Şems-İ Tebrizi Türbesi ve Camii

caption.jpg

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin en yakın dostu ve hocası olarak bilinen Şems-i Tebrizi’nin türbesi ve cami Konya’nın Karatay ilçesinde Şems Parkı’nın içinde yer almaktadır. Mevlana’nın hayatını büyük ölçüde değiştiren ve onu düşünceleri ile derinden etkileyen Şems-i Tebrizi, İslam alimi ve mutasavvıftır. Şems-i Tebrizi Türbesi’nin ve caminin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte 13. yüzyılda inşa edildiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Mevlana Müzesi’nden yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Şems-i Tebrizi Türbesi, Konya’da en çok ziyaret edilen türbelerin başında gelmektedir. Turistlerin yanı sıra yöre halkı da sıklıkla burayı ziyaret ederek dua okur. Huzur dolu atmosferi ile gelenleri etkileyen Sems-i Tebrizi Türbesi’nin yanı başında bulunan camiyi de ziyaret edebilir, manevi hissi sonuna kadar yaşayabilirsiniz.

Alâaddin Tepesi doğu tarafında yer alan ve büyük bir parkın içerisinde olan Şems-i Tebrîzî Türbesi ve Şems-i Tebrîzî Câmii birbirine ile bitişik nizamdadır. Bu alan Konya’da Şems-i Tebrîzî Câmii, Türbesi ve Parkı olarak oldukça ilgi çeken bir mevkiidir.

Şems-i Tebrîzî türbesi mimari olarak bakıldığında klasik Selçuklu kümbetlerine benzemektedir. Türbenin üzeri daha sonraki tarihlerde eklenen kurşundan bir çatı ile örtülmüştür. Bu bölümün altına yerleştirilmiş olan büyük sanduka içinde Şems-i Tebrîzî’nin defnedilmiş olduğu kabul edilmektedir. 1977 yılında onarılan türbe ile birlikte Konya şehrimizde Şems-i Tebrîzî Câmii, Türbesi ve Parkı en çok ziyaret alan manevi noktalar arasında yer almaktadır.

Şems-i Tebrizi Camii Hakkında Bilgi 

Konya’da Şems makamı olarak bilinen Şems-i Tebrîzî Camii hakkında bilgi vermemiz gerekirse, caminin kim tarafından yapıldığının bilinmediğini söyleyebiliriz. Sadece cami ve türbesi yapım tarihi konusunda bir rivayet vardır, buna göre cami 13. yüzyılda yapılmıştır. Ancak bugün mevcut olan bina Abdürrezak oğlu Emir İshak Bey tarafından 1510 senesinde hem cami hem de türbe alanları birlikte onarılmış ve alan biraz daha genişletilmiştir.


 

Şems-i Tebrizi Camii  ve Türbesi 

Şems-i Tebrîzî Camii ve Türbesi birlikte ele alınmaktadır, ikisi de parkın içerisinde bitişik konumda yer almaktadır. Eyvan stili yapılmış bulunan Şems-i Tebrîzî Türbesi bir kemer ile Şems-i Tebrîzî Camii içine açılmaktadır. Bu Bursa kemeri kalem işleri yapılarak süslenmiş ahşap bir kemerdir. Türbede iki pencere yer alır ve bunlar altlı üstlü konumlanmıştır. Tavanı geometrik desenler ile süslenmiş olan türbede üzeri örtülü bir sanduka yer almaktadır.

Şems-i Tebrizi

Şems-i Tebrîzî1185 senesinde Tebriz‘de doğmuştur. Esas adı Mevlana Muhammed olup babası Melik Dad oğlu Ali olarak bilinmektedir. Kendisine verilen Şemseddin lakabı “dinin güneşi” anlamına gelmektedir.

Erken yaşlardan itibaren manevi yüksekliği ile göze çarpan ve yeteneği göz önünde olan Şems dini eğitim almış ve Tebriz bölgesindeki mürşitlerden Ebubekir Sellaf’ın müridi olmuştur. Duyduğu her bilginin peşinden koşup kendi deneyimlemek için çok dolaşmıştır ve bu yapısından dolayı da sahip olduğu lakaplarına Şemseddin Perende ile Kamil-i Tebrîzî de eklenmiştir.

Şems-i Tebrizi ve Mevlana  

Peygamber Hz. Muhammed‘in iyi ahlâkını kendine örnek sayan Şemseddin-i Tebrîzî, kendi manevi dünyasını güçlendirmek için hep arayışta olmuş ve aldığı bir manevi uyaran ile birlikte de Hz. Mevlana’ya ulaşmıştır.

Dünya yaşamına ve dünya malına zerre değer vermeyen Şems pek çok anlamda Mevlana için yeni bir bakış açısı yaratmış, birlikte oldukları 3 yılı aşkın zamanda onu ilahi aşka tamamen yaklaştırmıştır.

Bu süre sonrasında Şems Tebrîzî ve Mevlana Şems Şam’a döndüğü için ayrı düşmüşlerdir. Etraftan gelip varlığını hazmedemeyen kişiler, Şems hakkında ileri geri konuşarak Mevlana’yı etkilemeye çalışsalar dahi Mevlana hepsini reddederek, Şems’e duyduğu sevgi ve saygıyı aktarmıştır. Akabinde Sultan Veled tarafından çağrılan Şems Konya’ya geri dönüp ve tekrar uzaklaşmaması için de ikna edilerek Kimya Hatun ile evlenmesi sağlanmıştır. Ancak şehirde kişisel çıkarları nedeni ile kendisine karşı olan çok fazla insan bulunmaktadır. 1247 tarihinden sonra bir daha kendisine rastlanmamıştır.

Hz. Şems Mezarı Nerede?  

Bugün Konya’da Şems makamı olarak bilinen, kendisini takip edip ziyaret etmek isteyen kişilerin ilk uğradığı nokta Şems-i Tebrîzî Camii ve Türbesi olmaktadır. Türbe içinde bulunan sandukanın boş mu yoksa Şems’in gerçekten sandukada meftunolup olmadığı bilinmemektedir. Asıl olarak Hz. Şems mezarı nerede sorusuna verilmiş kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Bir rivayette de Pakistan halkına göre;ŞemsKonya‘dan gizlice uzaklaşarak önce Tebriz’e dönmüş, ardından da Hindistan’a geçerek yıllarca tek başına dolaşıp en sonunda da Multon’da vefat etmiştir.

Şems-i Tebrizi Camii, Türbesi ve Parkı Ulaşım 

Türbe, merkezde Alaaddin Tepesi ve Mevlana Müzesi yakınındadır.

Otomobil: Konya merkeze ulaşan tüm çevre yollarından, Şems Caddesi yada Şerafeddin Caddesi üzerinden tabelalar yardımıyla iki caddenin kesiştiği noktada, cami ve türbenin bulunduğu parka ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Cami ve türbeye tramvayla ve bu noktadan geçen minibüs ve otobüslerle ulaşım mümkündür.

Uçak: İstanbul’dan düzenli olarak Konya Havalimanı’na uçak seferleri yapılmaktadır. Havalimanı’ndan Konya’nın merkezi 15 kilometre kadardır.

Şems-i Tebrizi Camii, Türbesi ve Parkı Giriş Ücretleri 

Şems-i Tebrîzî Câmii, Türbesi ve Parkı giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Şems-i Tebrîzî Câmii, Türbesi ve Parkı giriş ücreti sivil: Ücretsiz

Şems-i Tebrizi Camii, Türbesi ve Parkı Ziyarete Açık Gün ve Saatler

 Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): Gün boyu

Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): Gün boyu

Tatil Günü: Bulunmuyor