Aydın mutfağı denildiğinde zeytinyağı ve türlü otlar ve bunlardan yapılan çeşit çeşit yemekler gelir aklımıza kuşkusuz. Bunlar Aydın mutfağının baş aktörleri olsa da yöre mutfağı bundan çok daha fazlasıdır. Eski çağlardan beri çok verimli toprakların ve uygun iklimden dolayı zengin bir bitki çeşitliliği var olmuştur. Üzerine bir de Aydın’ın tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını göz önüne alınırsa mutfağının ne denli zengin oldu tahmin edilebilir. Aydın mutfağında sadece Ege Bölgesi’ne özgün dokunuşlar değil Rum, Kürt, Arap, Yahudi ve Yörük kültürüne dair izler de görülmektedir. Zeytinyağı en baskın ürün olma özelliğini taşır. Örneğin, kahvaltılarda lor peyniri ya da çökeleğedoğranmış domates, salatalık, biber ve soğan karışımıçingene pilavına da kekik, nane ve zeytinyağı eklenir. Haşlanmış biber ve patlıcana sarımsak, limon ve zeytinyağından yapılan sos da gelin turşusuna eklenir.
Üzerine domates sos dökülen, karışık kızartma olarak bilinen Kırlı kızartması, enginar ve börülce yemeği de zeytinyağı ile yapılır. Aydın mutfağında sofraya yemek konmadığı anlarda bile yöre halkı zeytinyağına baharat ve ekşi karıştırır, ona ekmek banarak karnını doyurur. Tabii sebzenin yoğun olması etli yemeklerin yapılmadığı anlamına gelmez. Aydın’ın deve sucuğu, kuyu tandırı, Çine’nin köftesi, Germencik, Ortaklar’ın çöp şişi de oldukça meşhurdur. Aydın mutfağının sahil bölgelerinde de ayrıca balık çeşitleri yer almaktadır. Yuvarlama, keşkek, kabak çiçeği dolması, ot yemekleri de yörenin özgün tatlarındandır.
Yolunuz düşerse Yenipazar’da Sümer Pide Salonu’nda bir pide yiyebilir, Ortaklar’da Somuncu Baba’nın çöp şişlerini tadabilirsiniz. Nazilli’de Değerlioğlu Restoran’da kuzu tandır, Çine’de Köfteci Tahsin’den meşhur Çine köftesi yemek de yapılacaklar listenizde yerini alabilir. Kuşadası’nda Toros Restoran’da yapılan balıklar ve mezeler sayesinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.
Yemeklerin dışında kuru incirden yapılan tatlılar, tahinli pide, üzüm ve incirden yapılan şaraplar, turunçgillerden yapılan reçeller de Aydın mutfağının lezzetlerindendir. Ege’nin her iki yakasının da mutfağı iç içedir ve her iki yakanın da kültürel izlerini taşımaktadır.