Şirince Genel Bilgiler

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı adı gibi şirin Şirince köyü, yemyeşil zeytinlikleri, ev yapımı meyveli şarapları, tarihî dokusu ile Ege Bölgesi’nin en özel yerleşkelerinden birisidir. İsminin hikâyesi bilinmeyen zamana dayanan Şirince o yıllarda kendini bölgenin dağlarına vuran 40 kişiye ithafen önce Kırkınca diye çağrılırken, bu isim zaman içinde Kirkice, Kirkince ve Çirkince gibi isimlere dönüşüp en son Şirince olarak kalmıştır. Eski bir Rum köyü olan Şirince mübadele dönemi sonrasında Türkleştirilmiştir. Trafiğe kapalı ve taş döşeli yolları ile kendine has dokusunu senelerdir koruyan köy aynı zamanda bir sit alanıdır. Köyün genel görüntüsünü iki katlı ahşap evlerin oluşturduğu Şirince aynı zamanda Ali Nesin’in Matematik Köyü’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Şirince Nerededir? 

Şirince lokasyon olarak oldukça elverişli bir noktada bulunmasından dolayı günübirlik ya da birkaç gün konaklamalara imkân sağlamaktadır. Köy Efes Antik Kenti, Meryemana ve Kuşadası’na oldukça yakın bir bölgededir. Selçuk ilçe merkezine yaklaşık sekiz kilometre uzaklıkta bulunan köy, Efes Antik Kenti’ne 12 kilometre Kuşadası’na 30 kilometre İzmir il merkezine ise 85 kilometre mesafededir. Şirince’ye İzmir üzerinden ulaşacak olanlar için birkaç alternatif mevcuttur. Bunlardan ilki İzmir Banliyö Sistemi İZBAN ile ulaşımdır. Hem hızlı hem de ekonomik bu seçenek pek çok günübirlikçi tarafından çokça tercih edilmektedir. İzmir şehir merkezinden Tepeköy’e hareket eden İZBAN treni ile buraya kadar gelip ardından Selçuk yönüne aktarmalı olarak devam edebilirsiniz. Selçuk’a vardıktan sonra ise kısa bir dolmuş yolculuğu ile Şirince’ye kolayca ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif İzmir’den Şirince’yeotobüsle ulaşım ise otobüs terminalinden yaklaşık 40 dakikada bir kalkan Şirince otobüsleri ile sağlanmaktadır. Selçuk’tan buraya ulaşacak olursanız ise Selçuk’tan Şirince’ye her 20 dakikada bir kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ise Şirince Köyü’ne en yakın havalimanı olup buradan İZBAN hattını takip ederek Şirince’ye İzmir merkezine inmek zorunda kalmadan erişiminiz de mümkündür.

Şirince’de Ne Yapılır? 

Arnavut kaldırımlı sokakları ve Rum evleri ile geçmişin izlerini hâlâ üzerinde taşıyan Şirince’ye geldiğinizde köyün ara sokaklarında uzun yürüyüşlere çıkın. Merkezindeki çarşıda köyün kadınlarının el yapımı envaiçeşit ürünlerinin yanı sıra ev yapımı sabunları, köyle özdeşleşmiş meyveli şaraplar sizi bekliyor olacak. Böğürtlenliden kavunluya, armutludan şeftaliliye pek çok ev yapımı şarap seçeneğinin bulunduğu Şirince’de ayrıca mahzen turları da düzenlenmektedir. John Baptist Kilisesi’nin tarihî mahzeni bunlar arasında en meşhur olanıdır. Kilisenin yanı sıra pek çok butik otelin kendine ait şarap mahzeni de bulunmaktadır.

1
 
İnşası 1805 senesine rastlayan John Baptist Kilisesi Şirince köyünün mutlaka görülmesi gereken yerlerinin başında gelmektedir. Tarihine dair tam bulgulara sahip olunmayan bu taş kilise avlusundaki havuzu ve heykeli ile de dikkat çekmektedir. Sevan Nişanyan’aait Nişanyan Evleri köyün bir diğer dikkat çeken yapısı olup bu evlerin bulunduğu alandaki Hodri Meydan Kulesi oldukça dikkat çekicidir. Nişanyan’ın tabular ve sistemlerle mücadelenin simgesi olarak tanımladığı kule, muhteşem manzarasıyla da dikkat çekmektedir.