- 1 view
Dupnisa Mağarası, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içinde bulunan bir mağaradır. Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olma unvanına sahiptir. Mağara iki kata ve üç girişe sahiptir. Kendine özgü doğal yapısı ve özellikleriyle görmeye giden yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Dupnisa Mağarası, 3 bin 200 metre uzunluğundadır. Türkiye- Bulgaristan sınırını çizen Rezve Deresi de yine mağaranın içinden çıkan doğal kaynak suyundan meydana gelmektedir. Sadece Kırklareli’nin değil Türkiye’nin de önemli turizm noktalarından biri olan Dupnisa Mağarası’nı ziyaret edilecek yerler listenize eklemelisiniz.
Dupnisa Mağarası Özellikleri
Dupnisa Mağarası hakkında bilgi verecek olursak, Sarpdere köyünün 6 kilometre güneybatısında yer alan oluşum 3 girişe sahip. Oluşum zamanı ise ikinci Jeolojik Zaman’a ait. Yaklaşık olarak 180 milyon yıl önce oluşmuş mermerler içerisinde gelişmiş bir doğa harikası burası. Mağaranın üst katındaki mağaraların adları Kuru ve Kız Mağaraları olarak biliniyor. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan yaklaşık 50-60 metre aşağıda ise Sulu Mağara yer alıyor.
Dupnisa Mağarası ne zaman açık diyecek olursanız, Kız Mağarası, içinde yaşayan yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalı tutuluyor. Sulu Mağara’nın 250, Kuru Mağara’nın ise 200 metresi gezmeye elverişli durumda. Yarasaların bulunmadığı Kuru Mağara’da ise yıl boyu ziyaretçi kabul ediliyor. Sulu mağara ise 15 Kasım – 15 Mayıs tarihleri arasında yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalı tutuluyor.
Dupnisa Mağarası; 11 türden yaklaşık 60 bin yarasa ile 184 mağara omurgasızın yaşaması sebebiyle önemli bir yeraltı habitatı olarak biliniyor. Mağarada, sürekli akışa sahip yeraltı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği bazı yerlerde 2 metreye kadar ulaşan göletler yer alıyor. Kuru ve Sulu mağaralarda süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunların yanı sıra damla taş havuzları da bulunuyor. Sulu Mağara’dan Kuru Mağara’ya yöneldiğiniz zaman 301 merdiven çıkarak yaklaşık 60 metre yukarıda olan üst girişine ulaşabiliyorsunuz. Burada biraz dinlenip mağaraya geri de dönebiliyorsunuz, ya da üst çıkışından sola dönerek piknik alanına ulaşabiliyorsunuz. Mağara içerisindeki hava sıcaklığı genellikle 20 derece civarında oluyor.
Dupnisa Mağarası Piknik Alanı
Dupnisa Mağarası’nın karşısındaki açıklık alan hem kamp kurmaya hem de piknik yapmaya oldukça elverişli durumda. Kahvaltınızı piknik alanında yaptıktan sonra mağara gezisine çıkabilirsiniz. Dupnisa Mağarası Piknik Alanı bölgesinden mağaraya gitmeniz için yaklaşık 300 metre yürümeniz gerekiyor. Ancak mağaraya girdikten sonra bazı yerlerde zorlanmamanız için ayakkabı ve kafa lambası gibi ekipmanlarınızı yanınızda götürmenizde fayda var. Piknik alanına yiyeceklerinizi yanınızda getirebileceğiniz gibi alanda satış yapan köylülerin tezgahlarından da bir şeyler bulabilirsiniz. Piknik alanında doğal ürünlerin satışı da yapılıyor. Ayrıca gözlemeciler de bulabilirsiniz. Dupnisa Mağarası’ndan çıktıktan sonra şehir merkezine doğru giderseniz köfteci dükkanlarına da rastlayabilirsiniz. Gittiğiniz zaman alışveriş yapmak isterseniz doğal ürünlerin yanı sıra Kırklareli’den süt ve süt ürünleri alabilirsiniz. Burada uygun fiyata çeşit çeşit peynirler satılıyor. Helva satışı yapan tarihi dükkanları da unutmayın. Dupnisa Mağarası yakınında bulunan bu alanda piknik yapabileceğiniz gibi güzel doğa yürüyüşleri de düzenleyebilirsiniz.
Dupnisa Mağarası Konaklama
Burayı çok sevdiyseniz ve günübirlik bir gezidense konaklamayı tercih ediyorsanız doğal alanda kamp yapabileceğiniz gibi Kırklareli’deki otelleri de tercih edebilirsiniz. Kalabileceğiniz birkaç otel alternatifini şöyle sıralayabiliriz:
İğneada Resort Hotel & Spa:
Adres: Deniz Mahallesi, Sahil Cad. No.3, İğneada Belediyesi/Demirköy/Kırklareli
Telefon: (0288) 692 20 20
İğneada Parlak Resort Hotel:
Adres: Yenimahalle Demirköy Caddesi No.17, İğneada Belediyesi/Kırklareli
Telefon: (0288) 692 20 30
Dupnisa Mağarası Ulaşım
Otomobil: İstanbul’dan gitmek için, Silivri, Çerkezköy, Saray, Vize yoluyla Pınarhisar’a ulaşmadan Poyralı köyü güzergahını veya Çorlu, Lüleburgaz yoluyla Pınarhisar’ı geçtikten sonra Poyralı köyü güzergahını takip ederek mağaraya varabiliyorsunuz. Edirne yönünden gidecek olursanız Edirne, Kırklareli, Üsküp veya Pınarhisar yoluyla Poyralı köyü güzergahını takip ederek Dupnisa Mağarası’na ulaşabiliyorsunuz.
Otobüs: Çeşitli otobüs firmalarının gün içinde Kırklareli’ye seferleri bulunuyor.