İzmir’in Konak ilçesine bağlı bir semt olan Alsancak, İzmir’in en nezih ve adresleri arasında gösterilmektedir. Sadece gündüzleri değil geceleri de hayli kalabalık olan Alsancak genç nüfusun da çokça tercih ettiği lokasyomlar arasındadır. Eski adı Punto olan Alsancak, İzmir’in merkezine gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında sayılabilir. Sessiz sakin ara sokakları kadar hareketli caddeleri ve meydanlarıyla da Alsancak’a şehir içinde hem otobüsle hem de vapurla ulaşım imkanı bulunmaktadır.

1

 

Alsancak’a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında Kıbrıs Şehitleri Caddesi gelir. Şehrin simge caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi trafiğe kapalı olması sebebiyle oldukça hareketli bir rotadır. Cadde boyunca büyük küçük pek çok alışveriş dükkanının yanı sıra kafe ve barlar ile restoranlar da yer tutmaktadır. Alsancak’ın en popüler yeme-içme mekanları da yine bu cadde üzerinde bulunmaktadır. Pek çok İzmirlinin buluşma noktası olan caddeyi popülerlik konusunda bir kısmı trafiğe kapalı olan Gül Sokak takip eder.  Burası da tıpkı Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi pek çok restoran ve kafete ev sahipliği yapmaktadır.
Alsancak ayrıca İzmir’in en önemli meydanlarından biri olarak kabul edilen Gündoğdu Meydanı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Yılın pek çok zamanında pek çok önemli organizasyon ve konsere ev sahipliği yapan Gündoğdu Meydanı’nın bir diğer özelliği ise isminden de tahmin edileceği üzere, güneşin doğumunu izlemek için en ideal noktalardan birisi olmasıdır.

2

 

Türkiye’nin en eski tren garlarından birisi olma özelliğine sahip Alsancak Garı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin sonunda bulunmaktadır. Alsancak Stadı’na oldukça yakın olan bu tarihi mekanın mimarisi görülmeye değerdir 1858 yılında hizmete açılan gar pek çok yazar ve şairin eserlerinde kendisine yer bulmuştur. Alsancak’tan Konak Meydanı’na dek uzanan Kordon ise İzmir’in meşhur imbatında sahil boyunca uzun yürüyüşlerin yapıldığı sadece Alsancak’ın değil İzmir’in de en canlı rotasıdır. Ayrıca bisiklet kiralayarak takip edebileceğiniz hat boyunca faytonlarla nostaljik bir gezintiye çıkma imkanı da mevcuttur. Yine bu hat üzerinde yer alan Pasaport’ta yer alan pek çok kafe ve restoran da manzaraya karşı günün yorgunluğunu atmak için birebirdir.
Alsancak geçmişten günümüze farklı etnik kökenden insanın birarada yaşadığı bir semt olması sebebiyle çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bunun etkilerini bölgenin mimarisinde gözlemleyebilirsiniz. Alsancak’ta dolaşırken başınızı kaldırıp Rum evlerine bakın, ayrıca hoş mimariye sahip pek çok küçük kilise de yine bu güzergahta karşınıza çıkacaktır. Alsancak’ın en güzel ara sokaklarından biri olarak kabul edilen Gazi Kadınlar Sokağı ise özellikle tarihi evleri ile nam salmıştır. Tarih ve eğlence kültürünün iç içe geçtiği sokak özellikle yaz aylarında hayli kalabalık olmaktadır.

3

 

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan İzmir Atatürk Müzesi Alsancak’a geldiğinizde uğramanız gereken noktalardan bir diğeridir. 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor tarafından yaptırıldıktan sonra 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk’in şahsi çalışma köşküne dönüşmüş, devlet hazinesine aktarıldıktan sonra 1926 senesinde Atatürk’e hediye edilmiştir. Osmanlı ve Levanten mimarisinin iç içe geçtiği yapı 1988 senesinde şimdiki halini almıştır.