Kuşadası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Kuşadası, Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın iline bağlı bir ilçedir. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası’nın yaklaşık 106 bin olan yerli nüfusu, yaz aylarındaki yerli ve yabancı turist sayısındaki artış ile 2 milyona yaklaşmaktadır. Kuşadası’nın Aydın merkeze olan uzaklığı 71 km’dir. Kuşadası aynı zamanda İzmir’e 90 km, Selçuk’a 21 km, Bodrum ve Çeşme’ye 157 km uzaklıktadır. İlçenin İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na uzaklığı ise 65 km’dir.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Kuşadası Nerededir?

Kuşadası, Ege bölgesinde bulunan Aydın ilinin bir ilçesidir. Kuşadası ilçesi, Aydın'ın Söke ve Germencik, İzmir'in Selçuk ilçesine komşudur. Kuşadası, Aydın'ın Ege Denizi'ne kıyısı olan ilçelerinden biridir. Kuşadası İzmir’e 90 km, Selçuk’a 21 km, Bodrum ve Çeşme’ye 157 km uzaklıktadır. İlçenin İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na uzaklığı ise 65 km’dir.

Devamını Oku

Kuşadası’na Nasıl Gidilir?

1

Aydın merkeze 71 km ve İzmir’e 90 km mesafede bulunan Kuşadası’nın İstanbul’a uzaklığı ise 570 km’dir. Ankara’ya 647 km uzaklıkta olan ilçenin nüfus yoğunluğu fazla olan bu şehirlere yakınlığı nedeniyle ulaşım oldukça kolay ve çeşitlidir. Kuşadası’na yılın her döneminde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi pek çok şehirden şehirlerarası otobüslerle ulaşmak mümkündür. Yaz mevsimi dışında kalan zamanlarda sefer sayısı azalsa da Kuşadası’na her mevsimde şehirlerarası otobüs seferi bulunmaktadır. Eğer İzmir’den Kuşadası’na ulaşmak isterseniz, İzmir Otogarı’ndan Pamukkale ve Kamil Koç Turizm’in Kuşadası’na sık sık düzenlediği seferleri tercih edebilirsiniz.

Kuşadası’na İzmir’e uçakla geldikten sonra da kolayca ulaşılabilmektedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 65 km uzaklıkta olan Kuşadası’na uçaktan indikten sonra HAVAŞ otobüsleri ile gidilebilir. Bazı yerel hava yolu şirketlerinin Kuşadası’na servis hizmeti de bulunmaktadır. Demiryolunu kullanmak isteyenler ise Adnan Menderes Havalimanı’ndan Denizli trenine binip Selçuk İstasyonu’nda inerek, Kuşadası dolmuşlarıyla Kuşadası’na ulaşabilir.

Karayoluyla ulaşım için kuzey ve güney yönünden gelenlere 2 farklı yol güzergâhı bulunmaktadır; İzmir, İstanbul, Ankara rotasını kullanarak kuzey yönünden gelecekler olanlar İzmir - Aydın karayolu üzerinden Selçuk’a ulaşarak Kuşadası yönüne devam edebilmektedir. Bu rotadaki İzmir - Aydın Otoyolu tercih etmek yolculuk sürenizi kısaltabilir. Kuşadası’na; Aydın, Denizli, Antalya yönünden gelecekler ise Aydın - Söke karayolunu kullanarak ilçeye ulaşabilmektedir.

Kuşadası’na Ne Zaman Gidilir?

Kuşadası’nda genel olarak Akdeniz iklimi hâkimdir. Bu sebeple bölge, özellikle yaz aylarında yaz tatili için tercih edilse de hava sıcaklığının ilkbahar ve sonbahar aylarında da yüksek seyretmesi nedeniyle yılın pek çok ayında Kuşadası’nı ziyaret etmek mümkündür. Bölgeye sıcak ve ılıman bir iklim hâkimdir. Kuşadası kış aylarında yaz aylarından çok daha fazla yağış almaktadır. Kuşadası ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 16,7 derecedir. 24 derece olan sıcaklık ortalamasıyla temmuz ayı Kuşadası’nda yılın en sıcak ayıdır. Ocak ayı yılın en soğuk ayı olup bu dönemde Kuşadası’nda ortalama sıcaklık 8 derecedir.

Kuşadası’nda denize girmek için en ideal dönem haziran ve eylül arası dönemdir. Bu dönemde sıcak iklimin etkisiyle bölge yaz turizminin etkisini yaşar ve Kuşadası artan ziyaretçi sayısıyla hareketlenir. Yaz tatilini Kuşadası’nda geçirmek isteyenler ve özellikle tarihî alanları ziyaret etmek isteyenler için ise ağustos ayı Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi bölgesinde düzenlenen etkinlikler nedeniyle önem taşımaktadır. Ağustos ayının ikinci haftasında Hristiyanların Meryem Ana’nın göğe yükseliş bayramını kutlamaları nedeniyle, bölgede farklı etkinlerin düzenlenmektedir.

Tatilini yüksek sezonun dışında gerçekleştirmek isteyenler için mayıs ve ekim aylarında Kuşadası’nda denize girebilmek ve pek çok farklı aktivitede bulunmak mümkün. Kış mevsiminde ise güneşli bir günde Güzelçamlı Millî Parkı’nda yürüyüş yapıp, bisiklete binmek sakin ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenler için Kuşadası iyi bir tercih olacaktır.

Kuşadası’nda Nerede Kalınır?

1

Kuşadası’nda herkese uygun farklı konaklama yerleri bulunmaktadır. İlçede her bütçeye ve beğeniye uygun butik otel ve pansiyonların yanı sıra çok sayıda olmasa da lüks bir tatil vadeden büyük oteller de yer almaktadır. Bölgede yer alan pek çok işletme oda kahvaltı şeklinde hizmet sunmaktadır. Ancak Kuşadası’nda her şey dâhil hizmet sunan oteller de mevcut. Kampseverler için de birçok alternatif yer almaktadır.

Devamını Oku

Kuşadası Otelleri

Aydın'a 71 km uzaklıkta bulunan Kuşadası, marinası ve denize sıfır tesisleriyle yaz aylarının gözde tatil beldelerinden biridir. Doğusu ve güneyi dağlarla çevrili olan ilçe, ismini önündeki Güvercin Adası'ndan almıştır. Türkiye'nin önemli ve gelişmiş merkezlerinden biri olan Kuşadası; iki yat limanı, çok sayıda plajı, kamp alanları, tatil köyleri ve eğlence mekanları ile bilinir. Kadınlar Denizi Plajı, Sevgi Plajı, Milli Park Plajları, Yılanlı Burnu Plajı ve Güzelçamlı Plajı denize girmek için en ideal noktalarındandır. Bölgenin gezilecek yerleri ise Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Şirince, Güvercinada Kalesi’dir. Özellikle yaz aylarında çok canlı ve renkli bir gece hayatına sahip olan Kuşadası’nda, her şey dahil ve beş yıldızlı lüks oteller çoğunluktadır. Kuşadası otel fiyatları ise sezonlara göre değişse bile her bütçeye göre tesis bulmak mümkündür. Ayrıca Kuşadası’nda ekonomik bir konaklama için pansiyon, apart ve 4 yıldızlı otelleri tercih edebilirsiniz.

Devamını Oku

Kuşadası Gezilecek Yerler

1

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası fazla büyük sayılmayacak bir ilçe olmasına rağmen içinde ve çevresinde görülmesi gereken pek çok yer vardır. Kuşadası ve adanın yer aldığı körfez, eski çağlardan bu yana pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölgede ziyaret edilebilecek pek çok tarihî alan bulunmaktadır. Kuşadası; tatil olanakları, tarihî önemi, içinde millî parkın yer aldığı muhteşem doğasıyla ülkemizin görülmesi gereken yerleri arasında yer almaktadır. Kuşadası; tatil olanakları ve tarihiyle size dolu dolu geçireceğiniz bir tatil fırsatı sunmaktadır. Kuşadası’na 3 gün ayırmanız bölgenin tadını çıkarmak için yeterli olacaktır. Ancak deniz ve güneşe doymadan tatilinizi bitirmek istemiyorsanız bu süreyi uzatmanız da mümkün.

Kuşadası Gezilecek Yerler

Doğayla ve tarihle buluşacağınız Kuşadası’nda ziyaret edilecek çok yer var. Ancak hem ilçe merkezinde hem de yakın çevrede görülecek yerlerin birbirine çok uzak olmaması Kuşadası’nı kolayca gezilebilir hale getirmektedir. Kuşadası’na geldiğinizde, görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında çoğu mavi bayraklı olan Kuşadası plajları ve Kuşadası Millî Parkı geliyor.Muhteşem doğası ve koylarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan millî park, nesli tükenmeye yüz tutmuş bitki ve hayvan türlerinin de yaşadığı bir bölgedir. Kuşadası’nın simgelerinden biri olan Güvercinadada mutlaka görülmesi gerekenlerden biri. Hem Türkiye hem de dünya tarihi için önem taşıyan Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi İzmir’in Selçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alsa da Kuşadası’na olan yakınlığı nedeniyle bu bölgeyi ziyaret edenlerin mutlaka uğradıkları noktalar arasında yer almaktadır. Aynı şekilde Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Şirince, Eski Doğanbey Köyü, Bafa Gölü, Didim ve Milet de Kuşadası ve çevresinde yer alan önemli yerlerdir.

Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Kuşadası Şehir İçi Ulaşım

1

Aydın’a bağlı olan Kuşadası büyük bir ilçe olmadığı için ulaşım otobüs, minibüs ve taksiyle sağlanmaktadır. Kuşadası’nın diğer ilçeler ve Aydın iliyle bağlantısını sağlayan pek çok minibüs ve otobüs hattı bulunmaktadır. Kuşadası’ndan; Davutlar, Güzelçamlı, Soğucak, Efes ve Selçuk’a minibüsle oldukça kolay ve hızlı şekilde ulaşılmaktadır. Özellikle yaz aylarından minibüs seferleri artmaktadır. Kuşadası’nda minibüs ya da özel araçla gitmek istediğiniz alana ulaştıktan sonra bu bölgeyi yürüyerek gezmeniz bölgeyi keşfetmek açısından faydalı olacaktır. Özellikle milli park bölgesinde yapacağınız yürüyüşler yeşil ve mavinin içinde huzur bulmanızı sağlayabilir. Aynı şekilde Efes Antik kenti bölgesi, Şirince, Güvercinada yürüyerek keşfedebileceğiniz alanların başında geliyor. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız Dilek Yarımadası Millî Parkı içerisinde karavanınızla kamp yapabileceğiniz özel alanlar da bulunmaktadır.

Eğer Kuşadası’na kadar gelmişken Samos (Sisam) Adası’nı görmek istiyorsanız, Kuşadası limanından kalkan feribotları kullanabilirsiniz. Feribotlar haftanın her günü sabah 09.00’da Kuşadası limanından hareket etmektedir. Adaya yapılan yolculuk 1,5 saat sürmektedir. Samos Adası’ndan dönüşler ise akşam saat 17.00’de yapılmaktadır. Feribot için biletlerinizi internet üzerinden alabileceğiniz gibi, Kuşadası Limanı’nda yer alan ofislerden de temin edebilirsiniz. Bilet fiyatları tek yön için 35 euro, gidiş dönüş 40 euro, farklı gün dönüş için 45 euro’dur. Feribot seferleri sadece yaya yolcular için düzenlenmektedir. Samos’a arabayla gitmeyi planlıyorsanız araçlı feribotlar için Çeşme’den Sakız Adası’na giderek oradan Samos’a geçmeniz gerekmektedir.

Kuşadası Mutfağı

fig-2079166_960_720.jpg

Kuşadası’na geldiğinizde mutlaka Ege mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini tatmayacak isteyeceksiniz. Kuşadası mutfağı hem ege otlarının hem de Aydın bölgesine özgü yöresel yemeklerin bir arada bulunduğu benzersiz lezzetleri barındırmaktadır. Aydın mutfağı, zeytinyağlı yemekleri, zengin balık çeşitleri, incir ve üzümün başrolde olduğu tatlı içecekleriyle oldukça zengin lezzetlere sahiptir. Bölgenin ünlü çorbaları arasında yer alan; tarhana ve kulak çorbası denemeniz gerekenler arasında yer alıyor. Yöreye özgü etli nohut, acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı börülce, sarmaşık ve kedirgen kavurma, keşkek, tandır kebabı, arap saçı, yuvarlama, ayran böreği Kuşadası tatiliniz boyunca Aydın’ın farklı bölgelerinde tadabileceğiniz yemekler arasındadır. Ege otlarını denemeden dönmek istemeyenler için ise; turp otu ve semizotu salatası, patlıcan-biber teretoru, börülce teretoru tercihler arasında yer alabilir. Yöreye özgü tatlılar sıralamasında ise; zerde, incir uyutması, irmik helvası, lokma, pelvize tatlısı ilk sıralarda yer alıyor.

Kuşadası’nda güzel bir yemek yemek ve keyifli vakit geçirmek için tercih edebileceğiniz mekanların başında Değirmen Çiftliği gelmektedir. Davutlar yolu üzerinde bulunan bu yer gerçekten adı gibi bir çiftlik. Ağılı, serası, hayvanat bahçesi, gölü ve müzesi bulunan Değirmen Çiftliği’nde hoş vakit geçirirken, çiftlikte yetişen ürünlerin servis edildiği restoranda birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Özellikle organik kahvaltısı ve tandırı ile meşhur olan restoranın menüsünde farklı pek çok lezzet yer almaktadır. Değirmen Çiftliği’nden ayrılırken isterseniz ekşi maya ekmek, tarhana ve organik reçellerden de satın alabilirsiniz. Eğer Ege’den balık keyfi yapmadan ayrılmak istemezseniz tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek de Kuşadası yat marinanın yakınında bulunan Mezgit Restaurant olabilir. Birbirinden çeşitli meze ve balık çeşitleriyle Ege’de olduğunuzu gerçekten hissedebilirsiniz. Özellikle kalamar dolması ve karides mantısı restoran misafirlerinin en çok tercih ettikleri arasında yer almaktadır. Eğer denizden çıktıktan sonra hemen bir masaya oturup lezzetli bir balık yemek isterseniz de tercihiniz Long Beach’te bulunan Mare Restaurant olabilir. Tuzda balığı ile meşhur olan işletme Kuşadası’nın en çok tercih edilenleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

Kuşadası’nda Alışveriş

bitter-orange-3015255_960_720.jpg

Kuşadası her yıl dünyanın farklı yerlerinden pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Turistlere sadece deniz, manzara ve gece hayatı sunmakla yetinmeyen Kuşadası, alışveriş yapmak isteyen ziyaretçilerine de sağlamaktadır. Özellikle Kuşadası’nın merkezinde bulunan çarşıda çok sayıda hediyelik eşya dükkânı bulunmaktadır.

Devamını Oku

Kuşadası Gece Hayatı 

1

Aydın'ın en çok ziyaretçi ağırlayan ilçelerinden biri olan Kuşadası, hem yabancı hem de yerli turistlerin yaz aylarını geçirmek için tercih ettiği bölgelerin başında gelmektedir. Aynı zamanda önemli bir liman olan Kuşadası dünyaca ünlü cruise gemilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Tüm bu yoğunluk Kuşadası’nda yaz gecelerinin hareketli geçmesini sağlamaktadır. Kuşadası tarihî önemi, benzersiz doğası ve coğrafi avantajını kullanarak dünyadaki önemli tatil bölgeleri arasına girme amaçlamaktadır. Bu nedenle her geçen yıl bölgede açılan mekânlar vizyonunu genişletmekte ve modernleşmektedir.

Devamını Oku

Kuşadası’ndaki Festivaller

6daa915e83185ae7948b920da2c9856b.jpg

Kuşadası festivaller konusunda ziyaretçilerine fazla tercih sunmasa da Kuşadası’nda bulunduğunuz dönem festival tarihlerine rastlıyorsa bu organizasyonlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Kuşadası Gençlik Festivali: Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla 2017 yılında ikinci kez düzenlenen Kuşadası Gençlik Festivali, Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen binlerce gencin katılımıyla Davutlar Sevgi Plajı’nda gerçekleştirilmiştir. Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen festivale, sevdikleri müzisyenleri dinlemek isteyen pek çok genç katılmaktadır.

Kuşadası Motor Festivali: Her yıl mayıs ayının sonunda düzenlenen motor festivali ülkenin farklı yerlerinden katılan motor severlerin ilgisiyle karşılaşmaktadır. Festival çerçevesinde farklı etkinlikler düzenlenmektedir.

Kuşadası Tiyatro Festivali: 2017 yılında ilk kez düzenlenen tiyatro festivalinde 5 gün boyunca Kuşadası’nda yer alan farklı sahnelerde çeşitli oyunlar sergilenmiştir. Ağustos ayında düzenlenen festivalin önümüzdeki yıllarda da düzenleneceği belirtilmiştir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Kuşadası İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Arama Kurtarma ve Sağlık: 110

Ambulans: 112

Polis İmdat: 155

Jandarma İmdat: 156 - 712 95 86

Sahil Güvenlik: 158

Orman Yangınları: 177

Hastane: 0 256 618 24 16

Sağlık Ocağı: 0 256 612 25 47

Polis: 0 256 614 13 82

Taksi (Durak): 0 256 612 36 65

Kuşadası Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9oC
    • Şub 9oC
    • Mar 11oC
    • Nis 14oC
    • May 18oC
    • Haz 22oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 17oC
    • Kas 13oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 106.939 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün