Rialto Köprüsü

Piazza San Marco Venedik gezilecek yerler listesinde daha ünlü olabilir, ancak Ponte di Rialto (Rialto Köprüsü) Venedik'in gerçek bir kalbidir. Mevcut yapı sadece üç yıl içinde, 1588-1591 yılları arasında, 12nci Yüzyıldan bu yana çeşitli zamanlarda Grand Canal'a yayılmış tekne köprüsü ve üç ahşap köprünün daimi yerine geçmiştir. Accademia Köprüsü'nün 1854 yılında inşa edilmesine kadar Büyük Kanal'ı geçmenin tek yolu yaya şeklinde hareket etmek gerekiyordu.

Rialto Köprüsü'nün 7,5 metrelik (24 fit) kemeri tasarlandı ve devasa yapı, 400 yıldan fazla bir süre sonra hala köprüyü destekleyen yaklaşık 12.000 tahta döşemenin üzerine inşa edilmiş bir yapıdır.  Dönemin Mimarı Antonia da Ponte sözleşme için Michelangelo ve Palladio gibi ünlü tasarımcılara karşı yarışmış ve farklı bir tasarım bilinci oluşturmak için oldukça çalışmıştır.

Köprünün üç yürüyüş yolu vardır. Bunlardan ikisi dış korkuluklar boyunca ve kuyumcu, çarşaflar, Murano camı ve turistik ticaret için diğer eşyaları satan iki küçük dükkân sırası arasında uzanan daha geniş bir merkezi yürüyüş yoludur. (Uyarı: Köprü, temelde basamaklardan oluşuyor; bu bebek arabası veya tekerlekli sandalye kullanan turistler için zorlu bir süreç olabilir.)

Ponte di Rialto'yu ulaşmamak zor. Tren istasyonundan veya Piazzale Roma'dan, "Rialto" işaretlerini takip edin. Piazza San Marco'dan yürürseniz de aynısı geçerlidir. (Sadece saat kulesine gidin, kemerli geçidi geçin ve Büyük Kanal'a ulaşana kadar Mercerie olarak bilinen lüks alışveriş caddelerini takip edin). Diğer bir seçenek ise köprüye vaporetto veya su otobüsü ile yaklaşmak. 1 Nolu yerel Rialto'da Büyük Kanal'ın yukarısında veya aşağısında durur.

Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto), İtalya, Venedik'te bir Büyük Kanal üzerinde taş kemerli bir köprüdür. Venedik'teki en eski köprü ve halen kullanılıyor. O yerdeki ilk köprü, girişlerinden birinde yetişen nane ismiyle Ponte della Moneta idi. 1181 yılında inşa edilmiş ve gemiler üzerine inşa edilmiş ve Nicolò Barattieri tarafından tasarlanan bir duba köprüsü idi. Pontoon köprüsü 1255'te ahşap bir köprü ile değiştirildi çünkü Realto pazarı yakındaki trafiği arttırdığı düşünülüyordu.  Bu köprünün her iki yanında iki rampa ve ortada, köprünün altından gemilerin geçmesine izin verecek şekilde yükseltilebilen hareketli bir platform bulunmaktadır. Ayrıca, kiraları ve vergileri ile köprüyü yenileme çalışmaları ile çalışır - kullanılabilir durumda tutmaya yardımcı olan iki sıra dükkân inşa ettirildi. Realto pazarına yakın olduğu için, zaman içinde adını Realto Köprü olarak değiştirdi.

Köprünün bakımı, yapımı için kullanılan malzeme nedeniyle bir problem olarak gözüküyordu. 1310'da Bajamonte Tiepolo ‘nun başını çektiği isyan sırasında köprü yangın nedeniyle hasar gördü ve ilk kez 1444'te Marquis Ferrara'nın düğün kutlamalarında tekne geçit törenini izlemek için toplanan kalabalığın ağırlığında çöktü. Asma köprü olarak yeniden inşa edildi, ancak 1524 yılında bir kez daha çöktü. Bundan sonra köprüyü taş olarak yeniden inşa etmeye karar verildi. 1551 yılında, yetkililer aynı yerdeki taş köprünün tasarımı için fikir talep ettiğinde, o zamanın en ünlü mimarlarından bazıları bu görüşlerini kendi fikirleriyle cevapladı. Uygulanan mimarlardan bazıları Vignola, Palladio ve hatta Michelangelo idi.

Fikirleriyle ilgili sorun, hepsinin nehir trafiğini engelleyebilecek ve böylece reddedilecekleri birkaç kemerli köprüler tasarlamalarıydı. İsviçre doğumlu Venedikli mimar ve mühendis Antonia da Ponte ‘nin tek açıklıklı tasarımı onaylandı ve inşaat 1588'de başladı. 1591'e kadar sürdü. Bugün hala duran köprü, 1255'ten kalma köprü gibi tasarlandı. Merkez Portiko'ya çıkan merdivenlerde her iki tarafta dükkânlar ve üç yürüyüş yolu bulunmaktadır. Tek açıklık tasarım fikri, gemilerin kolay geçişine izin verir. Cesur tasarımından dolayı devam edeceğinden şüphe edilmesine rağmen, Rialto Köprüsü zamanın sınavına dayanıyor ve hala Venedik'in en ilgi çekici yerlerinden biri olarak görülmeyi hak ediyor.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adresi:   Ruga degli Orefici (Rialto) | San Polo, 30125 Venedik, İtalya

Ziyaret (Açılış-Kapanış) gün ve saatleri: Hep açık