Apollon Tapınağı

Didim gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ilk adres Aydın'daki Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı’dır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için başvuruların yapıldığı Apollon Tapınağı Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan önemli bir yapıdır.

Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’nda bulunan HeraionTapınağı’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine sahiptir.

Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Artemis Tapınağı’na kutsal bir yol ile bağlı olduğuna inanılan tapınak Didim’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. MÖ 8. yüzyılda inşa edilen tapınak antik bir kehanet merkezi olarak bilinmektedir. Zeus’un oğlu Apollon’a adanan tapınak İyonyalılar tarafından yapılmıştır.

Dev sütunların yanı sıra Medusa Heykeli görülmeye değerdir. Antik Çağ’’da gelecekten haber almak isteyen pek çok kişinin uğrak noktası olan Apollon Tapınağı’nı 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.00 - 18.30, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08.30 - 17.00 saatleri arasında 15 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Müzakart’ınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz.

turkey-319234_960_720.jpg

Apollon Tapınağı, Aydın‘ın Didim ilçesinde bulunan ve Zeus ile Leto’nun oğlu Apollon adına yapılmış bir tapınaktır. Kehanet gücü olduğuna inanılan Apollon’a ithaf edilen tapınağın bilinen diğer adı Didyma, yani İkiz Kardeş‘tir. Tapınağa bu adın verilme sebebi ise tanrıça Artemis ile Apollon‘un ikiz kardeş olmasıdır.

Yalnızca bir kahinin yaşadığı yer olmasının dışında yoğun bir yerleşim yeri olan ören yeri, dönemindeki devasa yapılarını koruyarak günümüze kadar ulaştırabilmiştir. Her yıl giden binlerce yerli ve yabancı turisti hayranlığa ve şaşkınlığa uğratan anıtsal alan temelinde Miletus’a bağlı olan bir kehanet merkezi olarak bilinir. 

Tapınağının yapımına ise MÖ 6. asırda başladığı düşünülür. Apollon Tapınağı hangi uygarlığa ait diye soracak olursanız, Helenistik yapının inşasına Büyük İskender’in Perslere karşı olan zaferinden sonra başladığını ancak farklı dönemlerde tamamlandığını söyleyebiliriz.

apollo-temple-209603_1920.jpg

Apollon Tapınağı Hakkında Bilgi 

Apollon Tapınağı zamanında çok rağbet gören bir bilicilik merkezi olarak kullanılıyordu. Uzak yerlerden gelen ve gelecek hakkında bilgi isteyen insanlar, genelde savaşa girecek olan devlet adamları, ordu komutanları ve hastalıkları ile ilgili bilgi almak isteyen kişiler oluyordu.

Kehanetleri öğrenebilmek için ücret ödeyen insanlar alana ulaşmak için bir haftadan fazla yolculuk yapıyorlardı. Kahinler de ayinlere katılmadan önce kutsal ilan ettikleri su ile yıkanıyordu. Ayinler için tapınak görevlilerine ücret ödeniyordu. Fakat tek tanrılı dinlerin çıkmasıyla gelecek tahminleri şeytanca ilan edildi ve yasaklanmaya başlandı.

Tapınak daha sonra Persler tarafından istila edildi. Büyük İskender Persleri mağlup edince yapının inşası yeniden başladı. Mimarlığını Daphnis ve Artemis Tapınağı’nın mimari olan Paionios‘un yaptığı tapınak çok uğraş verilse de tamamlanamadı.

İki sıra halinde ve toplamda 124 sütundan oluşan tapınak zamanın aşındırmasına dayanamayarak zedelenir. Ancak devasa kolonlardan günümüze kadar gelmeyi başaranlar dönemin görkemini yansıtır.

Diğer tapınaklardan farklı özellikleri ve incelikli işçiliğiyle sıyrılan Apollon Tapınağı gidenleri kendine hayran bırakır. Korint tarzdaki kolonların ince işçiliği ve sütun yükseklikleri pek az yerde rastlanır cinstendir. Ayrıca kutsal avluya inilen kapıların arasındaki tek parça mermer blok dünyanın en büyük mimari parçası olarak kabul edilir. Dönemin olanakları düşünüldüğünde o ağırlıktaki bir kemerin metrelerce yüksekliğe çıkarılması da insanın aklına durgunluk verir.

Apollon Tapınağı Hikayesi 

Apollon Tapınağı dünyanın en büyük tapınakları arasındadır. Kutsal yol üzerinde bulunan ve büyük bir alanı kaplayan bilicilik merkezi şiirin, sanatın ve ışığın tanrısı Apollon için inşa edilmiştir. Apollon Tapınağı’nın bir de hikayesi bulunur. Rivayete göre bir gün Apollon yolda çoban olan Brankhos’la karşılaşır. Apollon çoban arkadaşına kehanetin sırlarını öğretir, çoban da Apollon Tapınağı’nı yapar. Çobanın sülalesinden olanlar uzun zaman tapınağın yöneticilik görevinde bulunur. Bilicilik de çok rağbet gören bir alan olduğu için zamanla tapınağa çok sayıda devlet adamı ve hastalıklarına şifa arayan insanlar gelir.

Didim Apollon Tapınağı Medusa 

Didim Apollon Tapınağı, Medusa heykeli ile de ün kazanmıştır. Türkiye tanıtımlı kartpostallardan aşina olduğumuz Medusa başı, Apollon Tapınağı’nda yer alır. Didim’in sembollerinden biri haline gelen ve yüzünün ortasında bir yarık olan Medusa, Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı olan üç kardeşten biri olarak bilinir. 

Kardeşlerin içinde ölümlü unvanına sahip olan tek kişi Medusa‘dır ve kendisiyle yüz yüze geleni taşa çevirme yetisine sahiptir. Antik dönemde önemli noktalarda, büyük yapılarda ve kutsal alanlarda sık olarak kullanılmasının sebebi de budur. Muhtemelen aynı amaç için tapınağa çok sayıda Medusa kabartması yapılmak istense de yapıyla beraber heykelcikler de yarım kalmıştır. Meşhur olan Medusa figürüne ise tapınak girişinin bahçesinde rastlayabilirsiniz.

Apollon Tapınağı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 

Apollon Tapınağı giriş ücreti: 15 Türk Lirası. Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’ınız varsa sınırsız olarak, ücretsiz gezebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: Yaz dönemi (15 Nisan- 2 Ekim): 08.00-18.30
Kış dönemi (3 Ekim- 14 Nisan): 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tapınağı haftanın her günü gezebilirsiniz.

Apollon Tapınağı Nerededir ve Nasıl Gidilir? 

Apollon Tapınağı Didim’in Yenihisar köyünde yer alır. Ulaşım için özel aracınızı ya da toplu ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.

Dolmuş: Didim’in kuzeyindeki Apollon Tapınağı’na gitmek için öncelikle Didim merkeze ulaşmalısınız. Merkezden kalkan ve Yenihisar köyüne sefer yapan dolmuşlar vasıtası ile rahatlıkla tapınağa varabilirsiniz. Dolmuşların terminalden de kalktığını hatırlatmakta fayda var.

Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Didim merkeze ulaşıp burada Yenihisar köyü levhalarını takip edebilirsiniz. Altınkum Plajı’nın olduğu yola çıktığınızda aynı hizadaki Apollon Tapınağı’na da zahmetsizce ulaşabilirsiniz.

Adres: Hisar Mahallesi, Atatürk Bulvarı Özgürlük Cad., Didim/Aydın