İzmir'de Yapılacaklar Listesi

İzmirde doğup büyümüş biri olarak uzun zamandır İzmir’de Yapılacaklar yazısı yazmaya çalışıyorum. Fotoğraf biriktiriyorum, fikir biriktiriyorum, yazdıklarımı sık sık beğenmeyip siliyorum. Ama bugün artık yeter yayınlamalıyım dedim. Hayatımın ilk 17,8 yılını ve bundan sonra tüm bayram ve özel günleri geçirdiğim İzmir için Top 10 listem aşağıdaki gibi...

1)Kordon Boyu’nda Keyif Yap

Kordon boyu kafeler, barlar, balıkçılar, nargileciler hatta mini bir fayton turu… Hepsi de sana diyor ki telefonunu kapat, saatini çıkar, zamanı güneşe göre tanımla ve rahatla! Kahvenin köpüğü, tavla oynamanın neşesi, balık yemenin hafifliği, kırmızı şarabın kokusu gibi hayatın güzelliklerine odaklan. Alsancak Kordon Boyu’ndaki kafelerin hemen hemen hepsinin wireless şifresinin “atamizindeyiz” olduğu tüyosunu da vereyim, İzmir’i sevmek için nedenleriniz artsın. Benim favori kafem Sakız Adası; sakızın % 100 doğal bin bir türlü tatlısı, kahvesi, reçeli her şeyi var. Baba tarafından Egeli olarak sakıza bayıldığımı söylememe gerek yok : )

2) Tarihi Asansör ile yükseklere Çık ve İzmir’e Bak

İzmirliler için asansör kelimesi bir binanın katlarını çıkıp inen araç değildir sadece. Bir simge, bir mekan, bir semttir aslında. İki semti birleştiren asansöre Dario Moreno Sokağı'ndan girip Halil Rıfat Paşa Caddesi'nden çıkılır. Asansör hakkında asıl keyifli olan özellikle gün batımında (pinksky, pembe gökyüzü) çok güzel panaromik İzmir ve körfez manzarasıdır.

3) Kemeraltı Kızlarağası Hanı’nda Dibek Kahveni Höpürdet

İzmir için Kemeraltı, İstanbul için Kapalıçarşı neyse odur tam olarak. Toptancılar, esnaf lokantaları, her şeyin en ucuzu, asma altı kahveciler, her şey burada. Kızlarağası Hanı’ndan tercihen Manisa kebabınızı yedikten sonra benim için bol şekerli bir Dibek kahve için. Dibek kahvenin özelliği nedir derseniz, közde bardak içinde pişen efsanevi bir kahve derim.

4) Aslancak Sevgi Yolu’nda Gezin ve Sahaflardan Kitap Alın

Bu madde konusunda çok objektif olamayabilirim. Alsancak’ta dershaneye giden her çocuk gibi ben de Sevgi Yolu’nda çok fazla vakit geçirdim. Kumpir yedim, gümüş aldım, sahaf stantlarını karıştırdım, kitaplar aldım. O yüzden burası hep bana çok sıcak gelmiştir. Siz de bir gidip bakın derim en kötü aradığınız eski bir kitabı ucuza bulursunuz. Sevgi Yolu son yıllarda sürekli çalışma ve tadilat geçirdiği için güncel bir fotoğraf bulamadım. Yol tarifi veriyorum, Efes Oteli'ni arkanıza alıp çapraz ilerleyin hemen karşınızda.

5) İzmir Doğal Yaşam Parkı’na Yarım Gün Ayır

Yarım gün ayır derken çok ciddiyim çünkü burası sıradan bir hayvanat bahçesi değil! Gerçekten de bir Doğal Yaşam Parkı. Yabani hayvanlardan tropik bahçeye, göletlerden sürüngen türlerine yok yok. Gezmesi de çok keyifli tasarlanmış. Gezintiniz bitince göl kenarında oturup piknik yapmak da serbest. Giriş ücreti yetişkinler 3 TL, çocuklar 1 TL, daha ne olsun! Bir de İzmir dedikodusu… Biz İzmirliler fillerimizi çok severiz. Betül’ün kızı “İzmir”in adı online anket ile belirlendi.

6) Kordon Boyu’nda Atatürk’ün Evi Müzesi’ni Gez

Buraya ilk defa okul gezisi ile çocukken gitmiştim. Müze görevlisinin bize özenle Atatürk’ün içtiği bir kahve fincanının telvesi ile saklanmış halini göstermesine çocukça çok mutlu olmuştum. Çünkü o zamana kadar Atatürk kafamda hayali bir kişilikli. O gün o müzede kahve bardağını görünce gözümde kahve içen ve gerçekten yaşamış bir insan oluverdi.

7) Fuar Lunapark’ında çılgınca eğlen, kocaman pembe bir pamuklu şekeri mideye indir

Fuarın fuar olduğu zamanlarda çocuktum. Hülya Avşar’ların geldiği, dünya mutfaklarından restoranların kurulduğu, havai fişeklerle açıldığı, Türkiye’nin en büyük ve güzel lunaparkının kurulduğu, Fuar’da kocaman bir hayvanat bahçesi ve meşhur filimiz Bahadır’ın olduğu… O zamanlar Ağustos ayının son haftalarında açılan bu fuar neredeyse her akşam gidilen en önemli olaydı. Fuar dönemi olmadığında da yeşil alanları, hayvanat bahçesi ve lunaparkı nedeniyle benim İzmir’de en sevdiğim yerdi. Belki bugün aynı etkiyi yapmaz ama lunaparka gidin, oyuncaklara binin ve kocaman bir pamuklu şekeri kalori ve glisemik indeks düşünmeden kopara kopara yiyin : ) Hala çok güzel havuzları, palmiyeleri, heykelleri ve yeşil alanları var.

8) İzmir’in Pastaneleri, Tatlıları ve Dondurmaları

İzmir’in çok uluslu/dinli kültüründen geriye kalanlardan en güzel miraslardan biri de özellikle Yahudilerin çok başarılı olduğu hamur işi tatlı ve tuzlular. Boyoz, torpil, pastiç bunlardan benim favorilerim. Özellikle torpil ve pastiçi denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Torpil tatlısı, külah şeklindeki bir milföyün içine yoğun kıvamlı vanilyalı muhallebi doldurulup külahın ağzının da fıstıklarla kapatılıp üzerine bol bol pudra şekeri serpilmesinden oluşur. Yazarken bile ağzım sulandı : ) Pastiç ise kat kat kalın pandispanyamsı hamurun içerisindeki çikolatalı çörektir. Üzerinde beyaz bademler olan... Torpile göre çok daha hafif olan bu tatlıyı ne kadar yeseniz de asla yeterli gelmez, benden uyarması! Dondurma için öneri dersen o da çok; Reyhan, Sevinç (özellikle kağıt helva içinde), Ağam (fıstıklısını yemeden ölme), Beyoğlu...

9) Kıbrıs Şehirleri’ndeki bir barda iç & buzlu badem ye

Akşam 21.00'den sonra herhangi bir barda içkini içmeye başla, çok keyifli. Bazı konulara şaşırabilirsin: i) erkeklerin kızlara yiyecek gibi bakmaması, ii) içki fiyatlarının İstanbul’a göre ucuzluğu, iii) buzlu bademin lezzeti, iv) sokak müzisyenlerinin çeşitliliği.

10) Körfez Vapuru’nda Boyoz + Yumurta + Çay üçlemesi

Karşıyaka-Bostanlı-Pasaport-Alsancak-Göztepe-Konak hattından herhangi birinde vapura binmemişsenİzmir’i gezmiş sayılmazsın maalesef. Vapura binmek yetmez özellikle iş başlangıç saatinde vapura binip işe gidenlerle boyoz + katı yumurta + çay üçmelesini yaşamak gerek. Sonra mutluluk anketlerinde İzmir’in neden üst sıralarda olduğunu anlayabilirsin.

Bir İzmir dedikodusu daha vereyim: Karşıyakalılar, Alsancak & Konak tarafına gitmeye “İzmir’e gitmek” derler. Uzun yıllar annem ve babamın böyle demesini içten içe garipsedim. Zaten İzmir’de değil miydik?

Bana 10 madde yetmez dersen diğer önerilerim; Maske Müzesi gezisi, İzmirlilerin verdiği antika eşyalar ile kurulan Latife Hanım Karşıyaka Köşkü, Tarihi Hava Gazı Fabrikası ve akşam konserleri, Bostanlı’daki herhangi bir barda içmece, Türkiye’nin en iyi 3. kokoreççisi seçilen Kartal Kokoreç’te kokoreç + bira, Karşıyaka Alaybey’de Kadın Hakları Anıtı’nı ziyaret etmece, İnciraltı’nda rakı + balık…

zeynepcansoylu

Yazar Hakkında

zeynepcansoylu

Gündüzleri çok uluslu bir firmada kategori yöneticisi. Geceleri şehir hayatı, moda, trendler, gezme, yeme ve içme yazan araştırmacı blogger.