Hindistan

Hindistan Hakkında Temel Bilgiler

Güney Asya'da yer alan Hindistan, dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanıdır. Ayrıca en büyük ikinci nüfusuna sahip olan ülkedir. Ulusal marşları "Jana Gana Mana"dır. Endonezya’dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahip olan Hindistan dünyanın en büyük on ikinci ekonomisidir ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahiptir. Tarihi ticaret yollarının yer aldığı ve üzerinde büyük imparatorlukların hüküm sürdüğü bir bölge olan Hint Yarımadası, uzun tarihi boyunca ticari ve kültürel zenginliğiyle nam salmıştır. Hindistan, dünyanın en önemli dört dininden olan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin doğum yeridir. Mistik kültürü ve doğal güzellikleriyle en popüler turistik destinasyonlar arasında yer alır.

Hindistan Nerededir?

Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Umman Denizi ve doğusunda BengalKörfezi bulunan Hindistan'ın denize 7.517 kilometre uzunlukta kıyısı vardır. Batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin,Nepal ve Bhutan, doğusunda ise Bangladeş ve Myanmar ülkeleri bulunur. Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya'ya çok yakındır.

Hindistan’a Nasıl Gidilir?

Hindistan’a İstanbul’dan ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar YeniDelhi, Ahmedabat, Bangalore, Chennai, Hyderabad, Kolkata ve Mumbai’ye yapılmaktadır.

Hindistan’a Ne Zaman Gidilir?

Hindistan’a gitmeden önce gideceğiniz yerin mevsim özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Hindistan’ın birçok bölgesini serin aylar olan kasım ve şubat sonuna kadar rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Nisan ayı ortasından itibaren yüksek kuzey bölgeleri soğuk kış aylarının etkisinden kurtulur ve ziyaret için en uygun zaman başlar.

Hindistan Kültürü

Hindistan’da toplumsal örgütlenmekastsistemine tabidir. İnsan hakları prensiplerini hiçe sayan bir ayrımcılık unsuru olan kast düzeni, Hindistan’da uzun süredir hüküm sürmektedir ve yerlilerin hayatının her alanında bu düzenin etkisi hâkimdir. Kast sisteminde kast içinde evlenmeler söz konusudur. Aynı kast içindekiler ancak birbirleriyle evlenebilirler. Kimin hangi mesleği yapacağını da kast sistemi belirler. Hindistan’da uzun süre insanların hep birlikte yemek yemeleri yasaktı; çünkü üst kastlar bunu hoş karşılamıyor, kendilerini alt kastlarla bir arada bulunurken kirlenmiş sayıyorlardı. Bugün bu ayrım büyük oranda kaldırılsa da kırsal kesimlerde hâlâ eski kuralları görmek mümkündür.

Kast sisteminde sınıflandırma zenginlik ya da fakirlik durumuna göre yapılmaz, temeli Hinduizm inancının prensiplerine dayanır.

Kast sisteminde belli başlı dört ana tabaka (Varna) vardır. Bu tabakalar Brahmanlar (bilginler ve rahipler), Kshatriyalar (askerler, prensler ve üst düzey memurlar), Vaişyalar (tüccarlar, toprak sahipleri ve çiftçilerdan) ve Şudralar (isçiler ve köleler)şeklinde sıralanır ve kendi aralarında alt tabakalara (Jatiler) ayrılır. Bunların dışında bir de kast sistemine dâhil edilmeyenler vardır. Bunlar Paryalar olarak bilinir, insanlığın en aşağı tabakasında yer aldıkları düşünülür ve hiçbir hakları yoktur.

Hindistan Mutfağı

İnsanları, müziği, dansları, festivalleri ve renkleriyle dünyanın en özel ülkelerinden Hindistan, mutfağıyla da özel bir yere sahip. 25 eyaleti, 7 bölgesi, 18 dili ve farklı inançlarıyla kültürel bir mozaik. Her şeyin bu denli yoğun yaşandığı ülkenin mutfağının da farklı tatlar içermesi beklenen bir durum. Kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri bölgelere göre farklılıklar gösteriyor.
Hindistan’da yemek kültürünün oluşumunda birçok etken rol oynamıştır. Bunların başında dinsel etkenler gelir. Hint halkının Budizm ve Jaynaizm ile tanışmaları, onları yemek kültüründe vejetaryenliğe yöneltmiştir. Ülke, tarihi boyunca Moğol İmparatorluğu’ndan, İslamiyet’ten etkilenmiş; bu etkileşimi mutfak kültürüne yansıtmıştır. Müslümanlığın görüldüğü yerlerde domuz eti tüketimi azalmış, tavuk ve koyun eti tüketimi artmıştır. Hindistan topraklarında Moğolların hüküm sürdüğü dönemde Hint şefler İran ve Afganistan’ın yemek pişirme yöntemleri konusunda eğitim görmüşler ve bunu kendi mutfaklarında da kullanmışlardır. 

Ticari ilişkiler Hindistan’ın mutfak kültürünü etkileyen unsurlardan biri diğeri olmuş, Çin ile olan ilişkiler sonucunda Çin’in sunum tekniklerinden etkilenilmiştir.  Çorba ve yemek servislerinde Çin kültürüne ait izler görmek mümkündür.  Zamanla Fransa, Portekiz ve İngiltere ile gelişen ilişkiler karşılıklı olarak ülkelerin mutfak kültürünü etkilemiştir.

Hindistangenel olarak bol baharatlı yemekleriyle meşhurdur. Et olarak yalnızca tavuk ve deniz ürünleri kullanılır, bakliyat, meyve ve baharat ağırlıklı yer alır. Tatlıdan tavuğa kadar bütün yemekler baharatlıdır. Tatlılar tarçın ağırlıklı, tuzlular köri ağırlıklıdır ancak bunların yanı sıra Hint mutfağında yüzlerce çeşit baharat vardır. Hinduizm inancı nedeniyle inek eti asla yenilmez. Bazı Hindular her türlü hayvansal gıdadan uzak durur. Özellikle güneyde hindistan cevizi ve muz ile bunlardan üretilen ürünler yaygın kullanılır. Mercimek ve pirinç de çok yaygın kullanılır. Ülkede uluslararası fast food zincirleri dahi vejetaryen/vegan menüler sunmaktadır. ancak biraz daha detaya inersek bölgeler bazında farklılıklar göze çarpmaktadır.

Hindistan'da bölgelere göre değişiklik gösteren lezzetler

Hint mutfağı bölgelere göre çeşitlilik gösterse de genel olarak kuzey ve güney olarak ayırmak mümkün. Hindistan’ın kuzeyi ve güneyi arasında hem tarihsel hem de iklimsel farklılıklar görülür. Bu da ülkenin mutfağında çeşit ve pişirme yöntemleri konularında farklılıklar doğurmuştur. Kuzey mutfağında daha fazla et kullanılır ve yemeklerin pişirilme yönteminde Moğol etkileri yoğun olarak görülür. Bu bölgenin yemeklerinin tadı Orta Asya ve Ortadoğu yemeklerini andırır. Bölge insanları yemeklerinde baharatı bol, acıyı az tutarlar. Kuzey mutfağında tahıl ürünleri ve ekmekler geniş yer tutarken, pirinç daha az tüketilir.

Güney Hindistan’da ise vejetaryen yemekler hakimdir. Pilav tüketimi oldukça fazladır. Özellikle Kırmızı Patni pirinci çok fazla tüketilir. Pirinç, safran ve baharat karışımı ile pişirilerek Biryani ve Pualo ya da mercimek eklenerek kahvaltıların vazgeçilmezi olan Khichhari yapılır. Süt ile yapılan tatlılar Rasagulla, Gulab Jamun ve Sandesh çok yaygındır. Yemekler genel olarak daha acıdır. Güney mutfağının diğer bir önemli özeliği ise yemeklerin elle yenilmesidir. Kaşık, çatal gibi araçlar bu mutfakta kullanılmaz. Güneylilerin inanışlarına göre yemeği elle yemek, lezzeti doğrudan hissetmenizi sağlar.

Hint mutfağında daha çok tavuk ve vejetaryen yemeklerine rastlanır. Hindu inanışında ineğin kutsal sayılışı, Hint mutfağında dana etini oldukça sınırlamıştır. Bu durum da Hintlileri tavuk ve deniz ürünlerine yöneltmiştir.

Baharatlar ülkesi Hindistan’da köri diye bir şey yoktur. Tek başına köri istediğinizde pek çok kişi bir şey anlamayacaktır. Çünkü köri, bilinenin aksine bir baharat değil birçok baharatın karışımından oluşmuş bir sostur. İngilizcede curry ya da gravy denilen sos et yemeklerinin yanında tamamlayıcı olarak kullanılır. Köri sosları genellikle acı ve yoğun baharatlı olduğu için yemeğin yanında yoğurt ve meyveler sunulur. Körinin yanında garam masala denilen farklı baharatların karıştırılmasıyla oluşmuş başka bir sos çeşidi de sıkça kulanılır.

Hindistan’ın temel besin kaynağı pirinçtir. Hemen her yemeğin yanında pirinç kullanırlar. Ülkenin en kaliteli pirinci, Basmati pirincidir. Bu pirinç kendine has bir kokuya sahip, uzun taneli, sarımsı ve tatlımsıdır.

Ekmek, Hint mutfağında baharat ve pirinç kadar geniş yer tutar. Ekmek ürünlerine genel olarak Roti denir.  Kepekli, buğday, pirinç ya da mercimek unundan yapılan hamurun kızartılması veya fırınlanmasıyla elde edilir.

Yemekler Katoris adı verilen metal ya da muz ağacı yapraklarından yapılmış kapların içine konur ve Thalis adlı büyük düz tepside servis edilir. Yemekler sağ el parmak uçları kullanılarak tüketilir. Yemeğin sonunda da Paan denilen bir tür baharat ve aromatik karışım sunulur. Bu karışım nefesin tazelenmesi için sadece çiğnenir ancak yutulmaz.

Hint Mutfağında Ana Yemek ve Atıştırmalıklar

  • Köri: Sebzeli, tavuklu ya da balıklı yapılabilen bu yemeğin temelinde “ghee” adı verilen bir tür tereyağı, fıstık yağı ya da ayçiçek yağı kullanılır. Genellikle pirinç pilavı ile servis edilir.
  • Biryani Pilavı: Safran veya zerdeçal ile renklendirilen pilav, üzerine serpilen yer fıstığı, kuru üzüm ve Antep fıstığı ile servis edilir.
  • Dhal: Hindistan’ın en popüler yemeklerinden biridir. Bir tür sulu mercimek yemeği olan dhal, yanında mutlaka sebze yemeği ile servis edilir.
  • Tandoori: Moğolların Hint mutfağına kattığı en büyük lezzet. Pirinç, balık veya sebzelerin tandırda pişirilmesiyle yapılır.
  • Korma: Et veya sebzelerin yoğurt, krema ve fındık ezmesiyle hazırlanan sosla kısık ateşte pişirilmesi ile hazırlanır.
  • Samosa: Bir tür börek çeşididir. Hamurun içine baharatlanmış çeşitli sebzeler koyulur ve kapatılan hamur yağda kızartılır.

 

Tatlılar

  • Rasagulla: Hint mutfağının en bilinen tatlısıdır. Hindistan’da bolca tüketilen manda sütü, peynir, irmik ve şeker karışımı top haline getirilir. Üzerine gülsuyu şerbeti ve kaymak sürülmesiyle elde edilir.
  • Kulfi: Hindistan mutfağına özgü bir dondurmadır. Yoğunlaştırılmış süt ve şekerden yapılır. İçinde yöresel lezzetlerden safran, kurutulmuş meyveler, kakule veya fıstık eklenebilir.

İçecekler

  • Lassi: Yoğurttan yapılan bir içecek türüdür. Tuzlu sade ya da şekerli, meyveli ve baharatlı birçok çeşidi vardır.
  • Masala chai: Hint çayıdır. Çeşitli baharat ve çay tohumlarının süt ile karıştırılmasıyla yapılır. Hindistan’ın sevilen içeceklerindendir.

Hindistan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Kültürel zenginliği ve farklılığın ile Hindistan’da sayısız hediye opsiyona sahipsiniz. Bunlar arasında en popüler olanlarından Ganesha heykelleri Tanrı Ganesha’yı temsil eder. Kil ya da betondan yapıldıkları için bir hayli ağır olan heykeller yine de en çok rağbet gören hediylerin başında geliyor. Saree ve Kurta ise bir diğer seçenektir. Özel günlerde giyilen geleneksel Hint giysisi saree’ler ve günlük yaşamda tayt üzerine giyilen tunik tarzı kurta’lar 100-700 rupi arası fiyatlarla hemen her yerde bulunabilir.

İpek ve kaşmir, ipek ve pamuklu karışımı pashminaları hemen hemen her sokak köşesinde göreceksiniz. İkinci ve üçüncü kalitelerini oldukça uygun fiyatlara alabilirsiniz. Hindistancevizi liflerinden yapılan hindistancevizi ipeği kumaşlarını eşarp olarak alabilirsiniz ayrıca kumaş saree’lerde de çok kullanılan bir kumaş seçeneğidir. Sandalağacı bitkisinden yapılan sayısız kozmetik, koku ve tütsü Hindistan’ın alametifarikalarındandır.

Hint altın işçiliği dünyaca meşhurdur. Sevdiklerinize Hint altın işçiliğinin nadide örneklerinden hediye etmek isteyebilirsiniz. Son olarak baharat zengini Hindistan’dan köri yapımında kullanılan zerdeçal, Hint safranı ve bir baharat karışımı olan köri gibi nice baharat getirebilirsiniz.

Hindistan’ın Festivalleri

Çok değişik dinî ve etnik farklılıkların bulunması nedeniyle Hindistan'da pek çok bayram ve tatil vardır. Bu tatiller ay takvimi izlendiği için her yıl değişik günlere rastlar. Hindistanda ayrıca, pek çok yerel bayram da vardır.

Holi: Hindu bayramları içinde en coşkulu olanıdır. İlkbaharın gelişinin kutlandığı bu bayramda boyalı sularla ve toz boyalarla boyanılır. Gece kurulan Holi şenlik ateşleri, şeytan ruhlu Holika'nın yok edilişini sembolize eder.

Mahavir Jayanti: Bu büyük Jain bayramında Jainizmin kurucusu Mahavira'nın doğumu kutlanır.

Ramanavami: Hindistan'daki bütün tapınaklarda Vishnu'nun reenkarnasyonu Rama'nın doğuşu bu gün kutlanır.

Buddha Purnima: Budizm inancına göre Buda'nın doğumu, aydınlanması ve Nirvana'ya ulaşması farklı yılların aynı gününe rastlamaktadır. Mayıs ayının bu dolunay gününde bu olay kutlanır.

Devamını Oku

Hindistan'da Tatiller/ Bayramlar/ Önemli Günler

· Cumhuriyet Bayramı (26 Ocak)

· Holi (Mart)

· Mahavir Jayanti (Nisan)

· İyi Cuma (Mart-Nisan)

· Buddha Prunima (Mayıs–Haziran)

· Ulusal Banka Tatili (29 Haziran)

· Kurtuluş Günü (15 Ağustos)

· Janmastami (Ağustos- Eylül)

· Dussehra (Eylğl-Ekim)

· Gandhi Jayanti (2 Ekim)

· Divali-Diipavali (Ekim-Kasım)

· Govardhana Puja (Kasım)

· Guru Nanak Jayanthi (Kasım)

· Noel (25 Aralık)

 

Hindistan’da İklim ve Hava Durumu

Uzunlamasına yayılan bir ülke olarak Hindistan’ın kuzey ve güney bölgelerinde enlem farklarına bağlı olarak iklimsel çeşitlilik söz konusudur. Kuzeydeki HimalayaVadileri ılıman bir iklime sahiptir. Ülkenin diğer ucunda yer alan Deccan’da ise tropikal iklim vardır. Özel coğrafi koşullarından dolayı muson iklim bölgesinde yer alan Hindistan’da muson döneminde şiddetli sağanak yağışlar görülür. Mayıs sonlarına doğru muson ilk işaretlerini göstermeye başlar, haziranın ilk haftası ise güney kıyılardan ülkeye girer ve temmuz ayında tüm ülkeyi kaplar. Muson rüzgârları ülkeye güneybatıdan gelir ancak zaman zaman kuzeydoğudan gelen rüzgârlar güneydoğu kıyılarında ekim ve hatta aralık başına kadar yağış olmasına sebep olabilir.

Ülkenin orta ve güney kısımlarda sıcaklık şubat ortasından itibaren yükselmeye başlar, nisan ve mayısta yükseliş devam eder ve haziranda ısı en yüksek dereceye gelir. Bu aylarda orta-güney Hindistan’da sıcaklık 40-45°C civarındadır. Güney eyaletlerde de yüksek sıcaklıklar görülür, nem oranı yüzde 85’lere ulaşır.

Hindistan’ın Kısa Tarihi

300-400 yılları arasında altın çağını yaşayan Hindistan, 1000 yılından itibaren Arapların eline geçmiştir. 12. yüzyılda Gazneliler ülkenin önemli bölümünü egemenlik altına almıştır. 1400 yılında Timur, ardından Babür ülkeyi fethettikten sonra uzun süre Babür İmparatorluğu’nun merkezi olan ülke, 1757 yılında İngilizlerin egemenliği altına girmiştir. Uzun süre İngiliz sömürgesi olan Hindistan Mahatma Gandhi liderliğinde 1947 yılında İngilizlere karşı bağımsızlığını kazanan ülke bu sürecin sonunda Müslümanların bölgesinde Pakistan, Hinduların bölgesinde Hindistan olmak üzere iki yeni devlet ortaya çıkmıştır.

Hindistan Ekonomisi

Hindistan ekonomisi iki farklı yapıya sahiptir. Bir yanda modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayalı hizmetler sektörü, diğer yanda rekoltesi yağışlara bağlı tarım sektörü yer almaktadır. İmalat sektörü uzun süre düşük kaliteden dolayı yeterli seviyelere ulaşamasa da bu durum son yıllarda değişmeye başlamıştır. Hizmetler sektöründeki güçlü büyüme neticesinde sektörün gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 57’leri aşmış, tarım sektörünün payı yüzde 18, sanayinin payı ise yüzde 27 civarı olmuştur. Hindistan’ın hizmetler sektörü, inşaat, perakende, yazılım, bilişim, iletişim, turizm, altyapı operasyonları, eğitim, sağlık, bankacılık ve sigortacılık gibi alanları kapsamaktadır.

Hindistan’da Din ve İnanç

Hindu nüfusun çoğunlukta olduğu Hindistan’da bu dine mensup insan sayısı ülkenin yüzde 81’lik dilimini oluşturmaktadır. Dinin gündelik yaşam üzerinde büyük etkisi olduğu ülkede bunu yüzde 12’lik oranla Müslümanlık takip eder. Ayrıca ülkede Hristiyanlık ve Budizm de hâkim inançlar arasındadır

Hindistan'daki Dış Temsilcilikler

YENİ DELHİ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 50-N, NYAYA MARG, CHANAKYAPURI NEW DELHI- 110021, INDIA
Telefon: (00 91 11) 2688 9053 - 2688 9054 - 2410 1973 - 2410 1975
Faks: (00 91 11) 2410 1974 (yeni) - 2688 1409 (Konsolosluk şb.

Görev Bölgesi: Hindistan, Maldivler, Nepal

MUMBAİ BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: No: 101, 10th Floor, Maker Chambers IV, 222, Jamnalal Bajaj Road, Nariman Point, Mumbai-400 021, Hindistan

Telefon: 00-91-22- 2204 0365

Faks: 00-91-22- 2204 0376

[email protected]

http://mumbai.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Pondicherry eyaleti,Maharaştra, Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Goa, Daman ve Diu Birlik Toprağı, Dadra ve Nagar Haveli Birlik Toprağı, Lakshadweep Adaları,

HAYDARABAD BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Consulate General of the Republic of Turkey, Plot No:656, Road No:34 Jubilee Hills, Hyderabad - 500033, India

Telefon: +91-7675-998992 (Sekreterya cep telefonu), +91-40-6623-2323

Faks: +91-40-6623-2333

[email protected]

Hindistan’da Konuşulan Diller

Hindistan’da resmi dil olarak kabul edilen iki dil vardır. Bunlar Hintçe ve İngilizcedir. Ayrıca ülkede remi olarak tanınan 21 tane daha yerli halka ait dil mevcuttur. Sindhi, Konkani, Meiteilon ve Nepali bu dillerden birkaçıdır.

Hindistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type D / 250V / 5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 19.4oC
    • Şub 21.6oC
    • Mar 26.4oC
    • Nis 30.6oC
    • May 33.5oC
    • Haz 30.7oC
    • Tem 26.3oC
    • Agu 25.4oC
    • Eyl 25.7oC
    • Eki 24.9oC
    • Kas 21.3oC
    • Ara 19oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.276.267.000 Dili: İngilizce ve Hintçe Para Birimi: Rupi İklim: Muson İklimi