İran’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

İran, 31 tane "ostan" adı verilen idari bölgeye ayrılır. Başkenti Tahrandır. Diğer önemli şehirleri arasında Meşhed, Urumiye, Tebriz, Şiraz, İsfahan ve Yezd vardır.

İran Nerededir?

Güneybatı Asya'da yer alan İran güneyde Fars Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir. TürkiyeAzerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir.

İran’a Nasıl Gidilir?

İran’a İstanbul’dan ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Asfah, İsfahan, Tebriz, Tahran, Mashad, Şiraz, ve Kermanşah’a yapılmaktadır.

İran’a Ne Zaman Gidilir?

Dağlık bölgelerde yazlar serindir dolayısıyla yaz ayları bu bölgeleri ziyaret etmek için elverişlidir. Hazar kıyıları ve dağlık olmayan bölgelerde ise yaz sıcakları yüksek olduğu için nisan-mayıs ya da eylül-ekim ayları tercih edilmelidir.

İran Kültürü

Bir İslam Cumhuriyeti olan İran'da giyim bakımından bazı kısıtlamalar vardır. İranlılar yöresel kıyafetler giymek zorunda olmasalar da bazı kesimler yöresel kıyafetler giymeyi tercih edebilmektedir. Bu giyim biçimleri, İran'ın çok sıcak ve nemli veya çok soğuk olan iklimine göre değişmektedir. Kadınlar ise şeriata uygun giyinmek, başlarına; tülbent, eşarp veya şal takmak zorundadır.

Devamını Oku

İran Mutfağı

Fars, Arap ve Türk mutfağı ülkede bir arada bulunmaktadır. Fast food, Fars, Arap, Türk ve Batı mutfakları da çok popülerdir. Fars mutfağı Arap ve Türk mutfağı ile birlikte binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlar,pirinç ve bulgurdur. İran mutfağı biraz ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri kebaplar, lahmacunlar, etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup, Türk mutfağına oldukça benzerlik göstermektedir.

İran’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Geleneksel el sanatlarının son derece gelişmiş olduğu İran’dan getirilebilecek başlıca hediye elbette meşhur İran halısıdır. Altın, bakır ve gümüş işçiliği, ipek kumaş dokumacılığı ve porselen ile seramik sanatları da oldukça gelişmiştir.

İran’ın Festivalleri

İran’da çoğunlukla dini ve ulusal bayramlar festival olarak kutlanır. Kurban ve Ramazan. Bayramları da buna dâhildir. İran’daki önemli günlerin başlıcası Nevruzdur, kutlamalar günlerce sürer. Sizdah Bedar, Neşe ve Dayanışma Festivali olarak Nevruz’un son gününde (13. Gününde) kutlanır. MehreganFestivali, şükran gününe benzeyen bir festivaldir. Kış ortasında kutlanan JashneSade festivalinde karanlığın ve soğuğun güçlerini yenmek amacıyla ateşler yakılır. 21 Aralık gecesi kutlanan ShabeChelle festivali en uzun gecenin bitişini, iyiliğin kötülük üzerindeki galibiyetinin bir sembolü olarak yorumlar ve kutlar. İran takvimindeki son Çarşamba kutlanan ChaharshanbeSuri, yani Ateş Festivali baharın gelişini kutlar.

İran’da Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

İran’da İslami bayramlar ayın hareketine göre hesaplandığından tarihleri her sene değişmektedir.

· Devrim Yıldönümü (11 Şubat)

· Hz. Fatemeh Zehra'nın Ölüm Yıldönümü

· Petrolün Millileştirilmesi (19 Mart)

· Nevruz (20 Mart)

· İran İslam Cumhuriyeti Günü (31 Mart)

· Doğa Günü (1 Nisan)

· Hz.İmam Ali'nin Doğum Yıldönümü

· Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)

· Hz. Peygamber'in Peygamberliğe Atanması

· Hz. Mehdi'nin Doğum Yıldönümü

· İmam Humeyni'nin Ölüm Yıldönümü (3 Haziran)

Devamını Oku

İran’da İklim ve Hava Durumu

İran'ın büyük kısmında kurak veya yarıkurak kara iklimi görülür. Hazar Denizi kıyısında ise iklim yarı tropikaldir. Ülkenin kuzey sınır bölgesinde kış aylarında sıcaklıklar neredeyse donma noktasının altına düşer ve iklim yıl boyu nemli kalır. Yaz sıcaklıkları nadiren 29 dereceyi aşar.

İran’ın Kısa Tarihi

İran'da bilinen en eski imparatorluk ElamlılarınM.Ö. 1100-600 yıllarında kurdukları imparatorluktur. Elamlıların yerine Medler geldi, onların devletini de Persler yıktı. Yunanlılar M.Ö. 330 yıllarında bütün İran topraklarını ele geçirmişlerdir. Bundan sonra İran topraklarında Parthların ve Sasanilerin egemenliği devam etmiştir. Sasanilerin çöküşü İslam ordularının İran’ı ele geçirmeleriyle olmuştur. Akın akın İran içlerine giren İslam orduları, Âzerbaycan, Taberistan, Cürcan, Rey, Kumis, Karvin, Zencan, Hemedan, İsfahan ve Horasan’ı fethetmişlerdir. Bunu müteakiben Şah İsmail İran’da SafeviHanedanlığı’nı kurmuştur. Ardından Afşar, sonra da Kaçar Hanedanlığı İran'a egemen oldu. Uzun süre Osmanlı Devleti ve Rusya arasında İran hâkimiyeti üzerine savaşlar yaşandı ancak hiçbir dış güç İran'ın tamamına ve uzun süre hâkim olmayı başaramamıştır.

1925-1979 yılları arasındaki dönem ise Pehlevi sülalesinin İran tahtında bulunduğu dönemdir. 1963 yılında İran Şahı “Beyaz Devrim” adı altında ülkede büyük çapta ekonomik ve sosyal reformlar yapmıştır. Her geçen gün artan petrol gelirleri ve özellikle ülke savunması için yapılan büyük harcamalar, İran’ı Ortadoğu’da özellikle askeri bakımdan söz sahibi ülkeler arasına getirmeye başlamıştır. Bu zamanda Fransa’da sürgünde bulunan İranlı Şii lider Humeyni, ülkede Şii inancının hâkimiyetinden istifade ederek, İran'daki ekonomik reformun etkilerinden korkan Batı güçlerinin de örtülü desteği ile ülkedeki Şiileri etrafında toplamıştır. İçten ve dıştan yapılan pek çok mücadeleler neticesinde Humeyni İran’a hâkim olmuştur. Şah ailesi İran’ı terk etmiştir ve memleket molla rejimi ile idare edilmeye başlamıştır.

İran Ekonomisi

İran ekonomisi planlı ekonomi, petrol ve diğer büyük sektörlerde devlet işletmeciliği, köy tarımı ve küçük ölçekli özel işletme ve hizmet yatırımlarının bir karışımıdır. Ekonomik altyapısı son 20 yıl içinde düzenli bir oranda gelişmektedir ancak enflasyon ve işsizlikten etkilenmektedir. Mevcut hükümet İran’ın petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmeye çalışmaktadır. Bunu devlet yatırımlarını otomotiv, imalat, uzay sanayileri, tüketici elektroniği, petrokimya ve nükleer teknoloji gibi alanlara yaparak gerçekleştirmektedir. İran biyoteknoloji, nanoteknoloji ve ilaç sanayilerinde de açılımlar yapmaktadır.

İran’da Din ve İnanç

İran Müslüman bir ülkedir. Nüfusun büyük çoğunluğunu Şii Müslümanların oluşturduğu ülkede en yaygın ikinci İslami mezhep ise Sünniliktir.

İran’daki Türkiye Dış Temsilcilikleri

TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: FERDOWSI AVE., NO: 337 P.O.BOX: 11365-8758 TEHRAN

Telefon: 00 98 21 3 311 89 97 - 3 311 52 99 00 98 21 3 311 53 51 - 3 311 12 02 00 9821 35 95 11 00-99(santral)

Faks: 00 98 21 3 311 79 28

[email protected]

http://tahran.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tebriz Başkonsolosluğu ile Urumiye Başkonsolosluğu görev çevreleri dışında kalan tüm bölgeler

TEBRİZ BAŞKONSOLOSLUĞU

Devamını Oku

İran’da Konuşulan Diller

İran’da yaygın olarak konuşulan dil Persçe’dir. Aynı zamanda resmi dil olarak da kabul edilen Persçe’nin yanı sıra ülkede Arapça, Türkçe, İran Azericesi ve Ermenice de konuşulmaktadır.

İran Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 5oC
    • Mar 10oC
    • Nis 17oC
    • May 21oC
    • Haz 27oC
    • Tem 31oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 18oC
    • Kas 11oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 79.200.000 Dili: Farsça Para Birimi: Riyal İklim: Kurak Kara İklimi