- 1 view
Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Konya’nın Beyşehir ilçesinde yer alan tarihî bir ibadethanedir. Anadolu’daki ahşap direkli camiler içinde en büyük ve orijinali olma unvanını elinde bulunduran Eşrefoğlu Camii 1299 yılından bu yana yıllara meydan okuyarak ulaşmayı başarmış tarihî eserler arasında bulunur. Ağaç direkli camilerin eşsiz örneği olarak nitelendirebileceğimiz türünün seçkin örneği olan Eşrefoğlu Camii’ni gezmek için bir olanak yaratabilirsiniz.
Beyşehir Eşrefoğlu Camii Özellikleri
Beyşehir Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi adeta bir ağaç müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlar. Orta Asya’da Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde benzerlerine rastladığımız bu cami 1296 ile 1299 seneleri arasında inşa edilmiştir.
Cami; anıtsal taç kapısı, mihrap ve minberi, ağaç ve çini işçiliği bakımından da giden yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini toplar. Mihrabının tümü çini mozaikle kaplıdır. Mihrap ayrıca sahip olduğu ölçüleriyle Konya çevresindeki bütün çinili mihrapların en büyüğü olma unvanına sahiptir. Eşrefoğlu Camii minberinin, tamamen ceviz ağacından üstün bir işçilik ve zengin bir süsleme ile oymalı, çatmalı ve tutkalsız olarak yapıldığını söyleyebiliriz. Türk mimarisindeki en güzel ahşap örneklerinden biri olarak bilinen sekizgen, beşgen, yıldız ve geometrik dolgular ve bitkisel bezemeler ile kaplanmış minber, adeta görsel bir şölendir.
Tarihî yapı çok sayıda ahşap sütunun üzerine yapılmıştır.
Yapı 2012 senesinde Unesco’nun Dünya Miras Aday Listesi’ne alınmıştır.
1299 yılında bir türbe, kervansaray ve hamam ile bir külliye şeklinde, Eşrefoğlu Emir Süleyman Bey tarafından inşa ettirilen yapı, genel olarak Selçuklu geleneğinin bir devamı olarak kabul edilir.
Eşrefoğlu Camii Kar Deposu
Eşrefoğlu Camii hem estetik hem de işlevsel anlamda tam bir başyapıttır. Bir mimarlık harikası olduğunun bir göstergesi de tavanın ortasında aydınlık feneri olarak da adlandırılan bir boşluk olmasıdır. Bu sayede hem iç mekâna vurabildiği, hem de kış döneminde zemindeki havuza dolan kar sayesinde ahşap aksamın ihtiyaç duyduğu nemi sağladığı bilinir.
Beyşehir Eşrefoğlu Medresesi Çevresinde Gezilecek Yerler
Konya Beyşehir’deki İslam ve Selçuklu mimarisine harika bir örnek teşkil eden Eşrefoğlu Camii’ni gezdikten sonra ilçedeki diğer güzellikleri de ziyaret edebilirsiniz.
İsmail Ağa Medresesi: Eşrefoğlu Camii kapısının tam karşısında olan İsmail Ağa Medresesi Taş Medrese olarak da bilinir. Yaklaşık 650 yıllık tarihi ile bu medrese gezebileceğiniz yerler arasında bulunur.
Beyşehir Gölü Milli Parkı: Van ve Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin 3. büyük gölü olması ile bilinen Beyşehir Gölü bir millî park olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Tatlı su göllerimiz arasında ise en büyük gölümüz olan Beyşehir’in çevresinde etkileyici bir doğa ve temiz bir hava bulabilirsiniz. 1993 senesinden bu yana millî park olan alanda trekking, dağ bisikleti, cip ile safari ve çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Dilerseniz piknik ve plaj alanını da kullanabileceğiniz gölün çevresinde mağaralar ve tarihi eserlerin olduğunu da hatırlatabiliriz.
Kubadabad Sarayı: Günümüzde kalıntılarına rastlayabileceğiniz Kubadabad sarayı Ünlü Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın isteği ile Mimar Sadettin tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu çini sanatının en güzel örneklerinin duvarlarını süslediği alanda arkeolojik kazılar devam etmektedir. Buradan çıkarılan çini eserler Karatay Müzesi’nde teşhir edilmektedir.
Ayrıca Çifte Hamam, Bedesten, Hacı Akif Adası, Yaka Manastır da Beyşehir’de görebileceğiniz yerler arasında bulunur.
Beyşehir Eşrefoğlu Camii Çevresinde Yemek Alternatifleri
Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camii’ni ve diğer yerleri de gezdikten sonra mutfak kültürü ile adından söz ettiren Konya’ya has lezzetleri de tadarak turunuzu tamamlayabilirsiniz. Konya denince akla ilk gelen lezzet olan etli ekmeğin yanı sıra, çebiç, bamya çorbası, su böreği, fırın kebabı, sacarası, arabaşı çorbası, Mevlana böreği ve tirit de tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Beyşehir ilçesinde bulunan gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.
Emin Usta Et & Mangal: Hacı Armağan Mahallesi, Prof. Dr. Yılmaz Muslu Cad. No.53, Beyşehir / Konya
Atik Restoran: Hacı Armağan Mahallesi, Tuğrul Kutbay Cad. No.5, Beyşehir / Konya
Damak Pide Salonu: Evsat Mahallesi, Helvacılar Sok. No:40, Beyşehir / Konya