Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Ulus’ta yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, günümüzde kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken müzede Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağ’dan başlanarak günümüze kadar Osmanlı devrinin bu tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hakkında Kısa Bilgi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun arkeolojik eserlerini sergileyen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında önemli yere sahip bir müzedir. Müzede ilk etapta yalnızca Hitit eserleri sergilenirken, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserler getirilerek zenginleştirilmiş ve Hitit Sergisi olmaktan çıkarak Anadolu medeniyetlerinin müzesi haline gelmiştir.  Paleotik Çağdan başlayarak günümüze kadar gelen kendine has eserler koleksiyonuyla dünyada sayılıdır. 1997 tarihinde Avrupa Müze Forumu’nun düzenlediği ve Lozan kentinde 68 müzenin katıldığı yarışmada  “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü”nü almıştır. Bu ödülü kazanan Türkiye’deki tek müze olma unvanını taşımaktadır. Müzede ayrıca dünyanın bilinen en eski haritası olan ve milattan önce 6200 yılına ait Çatalhöyük kent planı haritası sergilenmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Tarihçesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarihçesinden bahsetmek için ilk önce müze binalarından başlamak gerekir. Müze, Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu yönünde yeni işlev verilerek düzenlenen Osmanlı binalarında bulunur. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri ise Kurşunlu Han’dır. Bedestenin; Fatih Dönemi’nde baş vezir olan Mahmut Paşa tarafından 1464 – 1471 tarihlerinde yaptırıldığı bilinmektedir. Kitabesi ise bulunmamaktadır. Çeşitli kaynaklarda, bu bedestenden Ankara’daki sof kumaşlarının buradan dağıtıldığı yazmaktadır. Klasik tipte bir yapı planı vardır.
Kurşunlu Han’ın ise Fatih Dönemi’ndeki baş vezir olan Mehmet Paşa’nın yaptırdığı tahmin edilmektedir. Buranın da kitabesi yoktur. Kurşunlu Han Osmanlı hanlarının tipik plan karakterindedir. Girişte yirmi sekiz, birinci katta ise otuz oda bulunmaktadır. Binanın bodrum katında “L” şeklinde bir ahır mevcuttur.
1881 yılında büyük bir yangın çıkınca müzenin yer aldığı bu iki yapı o dönem terk edilmiştir. Müze tarihine gelecek olursak, buranın Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında kurulmuştur.
Bu müzenin yanı sıra Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nda da eser biriktirilmiştir. Atatürk’ün fikriyle “Eti Müzesi” kurulma fikrinden hareket edilmiş bölgeye farklı yerlerden Hitit eserleri toplanınca bir müze binası ihtiyacı doğmuştur. Daha sonra önerilen yerlerin arasından Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han fikri önerilmiş ve kabul görmüştür. 1938 yılından 1968’e kadar sağlamlaştırma ve restorasyon çalışmaları yürütülmüştür.
Zamanla farklı bölümleri açılan müze 1968 yılında son halini almıştır. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve atölyeler, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanımdadır. Eserler Paleotik Çağ’dan günümüze kadar kronolojik bir sırayla teşhir edilmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Eserleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi eserleri arasında Anadolu’nun her yerinden farklı zaman ve kültürlere ait eserler bulunmaktadır. Yontma Taş Devri’nden Cilalı Taş Devri’ne, Bakır-Taş Çağı’ndan Maden Çağı’na, Asur Ticaret kolonilerinden Hitit, Frig, Urartu ve Geç Hitit dönemine kadar sayısız eser teşhir ediliyor. Eserler arasında en çok ilgi çekenleri sıralayacak olursak ilk sırada Hitit Kralı IV. Tuthaliya ile Tarhuntaşşa Ülkesi Kralı Kurunta arasında MÖ. 1235’te yapılmış ve 2. binyılda Anadolu’nun tarihi coğrafyasına ışık tutan tunç tablet geliyor. Diğer bir ilgi çeken eser ise savaş arabalarının minyatür bir modeli olan ve çocuk oyuncağı olarak yapılmış olduğu tahmin edilen “at koşulu araba modeli”.
Oldukça ilgi gören M.Ö 8. asırdaki “ahşap masa”yı da atlamamak gerekli. M.Ö 3000 yıllarına ait “emziren kadın heykelciği” de görenleri şaşırtıyor. Helenistik Dönem’e ait “medusa başlı kolye”, obsidiyen vazo,  kadın ve çıplak tanrıça heykelciği, fildişi kutu, güneş kursu, altın taç, oturan kadın, oturan aslan ve daha nice eserleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görebilmeniz mümkün.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Hangi Bölümlerden Meydana Geliyor?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleotik Dönem, Lidyalılar, Neolitik Dönem, Klasik Dönem, Çağlar Boyu Ankara, Hitit İmpatorluğu, Eski Hititler, Asur Ticaret Kolonileri, Geç Hititler, Frigler, Eski Tunç, Urartular ve Kalkolitik Dönem bölümlerinden meydana gelmektedir. (Daha kapsamlı bir yazı için)

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Saatleri ve Günleri

Müze her gün açıktır. Sadece dini bayramların ilk günü öğlene kadar kapalı.
Yaz Dönemi 
1 Nisan - 31 Ekim
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi 
31 Ekim - 1 Nisan
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:15
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri 
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 16:45

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücretleri

Normal: 36 TL
İndirimli: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaş ve altındaki herkes müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir. 
İndirimli Müze Kart: Rehber, engelli, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü 5TL’ye müze kart sahibi olabilir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi nasıl gidilir sorusunun cevabı ise şöyle: Ulus heykelden Ankara Kalesi’ne doğru ilerlendiğinde giriş kapısıyla karşılaşmak mümkündür.
Adres: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / Ankara