Bombay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mumbai-1370023_960_720.jpg

Bombay, Hindistan’ın en büyük şehirlerinden birisidir. Hindistan’ın batısında yer alan şehir, Maharaştra Eyaleti’nin başkentidir. Ülkenin ikinci, dünyanın ise dokuzuncu önde gelen en büyük ülkelerinden birisidir. Nüfusun kalabalığı açısından dünyanın ilk 10 şehirlerinden birisi olan Bombay, bugün yaklaşık 21 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Nüfusun çoğunluğunu Hindu, Maharatalar, Müslümanlar, Hristiyanlar, Marathice, Sihler ve Partlar oluşturmaktadır.

Daha önceki adı Bombay olan şehrin adı İngilizler tarafından Mumbai olarak değiştirilmiştir. 16. yüzyılda Portekizliler tarafından işgal edilen şehir “Güzel Körfez” anlamına gelen “Bom Bahai” olarak adlandırılmıştır. Fakat 1661 tarihinde İngilizlerin eline geçen şehrin adı, Bombay olarak değiştirilmiştir. Süveyş Kanalı’nın açılması ve aktif olarak kullanılması ile beraber ticaret açısından büyük bir öneme sahip olan Bombay, bu tarihten sonra oldukça yoğun göçler almaya başlamıştır. Günümüzde ise Bombay şehir adı Hint Tanrıçası Mumba’dan türetilerek Mumbai olarak değiştirilmiştir fakat Türkçe'de Bombay olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Hindistan’ın en gelişmiş ve kalabalık şehirlerinden birisi olan Bombay, yoğun endüstri ve ticaret merkezlerinden birisidir. Bu gelişmişliğe rağmen halkın oldukça yoksul olduğu Bombay’da gettolaşma çok yaygındır. Gecekondu semtlerinin oldukça fazla olduğu bu şehirde halkın alım gücü oldukça düşüktür.

Devamını Oku

Bombay ile İlgili

Bombay Nerededir?

Hindistan’ın Maharaşta eyaletinin başkenti olan Bombay, ülkenin batı kıyıları üzerinde konumlanmaktadır. Ayrıca şehir, Salsette Adası üzerinde bulunmaktadır.

Bombay’a Nasıl Gidilir?

airport-385292_960_720.jpg

Türkiye’den Bombay’a gitmek isteyen ziyaretçiler hem direkt hem de aktarmalı seçenekler ile Bombay’a ulaşabilirler. Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havaalanı’na gün içerisinde farklı ülkelerden birçok uçuş gerçekleşmektedir. Türkiye’den Bombay Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havaalanı’na yolculuğunuzu ister direkt ister aktarmalı seçeneklerle gerçekleştirebilirsiniz.

Bombay’a Ne Zaman Gidilir?

india-2830725_960_720.jpg

Bombay iklimi muson iklimine sahiptir. Kış aylarında yeterli yağış görülmeyen Bombay’da, ortalama yıllık yağış miktarı 2.386 milimetre/karedir. Bombay’ın yıllık sıcaklık ortalaması ise 26 santigrat civarlarındadır. Bombay’da haziran - eylül arasında muson yağışları görülmektedir. Yılın en kurak ve yağışlı ayı arasındaki yağış miktarı 835 milimetre/karedir.

Ortalama en yüksek sıcaklık 30 derece, en düşük sıcaklık ise 18 derecedir. Ülkenin kuzeyinde yer alan şehirde coğrafi konumu itibari ile ocak ayında soğuk günlerin yaşadığı görülmektedir. Mayıs ise şehirde görülen en yüksek sıcaklıkların olduğu aydır. Bu dönemde sıcaklıklar yaklaşık olarak 30 derece civarlarına kadar çıkmaktadır. Yaz ve sonbahar ayları ise genellikle yağışlı geçmektedir.

Bombay’a gitmek isteyenler için ideal dönem ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat aylarıdır. Bu dönemlerde hava sıcaklığı 18 - 26 derece civarlarında değişkenlik göstermektedir. Her dönem yoğun turist alan Bombay, bu aylarda yaz aylarına göre biraz daha kalabalık olabilmektedir. Yaz ayları içerisinde en fazla yağışın görüldüğü dönem ise temmuz ayıdır. Bu dönemde şiddetli görülen yağışın etkileri ziyaretçilerin planlarını sekteye uğratabilmektedir.

Bombay’a yazın gitmek isteyen ziyaretçiler için tavsiyemiz yine de gezi planlarını yapmadan önce hava durumunu kontrol etmeleri ve ona göre hazırlık yapmalarıdır. Çünkü hiç beklenmedik bir an da güneşli bir günün ardından Bombay’da yazın yoğun yağışlar görülebilmektedir. Bu yüzden yağış sever ziyaretçiler için önerimiz yanlarında muhakkak şemsiye bulundurmaları yönünde olacaktır.

Bombay'da Nerede Kalınır?

Hindistan’ın en özel kentlerinden biri olan Bombay, genelde ülkenin en büyük yüzölçümüne sahip olması ve Bollywood sinema endüstrisine ev sahibi yapmasıyla bilinir. İlk adımda kalabalık ve kafa karıştırıcı gelse de Hindistan’ı anlamak için ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir. Başkent, ülkenin güneybatı kıyısındadır. Şehrin içinde bölgeden bölgeye geçildikçe yapıların ve insanların değiştiği gözlemlenebilir.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Bombay otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Bombay’da Nerede Kalınır? – Bombay’ın Bölgeleri 

Bombay oldukça büyük bir şehir olduğu için haritayı açtığınız anda çok karmaşık gelebilir. Bu sizi kararsızlığa sürüklemesin, çünkü özellikle şehri ilk defa ziyaret ediyorsanız, konaklamanız gereken bölge kesinlikle Güney Bombay’dır. Güney Bombay’da da elbette diğerleri arasından sıyrılan ve popüler olan semtler vardır. Colaba, Churchgate, Marine Drive, Fort, Nariman Point bunlardan bazılarıdır. Güney Bombay’da konaklayarak tüm turistik aktivitelere yakın olursunuz ki Bombay gibi ulaşımın biraz sıkıntılı olduğu bir şehirde konakladığınız konum gerçekten önemlidir.



 

Bombay oldukça büyük bir şehir olduğu için bölgelere ayrılmıştır. Bölgeler arasındaki şehirleşme farkını endüstriyel yapılardan anlamak oldukça mümkün. Şehir merkezi güneye kaymışken kuzeyde yerleşim yerleri hâkim. Bombay’ın bölgelendirme sistemi oldukça basit, çünkü tamamen coğrafi. Bombay; Güney, Güney-Merkez, Doğu, Batı, Kuzey, Kuzey-Merkez ve Liman olarak ayrılıyor. Güney Bombay konaklamak için en ideal bölge olup, aynı zamanda şehrin tarihî bölümleri de burada  bulunuyor. Buradaki mahalleler de diğerlerine kıyasla daha zengindir. Güney Bombay’da müzeler, sanat galerileri, ve lüks butikler oldukça fazladır. Coğrafi olarak merkezi bölümde de daha çok ofisler bulunur. Güneyden kuzeye doğru çıktıkça daha orta sınıf bir nüfusla karşılaşırsınız. Bombay’ın kuzeyi turistlerden uzak kalmıştır bu yüzden aslında en temiz plajlar da bu bölgededir. Bombay’ın kafa karıştırabilecek bir özelliği de haritada aynı semtin East/West olarak iki şekilde görülmesidir. Bunun nedeni, bazı semtlerin şehirden geçen demiryolu hattına göre isimlendirilmiş olmasıdır. Örneğin Andheri East, demiryolunun doğusunda kalırken Andheri West aynı yolun batısında kalır.

Şehir içi ulaşımda otobüs ve tren, şahsi araçlara göre daha çok tercih edilir. Bunun sebebi Bombay’ın çok kalabalık ve her zaman trafikli olması ve park yeri sorunudur. Geziniz sırasında siz de diğer semtlere geçmek istiyorsanız otobüs, tren veya taksi kullanabilirsiniz. Taksiler de Güney Asya ülkelerinin çoğunda olduğu gibi ucuzdur. Taksimetre tam olarak fiyat göstermez ve tarifeye bakarak fiyatı anlamanız gerekir. 21 Hint rupesi açılış fiyatıdır ve ilk bir buçuk kilometreden sonra her yüz metre için 1 rupe eklenir. Bu taksiler siyah-sarı renklidir. Bir de özel taksi kullanma seçeneğiniz var ki bu da normal taksilerden ortalama %25 daha pahalıdır. Şehrin otobüsle ulaşımı BEST şirketi tarafından sağlanır. Otobüs kullanmak için günlük geçerli “Daily Pass”lerden satın alabilirsiniz. Şehirde yaşayanlar demiryolunu da sıklıkla kullanırlar. Trende 1. sınıf ve 2. sınıf biletler satılır. Kalabalıktan dolayı özellikle iş çıkışı diyebileceğimiz “rush hour” saatlerinde kullanılması önerilmez. 

Colaba Bölgesindeki Bombay Otelleri

Şehrin en güney ve en uç noktasıdır. Adeta anakaraya bağlı bir ada gibi gözükür ve muhteşem Hint Okyanusu manzarasına sahiptir. Lüks konaklama tesisleri, restroranlar ve sanat galerileri için tercih edilebilir.

  • The Taj Mahal Palace
    Özellikler:
    5 yıldızlı, saray mimari, yüzme havuzu
    Konum: Colamba
    Fiyat: Geceliği 343$- 658$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.


    The Taj Mahal Palace

  • Taj Mahal Tower Mumbai
    Özellikler:
    5 yıldızlı, yüzme havuzu, fitness merkezi
    Konum: Colaba
    Fiyat: Geceliği 213$ - 533$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

 

  • The Gordon House Hotel
    Özellikler:
    4 yıldızlı, bar, restoran
    Konum: Colamba
    Fiyat: Geceliği 109$ - 167$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

 

  • Ascot Hotel
    Özellikler:
    3 yıldızlı, kahvaltı dâhil, restoran
    Konum: Colaba
    Fiyat: Geceliği 129$ - 166$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

 

  • Vivanta by Taj President
    Özellikler: 
    5 yıldızlı, fitness merkezi, yüzme havuzu
    Konum: Cuffe Parade
    Fiyat: Geceliği 168$ - 258$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın. 


    Vivanta by Taj President

Worli Bölgesindeki Bombay Otelleri

Eskiden büyük yapıların inşa edildiği ve merkez olarak kullanılan bu semt artık daha çok ofislere ve beyaz yakalılara ev sahipliği yapmaktadır. Güney Bombay’dan daha yukarıda yer aldığı için burada kalarak yerel hayatı daha iyi gözlemleme şansınız olur.

  • The St. Regis Mumbai
    Özellikler:
    5 yıldızlı, yüzme havuzu, fitness merkezi
    Konum: Worli
    Fiyat: Geceliği 243$ - 390$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.


    The St. Regis Mumbai

  • Hiltop Hotel
    Özellikler:
    3 yıldızlı, ücretsiz Wi-Fi hizmeti, ücretsiz otopark
    Konum: Worli
    Fiyat: Geceliği 82$ - 117$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Hotel Bawa Regency
    Özellikler:
    3 yıldızlı, ücretsiz otopark, ücretsiz Wi-Fi hizmeti
    Konum: Dadar
    Fiyat: Geceliği 54$ - 138$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

 

  • Four Seasons Hotel Mumbai
    Özellikler:
    5 yıldızlı, yüzme havuzu, fitness merkezi
    Konum: Worli
    Fiyat: Geceliği 187$ - 337$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

  • ITC Grand Central Mumbai
    Özellikler:
    5 yıldızlı, yüzme havuzu, fitness merkezi
    Konum: Parel
    Fiyat: Geceliği 165$ - 285$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.


    ITC Grand Central Mumbai

Fort Bölgesindeki Bombay Otelleri

Colaba’ya göre daha kuzeyde kalan popüler semtlerden biri de Fort’tur. Burada konaklayarak kendinizi biraz daha “downtown”da yani şehrin merkezinde hissedebilirsiniz.

  • Residency Hotel Fort
    Özellikler:
    2 yıldızlı, ücretsiz Wi-Fi hizmeti, kahvaltı dahil
    Konum: Fort
    Fiyat: Geceliği 56$ -86$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.


    Residency Hotel Fort

  • Hotel Flora Fountain
    Özellikler:
    3 yıldızlı, ücretsiz Wi-Fi hizmeti
    Konum: Fort
    Fiyat: Geceliği 47$ - 80$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Grand Hotel
    Özellikler:
    3 yıldızlı, fitness merkezi, ücretsiz Wi-Fi hizmeti
    Konum: Fort
    Fiyat: Geceliği 87$ -136$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Hotel City Palace
    Özellikler:
    2 yıldızlı, ücretsiz Wi-Fi hizmeti, 24 saat açık resepsiyon
    Konum: Fort
    Fiyat: Geceliği 42$ -72$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Hotel A.K. International
    Özellikler:
    2 yıldızlı, ücretsiz Wi-Fi hizmeti, havaalanı servisi
    Konum: Fort
    Fiyat: Geceliği 51$ -64$ arasında (Standart odalar için ortalama fiyatlar temel alınmıştır)
    Detaylı bilgi için tıklayın.


    Hotel A.K. International

Bombay'da bölgelere konaklama önerilerimiz bu şekilde, bu rehberde aradığınızı oteli bulamadıysanız Bombay Otelleri Rehberi'mize bakmanızı da öneriyoruz. Ayrıca tüm Bombay otellerini görmek için tıklayın.

Bombay Otelleri

Bombay, diğer adıyla Mumbai, Hindistan’ın Maharştra eyaletinin başkentidir. Aynı zamanda tüm Hindistan’ın en büyük, dünyanın ise dokuzuncu büyük şehirdir. 19 milyona yakın nüfusu ve büyük yüzölçümüyle ülkenin önde gelen şehirlerinden biridir. Şehir Hollywood’dan esinlenerek oluşturulan sinema endüstrisi Bollywood ile ve ülkenin ticari merkezi olmasıyla ünlüdür. Diğer adıyla Mumbai olarak bilinen şehir, bu ismini Hint mitolojisinden almıştır. 


Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Bombay otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Bombay Gezilecek Yerler

Yaklaşık 4 gün içinde keşfedip gezebileceğiniz Bombay’da görülmesi gereken en önemli yerleri sizin için derledik. Lüks restoranları, gökdelenleri, müze, katedral ve galerileri ile ünlü bu şehirde tarihi dokuyu derinden hissedebileceksiniz. Şehrin büyülü atmosferi sizleri farklı deneyimler yaşamaya davet etmektedir.

Bombay Gezilecek Yerler

Bombay’da turist olarak yapabileceğiniz birçok aktivite mevcuttur. Şehrin tarihi geçmişi ile ilgilenenler kültürel gezilerle şehri yakından tanıyabilir, spor tutkunları Girgaum Chowpaty’de su sporları etkinliklerine ya da Bombay’ın renkli festivallerine katılabilir. Her kesimden insan tanıyabileceğiniz Bombay, kültürel zenginliklerin sunulduğu şehirlerden birisidir. Bombay’a gittiğiniz zaman özellikle görmeniz gereken yerler arasında Gateway of India, Gandhi Müzesi, Viktorya Terminali, Churchgate, Chowpatty Plajı, Hacı Ali Camii, Fil Mağaraları, Flora Çeşmesi ve Asma Bahçeleri yer almaktadır.

Yukarıda adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Bombay Şehir İçi Ulaşım

india-286_960_720.jpg

Bombay’da şehir içi ulaşım taksi, otobüs ve tren ile sağlanmaktadır. Şehirde turistler açısından yoğun bir yönlendirme çalışması yapılmadığından bu toplu taşıma araçlarını anlamakta biraz zorluk çekebilirsiniz. Fakat yine de turistlerin şehirde dolaşırken kullanabilecekleri en ideal toplu taşıma araçları otobüs ve trendir.

Bombay, Hindistan’daki en iyi otobüs ağına sahip şehirlerden birisidir. Bombay’da şehir içi ulaşım BEST yerel hizmetleri tarafından sağlanmaktadır. Genelde her saat sıklıkla bulabileceğiniz otobüslerin çalışma saatleri ise 05.00 - 24.00 arasındadır. Otobüsleri bütün gün boyunca kullanmak isteyenler için tavsiyemiz gün boyunca kullanabilecekleri biletleri almaları. Bu bilet ücreti ise 70 rupi olarak belirlenmiştir.

Şehrin en çok kullanılan diğer toplu taşıma aracı ise trendir. Toplam 3 hattın bulunduğu Bombay tren sisteminde birçok farklı yere ulaşımınızı kolaylıkla ve güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Bu tren hatlarının isimleri ise şu şekildedir: Western Line, Central Main Line, ve Harbour Line. Tren hatları çok karmaşık bir yapıya sahip olmadığı için oldukça rahat bir şekilde seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca tüm gün geçerli bilet sistemini 160 rupi karşılığında satın alırsanız, gün içinde trenle sınırsızca seyahat edebilirsiniz.

Bombay’da kullanabileceğiniz diğer bir ulaşım alternatifi ise taksilerdir. Bombay’da taksi ücretleri oldukça düşüktür. Fakat bazı taksicilerin sizden çok yüksek fiyatlar talep etmeleri de mümkündür. Bu yüzden taksiye binmeden önce pazarlık yapmanızda fayda vardır. Taksilerin açılış ücreti 22 rupi’dir ve kilometre başına 18 rupi yazmaktadır. Bu hesaplamadan yola çıkarsanız sizden fazla ücret talep etmelerini önleyebilirsiniz. Havalimanından taksi ile şehir merkezi arası yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Yaklaşık 170 rupi olan bu iki mesafe arasındaki ücreti, dileyenler havalimanı ofisinden peşin ödeme seçeneği ile de ödeyebilirler.

Bombay Mutfağı

fish-835597_960_720.jpg

Hint mutfağı oldukça farklı baharatın buluştuğu ender mutfaklardan birisidir. Genelde köri sosunun yoğun olarak kullanıldığı mutfakta, tatlıdan ana yemeğe kadar çoğu lezzette baharat bulmanız mümkündür. Hint halkının büyük bir kısmı Hinduizm’e mensuptur. Hindu dininden dolayı dana eti tüketmezler ve genelde tavuk tüketilmektedir. Hindistan mutfağı bölgeden bölgeye oldukça farklılık göstermektedir.

Hindistan’ın en ilgi çekici mutfağı olan Bombay mutfağı, geleneksel ve dünya tatları ile ziyaretçilere oldukça farklı lezzetler sunmaktadır. Tüm deniz kenarında olan şehirler gibi Bombay’da da deniz ürünleri mutfakta geniş bir yer tutmaktadır. Genelde etli yemeklerin ana yemek olarak sunulduğu şehirde, sebzeler genellikle aperatif ya da garnitür olarak servis edilmektedir. Bombay mutfağı kendisine yakın olan Maharashtra ve Gujarat mutfaklarından oldukça etkilenmiştir. Hindistan’da ekstra bahşiş ücreti vermenize gerek yoktur. Çünkü bahşişler genellikle toplam ödemeniz gereken hesabın içerisinde yer almaktadır.

Hint mutfağının en önemli yemekleri arasında ise; mercimekle yapılan ve farklı bir tat olan dhal, bir çeşit türlü olan ve birçok sebzenin kullanıldığı alu matar, yine bir çeşit atıştırmalık olarak kabul edilen ve çeşitli baharatlarla sebzelerin harmanlanmasından oluşturulan ve püre halinde sunulan pav bhaji yer almaktadır. Bunun yanında patatesin püre haline getirilerek çeşitli baharatlarla buluştuğu bir yemek olan vada pav, nohut ve baharatın bütünleştirilmesiyle oluşturulan ve genelde kahvaltılık olarak sunulan chole, bir çeşit hamur tatlısı olan ve içerisine çeşitli malzemeler konularak kızartma işleminden sonra servis edilen pani puri ve domates, mercimek, zencefil ile yapılan ve bir çeşit salata olan dhan sak Hindistan’da tatmanız gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

Bombay’da yemek yiyebileceğiniz önemli restoranlar içerisinde glütensiz ve vejetaryen beslenenler için özel bir menü sunan Peshawri, Hint yemeklerinin yanında dünya mutfağından da birçok lezzet sunan Sea Lounge ve helal gıda için özenli davranan müşteriler için özel bir menü sunan Lotus Cafe gibi seçenekler tercih edilebilir. Bunun yanında ünlü Hint yemeklerini tadabileceğiniz restoranlar arasında Cafe Madras, Mirchi and Mime, Khyber, Indigo, Masala Library, Soam, Celini, Seasonal Tastes, Dum Pukht, Trishna, Pizza By the Bay, Global Fusion Restaurant, Cafe Mondegar ve Aer bulunmaktadır.

Hindistan’da oldukça yoğun bir sokak restoranı kültürü vardır. Şehirlerdeki kaldırımların büyük bir bölümü özellikle akşam saatlerinde açık hava pazarları şeklinde kurulur. İlk bakışta sağlıksız olarak görünen bu yiyecekler aslında denenmeye değerdir. Özellikle tavuk eti ve sebzenin çeşitli baharatlarla harmanlanarak sunulduğu gece pazarlarında oldukça farklı lezzetler tadabilirsiniz. Tıpkı lokantalar gibi seyyar yemek tezgâhlarına Hindistan’ın birçok şehrinde rastlamanız mümkün.

Bombay’da Alışveriş

market-2691177_960_720.jpg

Birçok yerel ürünü bir arada bulabileceğiniz Bombay Pazarı, oldukça geniş bir yelpazede ziyaretçilere ürün sunmaktadır. Büyük alışveriş merkezlerinden ünlü birçok mağazaya, butik dükkânlara ve yerel satıcılara rastlayacağınız Bombay Pazarı, oldukça keyifli ve eğlencelidir.

Rengârenk ürünlerin merkezi olan Bombay Pazarı’nda, antikadan takılara, el işi ürünlerine, dekoratif ve bahçe eşyalarına, etnik kıyafetlere ve daha birçok farklı ürüne rastlayabilirsiniz. Birçok ödeme şeklinin mevcut olduğu Bombay pazarlarında dileyenler nakit yerine kredi kartı da kullanabilmektedir. Fakat bizim sizlere tavsiyemiz mümkün olduğunca güvenlik amaçlı kredi kartı kullanmamanız. Bombay şehrindeki en ünlü alışveriş yerleri arasında Chor Bazaar, Fashion Street, Colaba Causeway, Zaveri Bazaar, Mangaldas Market, Bhuleswar Market, Dadar Flower Market, Crawford Market, Shopping Malls ve Family Run Shops yer almaktadır.

Bombay’da mücevher almak isteyen ziyaretçiler Silver Centre’da yer alan mağazaları ziyaret edebilir. Bunun yanında ülkede oldukça yaygın olan pamuk dokumalı kıyafetler, şapkalar ve eldivenler gelen turistlerin oldukça ilgisini çeken ürünler arasında yer almaktadır.

Özel olarak aradığınız ürünler için ise farklı bölgeleri ziyaret etmeniz gerekebilir. Çünkü Bombay pazarlarında her ürünü toplu olarak bulamayabilirsiniz. Antika ve değerli tarihi ürünler için Chor Bazaar, çeşitli Hindistan’a özgü baharatlar ve meyve, sebzeler için Viktorya Terminali’ne yakın olan Crawford Market ve etnik kıyafetler, şapkalar ve eldivenler için ise Flora Çeşmesi’ne yakın olan Fashion Street bölgesini ziyaret edebilirsiniz. Alışveriş açısından ziyaretçilere oldukça uygun fiyatlı seçenekler sunan Hindistan, hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye alabileceğiniz en ucuz alışveriş imkânına sahip olabileceğiniz ülkelerden birisidir.

Ayrıca takı ve mücevher meraklıları için önereceğimiz yerler arasında en önemlisi ise Zaveri Bazaar’dır. Zaveri Bazaar’da her bütçeye uygun çok özel takı ve mücevherler bulabilmek mümkündür.

Bombay’da Gece Hayatı  

mumbai-166900_960_720.jpg

Oldukça farklı kültürleri bir arada bulundurarak Hindistan’ın en kozmopolit şehirlerinden birisi olan Bombay’da gece hayatı da oldukça hareketlidir. Bir dönem İngiliz sömürüsü altında olan ülke, Batı kültürünün de oldukça etkisindedir. Batı kültüründen gece hayatı da oldukça etkilenmiştir. Yine batı kültürünün etkisiyle şehirde birçok bar, disko, pub ve canlı müzik yapan yerler açılmıştır.

Diğer Hindistan şehirlerine göre Bombay’da alkol tüketim oranı daha yüksektir. Gece hayatı ve alkol tüketiminde film endüstrisinin de etkisi olduğunu söylemeliyiz. Gece hayatının en yoğun olduğu bölgeler Colaba, Juhu ve Churchgate’dir. Bu bölgeler eğlence merkezleri olarak da anılmaktadır.

Özellikle cuma ve cumartesi günleri eğlence mekânlarının çok daha dolu olduğunu söylemek mümkündür. Bombay’da keyif alabileceğiniz birçok mekân bulunmaktadır. Bunlar arasında çeşitli sahne gösterileri yapılan ve belli günlerde stand up programlarının yer aldığı Blue Frog Bar, karaoke geceleri ile oldukça kalabalık olan Hard Rock Cafe, canlı müzik etkinliklerinin yapıldığı Exo Bar ve hem kaliteli canlı müzik gösterileri hem de uygun içecekleri ile The Lazy Dog Bar gidilicek mekânların başında gelmektedir. Bunun yanında tercih edebileceğiniz diğer eğlence mekânlarının başında ise Esco Bar, Vie Lounge & Deck Bar, Royalty Bar, Hawaiian Shack, PDT Mumbai Bar, Breeze Lounge Pawai, Kitty Su Mumbai, Bayview Bar, Olive Bar, Athena Bar, Enigma Bar, Rock Bottom Bar, Lush Bar, Amadeus Bar, Elbe Room, Janata Lunch Home Bar, Toto’s Garage, Woodside Inn, Ghetto ve Club AliiBii Bar, The Irish Pub gelmektedir.

Gece gezmeyi ve eğlenmeyi seven turistler için birçok farklı eğlence rotası sunan Bombay, biden fazla kültürü bir araya getirmesi ile de oldukça dikkat çekmektedir. Birçok farklı sebeple Hindistan’ı ziyaret etmek için dünyanın çok farklı yerlerinden ülkeye gelen yoğun bir akış vardır. Gerek egzotik cazibesi, gerek turistik yerleri gerekse de gece hayatı ile Bombay, oldukça farklı şeyi bir arada bulabileceğiniz nadir şehirlerden birisidir.

Bombay’da eğlence açısından oteller de oldukça hareketlidir. Birçok otelin diskosu ve barı hem otelde konaklayan müşteriler hem de dışarıdan gelenler için hizmet vermektedir. Birçok farklı otelin bu tarz uygulaması olan Bombay’da, oteller arasındaki en iyi eğlence yerlerinden birisi Novotel Premier’dir.

Gece kulüplerinin hepsi birbirine oldukça uzak mesafede bulunmaktadır. Her yere geç saatlerde toplu taşıma aracı bulunmadığından dolayı konaklayacağınız yer ile seçeceğiniz eğlence mekânının mesafesi oldukça önemli bir konudur. Eğlence yerlerinin birbirine bu denli uzak mesafede bulunması farklı bölgelere geçmenizi kısıtlamaktadır. Fakat dileyenler taksi kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Bombay Festivalleri

Çok sayıda renkli festivalin gerçekleştirildiği Bombay, hem yerli hem de yabancılar için oldukça renkli kareler sunmaktadır. Bu festivallerin en önde gelenleri ise şu şekildedir:

Mumbai Festivali: Her yıl ocak ayında gerçekleştirilen Mumbai Festivali, şehrin kültürünü tanıyabileceğiniz en önemli etkinliklerin başında gelmektedir. Alışveriş, müzik, moda, spor, tiyatro gibi birçok etkinliği burada bulabilirsiniz.

Banganga Festivali: Her yıl ocak ayında gerçekleştirilen Banganga Festivali, müzik eşliğinde Malabar Tepeleri’nde düzenlenmekte ve ziyaretçilere eşsiz bir şölen yaşatmaktadır.

Elephanta Festivali: Fil Kanyonu’nda gerçekleştirilen bu festival, her yıl mart ayında düzenlenmektedir.

Diwali Festivali: Her yıl Kuzey yarıkürede sonbaharda kutlanan ve bir ışık festivali olan Diwali, Hindistan, Pakistan, Fiji, Güyana, Malezya, Mauritius, Myanmar, Nepal, Singapur, Sri Lanka, Surinam ve Trinidad- Tobago gibi ülkelerde kutlanmaktadır. Bu festivalde karanlığın karşısında ışığın, kötünün karşısında ise iyinin kazanacağına inanılmaktadır. Diwali Festivali her yıl kasım ayında kutlanmaktadır.

Holi Festivali: Renklerin festivali olarak bilinen Holi Festival, şarkı ve dans eşliğinde kutlanır. Bu festivalde kötülüğün yok edilmesi ve baharın gelişinin kutlanması amaçlanmaktadır. Her yıl mart ayında gerçekleşmektedir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Bombay Resmi Tatiller

3 Ocak: Hz. Muhammed’in Doğum Günü

16 Ocak: Cumhuriyet Bayramı

17 Şubat: Mahashivrati

6 Mart: Holi

4 Mayıs: Budda Pournima

15 Ağustos: Bağımsızlık Günü

25 Aralık: Noel

*Yukarıdaki tatiller 2018 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Bombay için Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 101

Polis: 100

Ambulans: 102

Bombay Dış Temsilcilikleri

Türkiye Cumhuriyeti Mumbai Başkonsolosluğu

T.C. MUMBAİ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Telefon: +91 22 220 403 65

Eposta: [email protected]

Adres: Maker Chambers IV, 10th Floor, 101, Nariman Point, Mumbai 400021

İnternet sitesi: http://mumbai.bk.mfa.gov.tr/Mission

Uyarı: Türk Başkonsolosluğu’nun sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Başkonsolosluk’un kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Bombay Para Birimi

Bombay’da Hindistan rupisi (INR) kullanılmaktadır. 1 Hindistan rupisi 0,06 TL’ye denk gelmektedir.

*Kur bilgisi 2018 yılının ocak ayında güncellenmiştir.

Bombay’ın Resmi Dili

Hindistan’ın resmi dilleri Hintçe ve İngilizcedir. Bombay’da ise buna ek olarak üçüncü bir resmi dil daha bulunmaktadır, bu da Marathi’dir.

Bombay Saat Farkı

Bombay ile Türkiye arasında 3 saat 30 dakikalık bir zaman farkı bulunmaktadır. Yani Türkiye’de saat 12.00 iken, Hindistan’da 15.30’dur.

Bombay Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type D / 250V / 5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 23.7oC
    • Şub 24.5oC
    • Mar 26.8oC
    • Nis 28.4oC
    • May 29.9oC
    • Haz 29.2oC
    • Tem 27.6oC
    • Agu 27.2oC
    • Eyl 27.3oC
    • Eki 28.3oC
    • Kas 27.2oC
    • Ara 25.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 21 milyon / Dil: İngilizce / Para Birimi: Rupi / İklim: Muson iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün