Miniatürk, Türkiye’deki çeşitli önemli yapıtların minyatürlerinin sergilendiği, 2003 yılından beri açık olan ve 60.000 metrekare ile dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkıdır.

“Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” sloganını benimseyen Miniatürk, Türkiye’nin vitrini olmuştur ve içerisinde dönemi ve bölgeyi yansıtabilen, yapımı başarıyla yapılabilmiş 122 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür halini bulmak mümkündür.
Eserlerin yanındaki sesli rehberlik sistemi de yine ilk kez Miniatürk’te uygulanmıştır.

Bu sesli sistem, dokuz farklı dilde bilgi verebilme özelliğine sahiptir. Buranın güzelliğinin sebebini 3000 yıllık uygarlıkların bir arada sunulması olarak açıklayabiliriz. Güzel bir park olmasıyla beraber aynı zamanda bir kültür ve sosyal sorumluluk projesi. Gelen tüm ziyaretçiler Miniatürk’te attıkları bir turla çeşitli uygarlıklar arasında bir zaman tüneline çıkmış oluyorlar.

Bu popülaritesi turistlerin de ilgisinden kaçmadığı gibi ziyaret rotalarında listenin başında yer alıyor. Buraya "kısa Türkiye turu" demek yanlış olmaz. Miniatürk’te ayrıca Kristal İstanbul Müzeleri ve Panorama Zafer Müzesi’ne de yer açılmış. Minyatür parkta bunlara ek olarak  çocukların ve gençlerin hoşça vakit geçireceği oyun alanı, go-card, kumandalı tekne, tranbolin ve bütün alanı boydan boya gezdiren Miniaturk Express tren de bulunuyor.

Miniatürk Eserleri

Miniatürk eserleri arasında seçenekler elbette ki bu kadar az değil. Anadolu’daki eserlerden Kız Kalesi, İzmir Saat Kulesi, Hacı Bayram Cami, Safranbolu Evleri, Halil-Ür Rahman Cami ve Balıklı Göl, Bursa Ulu Cami, Konya Alaaddin Cami, Meryem Ana Kilisesi, Efes Celsus Kütüphanesi, Zeus Sunağı, Aksaray Sultan Han, Pamukkale, Zeynel Bey Türbesi, Mevlana Türbesi, TBMM Parlamento Binası, Augustus Tapınağı, Malabadi Köprüsü, Diyarbakır Ulu Cami, Erzurum Çifte Minareli Medrese, Siirt Aydınlar (Tillo Aşireti) İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi ve Işık Hadisesi, Nemrut Dağı kalıntıları, Konya Karatay Medresesi, Sivav Gök Medrese, Aspendos, Niğde Alaaddin Cami, Hacı Bektaşi Veli Külliyesi, Zeynel Bey Külliyesi, Selimiye Cami, İshak Paşa Sarayı, Antalya Yivli Minareli Cami, Adana Taş Köprü, Bursa Yeşil Türbe, Somuncu Baba Külliyesi, Manisa Muradiye Cami, Trabzon Sümela Manastırı, Karaman Hatuniye Medresesi, Artemis Tapınağı, Sivas Divriği Ulu Camii, Peri Bacaları, Teleferik, Zeynel Bey Hamamı, Anıtkabir, TC Ziraat Bankası, Çanakkale Şehitleri Anıtları, Kırşehir Aşık Paşa Türbesi, Ertuğrul Gazi Türbesi, Selçuk İsa Bey Cami, Amasya Yalı Boy Evleri, Mardin Taş Evleri, Hitit Uygarlığı, Halikarnas Mozolesi, Konya İnce Minareli Medrese, Kayseri Döner Kümbet, Atatürk Barajı parkta ziyaretçileriyle buluşuyor. İstanbul eserlerine gelecek olursak Atatürk Olimpiyat Stadı, Anadolu Hisarı, Eyüp Sultan Cami, Dolmabahçe Sarayı, Atatürk Havalimanı, Sadullah Paşa Yalısı, Burmalu Sütun, Yerebatan Sarnıcı, Haydarpaşa Garı, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Darüşşafaka Lisesi, İstanbul Surları ve Yedi Kule Zindanları, Tem Otoyolu, Airbus A 321 uçak maketi, İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayı, Kız Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Ayasofya, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Mısır Dikilitaşı, Soğukçeşme Sokağı, İstanbul Erkek Lisesi, Ahrida Sinagogu, Antoine Kilisesi, Kırk Çeşmeler, Miniatürk Akaryakıt İstasyonu, Mini tren, Mimar Sinan Türbesi, Kuleli Askeri Lisesi, Hidiv Kasrı, Kabataş Erkek Lisesi, Haseki Hürrem Hamamı, Topkapı Sarayı, Alman Çeşmesi, III. Ahmet Çeşmesi, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Galatasaray Lisesi, Haydarpaşa Vapur İskelesi, Kalender Yolcu Vapuru, Pertevniyal Lisesi, Süleymaniye Cami, Kaymak Mustafa Paşa Cami, Çırağan Sarayı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Sultan Ahmet Cami, Örme Sütun, Aya İrini, Büyük Postane, Rumeli Hisarı, Kariye Müzesi, Molla Gurani Cami ( Vefa Kilise Cami ), Baştarda, Sar Sahil Güvenlik Botu, Valide Sultan Cami Mektebi gibi zengin bir liste var. Yurt dışındaki eserler de unutulmamış. Onlara gelince de Ecyat Kalesi, Kübbett-Üs Sahra, Romanya Gazi Ali Paşa Türbesi, Mehmet Ali Paşa Cami, Mescid-i Aksa, Atatürk’ün Evi, Şam İstasyonu, Budapeşte Gül Baba Türbesi, Mostar Köprüsü, Kudüs Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı, Kosova Sultan Murat Türbesi ve Ertuğrul Fırkateyni konuklarını selamlıyor.

Miniatürk Hangi Günlerde Açık?

Miniatürk sabah dokuzdan itibaren akşam altıya kadar hizmet veriyor. Miniatürk bayramda açık mı 2016 yılında epeyce sorulmuş. Hemen cevabını verelim, bayramları her sene hizmet vermeye devam ediyor.

Miniatürk Giriş Ücretleri

Miniatürk giriş ücreti ne kadar diyecek olursanız ücretler gayet uygun. Tam bilet ücreti 7,5 TL, öğrenci, öğretmen, askeri personel iseniz ödeyeceğiniz ücret 3 TL’ye iniyor. Yabancı tustler için giriş ise 15 TL. Her 10 öğrenci için de bir refakatçi öğretmen ücretsiz giriş yapabiliyor. Size de keyfinizce gezmek kalıyor.

 

Miniatürk Otopark Ücreti

Miniatürk otopark ücreti için iyi haberi hemen verelim. 500 araç kapasiteli otoparkı ziyaretçilerine ücretsiz.

MİNİATÜRK

Eyüp’ten Miniatürk’e Nasıl Gidilir?

Eyüp'ten Miniatürk nasıl gidilir de en çok sorulan sorulardan biri. Eyüp’ten Miniatürk’e motorlar çalışıyor. Hemen caminin deniz tarafında iskele var ve 60 dakika arayla kalkıp Haliç İskeleleri’ne uğrayarak Üsküdar’a kadar gidenleri mevcut. Bunun yanı sıra Miniatürk’ten geçen otobüs hatlarını da belirtmekte fayda var. Bu duraktan geçen tüm otobüsler şöyle: 36T, 41ST, 47, 47N, 47Ç, 54HŞ ve TB1.