Azerbaycan

Azerbaycan Hakkında Temel Bilgiler

Yaklaşık 87.000 metrekare yüz ölçümüne sahip bir ülke olan Azerbaycan, zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında opera, tiyatro gibi sahne sanatlarını barındıran ilk ülke olma özelliğini taşır. Anayasasında resmi din yoktur. Ülke siyasi erk olarak laik milliyetçidir ancak halkın çoğunluğu Şiilik inancına sahiptir. Diğer Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile karşılaştırıldığında Azerbaycan, sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyive okuryazarlık oranında çok yüksek bir seviyededir.

Tanıtım Videosu:
 

Azerbaycan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Başkenti Bakü olan Azerbaycan, rayon adı verilen 59 eyalete, 75 şehre ve 9 ekonomik bölüme ayrılmıştır. 11 şehri büyükşehir statüsündedir. Başkent Bakü dışındaki en büyük şehirleri Sumqayıt, Mingeçevir ve Gence’dir. Nahçıvan, Azerbaycan’a bağlı bir özerk bölgedir.

Azerbaycan Nerededir?

Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir. Doğusunda Hazar Denizi, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan, kuzeyinde Rusya ve güneyinde İran bulunur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ise kuzey ve doğusunda Ermenistan ile, güneyi ve batısında ise İran ile komşudur. Türkiye ile 17 kilometrelik sınırı bulunmaktadır.

Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?

Azerbaycan’a İstanbul’dan ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Bakü, Ganja ve Nahçıvan’a yapılmaktadır.

Not: 1 Nisan 2021 itibariyle Azerbaycan'a kimlikle giriş dönemi başlayacaktır. 

Azerbaycan’a Ne Zaman Gidilir?

Kara iklimi etkisinde olan Azerbaycan’ı gezmek için en uygun dönem bahar sonu yaz ayları ve sonbahar başıdır. Mayıs-eylül arasında hava sıcaklıkları yüksek eğilimdedir.

Azerbaycan Kültürü

Azariler, dilleri gibi kültürleri itibariyle de Türkiye Türklerine çok benzer. İki ülke arasındaki dostluğu ve yakınlığı ifade etmek için “tek millet iki devlet” ifadesi yeterli olacaktır. Gelenekler ve sosyal etiket Türkiye’ye özdeştir.

Azerbaycan Mutfağı

Tarihi boyunca birçok imparatorluğun egemenliği altında kalması nedeniyle Azeri mutfağı diğer kültürlerden, özellikle İran, Türk ve Rus mutfaklarından etkilenmiştir. Özellikle Ermeni mutfağı ile Azeri mutfağı birbirine çok benzer.

Azeri yemekleri genellikle hamur işli etli, sebzeli, sütlü, yemekler, pilavlar ve çorbalardan oluşur. Zeytinyağlı yemekleri pek yoktur. Azeri mutfağında dikkat çeken bir özellik aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olmasıdır. Mesela, dolma ve sarmanın otuzdan çok, pilavın yüzden çok çeşidi vardır. Aynı durum, hamur işleri, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, tatlılar ve hatta salatalar için de geçerlidir.

Azerbaycan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Azerbaycan’dan alabileceğiniz hediyelik eşyalar genellikle Türkiye’de de bulunan türden hediyelik eşyalardır. Geleneksel el sanatları itibariyle Türkiye ile ortak bir kültürü olan Azerbaycan’ın el dokuma kilimleri ve bakır işleme kap ve ibrikleri meşhurdur.

Azerbaycan’ın Festivalleri

5074bdbf3fb4f.image.jpg

Dini ve milli bayramlar dışında Azerbaycan’ın beş adet önemli müzik festivali vardır. Bunlardan biri Mstislav Rastropoviç adına Bakü’de düzenlenen uluslararası müzik festivalidir. Aynı şekilde Üzeyir Hacıbeyov adına düzenlenen de bir müzik festivali vardır. Bu iki önemli Azeri müzik adamını anan festivale ek olarak, İpek Yolu Uluslararası Müzik Festivali, Muğam Dünyası Uluslararası Müzik Festivali ve her yaz düzenlenen Gebele Müzik Festivali vardır. Müzik festivalleri haricinde, narı ile ünlü Göyçay şehrinde her yıl geleneksel nar festivali yapılır.

Azerbaycan'da Tatiller/ Bayramlar/ Önemli Günler

-Yeni Yıl (1-4 Ocak)
-Şehitler. Günü (20 Ocak)
-Kadınlar Günü (8 Mart)
-Nevruz (20-26 Mart)
-Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs)
-Ulusal Kurtuluş Günü (15 Haziran)
-Silahlı Kuvvetler Günü (26-27 Haziran)
-Ramazan Bayramı
-Kurban bayramı
-Ulusal Bağımsızlık Günü (18 Ekim)
-Ulusal bayrak günü (9 Kasım)
-Anayasa Günü (12 Kasım)
-Ulusal yeniden doğuş günü (7 Kasım)
-Azerbaycanlılar Dayanışma Günü (31 Aralık)

Azerbaycan’da İklim ve Hava Durumu

Azerbaycan’da ılıman bir kara iklimi hüküm sürer. Hazar Denizi’nden içeriye doğru, yüksek dağlarda ve diğer yüksek kesimlerde sert bir iklim görülür. Yüksek kesimlerde kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer. Ovalarda ise kışlar serin ve çoğunlukla yağmurlu ancak bazen karlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yıllık ortalama sıcaklık 10 derecenin üstündedir.

Azerbaycan’ın Ekonomisi

Bağımsızlığını kazandığı 90’lı yılları ekonomik buhranla geçiren Azerbaycan, verimli tarım arazilerine ve doğal gaz, petrol ve demir cevheri bakımından zengin kaynaklara sahiptir. Ana gelir kaynağı olan ham petrol üretimi hatırı sayılır seviyelerdedir. Diğer gelir getiren ekonomik faaliyetleri, petrokimya, yiyecek, giyim ve hafif sanayi gibi alanlardadır.

Azerbaycan’da Din ve İnanç

Azerbaycan seküler bir ülkedir. Resmi bir dinin olmadığı ülkenin büyük çoğunluğunu Şii Müslümanlar oluşturur. Ayrıca ülkede Rus nüfusun etkisiyle Ortodoks Hristiyan azınlık da yaşamaktadır.

Azerbaycan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: SAMED VURGUN KÜÇESİ 94, BAKÜ-AZERBAYCAN

Telefon: SANTRAL: (00 994 12) 444 73 20 444 73 29 444 73 28

Faks: 00 994 12 444 73 55

[email protected]

http://www.baku.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Nahçıvan Hariç Tüm Azerbaycan

NAHÇIVAN BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Turkish Consulate General Haydar Aliyev Prospekti No: 17 Nahchivan Autonomous Republic Yazışma adresi: T.C. Nahçıvan Başkonsolosluğu PK.15 Iğdır

Telefon: Ankara hatları: 309 87 28- 309 66 80 Telefon-Faks: 99 4136 45 26 60- 45 73 30 (santral) Mesai saatlerinde: Telefon-Faks: 99 4136 49 91 10-49 91 11

[email protected]

http://nahcivan.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti

GENCE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: M.A. Abbaszade Caddesi 8. A Gence Azerbaycan PK.AZ2000

Telefon: +994 222 66 29 23 (24-25) (Santral) +994 222 66 29 20(Konsolosluk şubesi )

Faks: + 994 222 66 29 30

[email protected]

http://gence.bk.mfa.gov.tr

Azerbaycan’da Konuşulan Diller

Azerbaycan’da yüzde 94 oranında Azeri Türkçesi konuşulmaktadır. Türkiye Türkçesine çok benzeyen bu dilin yanı sıra ülkede konuşulan diğer dil ise Rusça’dır. Ayrıca yabancı dil olarak İngilizce öğretilmektedir.

Azerbaycan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 3.3oC
    • Şub 4.5oC
    • Mar 8.4oC
    • Nis 14.9oC
    • May 19.7oC
    • Haz 24.1oC
    • Tem 27.2oC
    • Agu 26.1oC
    • Eyl 22.3oC
    • Eki 15.9oC
    • Kas 10.2oC
    • Ara 5.4oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 9.611.700
Dili: Azerbaycan Türkçesi
Para Birimi: Manat İklim: Karasal iklim Big Mac Index: 3.22