Taipei Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Taipei, Tayvan’ın başkentidir. Ülke, Çin Halk Cumhuriyeti’ne 200 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tayvan, Çin ve Japonya’nın güneyinde bulunan bir adadır. Tayvan Adası Batı Pasifik bölgesinde konumlanmıştır. Tayvan’ın kuzeyinde bulunan Taipei, Yangming Dağları ile Central Dağları arasında bulunmaktadır. Ülkenin en büyük şehirleri arasında sırasıyla New Taipei, Kaohsiung, Taichung ve Taipei bulunmaktadır. Ülkenin en önemli sanayi, kültür ve ticaret merkezi olan Taipei, 18. yüzyılda Çinli göçmenler tarafından kurularak, Japonlar tarafından modern bir hale dönüştürülmüş ve bir sömürü merkezi haline getirilmiştir. Adı Tayvan’ın Kuzeyi anlamına gelen şehir, özellikle 1890’lı yıllardan sonra özellikle gelişmeye başlamış ve gittikçe kalabalıklaşan bir şehir haline gelmiştir. Kalabalık ve kozmopolit yapısıyla ön plana çıkan şehir oldukça renkli ve haraketlidir. Taipei nüfusu 31 Mart 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerinde olup Yeni Taipei ile Keelung şehirleri ile birlikte 7.047.167 milyon nüfuslu Taipei - Keelung metropol alanını oluşturmaktadır.
Önemli bir yüksek teknoloji endüstrisi bölgesi olan şehirde ekonomi, eğitim ve kültür de çok gelişmiştir. Şehirde bulunan Taipei 101 adlı bina da dünyanın en yüksek ikinci binasıdır. Taipei 101, şehrin en yüksek gökdelenidir.Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası yapılana kadar Taipei 101, dünyanın en yüksek binası sayılmaktaydı. Binanın yapımına 1999 yılında başlanmış olup 5 sene içinde tamamlanmıştır. Dünyanın en hızlı ikinci asansörüne de sahip olan Taipei 101, Chang Yong Lee & Partners tarafından Çin geleneklerine göre Asya tarzı bir yapı olarak tasarlanmıştır. Günümüzde bu bina Taipei’de en çok turist alan yerlerin başında gelmektedir.
Başlangıçta Taipei bölgesinde Ketagalab kabilesinden insanlar yaşamaktaydı. Daha sonra 1709 yılında bölgeye Çinliler yerleşmiştir. 1884 yılında Tayvan’ın başkanı olan Liu Mingchuan, Taipei bölgesini başkent olarak seçmiştir. Özerk yapısını ise 1885 yılında kazanmıştır. 1895 yılında Birinci Çin Japon Savaşı'ndan sonra Şimonoseki Antlaşması ile Japonya'nın hâkimiyetine geçen Tayvan II. Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar Çin yönetimine geçmiştir. 1949 yılında ise Çin İç Savaşı'nı komünistlerin kazanması sonucu milliyetçiler ile yaklaşık iki milyon kişi Tayvan'a kaçmıştır. Taipei bu dönemde Çin Cumhuriyeti'nin geçici başkenti ilan edilmiştir.
Tayvan da Hong Kong gibi Çin’in özerk bölgelerinden birisidir. Türk vatandaşlarına vize isteyen Tayvan, havalimanında vize uygulamasını başlatmıştır. Tayvan dünyada birçok ülke tarafından resmi olarak tanınmamaktadır hatta Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’ı bir ülke olarak tanıyan devletlere karşı ambargo uygulamasında bulunmaktadır. Bu sebeple devletler genellikle Tayvan’ı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak görmektedir.
Taipei şehri genel olarak 12 bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerin başlıcaları şunlardır: Wanhua, Datong, Zhongzheng, Zhongshan, Daan, Xinyi, Songshan, Beitou, Shilin, Neihu, Nangang ve Wenshan’dır.
Wanhua, Taipei’nin en eski yerleşim yeridir. Burada birçok tarihî müze, tiyatro ve bina bulunmaktadır. Longshan Temple ve Red House tiyatroları turistlerin akın ettiği başlıca noktalardandır Bununla beraber Wanhua’da Japon kültürü ve modasına dair de birçok bilgi edinebilirsiniz. Datong bölgesi ise genellikle ticaretin yoğunlaştığı ve Yeni Taipei’de bulunan bir bölgedir. Japon kolonyal kültürün kendini gösterdiği bu bölge, mimarisi ve baharatları ile ünlüdür.
Zhongzheng bölgesi ise başbakanlık ve devlet dairelerinin bulunduğu alandır. Politik kararların alındığı ve birçok iş adamı ve ziyaretçinin geldiği bu bölge, oldukça haraketli saatlerin yaşandığı yoğun insan kalabalıklarına sahip bir bölgedir. Farklı bir atmosfere sahip olan Daan bölgesi ise birçok farklı sektörü içerisinde barındıran bir yerdir. Daan bölgesinin kuzeyi modern finansal yapının oluştuğu yerdir. Bunun yanında birçok ünlü markanın butikleri şehrin önemli restoranları ve barları da yine bu bölgede bulunmaktadır. Eğitim açısından da oldukça gelişmiş bir yer olan Daan, şehrin iki önemli üniversitesini içerisinde barındırmaktadır. Bu üniversiteler ise; National Taiwan University ve National Taiwan Normal University’dir.
“Tayvan’ın Kuzeyi” anlamına gelen Taipei, özellikle 1890 yılından sonra büyük ölçüde gelişme göstermiştir. Gerek ekonomisi gerek turizmi gerek gelişen endüstrisi ile hem ticari hem de turistik birçok kişiyi ağırlamaktadır.
Tayvan’daki dini inanışa baktığımızda halkın yüzde 93’ü Budist, Taoizm, Konfüçyüsçülük gibi farklı dinlere mensuptur. Bu oranın dışında kalan yüzdelik dilim ise, Protestan, Katolik, Ortodoks ve İslam dini mensubu kişilerden oluşmaktadır.
Tanıtım Videosu