Filipinler

Filipinler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pasifik Okyanusu’nun batısında konumlanan Filipinler irili ufaklı 7641 adacıktan oluşmuştur. Üç ana coğrafi kara parçasından oluşan Filipinler 300.000 kilometrekarelik alanı kaplar. Nüfusun yoğunlaştığı bu üç ana kara parçası Luzon, Visayas ve Mindanao'dur. Başka ülkelerle kara bağlantısı olmayan Filipinler'e en yakın ülkeler arasında Çin, Endonezya, Malezya, Vietnam ve Tayvan sayılabilir. Pasifik Deprem Kuşağı’nda yer aldığı için deprem ve şiddetli tropik fırtınalara açıktır. Filipinler ve çevresinde günde ortalama 20 deprem yaşansa da bunlar hissedilemeyecek kadar küçüktür. Son büyük deprem 1990 Luzon Depremi'dir ve depremin büyüklüğü 7.7 olarak ölçülmüştür. Ülkede çok sayıda MayonPinatubo ve Taal gibi aktif yanardağlar da bulunmaktadır. 1991 yılında Pinatubo Yanardağı'nın patlaması ülkede çok büyük hasarlara neden olmuştur. Filipinler böyle bir yer altı yapısına sahip olduğu için de jeotermal enerjiye odaklanmıştır ve günümüzde dünyanın ikinci büyük jeotermal enerji üreticisi konumuna gelmiştir. Ayrıca ülke Pasifik Okyanusu'nda bulunması nedeniyle şiddetli hava olaylarına da maruz kalmaktadır.

Doğal afetlere çok maruz kalan Filipinler'in doğası da eşsizdir. Pek çok adacığı volkanik dağlardan oluşur ve dağlar tropikal yağmur ormanlarıyla örtülüdür. Bu yağmur ormanları ülkenin her noktasında eşsiz manzaralar sunmaktadır. Puerto-Princesa Yeraltı Nehri Milli Parkı gibi dünyaca ünlü nadide doğal harikalara sahiptir. Filipin Denizi'nde bulunan Galathea ve okyanusta bulunan Challenger Derinlikleri 10,000 metreden fazla derinlikleriyle dünyanın bilinen en derin noktalarıdır ve ülkeye yakın konumdadır.

Devamını Oku

Filipinler’in Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Filipinler 80 idari bölüme, 120 şehre ve 17 bölgeye sahiptir. Fakat ülkeden bahsederken daha kolay olması açısından 3 büyük adası üzerinden gruplama yapılır. Bu adalardan ilki ülkenin başkentiManila’yı da kapsayan Luzon’dur. Filipinlerin en kuzeyinde kalan Luzon Adası hem ülkenin merkezi konumundadır hem de ekonomik açıdan en gelişmiş yeridir. İkinci ada Visayes ise Filipinler'in merkezindeki adadır. Doğası, biyolojik çeşitliliği ve antik dönemden kalma yapılarının yanı sıra ülkenin en güzel kumsalları da Visayes’dedir. Son olarak Mindanao Adası ise Filipinler'in en güneyindeki kısımdır. Yerli halk nüfusunun fazla olduğu Mindanao zengin bir kültüre sahiptir. Filipinler’in diğer önemli kentleri arasında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Vigan, “Güney'in Kraliçesi” diye de andıkları ülkenin batısında kalan Cebu, kuzeydeki “Altın Dostlukların Kenti” Cagayan de Oro ve dünyanın en büyük kentlerinden aynı zamanda Filipinler'in en yüksek dağı Apo’yu da içine alan Davao vardır.

Filipinler Nerededir?

Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alan Filipinler kuzeyde Luzon Boğazı, batıda ise Güney Çin Denizi ile çevrelenmiştir. Deniz aşırı komşuları kuzeydeTayvan veÇin, batıda iseVietnam olan Filipinler’in karşısındaBorneo Adası uzanır. Batısında ise Filipin Denizi ve Palau adası vardır.

Filipinler’e Nasıl Gidilir?

Filipinler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından 30 günü aşmamak koşulu ile vize istemez. 30 günden fazla kalmaya karar verirseniz de ülkedeki göçmen bürolarına gidip para ödeyerek kalış sürenizi uzatabilirsiniz. Türkiye’den Filipinler'e direkt uçuşlar mevcuttur. Fakat ülkeye aktarmalı olarak gitmek daha ucuza denk gelebilir. Singapur veya Bangkok üzerinden aktarmalı uçuş ile seyahatinizi çok daha ucuza mâl edebilirsiniz.

Filipinler’e Ne Zaman Gidilir?

Filipinler yılın her dönemi sıcaktır. Fakat haziran ve eylül arası dönemin tayfun dönemi olduğu ülkede yağmur yağışları bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Ancak ülkenin geneli fazla yağışlı geçmez. Öte yandan bu mevsimde ülkede büyük tayfunlar görülmesi çok muhtemeldir. Bu dönem biraz tehlikeli olabileceği için gezmek çok keyifli olmayabilir. Ancak birçok turist böyle düşündüğü için otel fiyatları bu mevsimde oldukça düşmektedir. Öte yandan tayfun döneminin yaşandığı bu zaman aralığı pek çok sörfçü için büyük dalgalar demektir. Aralık-ocak ayları en düşük sıcaklıkların görüldüğü aylardır ve bu nedenle bunaltıcı sıcaklar olmadan rahatça gezilebilir. Mart-mayıs arasında hava kurudur ve sıcaklıklar çok yükselir. Mayıstan itibaren yağmur sezonu başlar ve kasıma kadar sürer.

Filipinler Kültürü

Filipinliler oldukça arkadaş canlısı ve misafirperver insanlardır. Şehir dışında yaşayanlar başta çok utangaç davranabilir ancak bu insanlar da misafirlere karşı her zaman çok yardımseverdirler. Oldukça güler yüzlü olan ülke halkına aynı nezaketle karşılık vermenizi beklerler. Selam vermek ve teşekkür etmek ülke hakkı için çok önemlidir. Ülkenin kırsal kesimindeki bazı bölgelerinde eve girerken ayakkabılarınızı çıkarmanız beklenebilir. Belki de İspanyol kolonisi olmasının etkisiyle Latinlere özgü enerji Filinpinlilerde de hissedilir. Özellikle fiesta dönemlerinde herkes oldukça misavirperver ve dinamiktir. Filipinler, Asya'nın en kalabalık Hristiyan nüfuslu ülkesidir. Katolik nüfusun yoğun olduğu ülkede dini ritüellere saygılı olmanız beklenecektir. Ayrıca gündelik hayatta herhangi bir sınırlama olmasa da Müslüman nüfusun yaşadığı bölgede biraz daha dikkatli giyinmeniz de tavsiye edilmektedir. Müslümanlar genellikle güneyde yaşar. Ülkede kültür ve şive bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar göstermektedir. 

Filipin Mutfağı

Filipin mutfağı Hint, Çin, Malezya, İspanyol, Avrupa veAmerika mutfaklarından etkilenmiştir. Hem bitki çeşitliliğinin fazla oluşu hem de tarımın gelişmiş olması sebebiyle oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Filipinliler sarımsak, soğan ve zencefili hemen hemen her yemeklerinde kullanırlar. Elle yemek yemek anlamına gelen kamayan geleneği ülkenin bazı bölgelerinde hala yaygındır. Çünkü Filipinlilere göre elle yenen yemek daha lezzetli olur. Yemek yemeyi çok seven Filipinliler asla diyet yapmazlar, hatta yeme alışkanlıklarını yarın yokmuş gibi yemek şeklinde tanımlarlar. Filipinlerde genelde ana yemeğin yanında mutlaka pilav servis edilir. Çin mutfağından esinlenerek hazırladıkları noodle'ı andıran pansitin domuzlu, ızgara sebzeli, karidesli ve tavuklu pek çok çeşidi mevcuttur.

Filipin mutfağının geleneksel yemeklerinden kare-kare, öküz kuyruğu yahnisi olup yer fıstıklı sos ile hazırlanır. Ülke mutfağının bir diğer popüler yemeği adobo ise soya, sarımsak ve sirkeden yapılan ekşi sosla sunulan ağır ateşte pişirilmiş tavuk ya da domuz etidir. Tapa ise haşlanmış pirinç ve yumurta ile servis edilen marine edilmiş biftektir. 

Pek çok tropikal meyve çeşidine sahip Filipinliler tatlılarında da bunları çokça kullanırlar. Halo-Halo adını verdikleri en meşhur tatlıları tatlı muz, kırmızı ve beyaz bezelye, hintirmiği, buz, süt ve reçel ya da dondurma karıştırılarak hazırlanan tatlılarıdır. Salatalarını tatlandırırken de meyveleri çokça kullanan Filipinlilerin achara adını verdikleri salataları papaya ile hazırlanır.

Ülkede tropikal meyve suları çok çeşitlidir. Bitki çaylarının da çokça tüketildiği Filipin coğrafyasındaen meşhur çay salabattır. Zencefil çayı olarak da tarif edilebilecek çayı, pandaların yaşadığı ağaç köklerini limon çimeniyle karıştırarak hazırlarlar. Ayrıca kahve ve çikolata da çokça içilir. Biranın en çok tüketilen içki olduğu ülkenin en popüler yerel bira markası San Miguel’dir. Cinin yerel versiyonu ginebra da yine çokça tükettikleri sert bir içkidir. Hindistan cevizinden hazırladıkları yerel likörleri lambanog ve tuba ülkenin diğer içki çeşitleridir. Alkolün hayli ucuz olduğu ülkede alkol tüketimi için alt yaş sınırı 18’dir.

Filipinler'den Alınacak Hediyelik Eşyalar

Filipinler'de tüketim çok fazladır. Ülkede ucuz alışveriş imkânı sağlayan bit pazarı ya da tezgahların yanı sıra pek çok büyük alışveriş merkezi de mevcuttur. Manila’daki Ayala Center en büyük alışveriş merkezlerinden biridir.

Devamını Oku

Filipinler’in Festivalleri

  • Ati Atihan Festivali (Ocak)
  • Dinagyang Festivali (Ocak)
  • Sinulog Festivali (Ocak)
  • Panagbegna Festivali (Şubat)
  • Aliwan Fiesta (Nisan)
  • Moriones Festivali (Paskalya)
  • Pahiyas Festivali (Mayıs)
  • Pintados Festivali (Haziran)
  • Kadayawan Festivali (Ağustos)
  • MassKara (Ekim)
  • Higantes Festivali (Kasım)

Filipinler‘de Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • EDSA Devrim Yıldönümü (25 Şubat)
  • Paskalyadan Önceki Perşembe (Mart ayının son Perşembe günü)
  • Kutsal Cuma (25 Mart)
  • Bataan Günü (9 Nisan)
  • İşçi Günü (1 Mayıs)
  • Bağımsızlık Günü (12 Haziran)
  • Ulusal Kahramanlar Günü (29 Ağustos)
  • Azizler Yortusu (1 Kasım)
  • Bonifacio Günü (30 Kasım)
  • Noel Günü (25 Aralık)
  • Rizal Günü (30 Aralık)

Filipinler’de İklim ve Hava Durumu

Tropikal iklim şartlarının yaşandığı Filipinler'de tag-init veya tag-araw olarak bilinen, mart ve mayıs arası dönemi kapsayan yaz mevsimien sıcak zaman aralığıdır. Bu dönemde yağmur yağışı da pek görülmez. Genellikle haziranda başlayan ve ekime dek devam eden yağışlar okyanusa kıyısı olan ülkede tayfun riskini de artırmaktadır. Tag-ulan olarak bilinen bu dönem en çok yağışın görüldüğü dönemdir. Ülkede en soğuk dönem ise kasım ve şubat arası yaşanır. Filipinler'de yıl boyunca ortalama sıcaklık 25 derece ile 32 derece arasında seyretmektedir. Bu sıcaklıklar ülkenin deniz seviyesinde olan her yerinde hemen hemen aynıdır. Fakat dağ ve vadilerde sıcaklıklar deniz seviyesine göre çok daha düşük olmaktadır. Ayrıca tayfunlar büyük felaketlere ve hatta can ve mal kayıplarına sebep olabilmektedir.

Filipinler’in Kısa Tarihi

Filipinler'e ilk olarak Avusturya AborjinleriPapuanlar ve Melanezyalılarla akrabalığı bulunan Negrito ve Aetalar gelmiştir. Daha sonra Ausronesianların geldiği ülkede Malezyalılar, Endonezyalılar, Çinliler, Japonlar, Hintliler ve Araplarla başlayan ticari ilişkiler ülkenin bugünkü çok kültürlülüğünün de temellerini atmıştır. Portekiz kâşif Macellan’ın 1521 senesinde Homonhon Adası'nı keşfetmesiyle adada İspanyol kolonileri kurulmaya başlamıştır. Bu süre zarfında Hristiyanlık dini de adada yaygınlaşmaya başlamıştır. Ardından İspanyol kolonilere karşı yaklaşık 85 yıl süren savaş dönemi başlamıştır. 1829 senesine dek süren uzun savaşın ardından İspanyol kolonileri Filipinler'e yerleşerek kültürlerini öğretmeye başlamışlardır. Aynı dönemde Alman, Portekizli ve İngiliz koloniler de ülke topraklarında hâkimiyet kurmaya çalışmışlar ancak sadece İngilizler başarılı olabilmişlerdir.

Devamını Oku

Filipinler Ekonomisi

Asya ekonomisinin kaplanı olarak nitelendirilen Filipinler uzun savaş döneminin ardından önemli bir yükselişe geçmiştir. 2000’lerdeki Asya Finansal Krizi’nden olumsuz etkilense de 2000’lerle beraber tekrar yükselişe geçen ülkenin para birimi Filipin pesosu 2005’te Asya’nın en işlevsel para birimi olmuştur. Bugündünyanın en büyük ekonomisine sahip 39. ülkesi olan Filipinlerin ekonomisi tarım, elektronik endüstrisi, iletişim ve turizme dayanmaktadır. Geniş biyolojik çeşitliliği, doğal güzellikleri, yağmur ormanları ve kumsallarıyla her yıl binlerce turistin ziyaret akınına uğrayan Filipinler’de Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF raporlarına göre de hijyen oldukça gelişmiştir.

Filipinler’de Din ve İnanç

Filipinler, seküler bir ülke olmasına karşılık ülkede en yaygın dini inanç Hristiyanlık'tır. 2015 raporlarına göre Katolik inancının nüfusun yüzde 82,9’unu oluşturduğu ülkede Protestan nüfus yüzde 5 oranındadır. Sünni İslam’ın da yaygın olduğu Filipinler'de yüzde 2 oranında geleneksel dini inançlar da mevcuttur.

Filipinler Türkiye Dış Temsilcilikleri

MANİLA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 2268 PARAISO STREET DAS MARINAS VILLAGE 1222 MAKATI CITY/ METRO MANILA PHILIPPINES
Telefon: 00 63 2 843 97 05 00 63 2 843 97 07 00 63 2 887 63 73 00 63 2 888 56 99
Faks: 00 63 2 843 97 02
[email protected]
http://manila.be.mfa.gov.tr

Filipinler’de Konuşulan Diller

Filipinler'de 186 farklı dil vardır, bunların 182 tanesi halen konuşulmaktadır. Dört tanesini ise konuşan kimse kalmamıştır. Ülkedeki yerli dillerinin pek çoğu Malayo-Polinezyan dillerinden gelmektedir. Filipince ve İngilizce'nin resmi dil olduğu ülkede bu iki dil her ne kadar hükümet, eğitim, medya ve iş dünyasında kullanılsa da günlük hayatta İngilizce pek konuşulmaz. İspanyolca'nın da yaygın dil olarak kullanıldığı Filipinler'de 19 bölgesel dil ülkenin yardımcı resmi dili kabul edilmektedir.

Filipinler Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26oC
    • Şub 26oC
    • Mar 27oC
    • Nis 28oC
    • May 29oC
    • Haz 28oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 28oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 26oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 102,536,000 Dili: Filipince ve İngilizce Para Birimi: Peso İklim: Tropikal Denizsel İklim