Aydın Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan, şehir merkezi iç kesimde bulunsa da sahil ilçelerine sahip olan bir ilimizdir. Batısında Ege Denizi, kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli ve güneyinde Muğla ili yer almaktadır. Ege Denizi’ne Kuşadası, Söke ve Didim ilçelerinin kıyısı olması nedeniyle bu ilçelerde turizm daha ön plandadır. İç kesimlerde ise arkeolojik ve etnografik değerler daha ön plandadır. Ayrıca, Buharkent ilçesindeki termal kaynaklar, Bozdoğan ilçesindeki Madransu kaynağı, tüm sokakların aynı meydana çıktığı Atça ilçesi gibi farklı bölgelerinde de farklılıklarıyla ön plana çıkan detaylarla dolu bir ildir.

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Aydın Nerededir?

Türkiye’nin güneybatısında yer almaktadır. Batısında Ege Denizi, kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusundaDenizli ve güneyinde Muğla ili yer almaktadır. İstanbul’dan 600 kilometre, Ankara’dan ise 550 kilometre mesafede yer almaktadır. Aydın’ın İzmir’den uzaklığı ise 120 kilometredir.

Aydın’a Ne Zaman Gidilir?

travelling-1348334_960_720.jpg
 

Aydın genellikle yaz turizmi için tercih edilen bir bölgedir. Bu sebeple ilkbaharın ortalarından başlayan ve sonbaharın ortalarına kadar sürebilecek bir turizm sezonundan bahsetmek mümkündür. Nisan ayında ortalama 16 derecelik sıcaklıklarla ısınan havalar mayıs ayında 20 derecelere çıkarken haziran, temmuz ve ağustos aylarında yılın en yüksek sıcaklık ortalamaları olan 25 - 27 derece dolaylarında ilerliyor ve eylül ayında ortalama 23, ekim ayında 18 derece civarında azalma eğilimi göstererek serinlemeye başlıyor. Kış ayları, yağış miktarı artmakta olduğundan havalar ülkemizin iç ve kuzey bölgeleri kadar soğuk olmasa da ziyarete elverişli zamanlar değil gibi duruyor. Aydın’da kar yağışı pek olmadığından ve kayak alanına uygun yükseklik ve yapıda bir tesis olmadığından kış sporlarıyla ilgili turizmden bahsedilemiyor. Fakat kış aylarında bölgeye, yaz bahar ve yaz aylarının yanı sıra termal tesisler için ziyarette bulunulabilir. Özellikle Germencik, Davutlar, Sultanhisar, Buharkent gibi bölgelerde Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı tesisler yer almaktadır. Bu noktada sağlık turizmi için bölgeye seyahat edecek misafirlerin kış aylarını tercih etmesi beklenebilir. Doktor kontrolünde ziyaret edilmesini önerdiğimiz kaplıcalar için doğru ziyaret zamanını doktorunuza danışmadan yola çıkmayınız.

Aydın şehir merkezinde olmasa da sahil ilçelerinde deniz turizmi ön planda olduğundan yaz aylarında gitmek aynı anda birçok aktiviteye katılmak için avantaj yaratabilir. Kamp yapmak, doğa gezintilerine çıkmak, yüzmek, farklı su sporlarını deneyimlemek ve müze, ören yeri gezmek gibi çok farklı alternatifin hepsini artarda gerçekleştirebilirsiniz.

Aydın’da Nerede Kalınır?

hotel-room-key-397946_960_720.jpg

Aydın’da nerede kalınacağı, konaklama için hangi bölgeyi tercih ettiğinizle alakalı olarak değişik alternatifleri içerisinde barındıracaktır. Sahil kesimlerinde konaklama çeşitliliği artarken iç kesimlerde daha az bir çeşitlilikten bahsedebiliriz. Özellikle sahil ilçelerinde otelpansiyonapartkamp ve karavan alanları gibi çok çeşitli konaklama alternatifleri bulunmaktadır. Fakat iç kesimlerdeki ilçelerde, termal tesisler dışında konaklama opsiyonları sınırlıdır. Aydın şehir merkezinde pansiyonlar ve otellerde konaklama sağlanabilmektedir. Anemon OtelElit PansiyonEfeler OtelKabaçam OtelConcept Suites gibi şehir otelleri tercih edilebilir. Bu otel ve pansiyonlar şehir merkezinde olduğundan tarihi ve turistik yerlerin çoğuna kolaylıkla ulaşma imkânı bulacaksınız. İç kesimlerde ilçeleri de gezecekseniz, tarihi ve etnik izleri hala taşıyan, yöreye ve yöre mutfağına dair izleri barındıran Karacasu’daki Aphrodisias Dandalos Hotel de görmeye değer tesislerden birisidir.

Devamını Oku

Aydın Otelleri

Ege bölgesinde yer alan Aydın, turistik ve iş amaçlı seyahat edenler için pek çok seçenek oluşturur. Kültürel zenginliğe ve güzel kumsallara sahip olan şehir otelleri ile de dikkat çeker. Aydın otelleri her bütçeye ve her isteğe uygun olanaklarla misafirlerini ağırlamaktadır. Merkezî bölgede konaklamak isteyenler için Efeler otelleri ve Aydın merkez otelleri ideal olurken denizin ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için Didim otelleri tercih edilebilir. Birçok medeniyetin kültürünü taşıyan Aydın’da gezilebileceğiniz tarihî mekânlar vardır. Bunlardan bazıları Didyma Antik Kenti, Aphrodisias Antik Kenti, Milet Tiyatrosu, Milet Müzesi, Kurşunlu Manastırı, Zeus Mağarası, Güvercinada Kalesi, Körteke Kalesi, Faustina Hamamı’dır. Bafra Gölü, Çine Vadisi, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Milli Parkı doğa tutkunları için gidilmesi gereken yerler arasında bulunur. Altınkum ve Kadınlar Plajı ise Aydın’ın en ünlü sahillerindendir. Yılın uzun zaman diliminde sıcak havaya sahip olan şehri nisan ve kasım ayları arasında ziyaret edebilirsiniz.

Devamını Oku

Aydın Gezilecek Yerler

Aydın verimli toprakları, denize yakın oluşu ve kritik konumu nedeniyle yıllar boyu birçok medeniyete kucak açmıştır. Bu durumda da çok fazla tarihî izin günümüze taşınması kaçınılmaz olmuştur. Aydın civarında oldukça fazla antik kent, termal otel, plaj ve doğal alanlar bulunmaktadır. Aydın’a yapılan bir gezi bu yönüyle dolu dolu geçecektir demek yanlış olmayacaktır.

Aydın Gezilecek Yerler

Doğa ve tarih dolu bir gezi planlarken rota çıkarmak istiyorsanız, Bafa Gölü, Kuşadası, Didim, TralleisAntikKenti, AphrodisiasAntikKenti, MiletAntikKenti, kaplıcalar, ArapapıştıKanyonu, Yörük Ali Efe Müzesi, Doğanbey Köyü gibi noktaları da listenize eklemenizi öneririz. Ayrıca rotanız üzerinde karşılaşacağınız büyüklü küçüklü diğer antik kentler ve yörenin ünlü efelerinin müze evlerini de ziyaret edebilirsiniz. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Aydın Mutfağı

Aydın mutfağı denildiğinde zeytinyağı ve türlü otlar ve bunlardan yapılan çeşit çeşit yemekler gelir aklımıza kuşkusuz. Bunlar Aydın mutfağının baş aktörleri olsa da yöre mutfağı bundan çok daha fazlasıdır. Eski çağlardan beri çok verimli toprakların ve uygun iklimden dolayı zengin bir bitki çeşitliliği var olmuştur. Üzerine bir de Aydın’ın tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını göz önüne alınırsa mutfağının ne denli zengin oldu tahmin edilebilir. Aydın mutfağında sadece Ege Bölgesi’ne özgün dokunuşlar değil Rum, Kürt, Arap, Yahudi ve Yörük kültürüne dair izler de görülmektedir. Zeytinyağı en baskın ürün olma özelliğini taşır. Örneğin, kahvaltılarda lor peyniri ya da çökeleğedoğranmış domates, salatalık, biber ve soğan karışımıçingene pilavına da kekik, nane ve zeytinyağı eklenir. Haşlanmış biber ve patlıcana sarımsak, limon ve zeytinyağından yapılan sos da gelin turşusuna eklenir.

Üzerine domates sos dökülen, karışık kızartma olarak bilinen Kırlı kızartması, enginar ve börülce yemeği de zeytinyağı ile yapılır. Aydın mutfağında sofraya yemek konmadığı anlarda bile yöre halkı zeytinyağına baharat ve ekşi karıştırır, ona ekmek banarak karnını doyurur. Tabii sebzenin yoğun olması etli yemeklerin yapılmadığı anlamına gelmez. Aydın’ın deve sucuğu, kuyu tandırı, Çine’nin köftesi, Germencik, Ortaklar’ın çöp şişi de oldukça meşhurdur. Aydın mutfağının sahil bölgelerinde de ayrıca balık çeşitleri yer almaktadır. Yuvarlama, keşkek, kabak çiçeği dolması, ot yemekleri de yörenin özgün tatlarındandır.

Yolunuz düşerse Yenipazar’da Sümer Pide Salonu’nda bir pide yiyebilir, Ortaklar’da Somuncu Baba’nın çöp şişlerini tadabilirsiniz. Nazilli’de Değerlioğlu Restoran’da kuzu tandır, Çine’de Köfteci Tahsin’den meşhur Çine köftesi yemek de yapılacaklar listenizde yerini alabilir. Kuşadası’nda Toros Restoran’da yapılan balıklar ve mezeler sayesinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

Yemeklerin dışında kuru incirden yapılan tatlılar, tahinli pide, üzüm ve incirden yapılan şaraplar, turunçgillerden yapılan reçeller de Aydın mutfağının lezzetlerindendir. Ege’nin her iki yakasının da mutfağı iç içedir ve her iki yakanın da kültürel izlerini taşımaktadır.

Aydın’da Alışveriş

Birçoğumuz hayatımızın keyifli bölümlerinde zamanı durdurmak, sonsuza kadar o keyfin içerisinde kalmak isteriz. Maalesef bunun mümkün olmadığının da farkındayızdır. Belki de bu duyguyu, yaşanılan zamanın keyfini hatırlatması için, o yerlerden satın alıp evlerimize götürdüğümüz anılarla besleriz. Sonra da günlük telaşlarımızın arasında aldığımız o hatıralıklara bakar ve zihnimizin o tatile kısa bir dönüş yapmasına olanak tanırız. Belki de durum hiç bu kadar duygusal değildir. Öyle ya da böyle gittiğimiz gezdiğimiz ve gördüğümüz yerlerden alışveriş yapmayı severiz. Aydın’dan da nerelerden neler alınır birlikte bir göz atalım.

Devamını Oku

Aydın’da Gece Hayatı 


Aydın’da gece hayatı şehir merkezi ve ilçelerde farklılık göstermektedir. Şehir merkezinin iç kesimlerde kalmış olması sebebiyle gece hayatı konusunda sahil ilçeleri Aydın’ın en gözde bölgeleri olma özelliğini eline almıştır. Özellikle Kuşadası’nda, artan yerli ve yabancı turist sayısıyla gece hayatı yaz aylarında oldukça hareketlidir. Sahil hattındaki canlılığın sebebi daha çok yerli ve yabancı turistlerin deniz turizmi için bölgeyi ziyaret etmesidir. Gündüz deniz, doğa ve tarihin tadına varan ziyaretçiler, akşamları soluğu eğlence mekânlarında alıyor. Benzer turistik sahil beldelerinin çoğunda olduğu gibi Kuşadası’nda da barlar sokağı diye bilinen sokak gece hayatının nabzını tutmaktadır. Hatta özellikle yabancı turistlerin uğrak noktası olan Kuşadası’nın Barlar Sokağı’na ek olarak yerli turistlerin tercih ettiği Kaleiçi Barlar Sokağı da ikinci alternatiftir. Buralarda bulunan farklı konseptlerdeki kulüp ve barlarda eğlence yüksek tempoda ve sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Kulüplerin yanı sıra canlı müzik yapan kafe ve barlar da oldukça ilgi görüyor. Didim’de de gece hayatının hızını turistler belirliyor. Özellikle Akbük ve Altınkum gibi sahil kesimlerinde kulüp ve barlarda eğlence akışı yaz aylarında hızla ilerliyor. Ayrıca sahil hattında sakin bir gece geçirmek isteyen tatilciler için alkollü ve alkolsüz kafeler de bulunmaktadır. Buralarda oturup sohbet ederek ve içeceklerinizi yudumlayarak da keyifli bir akşam geçirme olasılığınız da bulunmaktadır. Sahil bölgelerinde yazın yüksek tempoyla akan gece hayatı kış mevsiminde çok daha alt seviyelere inmekte, yılbaşı gibi özel günlerde nispeten canlanmaktadır.

Devamını Oku

Aydın’daki Festivaller


 

Aydın’da festivaller ilçelere dağınık bir şekilde yapılmaktadır. Katılmak isteyeceğiniz festivallerle ilgili önceden yer ve zaman teyidi almanızı öneririz. Bunlardan bazılarını sizin için listeledik. Daha detaylı bilgi için festivallerin internet sitelerini kontrol etmenizi öneririz.

Deve Güreşi Festivali: İncirliova, Germencik, Yenipazar, Kuyucak, Karpuzlu ve Koçarlı ilçelerinde yapılan, deve güreşi müsabakalarının yapıldığı organizasyonlardan oluşur. Konserler ve türlü etkinliklerle canlandırılır.

Yerli Tohum Takas Şenliği: Yerli tohumların takas edilmesi ve tarımın canlanması için milli tohum seferberliğine dönüştürülmüştür. Mart ayında gerçekleşmektedir.

Devamını Oku

Aydın İçin Faydalı Bilgiler

Kültür Turizm Müdürlüğü: 0256 213 01 65

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 444 40 09

Aydın Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 8oC
    • Mar 12oC
    • Nis 17oC
    • May 21oC
    • Haz 25oC
    • Tem 28oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 19oC
    • Kas 13oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.068.260 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4-5 gün