Filipinler 9. Bölüm: Balina Köpekbalığı Peşinde Panglao'dan Oslob'a Yolculuk

Bundan yaklaşık 2 sene kadar önce Murat’la yaptığımız Cebu Adası ziyaretimiz sırasında Oslob’a giderek balina köpekbalıkları ile dalış yapmıştık. Bu deneyim bize oldukça farklı ve özel gelmişti. Bu nedenle bu Filipinler seyahatimizde de Bohol Adası tarafından Oslob’a tekrar gitmeyi kafaya koyduk.

Bohol Adası’nda konakladığımız yer adanın doğusunda yer alan ve köprüyle Bohol Adası'na bağlı bulunan Panglao Adası. Bu adanın da konaklamak için en ideal noktası adanın güney batısında yer alan Alona Beach. Gündüz bu sahilde denize girerken gece sahil kenarındaki restoranlar ya da publarda vakit geçirebiliyorsunuz.

Bohol ve çevresindeki pek çok ada turu için de bir merkez burası. Özellikle buradan yapılan yunus izleme turları çok popüler. Ancak biz tercihimizi  balina köpekbalığı (whaleshark) dalışından yana kullandık. Akşam bir acenta ile sabah erken saatlerde Oslob’a deniz yoluyla gitmek üzere anlaştık. Ertesi sabah saat 05:00’te uyandık. Saat 05:15 gibi bizi bir araç gelip otelden aldı. Diğer otellerden de 5-6 kişi aldık ve doğruca teknenin kalkacağı yere geldik. Burada minik botlara binerek biraz daha açıkta demirlemiş olan asıl tekneye transfer edildik.

Klasik Filipinler tipi, sağ ve solunda bambu desteklerin yer aldığı biraz daha genişçe bir tekne götürecekti bizi Oslob’a. Saat yaklaşık 06:00 gibi hareket eden teknede bizimle birlikte Oslob tarafına geçen yaklaşık 30-40 kişi daha vardı. Teknenin ortasında yer alan ufak platformda birkaç kişilik yer bulunca hemen üzerine uzandık. Hafif dalgaların etkisiyle de beşik gibi sallanan sallana 2 saatte Oslob’a ulaştık.

Valizleriyle gelmiş olan kişiler burada ayrılarak seyahatlerine Cebu Adası’nda devam ettiler. Ancak bizim gibi balina köpekbalığı dalışı yapacak olanlar büyük tekneden küçük ceviz kabuğu gibi bir sandala transfer edilip kıyıya ulaştırıldı. Bu ara transfer için kişi başı 20 Filipin Pesosu ödedik.

Kıyıdan 2 tane tricycle ayarladık ve kişi başı gidiş-dönüş için 50 Filipin Pesosu ödeyerek dalış yapacağımız ana merkeze gittik. Yol yaklaşık 15-20 dakika sürdü.

Gittiğimiz merkez bizim Murat’la 2 sene önce geldiğimiz yerdi. Ancak biz geldiğimiz dönemde burada kafe, soyunma kabini, kilitli dolap, duş falan yoktu. 2 sene içinde bile epey gelişmiş.

Burada her birimize birer şnorkel ve can yeleği dağıttıktan sonra kısa bir de brifing verdiler. Ardından yarım saat sürecek dalışı yapmak için  ufacık teknelere bindik. Dalış dediğime bakmayın, şnorkel ile dalıştan bahsediyorum. Ama isteyenler PADI sertifikasını göstererek tabii ki tüplü dalış da yapabiliyor.

Peki bu balina köpekbalığı dalışı nasıl oluyor? Neler tecrübe ediyorsunuz? Bu konuyu 2 sene önce yazdığım OSLOB BALİNA KÖPEKBALIĞI DALIŞI isimli yazımda oldukça detaylı anlatmıştım.

Ancak 2 sene öncesiyle kıyasladığımızda bu sene fark ettiğimiz şeyler etrafta artık çok fazla turist olmasıydı. Biz ilk geldiğimizde en fazla 6-7 tekne vardı. Sanki bu canlılar daha özgürdü. Ama bu geldiğimizde denizde aynı anda en az 30-40 tekne vardı. Balina köpekbalıklarının da bundan çok memnun olduğunu düşünmüyorum.

Geçtiğimiz senelerde çok daha masum gelen bu aktivite bu kez beni biraz üzdü. Canlılar bu alana hapsedilmemiş olsa da sürekli bu alanda görevliler tarafından beslendikleri için hazıra alışmışlar ve başka yere pek gitmiyorlar. Sadece turistlere şov yapar hale gelmişler. Bu da bizi üzdü.

30 dakika denizde kaldıktan sonra kıyıya çıkıp, tricycle’lara binerek aynı yolu geri gittik ve tekrar Panglao Adası’na gitmek üzere tekneye bindik. Otele varışımız saat 14:30 – 15:00 civarıydı. Biz de otelin önündeki kumsalda biraz deniz – güneş keyfi yaptık. Denize baka baka masaj yaptırdık, sahilde keyifli bir yürüyüş yaptık.

Aloha Beach gerçekten hem sakin, hem hareketli. Küçük bir alanda her çeşit yemek ve eğlenceyi bulabiliyorsunuz. Biraz Boracay Station1-2-3 gibi, ama çok daha küçüğü.

Ertesi gün sahilde biraz daha deniz güneş keyfi yaptık ve bizi havaalanına transfer edecek olan araç saat 11:30’da otele geldi. 500 peso karşılığı havaalanına vardık. Tagbilaran’dan Manila Ninoy Havaalanı'na gittik. Müzik eşliğinde yolcu edildik. Bagaj parası ayrı ödendi, 6 bagaj için toplam 3.200 peso ödedik. Ayrıca havaalanı vergisi olarak kişi başı 100 peso verdik. Bunu da tam çıkarken ödüyorsunuz. O nedenle bu noktayı geçmeden eğer elinizde kalan Pesoları Euro'ya veya Dolar!a çevirirseniz, tekrar geri bozdurmanız gerekir. Unutmayın.

Tagbilaran’dan Manila’ya uçuşumuz 1,5 saat kadar sürdü. İnişimizi takiben alanda 4.500 pesoya bir araç ile anlaşarak Clark Havaalanı'na gittik.

19:50’de Doha’ya doğru yola çıktık. 8,5 saat süren yolculuk sonrası Doha’ya ulaştık. Böylelikle Filipinler gezimizin de sonuna gelmiş olduk.

Farklı yolculuklarda görüşmek üzere...

YAZAN: TUĞÇE YILMAZ

Filipinler yazı dizisinin diğer bölümlerini okumak için aşağıdaki başlıkların üzerlerine tıklayabilirsiniz:

FİLİPİNLER 1. BÖLÜM: FİLİPİNLER'E SEYAHAT

FİLİPİNLER 2. BÖLÜM: PALAWAN ADASI VE PUERTO PRINCESA

- ​FİLİPİNLER 3. BÖLÜM: PUERTO PRINCESA HONDA BAY ADALAR TURU

FİLİPİNLER 4. BÖLÜM: PUERTO PRINCESA YERALTI NEHRİ TURU

FİLİPİNLER 5. BÖLÜM: PALAWAN ADASI BATAK KABİLESİ

FİLİPİNLER 6. BÖLÜM: PALAWAN ADASI EL NIDO ISLAND HOPPING A&B

FİLİPİNLER 7. BÖLÜM: PALAWAN ADASI EL NIDO ISLAND HOPPING C&D

FİLİPİNLER 8. BÖLÜM: BOHOL ADASI TURU

TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni