- 1 view
Artemis Tapınağı, Diana tapınağı olarak da bilinen ve tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş bir yapıdır. Tapınak, İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında bulunan Efes’te MÖ 550 senesinde tamamlanmıştır. Lidya kralı Croseus’un emri ile Yunan mimar Chersiphron tarafından tasarlanan şaşalı yapı, zamanın en ünlü ve iyi heykeltıraşlarına yaptırılmıştır.
Yapının tamamı mermerdendir ve bronz heykel süslemeleri vardır. İlerleyen zamanlarda çıkan bir yangın sonucunda mermer blokların dışındaki her şey yok olmuştur. 115 metre uzunluğunda ve 54 metre genişliğinde olan ve Efes Antik Kenti içinde bulunan yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Efes’e gitmişken civarda gezebileceğiniz pek çok yer olduğunu da hatırlatalım.
Artemis, Ay tanrıçası ve Apollon’un kardeşi olarak bilinir. Mitolojide bakire bir Yunan tanrıçasıdır. Ancak Efesli olarak bilinen Artemis’in konumu biraz daha değişiktir. Bu Artemis’in Anadolu’nun bereket tanrıçası olan Kibele’nin kültü olduğu sanılır. Bu sürecin nasıl geliştiği tam olarak bilinememekle beraber, süreç içinde Kibele’den Artemis’e dönüştüğü fikri kabul görmüştür. Efesli Artemis, Yunan versiyonunun aksine yakın doğu ve Mısır uygarlıklarındaki vücutlar gibi tasvir edilmiştir. Vücutları bacaklara doğru incelen sütun benzeri bir bölümle kapatılmış ve altından ayakları çıkmıştır. Efes’te basılan paraların üzerinde görülen tasvirde de tıpkı Kibele’ye has bir özellik olan baş tacı ile simgelenmiştir.
Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi
Artemis Tapınağı hangi ilimizdedir diyecek olursanız tapınağın, İzmir’de dünyanın en eski kentleri arasında bulunan Efes Antik Kenti’nde yer aldığını söyleyebiliriz. Dünyanın 7 harikası arasında bulunan tapınak, milattan sonra 400’lü yıllarda son büyük yangınını geçirmeden önce üç kere yeniden inşa edilmiştir.
Günümüzde tapınaktan geriye sadece zemini ve heykel parçaları kalmıştır. Tapınağın çok fazla zarar görmesinin ilk ve en büyük nedeni olarak çatısının ahşaptan olmasını söyleyebiliriz. Tarihin en büyük Yunan tapınakları arasında bulunan Artemis Tapınağı’nın zemini, depremden etkilenmemesi için paketlenmiş kömür ve koyun derilerinin üzerine kurulmuştur.
Artemis Tapınağı özellikleri arasında, tapınağın 17 metre yüksekliğinde toplam 127 adet sütun bulunmasını da sayabiliriz. Artemis Tapınağı hangi uygarlığa aittir sorusunun cevabı ise İyon’dur. Artemis Tapınağı niçin yapılmıştır derseniz Anadolu’nun ana tanrıçası Kibele‘nin çeşitli evrelerden sonra Artemis’e dönüştüğünü hatırlatabiliriz. Tapınağın buraya yapılmasının sebeplerinden biri de budur.
Artemis Tapınağı’nın Anadolu’da pek çok tapınmadan türediğine inanılır. Tapınakla beraber Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Artemis Tapınağı'na Nasıl Gidilir?
Artemis tapınağına gitmek için öncelikli olarak Efes Antik Kenti’ne ulaşmanız gerekir. Bunun için de farkı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: İzmir’den Selçuk yönüne giderken Kuşadası tabelalarını takip edebilirsiniz. Daha sonra Efes Antik Kenti’nin yön tabelalarını göreceksiniz, onları takip ederek alana ulaşabilirsiniz. İzmir merkezden yola çıkacak olursanız gideceğiniz mesafe yaklaşık 80 kilometre olacak.
Minibüs: İzmir otogardan kalkan ve Selçuk’a sefer yapan minibüsleri kullanarak tapınağa ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuz yaklaşık olarak 1 saat sürecektir. Sefer süreleri ise yaklaşık 40 dakikada bir oluyor. Selçuk’tan antik kente gitmek için ilçeden sürekli olarak kalkan minibüsleri tercih edebilirsiniz. Buradan itibaren yolunuz No:62, Selçuk/İzmir Telefon: (0232) 892 03 34 yaklaşık 3-4 kilometre sürecektir. Kuşadası tarafından gidecek olursanız Selçuk’a varmadan Efes Antik Kenti sapağında inerek tapınağa ulaşabilirsiniz.
Artemis Tapınağı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Ziyaret Saatleri: Yaz dönemi (15 Nisan- 2 Ekim): 08.00- 18.30
Kış dönemi (3 Ekim- 14 Nisan): 08.00- 17.00
Giriş Ücreti: 60 Türk Lirası. Müzekartınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’ınız varsa sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.