Gürcistan

Gürcistan Hakkında Temel Bilgiler

Yaklaşık 70 bin metrekare yüz ölçümüne sahip küçük bir ülke olan Gürcistan, coğrafi konumu itibariyle kara iklimine sahiptir. Ekonomik açıdan zorlu koşullarla boğuşmakta olan ülke yine de ulusal kültürüne ve sanata çok önem verir. Kafkas dağları üzerindeki dağ köyleri ve Karadeniz kıyısındaki kumsalları görülmeye değerdir. Vardzia isimli 12. yüzyıla ait mağara manastırı çok meşhurdur. Başkenti Tiflis zengin bir mimariye sahiptir. Batum ise hem güzellikleriyle, hem doğasıyla hem de konaklayabileceğiniz başarılı Batum otelleriyle mutlaka görülmelidir.

 

Gürcistan Nerededir?

Güney Kafkasya’da, Karadeniz’in doğu kıyısında yer alan Gürcistan, eski Sovyet cumhuriyetlerinden biridir. Ülkenin kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiyeyer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirlemektedir.

Gürcistan’a Nasıl Gidilir?

Gürcistan’a İstanbul’dan ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Batum ve Tiflis’e yapılmaktadır.

Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?

Kara iklimine sahip Gürcistan’da kışlar çetindir. Dolayısıyla ülkeyi gezmek içim en elverişli dönem bahar ve yaz aylarıdır.

Gürcistan Kültürü

Başkent Tiflis sosyal ve kültürel açıdan çok gelişmiş bir şehirdir. Şehri ziyaret edenlerin fazlalığı şehrin ekonomik oluşundan da kaynaklanmaktadır. Otel fiyatlarının düşüklüğü dikkat çekmektedir. Bir gecelik otel ücreti 35- 40 dolar arasındadır. Turistler şehre kendi şahsi arabalarıyla gelmişlerse çok uygun fiyata benzin temin edebilir. Dizel benzin fiyatı 1,85- 2,30 Lari, 1 litre gazın fiyatı 1,30- 1,50 Lari aralığındadır. Gideceğiniz mesafeye göre farklılık gösteren taksi fiyatları 10- 30 Lari arasında değişmekte, otobüs ve minibüs fiyatları da 35- 40 kuruş arasında değişmektedir.

Gürcistan’a arabayla gidecekseniz ülkeye girer girmez sizi inekler karşılayacaktır. Yollarda serbestçe dolaşan ineklere çarpmanın da büyük cezaları vardır. Herkesin kedi köpek beslediği dünyanın aksine, Gürcüler inek besler. Buna doktor ve mühendislik gibi mesleklerde çalışanlar da dâhildir. Ayrıca ülkede halk peynirlerini de kendisi yapmaktadır.

Gürcistan Mutfağı

Gürcü mutfağında ceviz ve mısır ile en çok kullanılan malzemelerdir. Aynı zamanda sebze ağırlıklı bir mutfağa da sahip olan Gürcü yemeklerinde patlıcan, lahana, pancar ve pırasa sık yer alır. Et tüketiminde özellikle beyaz eti tercih eden Gürcüler, tavuk ile yapılan yemeklerde ceviz ve cevizli soslar kullanır. Bunun en bileneni ise bajadır.

Gürcülerin meşhur bir tulum peyniri vardır: Gudis Kveli. Hem bu tulum peyniri hem de çay, kahvaltılarının baş köşesinde yer alır.

Gürcüler için en değerlisofraların bağında düğün sofraları gelir. Düğün sofraları hazırlanırken masalara mutluluğun rengi olduğuna inandıkları mavi renkteki örtüler serilir. Et, balık, meze, salata ve çeşitli soslar düğün menülerinde mutlaka yer alır. Menüde mutlaka bulunan bir diğer yiyecek de peynirli ve yumurtalı pide olarak yorumlayabileceğimiz, Gürcülerin meşhur yiyeceği haçapuridir.

Hingali, cakapuli, sasivi bu mutfağa özgü lezzetler arasında sıralanabilir. Ayrıca soğuk salata ve balık çeşitleri ünlüdür. Yemeklerin lezzetinde doğal yetiştirilen meyve ve sebzelerin payı büyüktür.

Gürcistan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

picg17.jpg

Gürcistan’da her ülkede olduğu gibi kartpostallar, mıknatıslar, tişörtler çantalar, kitaplar ve ulusal şapka ve kostümleri bulabileceğiniz pek çok hediyelik eşya dükkânı vardır. Başkent Tiflis’teki Meydan Pazarı’nda bunlara ek olarak el yapımı oyuncaklar, bakır gibi metallerden üretilen geleneksel el sanatı ürünleri ve çeşitli aksesuarlar bulabilirsiniz. Gürcistan şarapları meşhurdur. Ülkede çok uygun fiyata bu meşhur şaraplardan alabilirsiniz. Ancak bu işi duty free’ye bırakmayın. Çünkü havalimanında gümrüksüz bölgede şarap satılmamaktadır.

Gürcistan’ın Festivalleri

Her yıl Ekim ayında düzenlenen Tiflis Uluslararası Film Festivali en önemli etkinliktir. Bunun dışında Uluslararası Tiyatro Festivali ve Tiflis Caz Festivali(15-24 Temmuz)de önemli etkinlikler arasındadır.

Gürcistan’da Tatiller / Bayramlar / Özel Günler

● Yılbaşı (1 Ocak)

● Ortodoks Noeli (7 Ocak)

● Vaftiz Günü (19 Ocak)

● Anneler Günü (3 Mart)

● Kadınlar Günü (8 Mart)

● Bağımsızlık Günü (9 Nisan)

● Paskalya Bayramı (11 Nisan)

● Ölüleri Anma Günü

● Cumhuriyet Bayramı (26 Mayıs)

● Anayasa Kabul Gün ( 24 Ağustos)

● Aziz Meryem Ana Günü (28 Ağustos)

● Mtshete (14 Ekim)

● Aziz Giorgi Günü (23 Kasım)

● Noel (24-25 Aralık)

Gürcistan’da İklim ve Hava Durumu

Gürcistan’ın Karadeniz sahili ve Rion havzasında ılık, nemli ve yarı tropik bir iklim hüküm sürmektedir. Doğu Gürcistan'da ise daha karasal bir iklim görülür. Kışları soğuk, yazları ise kuru ve sıcaktır.

Gürcistan’ın Kısa Tarihi

Osmanlıların 1453’te İstanbul’u ele geçirmelerinin ardından Gürcistan, Osmanlı Devleti ile İran arasında sıkışıp kalmıştır. Uzunca bir süre batıdan Osmanlı, doğudan İran’ın saldırılarına uğrayan ülkenin 16. yüzyıl sonuyla beraber batısı Osmanlıların, doğusu İran’ın denetimine geçmiştir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Çarlık Rusya’sı Gürcistan’ın tamamını ele geçirmiştir 1. Dünya Savaşı sonunda kısa bir süre bağımsız kalsa da, Kızıl Ordu tarafından yeniden işgal edilmiş ve Sovyet Rusya’ya katılmıştır. Ülke Sovyet Rusya’nın dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan etmiştir.

Gürcistan’ın Ekonomisi

Sovyetler Birliği'nin dağılması Gürcistan ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki yaratmış ve uzun süreli olarak istikrarsız bir yapı ortaya çıkmıştır. Bağımsızlığın ilk yıllarında, yüksek enflasyon, sanayi ve tarım üretiminde azalma, turist sayısında düşüş ve işsizlik oranında büyük artış söz konusu olmuştur.

Devamını Oku

Gürcistan’da Din ve İnanış

Gürcistan nüfusunun yaklaşık yüzde 82’lik kısmını Ortodoks Hristiyan nüfus oluşturmaktadır. Ayrıca ülkede Müslüman, Apostik ve Katolik azınlıklar da yaşamaktadır.

Gürcistan Türkiye Dış Temsilcilikleri

TİFLİS BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Turkish Embassy 35, Chavchavadze Avenue 0179 Tbilisi -GEORGIA

Telefon: 00 995 32 225 20 72 -73-74-75-76

Faks: 00 995 32 222 06 66

[email protected]

http://www.tiflis.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Gürcistan

BATUM BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Ninoshvili Caddesi No:9,Batum,Acara Özerk Cumhuriyeti,Gürcistan

Telefon: + 995 (422) 25 58 00 (Gürcü hattı) 0466 213 15 00 (Türk Hattı) +995 (422) 27 47 89 + 995 (422) 27 47 90 (Gürcü Hattı)

Faks: 0466 213 15 05 (Türk Hattı) +995 (422) 25 5 810

[email protected]

http://www.batum.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Acara Özerk Cumhuriyeti, Guria, Poti ve İmereti Bölgeleri

Gürcistan’da Konuşulan Diller

Gürcistan’ın resmi dili Gürcücedir. Gürcüler dillerinin Kitabı Mukaddes’te de adı geçen Kartvellere dayandığını söylemektedir. Ülkenin bu dile dayanan güçlü bir edebiyatı vardır. Ayrıca ülkedeki nüfusun hemen hepsi ikinci dil olarak Sovyet Birliği dönemi etkisiyle Rusça da bilmektedir.

Gürcistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6.3oC
    • Şub 8.4oC
    • Mar 12.4oC
    • Nis 16.7oC
    • May 21.2oC
    • Haz 25.2oC
    • Tem 26.8oC
    • Agu 26.3oC
    • Eyl 23.1oC
    • Eki 17.4oC
    • Kas 12.2oC
    • Ara 7.4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 3.729.500 Dili: Gürcüce Para Birimi: Lari İklim: Karasal İklim