Sicilya Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Sicilya; İtalya’nın 20 bölgesi içindeki 5 özerk bölgesinden biridir. Tarih boyunca Yunan, Roman, Arap ve Aragon medeniyetleri tarafından farklı dönemlerde yönetilen Sicilya bugün İtalya’ya bağlı ancak kendi parlamentosuna sahip bir özerk yönetimdir. En uzun süre boyunca Roma İmparatorluğu yönetimi altında olan Sicilya’nın kültürel yapısında yine de Arap ve Yunan kültürleri de hayli belirgin bir biçimde yer etmiş bulunmaktadır.

Her bir şehrinde farklı kültürleri yaşatan, dolayısıyla gezdiğiniz her şehrinde küçük farklılıklarla karşılaşacağınız büyük bir ada Sicilya. Ada tarih boyunca o kadar çok kez farklı egemenlikler ve yönetimler altına girmiştir ki kültürel yapı, özellikle de mimari anlamda sürekli değişmiştir. Bunun en güzel tarafı tek bir adayı gezerek, büyük bir insanlık ve uygarlık tarihine ait kültürel, mimari izleri takip edebilirsiniz.

Mafya kavramının doğduğu topraktır Sicilya. Sicilya’da mafyanın doğuşu bir başkaldırı niteliğindedir. 19. yüzyıl başlarında Arap’ların işgaline uğrayan Sicilya’ya daha sonra Fransızlar ve İspanyollar hâkim olmuştur. Kendi topraklarını korumak isteyen çeşitli halk liderleri ve çevresindeki halk mafya yapılarını oluşturmuşlardır. Mevcut yönetimin boşluğundan yararlanan mafya örgütlenmeleri yerel halkı ve toprak sahiplerini koruma karşılığında haraç vermeye zorlamışlardır. Sicilya mafyasının bugün hala literatürde yerinin olmasının sebebi budur.
 

Tanıtım Videosu: 

Sicilya ile İlgili

Sicilya Nerededir?


 

Sicilya Güney Avrupa’daki İtalya’nın en güney ucunda yer alan özerk bir adadır.

Sicilya’ya Nasıl Gidilir?

Sicilya’ya havayoluyla, trenle, otobüsle veya denizyoluyla ulaşmak mümkündür. Roma, Venedik ve Milano istasyonlarından hareket eden trenler ve yüksek hızlı trenler, Messina Boğazı’nı tren feribotuyla geçerek Sicilya’ya ulaşmaktadır.

Roma ve Napoli’den kalkan otobüslerle Katanya ve Palermo’ya ulaşmak mümkündür.

Devamını Oku

Sicilya’ya Ne Zaman Gidilir?

sicily_general.jpg

Sicilya’ya gitmenin en iyi zamanı, nisan ve haziran arası, ekim ve kasım arasıdır. Havanın bunaltıcı derecede sıcak olmadığı ancak bir t-shirt ile gezebilecek kadar sıcak olduğu dönemlerdir. Nisan ayında müzeler ve turistik yerler öğrenci gezileriyle dolduğu için Haziran ortasına kadar Sicilya’ya gitmek daha iyi bir tercih olabilir.

Devamını Oku

Sicilya’da Nerede Kalmalı?

sicily-crop-bottom-out.jpg

Sicilya’nın farklı şehirlerinde farklı konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Oteller, kamp alanları, hosteller, konuk evleri, pansiyonlar… Sicilya’da gideceğiniz her şehirde aradığınız fiyatta, konforda ve kalitede konaklama imkânı bulma şansınız mevcuttur. Palermo, Katanya ve Siracusa’da bulunan otellerin bazıları tarihi binaları ve dekorasyonlarıyla sizin Sicilya’nın tarihi dokusunu deneyimlemenizi sağlayacak. Palermo’da bulunan Grand Hotel Et Des Palmes veya Grand Hotel Villa Igiea Palermo bu otellerin örenkelridir. Bazı oteller, uluslar arası otel zincirlerinden olmakla birlikte bazıları ise yerel butik oteller veya Sicilya içinde zincir halinde açılmış otellerdir. Mercure Catania Excelsior, Mercure Palermo Centro, Hotel Mercure Siracusa uluslararası zincir otellerden Mercure Hotel’in Katanya, Palermo ce Siracusa otelleridir. Butik oteller bazen, uluslararası zincir oteller kadar pahalı olsalar da, kaliteleri ve samimiyetleri ile tercih sebebidirler. Palermo’da yer alan Porta di Castro, Siracusa’da yer alan Hotel Livingston ve Katanya’da yer alan UNA Hotel PalaceSicilya’nın mevcut bölgelerindeki en iyi ve en çok tercih edilen otellerindendir.

Sicilya’da Gezilecek Yerler

Her bir köşesinden tarih ve kültür taşan Sicilya’da parklar, tapınaklar, müzeler, çok çeşitli doğal yapılar, kısacası bir turist olarak oraya ilişkin görmek isteyeceğiniz her şey var. Bir yere turist olarak gittiğinizde oranın tarihsel ve doğal tarihini öğrenmek için gezmek ve görmek istediğiniz her şey Sicilya’nın her şehrinde oldukça ulaşılabilir bir şekilde sizi bekliyor. Bir “İtalya adası” olmasına rağmen çoğu İtalya Bölgesi’nden daha büyük hatta birçok bölgenin yüzölçümü olarak birbiriyle toplamından daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Dolayısıyla görmeniz gereken yerler birbirinden uzak şehirlerde olabilir ama burada göreceğiniz her şey, kat edeceğiniz yola değecektir.

Devamını Oku

Sicilya İçi Ulaşım

sicily.jpg

10 adet şehre sahip Sicilya küçük bir ada değildir. Sicilya’nın içinde ulaşım için tren, otobüs, özel arabalar, tekneler ve havayolu kullanılmaktadır. Pek çok farklı otobüs firması ve güzergâhı bulunmakta aynı zamanda deniz uçaklarıyla, Enna’dan Palermo ya da Sircusa’ya uçmak mümkün.

Sicilya Mutfağı

Sicilya mutfağı, bağlı olduğu İtalya’nın mutfağının tamamına hâkim olmakla birlikte, tarihsel süreç boyunca ev sahipliği yaptığı tüm halkların ve kültürlerin mutfaklarında da izler taşımaktadır. Özellikle Arap ve Yunan mutfağından büyük ölçüde etkilenen Sicilya mutfağı; klasik bir Akdeniz mutfağının dışında kayısı, şeker, safran ve çam fıstığı gibi oryantal ögeler ve balık, zeytinyağı, mısır domates gibi Yunan ve İspanyol etkisine dayanan lezzetler taşımaktadır.

Sicilya’ya gittiğinizde bu özgün lezzetlerden tatmak isterseniz ilk önerimiz ekmek kırıntılarıyla kaplanmış ve kızartılmış havuçla harmanlanmış pirinç topları arancini olacak. Sicilya’nın tipik sokak lezzetleri arasında da yer alan stigghiola ise çoğunlukla kuzu bazen de keçi bağırsağı ile hazırlanmakta ve pırasa ile sarılmaktadır. Sicilya’da pişirilen pizza geleneksel İtalyan pizzasından farklı özellikler göstermektedir. Genellikle kalın kabuklu ve dikdörtgen şeklinde hazırlanan Sicilya pizzasında soğan, ançüez, caciocavallo gibi sert peynirler ve lokal otlar kullanılır.

Popüler restoranlar

Km.0: Katanya’da yer alan bu restoran, Katanya’nın en popülerlerinden. Küçük, mütevazi ancak şık ve kaliteli sunumuyla lezzetli İtalya ve Sicilya mutfağına ait yemekler hazırlıyor.

Badalamenti Cucina e Bottega: Palermo’nun ilerisinde Mondello şehrinde yer alan bu restoran, Palermo’ya tatile gidenlerin bile yolunu değiştirip yemek yedikleri bir restorandır.Lezzetli yemekleri ve geniş şarap menüsüyle Palermo’da veya Mondello’da tercih edilecek restoranlardan.

Regina Lucia: Siracusa’da, Doumo Katedrali’nin tam karşısında kalan bu restoran; inanılmaz atmosferiyle sizi bir İtalyan filmi setindeymişsiniz gibi hissettirecek. Fiyatları çok uygun olmamakla birlikte hızlı servisi ve lezzetli öğünleriyle, verdiğiniz ücrete değeceğini göreceksiniz.

Diğer restoranlar: Etnea Roof Bar & Restaurant, A'Cuncuma Restaurant, L'Ottava Nota, Ristorante Porta Marina

Bahşiş

Sicilya’da bir restorana gittiğinizde sizden beklenen bahşiş miktarı yüzde 10’dur.

Sicilya’da Alışveriş

Sicilya’dan satın alınacak pek çok şey var ancak bazı alışveriş ürünleri Sicilya’ya ait oldukça spesifik ürünler. Öncelikle Sicilya şarabı Sicilya’dan alınacak şeyler listesinin başında yer alıyor. Adanın üzümlerinden üretilen ve dünyanın en iyi şarapları arasında olan Sicilya şarapları hem hediye etmek için hem de kendi zevkiniz için oldukça iyi bir seçenek.

Sicilya’nın diğer ürünleri ise çok daha özel ve Sicilya’dan başka bir yerde bulamayacağınız, bulsanız da asla Sicilya’daki gibi olamayacak cinsten… Coppola; Coppola Sicilya dilinde şapka anlamına geldiği düşünülen, düz şapkadır. Filmlerde, dizilerde, fotoğraflarda Sicilya’ya ait en geleneksel simgelerden biridir ve Sicilya’da pek çok dükkanda bulmak mümkündür. Yahudi Arp’ı olarak geçen Marranzano ise ağıza yerleştirip parmakla çalınan küçük ve genellikle ahşap yada metal bir malzemeden oluşturulmuş enstrümandır. Sicilya’da bulunun hediyelik eşya dükkanlarının çoğunda farklı boyutlar ve renklerde bulabilirsiniz.

Ayrıca Etna Yanardağı’na ait volkanik taşlardan yapılmış hediyelik eşyalar da pek çok hediyelik eşya dükkânında bulunmaktadır. Avrupa’nın aktif en büyük yanardağına ait bu objeler mutlaka incelemeye değecektir.

Sicilya Gece Hayatı

Sicilya’da gece hayatı yaz aylarında oldukça aktif geçmektedir. Özellikle Palermo ve Katanya’da yoğunlaşan gece hayatı, diğer şehirlerde daha sönük kalmakla birlikte çeşitli otellerde ve resortlarda yok denemez. Palermo ve Katanya’da sabaha kadar açık kafeler, canlı müzik imkânı sunan barlar, gece kulüpleri, jazz barlar ve rock barlar bulunmakta. İstediğiniz tarzda eğlenceyi Sicilya’da kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sicilya Festivaller

Sant’Agata Festivali (3-5 Şubat):

Katanya kentinin yerlileri, şehrin saat kulesinin etrafında 2 gün süren konserler, şölen sofraları ve yürüyüşlerle Sant’Agata festivalini kutluyorlar. Festival zamanı Katanya’yı ziyaret etmenin en güzel zamanlarından biri.

Martedi Grasso Karnavalı :

Paskalya zamanında, tutulan 40 günlük oruçtan önceki Perşembe kutlanan Martedi Grasso Katoliklerin aşk Karnavalıdır. Sicilya’nın pek çok şehrinde kutlanan karnaval, özellikle Sciacca ve Acireale’de oldukça coşkuyla kutlanmakatadır.

Klasik Yunan Tiyatrosu Festivali (Mayıs-Haziran)

Siracusa’da her yaz gerçekleşen Klasik Yunan Tiyatrosu Festivali’ne İtalya’dan ve Avrupa’nın diğer ülkelerinden pek çok Tiyatro grubu katılıyor ve oyunlar, atölyeler hazırlanıyor. Avrupa’nın en önemli Yunan Tiyatro Festivallerinden biridir.

Santo Salvatore Festivali

Rönesans Müzik Festivali

Devlerin Karnavalı

St. Bartolomeo Şenliği

Bal Şenliği

Santa Lucia Festivali

Sicilya Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Epifani (6 Ocak)

Paskalya (Mart/Nisan)

Kurtuluş Günü (25 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran)

Hıristiyan Festivali (1 Kasım)

Noel (25 Aralık)

Sicilya İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 118

Yangın: 115

Polis: 113

Sicilya Vize İşlemleri

İtalya Devleti’ne seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkeye giriş yapmak için İtalya Konsolosluğu’na İtalya vizesi başvurusunda bulunmaları zorunludur.

Pasaportlarında çok girişli ve geçerlilik süresi devam eden Schengen vizesi bulunan kişiler, bu vize ile ilk Schengen ülke giriş şartını yerine getirmeleri sebebiyle, İtalya seyahatlerini de bu vize ile gerçekleştirebilirler.

Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahibi olan kişiler 180 günlük zaman diliminde 90 günü aşmayan İtalya seyahatlerinde İtalya vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadırlar.

İtalya vize ile gidilen ülkelerden olsa da Türkiye'den vize istemeyen ülkeler var. Vizesiz ülkeler hakkında bilgilenmek için bu yazımızı  okuyabilirsiniz. 

Sicilya Türkiye Temsilciliği

SİRACUSA Fahri Başkonsolosluğu

Adres: Via Epicarpo 39, 96100 Siracusa

Telefon: 0931-983446 328-9059470 339-3468469

Faks: 0931-983446

E-mail: [email protected]

[email protected]

Sicilya Para Birimi

Avrupa Birliği üyesi İtalya’nın, özerk bölgesi Sicilya’nın para birimi Euro’dur.

Sicilya Resmi Dili

Sicilya’nın resmi dili İtalyanca olmasına rağmen, Sicilya’nın yerlileri Sicilya Lehçesi konuşmaktadır. Sicilya dilinin yüzde otuzu Arapça’dan kelimeler içermektedir. Çoğu Sicilya’lı İtalyanca’yı çok iyi bilmektedir ancak özellikle kırsal bölgelerde yaşlılar İtalyanca bilmemekte ya da konuşmamakta ısrar etmektedirler. Sicilya’daki modern okullarda İngilizce eğitimi verilmektedir ve özellikle turistik bölgelerde İngilizce iletişim kurmakta çok zorlanmazsınız.

Sicilya Saat Farkı

Sicilya (UTC +1) ile Türkiye (UTC +3) arasında 2 saat fark vardır.

Sicilya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5,077,487 / Dil: İtalyanca, Sicilyaca  / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Ilıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün