayvan’ın başkenti Taipei'ye THY'nin direkt uçuşları bulunmaktadır. Yabancı havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuş seferleriyle de Tayvan’a ulaşmak mümkündür. Avrupa veya Asya aktarmalı uçuşlar bekleme süreleri dâhil ortalama 15–20 saat sürmektedir.

Tayvan’a Ne Zaman Gidilir?

Taiwan-Hillside.jpg

Ülkeye gitmek için en uygun dönem, havaların ısınmaya başladığı ve yağışların henüz başlamadığı nisan ayıdır. Yağışın daha az olduğu ocak, şubat ve mart ayrı da ülkeyi ziyaret etmek için uygun dönemlerdir.

Tayvan Kültürü

wan-hua-night-market-05.jpg

Tayvan dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Tayvan'da özellikle ülkenin başkenti Taipei'de trafik büyük bir sorundur. Araç kullanıcıları için de, yayalar için de trafiğe çıkmak son derece dikkat gerektirmektedir. Taipei kalabalık bir şehir olduğundan burada yankesicilik gibi olaylar da yaşanabilmektedir. Ülke genelinde halk kendi dillerini konuştuğundan İngilizce konuşan pek yoktur. Tayvanlılar eğlenceye önem vermektedir. Tayvan'da çok sayıda bar, gece kulübü ve birahane mevcuttur. Ülke genelinde yıl boyunca çeşitli şenlik ve festivaller düzenlenmektedir. Tayvan halkı çokça batıl inanca sahiptir. Bir kişiye saat, şemsiye, ayakkabı veya kesici nesneler hediye etmek olumsuz çağrışımlara sebep olduğu için hoş karşılanmamaktadır.

Tayvan Mutfağı

rice-vermicelli.jpg

Tayvan mutfağı ağırlıklı olarak Çin mutfağından etkilenmiştir. Mutfağın en önemli malzemeleri et, pirinç ve tofudur. Rice Vermicelli Tayvan mutfağının en özel yemeklerinden biridir. Rice Vernicellidomuz eti, yumurta, havuç, mantar ve pirinç makarnasıyla hazırlanmaktadır. İstiridye omleti, sığır etli erişte, dana kuşbaşı ile şehriye karışımından oluşan çorba, bir çeşit mantı olan Tainan dan Zai Noodles, acı sos ile servis edilen Ah Gei, balık köftesi Danshui, Ba Wan, bir tür dürüm olan Shawarma ve yılanbalığı çorbası Eel Noodles Tayvan mutfağına ait geleneksel yemeklerdendir.

Domuz etinin yaygın olarak kullanıldığı Tayvan'da domuz etinden yapılan Tayvan sosisi de meşhurdur. Tayvan özellikle de başkent Taipei sokak yemekleriyle oldukça ünlüdür. Hemen hemen her sokakta yemek pazarları kurulmaktadır. Yeşil çay ve kahve kültürünün oldukça gelişmiş olduğu Tayvan'da Kore, Çin, Japon, İtalyan, Vietnam, Hint, Thai, Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarına ait lezzetler sunan pek çok restoran bulmak da mümkündür.

Sevilen bir tat olan Douhua adındaki tofu tatlısı şerbetle tatlandırılıp, içerisine meyve ve yemiş parçaları konularak hazırlanmaktadır. Tıraşlanmış buz parçalarından oluşan Bao bing tatlısıysa üzerine meyve, karamel, fıstık veya fındık sosuyla servis edilmektedir

Tayvan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

IMG_5610_1_2_tonemapped.jpg

Tayvan'ndan alınacak hediyelik eşyaların başında ucuz olmasından dolayı elektronik eşyalar gelmektedir. Bunun yanı sıra yöreye özgü bitkilerden üretilen tütsüler, renkli ve dekoratif ev eşyaları, yeşim taşından yapılan mücevherler, yine yeşim taşından yapılan fil ve kedi figürleri gibi şans totemleri, yöreye özgü bir tür su mermeri olan Çin shou-shan taşlarından oyularak elde edilen biblolar ve Tayvan'a özgü bitki çayları da alınacak hediyelik eşyalar arasındadır.

Tayvan’ın Festivalleri

Mid-Autumn_Festival-beijing.jpg

Toplum ruhunu ve sosyal uyumu arttırmak için her yıl mayıs ayında düzenlenen Buddha's Bathing Festivali kapsamında 2 gün süreyle Budha'nın doğum günü kutlamaları gerçekleştirilir. Budist törenleri, sanat, müzik, kültürel gösteriler düzenlenerek dünya barışı için dualar edilir.

Çin takvimine göre her yıl 5. ayın 5. günü gerçekleştirilenDragon Boat Festivali haziran ayında denk gelmektedir. Keelung Nehri boyunca binlerce insan festival süresince gerçekleştirilen bot yarışlarını izler. Müzik, dans ve sayısız alışveriş imkanının sunulduğu festivalde geleneksel bir pirinç yiyeceği olan zongzih yanında çok sayıda Tayvan yemeği de servis edilmektedir.

Bir hasat şenliği olan Mid-Autumn Festivali de Çin takvimine göre 8. ayın 15. günü düzenlenmektedir. Eylül ayına denk gelen festivalde gece gündüz gösteriler, yürüyüşler ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmektedir.

Dünyaca ünlü Tayvan Fener Festivali'yse her yıl şubat ayında Taoyuan'ın Station bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Fenerler, ışık şovları, havai fişek gösterilerinin düzenlendiği festival yerel ve uluslararası katılımcılarıyla dünyanın en büyük fener festivali olarak bilinmektedir.

Tayvan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)
Bahar Bayramı (Çin Yeni Yılı) (6-14 Şubat)
Barış Günü (27-29 Şubat)
Kabir Ziyaret Günü (2-5 Nisan)
Ejderha Kayığı Bayramı (9-12 Haziran)
Güz Ortası Bayramı (15-18 Eylül)
Tayvan Ulusal Günü (8-10 Ekim)

Tayvan’da İklim ve Hava Durumu

57221042271.jpg

Bir ada ülkesi olan Tayvan'ın dört tarafının denizlerle çevrili olmasından dolayı ve muson rüzgârlarının etkisiyle iklimi yılın her mevsimi rahattır. Ülke genelinde tropikal ve astropikal iklim hâkimdir. Kışları çok soğuk, yazlarıysa çok sıcak olmaz. kış aylarında genelde yağışlı olan ülkede mayıs ayında Erik Yağmurları görülür. Adanın çoğu bölgesinde hiçbir zaman ayaz ve kar görülmemektedir. Haziran-eylül ayları arasında sıcak ve nemli bir hava hâkimdir. Yağışların çok olduğu ülke tayfun etkisi altındadır. Ağustos-eylül aylarında şiddetli tayfunlar meydana gelmektedir.

Tayvan’ın Kısa Tarihi

Southern-Taiwan.jpg

Ülke tarihinde ilk toprak yerleşiminin 30 bin yıl öncesine dayandığı düşünülen Tayvan'a 4 bin yıl önce Tayvan aborjinleri adaya ayak basmış ve Ming Hanedanlığı’ndan itibaren adaya yerleşmişlerdir. Portekizliler tarafından işgal edilen bölge sömürgeleştirilmiştir. Hollanda Koloni döneminde aynı sömürge politikası devam ederken ilerleyen yıllarda Tayvan, Çin’e bağlı bir bölge haline gelmiştir.

Tayvan’nın Ekonomisi

National_Taiwan_University_Hospital_Taipei.jpg

Tayvan gittikçe büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İklim özelliklerinin etkisiyle ülkede yaklaşık 4 bin farklı ağaç çeşidi vardır. Bu çeşitlilik ülke ekonomisinde önemli katkı sağlamaktadır. Adanın kereste rezervi 30 milyon metreküptür. Ekonomik değere sahip orman yüzölçümü tüm eyaletteki ormanların beşte dördünü oluşturmaktadır. Ülkedeki Kafur ağacı dünyaca ünlüdür. Bu ağaçtan elde edilen kâfur topları ve kâfur yağlarının üretimmiktarı dünya toplamının yüzde 70’ini oluşturmaktadır.

Ülkenin başlıca ihraç ürünleri arasında makine ve elektrik ürünleri, tekstil ve giyim ürünleri, plastik ve kauçuk, kimyasallar, hayvan ve hayvan ürünleri bulunmaktadır. En önemli ihracat ortakları ABD, Hong Kong, Avrupa ülkeleri, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkeleri ve Japonya'dır. Başlıca ithalat ürünleri arasında mekanik ve elektrik ürünleri, mineraller, kimyasal ürünler, ulaşım araçları, ham petrol ve petrol ürünleri yer alırken en önemli ithalat ortakları Japonya, ABD, Avrupa ülkeleri ve Güney Kore'dir.

Ülke ılık ve soğuk deniz akıntılarının birleştiği yerde olmasından dolayı zengin deniz ürünlerine sahiptir. 500'ün üzerinde balık çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca ülkede üretilen deniz tuzu da oldukça ünlüdür.

Tayvan’da Din ve İnanç

IMG_5088.JPG

Tayvan'da halkın yüzde 93'ü Budizm, Konfüçyüsçülük ve Taoizm karışımı dinlere inanmaktadır. Protestan, Katolik ve diğer Hıristiyan mensubu halk yüzde 4,5 oranındadır. Halkın geri kalan yüzde 2,5’luk dilimi ise İslam dini ve diğer dinlere mensuptur.

Tayvan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Vizesiz ülkelerden Tayvan'da bir adet Türkiye Dış Temsilciliği bulunuyor.

Adres: SUITE 1905, 19F, INTERNATIONAL TRADE BUILDING, NO:333, KEELUNG ROAD, SECTION 1, TAIPEI 110, TAIWAN

Telefon: (886-2)27 57 73 18, 27 57 61 15 (886-2)27 57 64 07

Faks: (886-2)27 57 94 32

[email protected]

http://www.taipei.to.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: TAYVAN

Tayvan’da Konuşulan Diller

572210411771.jpg

Resmi dili Mandarin Çincesi'dir. Tayvan halkının yüzde 84'ü Mandarin Çincesi'nin yanı sıra Fujian'in yerel dillerinden Minnan'ın bir kolu olan Tayvanca'yı yaygın olarak kullanmaktadır. Bunun dışında halkın yüzde 15'ini oluşturan Hakka'lar anadilleri olan Hakkaca konuşmaktadır. Nüfusun geri kalanı ise resmi dilin yanı sıra geldikleri yörenin lehçelerini konuşmaktadır.

Tayvan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 15oC
    • Şub 15oC
    • Mar 18oC
    • Nis 22oC
    • May 25oC
    • Haz 26oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 23oC
    • Kas 20oC
    • Ara 17oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 23,476,640
Dili: Mandarin Çincesi
Para Birimi: Yeni Tayvan Doları(TWD)
İklim: Tropikal İklim
Big Mac Index: 33,23