Akdeniz'in En Büyük Adası: Sicilya

Sicilya’yı görmeden insan İtalya’yı görülmüş sayılmaz, hep bir şeyler eksik kalmıştır çünkü. Sicilya, İtalya’nın başka bir yüzü. Tipik İtalya insanını Sicilya’da görmek mümkün.

Kuzey İtalya ile Sicilya karşılaştırıldığında 2 farklı ülkeymiş gibi geliyor insana. Özellikle Kuzey İtalya’da gördüğünüz yaşam tarzı ile Sicilya’daki yaşam tarzı birbirinden tamamen farklı. İnsanların fiziksel özellikleri bile farklılaşıyor. Kuzey İtalya’daki bakımlı ve şık bayanlar burada yerini doğallığını koruyan etine dolgun, makyajla çok haşır neşir olmayan bayanlara bırakıyor. Kuzey İtalya’daki koşuşturma burada yerini sakinliğe bırakıyor. Yalnız sakinlik derken yanıltmak istemem. Hayat koşuşturmacasında bir sakinlik var. Çünkü Kuzey İtalya finans ve moda ile iç içe iken Sicilya tarım ve balıkçılık ile iç içe. Diğer açıdan bakıldığında Kuzey İtalya’da klasik İtalyan sohbetleri hakimken, Sicilya’da bu sohbetler çok daha hararetli. Hatta uçakta gözünüz bağlı buraya bırakılsanız, ilk kanınız “Neden herkes birbiriyle kavga ediyor?” olur. Ama etmiyorlar, sadece konuşuyorlar.

Sicilya çok keyifli bir yer, sadece insanları izlemek bile keyiflendiriyor insanı. Aslında iç işlerinde serbest, dış işlerinde İtalya’ya bağlı özerk bir bölge. Sicilya, 9 ilden oluşuyor. Bunlardan en önemlileri; Palermo, Catania, Etna, Messina ve Siracusa. Burada İtalyanca, Sicilya lehçesi ile konuşuluyor.

Kuzey İtalya’ya göre burası daha kırsal kalıyor. Dar sokaklar, sokaklarda asılı çamaşırlar Sicilya ile bütünleşmiş durumda.

Akdeniz’in en büyük adası olan Sicilya, anakaradan Messina boğazı ile ayrılıyor. Sicilya adasında ova çok az. Yalnızca Catania bölgesi ovadan yana çok zengin doğal olarak da tarım bu kesimde daha yaygın. Toprak çok verimli. Lavlar uzun yıllar sonunda toprağı (içindeki elementlerden dolayı) çok verimli hale getirmiş. Dalında kavun büyüklüğünde limonlar gördük. Tarım ve balıkçılığın yanı sıra doğalgaz, kükürt, petrol ve kimya endüstrisi de mevcut.

Sicilya 1800’lü yıllarda Arap işgaline uğramış. Daha sonra Fransız ve İspanyollar pay almak için buralara gelmişler. Kendi topraklarını korumak için birleşen gruplar, daha sonra Mafya denilen yapının temelini oluşturmuşlar. İlk mafya ailesi Sicilya'da kurulmuştur ve MAFIA ismini koyan da Sicilya'dır. Mafyanın en meşhur oldugu kasaba Corleone'dir. Mafya Vatikan tarafından kontrol ediliyormuş. Halk mafya hakkında konuşmayı pek sevmiyor ama turistik hediyelik eşyaların büyük bölümü mafya konulu.

Sicilya üçgen şeklinde bir ada. Nüfusu yaklaşık 5,5 milyon kişi olan Sicilya’nın en büyük şehir Palermo, ikinci büyük şehri ise Catania’dır. Amblemlerinde 3 ayaklı, kız başlı “Trinacrie” figürü yer alıyor.

Sicilya mutfağı, bizim damak tadımıza çok yakın. Tipik Akdeniz yemekleri yaygın. Ancak Akdeniz yemekleri, İtalyan ve Arap mutfağı ile harmanlanmış. Pizzalar, makarnalar ve pastane ürünleri çok lezzetli, özellikle de badem ezmeli kurabiyeleri (Pasta di Mandorla)

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.