Bombay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mumbai-1370023_960_720.jpg

Bombay, Hindistan’ın en büyük şehirlerinden birisidir. Hindistan’ın batısında yer alan şehir, Maharaştra Eyaleti’nin başkentidir. Ülkenin ikinci, dünyanın ise dokuzuncu önde gelen en büyük ülkelerinden birisidir. Nüfusun kalabalığı açısından dünyanın ilk 10 şehirlerinden birisi olan Bombay, bugün yaklaşık 21 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Nüfusun çoğunluğunu Hindu, Maharatalar, Müslümanlar, Hristiyanlar, Marathice, Sihler ve Partlar oluşturmaktadır.

Daha önceki adı Bombay olan şehrin adı İngilizler tarafından Mumbai olarak değiştirilmiştir. 16. yüzyılda Portekizliler tarafından işgal edilen şehir “Güzel Körfez” anlamına gelen “Bom Bahai” olarak adlandırılmıştır. Fakat 1661 tarihinde İngilizlerin eline geçen şehrin adı, Bombay olarak değiştirilmiştir. Süveyş Kanalı’nın açılması ve aktif olarak kullanılması ile beraber ticaret açısından büyük bir öneme sahip olan Bombay, bu tarihten sonra oldukça yoğun göçler almaya başlamıştır. Günümüzde ise Bombay şehir adı Hint Tanrıçası Mumba’dan türetilerek Mumbai olarak değiştirilmiştir fakat Türkçe'de Bombay olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Hindistan’ın en gelişmiş ve kalabalık şehirlerinden birisi olan Bombay, yoğun endüstri ve ticaret merkezlerinden birisidir. Bu gelişmişliğe rağmen halkın oldukça yoksul olduğu Bombay’da gettolaşma çok yaygındır. Gecekondu semtlerinin oldukça fazla olduğu bu şehirde halkın alım gücü oldukça düşüktür.

Önemli bir ticaret limanına sahip olan Bombay endüstri açısından da oldukça gelişmiştir. Makine, besin, kimya, petrokimya endüstrilerin ithalatını yapan Hindistan, tekstil, gıda gibi ürünlerle de ihracat yapmaktadır. Oldukça işlek olan Bombay Limanı, yılda 26 milyonluk bir yük trafiğini yönlendirmektedir. Kısacası Bombay’da en büyük iş sahasını ithalat ve ihracat oluşturmaktadır. Bunun yanında ekonomi, endüstri, bankacılık, finans, taşımacılık gibi sektörler ön plana çıkmaktadır. Nüfusun büyük bir bölümü de yine bu alanlarda istihdam edilmektedir.

Bombay kentinin MÖ 1. yüzyılda Budist rahipler tarafından önce mağaralar şeklinde inşa edildiği ve bu rahiplerin buralarda yaşadıkları tahmin edilmektedir. 1670 yılından itibaren Zerdüştler, İran’dan Bombay’a gelerek kendi dinlerini ve kültürlerini yaymak için bir takım faaliyetlerde bulunmuşlardır. 1857 yılında Hindistan’da yaşanan iç karışıklıklardan etkilenmeyen Bombay, ülkenin güvenli şehirlerinden birisi olmuştur. Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla beraber önemli hale gelen şehirde, İngilizler ilk Bombay Üniversitesi’ni ve tren istasyonunu kurmuştur.

1862 yılında şehri parçalara bölen yedi adanın arası toprakla doldurularak birbirine bağlanmıştır. Bu şekilde oluşturulan bölümler ise şu şekildedir: South Mumbai, South Central Mumbai, North Central Mumbai, West Mumbai, East Mumbai, North Mumbai ve Harbour Suburbs.

Bombay, Hindistan’ın en kozmopolit şehirlerinden birisidir. Ülkenin diğer şehirlerine göre daha liberal olan Bombay, almış olduğu yoğun göçlerle kültürel anlamda çeşitli yapıya sahip şehirlerden birisidir. Göç aldığı ilk yıllarda daha tolerans sahibi olan Hint insanı, 1991-1993 yılları arasında özellikle Müslümanlara karşı ciddi bir tepki göstermiştir. Günümüzde de devam etmekte olan bu durumun etkileri şehrin önde gelen kişileri tarafından azaltılmaya çalışılmaktadır.

Bombay’ı ziyaret edecek olan kişiler, şehrin aslında doğu ve batı olarak ikiye ayrıldığını görecektir. Film sektörünün oldukça geliştiği şehirde, birçok Hint filmi çekilmekte ve bu sayede televizyon endüstrisi de gelişmektedir. Bu sebeple günümüzde “Hindistan’ın Hollywood’u” olarak bilinmektedir.

Şehirdeki en eski yerleşim yerleri güney Bombay’da bulunmaktadır. Ayrıca bu bölge yine ticaretin en çok yoğunlaştığı bölgedir. Şehrin önde gelen zenginlerinin oturduğu güney Bombay, kiralar açısından da ülkenin en yüksek fiyatlı yerlerinden birisidir. Bombay’da bulunan galeriler, müzeler, lüks restoranlar yine şehrin kalbi sayılan güney Bombay’da konumlanmaktadır.

Kuzey Bombay ise genelde orta sınıf halkın yoğunlaştığı ve gelen göçmenlerin yerleştiği yerlerden birisidir. Gecekondu mahallelerinin yoğunlaştığı kuzey Bombay, özellikle göçmenlerin bu bölgeye gelmesiyle beraber oluşan yoğun gecekondulaşma sonucunda Asya’nın en büyük ikinci mahallesi adını almıştır.

Bombay, Hindistan ile ticaret yapan herkes için önemli bir ticaret merkezidir. Günümüzde Manhattan Caddesi’ni anımsatan bölgesi olan Nariman Point Caddesi’nde şehrin en önemli ticari faaliyetleri yapılmaktadır. Ticari ve sanayi faaliyetlerinin dışında turizm açısından oldukça hareketli bir bölge olan Bombay, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Hindistan’ın birinci, dünyanın ise dokuzuncu büyük şehri olan Bombay, turistik açıdan oldukça kalabalık ve trafiğin yoğun olduğu yerlerden birisidir. Buna rağmen her yıl oldukça fazla turistin görmek istediği şehir olma sebebi ile Bombay nüfusu gün geçtikçe artmaktadır. Şehrin müzeleri, galerileri, tarihî yerleri ve renkli dokusu ile Bombay sizleri farklı bir deneyim yaşamaya davet etmektedir.

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=4Vbgs5kfYNw