Gence Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gence, Kafkasya'nın en eski şehirlerinden birisidir ve uzun zamandır Azerbaycan'da bulunan şehirler içerisinde en önemlilerinden biri konumundadır. Gence beşinci yüzyılda kurulmuş olan Azerbaycan'ın eski bir şehirdir. Gence adı geniş, bol anlamına gelen "gan" sözcüğünden gelir.

Gence hakkında bilgi edinmek isteyenler için "Dede Korkut Hikâyeleri" önemli bir başvuru kaynağı olacaktır. Yıllar boyunca ismi birçok kez değişmiş olan Gence; Rusya İmparatorluğu döneminde Elizavetpol (1804-1918), 1920 - 1935 arasında Gence, 1935 - 1991 arasında Kirovabad isimlerini almıştır. Şehir 1989'da bugünkü ismini almıştır. 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkenin ikinci büyük şehri olmuştur.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=TM6GlI1UrmI

Gence ile İlgili

Gence Nerededir?

35188756.jpg

Gence, Azerbaycan'da yer alan ikinci en büyük şehir konumundadır.

Gence'ye Nasıl Gidilir?

0000.jpg

Türkiye'den Gence Havalimanı'na direk olarak tek bir hava yolu ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. Hava yolu ile seyahat etmek isteyenlerin ikinci tercihi ise İstanbul ve Ankara üzerinden Bakü'de bulunan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na olan uçuşlardır. Yaz dönemlerimde Bodrum üzerinden de uçuş imkânları vardır.

Bakü'den ve Nahçivan'dan her pazartesi, çarşamba ve cuma Gence Havalimanı'na uçuşlar bulunmaktadır. Bakü'den Ganja'ya trenle gitmek şansı bulunmaktadır. Genellikle 9 saat süren yolculuk, gece yapılmaktadır. Bakü'den Ganja'ya karayoluyla gitmek isteyenler için her yarım saatte bir otobüs kalkmaktadır. İlk otobüs sabah 7.30'ta son otobüs ise akşamüzeri 18.00'dadır. Kara yolu ile yapılacak seyahatlerde Türkiye'nin pek çok ilinden her gün Azerbaycan'a otobüs seferleri bulunmaktadır.

Gence'ye Ne Zaman Gidilir?

Sıcak ve ılıman iklimin hâkim olduğu Gence şehrini ziyaret etmek için en uygun zaman nisan-ekim ayları arasıdır. Yılın en sıcak zamanı yaz sezonudur. Sıcaklıkların en yükseğe ulaştığı zaman temmuz ayı iken en kurak ay ağustos ayıdır. nisan ve mayıs ayı en fazla yağmurun düştüğü zamandır. Ocak ayı ise oldukça soğuk geçmektedir. Mart ayı sonuna kadar soğukluk hâkimdir.

Gence’de Nerede Kalmalı?

Şehir merkezine bulunan Ganja Hotel konumu, bütçesi ve mimarisi ile konaklama için oldukça iyi bir tercih olacaktır. Ramada Plaza Gence, Gence'de bulunan en iyi otellerden biri olarak tanımlanmaktadır. Konumu ve personelinin ilgisi ile öne çıkmaktadır ve en çok tercih edilen otellerden bir tanesidir. Cinema Boutique Hotel, ziyaretçiler tarafından özellikle tercih edilmektedir. Konaklama için önerilebilecek diğer oteller: Chinar Hotel & Spa Naftalan, Naftalan Hotel Qashalti, Vego Hotel ve Karvansaray Hotel.

Gence’de Gezilecek Yerler

Gence'de gezilebilecek yerler arasında Şah Abbas Kervansarayı, Juma (Cuma) Camii, Han Bağı, Ermeni Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi, Kafkas Arnavut (Alban) Kilisesi, Merkezi Müze, Bottle House, Javad Khan Mezarı, Tatlar Mescidi, Ortaçağ Hamamı ve Kervansarayı ve yazar Nizami Gencevi'nin anıt mezarı bulunmaktadır.

Devamını Oku

Gence İçi Ulaşım

Şehirde sıklıkla minibüs ulaşım aracı olarak kullanılmaktadır.

Gence Mutfağı

azerbaycan-yemekleri.jpg

Azerbaycan mutfağı, Azerbaycan Cumhuriyeti ve İran Azerbaycan'ının Azeri pişirme biçimleri ve yemeklerinden meydana gelmektedir. İran mutfağı ve Türk mutfağı ile pek çok ortak noktası bulunmaktadır. Ülkenin yerli olan birçok yemeği diğer komşu kültürlerin mutfaklarında da görülebilmektedir.

Azerbaycan'da 9 iklim vardır. Bu da mutfağının daha zengin olmasına katkıda bulunmaktadır. Nane, kişniş, dereotu, fesleğen, maydanoz, tarhun, pırasa, Frenk soğanı, kekik, mercanköşk, yeşil soğan ve su teresi de dâhil olmak üzere birçok taze otla yemeklerde sık sık karşılaşılmaktadır.

57aaea920f25442408c03437.jpg

Azerbaycan mutfağının en ünlü yemeklerinden pilav (safranla kaplı pirinç pilavi, çeşitli otlar ve yeşillik ile servis edilir)'dır. 40'tan fazla pilav tarifleri bulunmaktadır ve hepsi birbirinden lezzetlidir. Bir diğer ünlü yemekleri ise, kuzu, sığır eti, tavuk, ördek ve balık kebabının da dâhil olduğu geniş bir kebap ve shashlık yelpazesidir. Mersin balığı (shashlık ızgara edilerek şişte yapılıyor ve narsharab denilen ekşi nar sosu ile servis ediliyor) oldukça yaygın bir yemektir. Tipik Azerbaycan tatlıları şerbet ile doyurulmuş ve hamur işlerinden oluşan baklava ve Şeki Helvası'dır.

Popüler restoranlar

Epikur Bagi, geniş bir İtalyan, Japon, Suşi ve Avrupa mutfağı olanağı sunmaktadır. Merkezde bulunan bu restoran, ambıyansıyla ve lezzetli yemekleriyle herkesi büyülemektedir.

Azeri ve Gürcü mutfağını tatmak isteyenler için Cave oldukça güzel bir tercih olacaktır. Oldukça popüler ve lüks olan Furor Restaurant & Pub geniş bir deniz mahsulleri, Avrupa ve Doğu Avrupa mutfağı menüsüne sahiptir. Zilli Sirniyyat'ta birbirinden güzel tatlılar bulunmaktadır.

Diğer restoranlar: Avaz Dining & Lounge, Izmir, Zeytun, Oscar, ve East Legent Panorama & Restaurant.

Gence'de Alışveriş

Her hediyelik dükkânında bulunabilecek Gence anahtarlıkları, magnetleri, kupaları haricinde koyun tüyü halılar, boyalı tabaklar, madalyonlar, antik çatal ve kaşık takımları, ipekten şallar ve eşarplar, çakmaklar ve milli giysiler; havyar, kurutulmuş balık, baharatlar, bal ve eve götürülebilecek en güzel hediyeler arasındadır.

Gence Gece Hayatı

DSC2460-72-1024x681.jpg

Gence, gece hayatı çok gelişmemiştir. Şehirde kulüpler ve barlar bulunmaktadır ancak çok fazla eğlence imkânı sunamamaktadır. Birçok lezzetli çay evi ve kafe bulunmaktadır.

Gence Resmi Tatiller

Yılbaşı Tatili (01-05 Ocak)

Milli Matem günü (20 Ocak)

Nevruz Bayramı (20-27 Mart)

Faşizme Karşı Zafer Günü (09 Mayıs)

Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs)

Milli Kurtuluş Bayramı (15-16 Haziran)

Silahlı Kuvvetler Günü (26 Haziran)

Bayrak Günü (09 Kasım)

Dünya Azerbaycanlıları Dayanışma Günü (31 Aralık)

Gence İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 03

Yangın: 01

Polis: 02

Gence Vize İşlemleri

Normal (Bordo) pasaportlara vize istenmektedir. Vize sadece Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanında verilebilmektedir. 30 gün Azerbaycan'a deniz veya kara yoluyla gelen Türk vatandaşları vizelerini Azerbaycan'ın Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekmektedir

Gence Para Birimi

Gence para birimi Azerbaycan Manatı (AZL)'dır.

Gence Resmi Dili

Resmi dili Azerice Türkçesi'dir. Genel olarak halk Türkçeyi çok iyi bir şekilde konuşabilmektedir.

Gence Saat Farkı

Gence ile Türkiye arasında 1 saat zaman farkı bulunur.

Gence Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2.1oC
    • Şub 2.8oC
    • Mar 7oC
    • Nis 13.4oC
    • May 17.8oC
    • Haz 22.1oC
    • Tem 25.6oC
    • Agu 24.1oC
    • Eyl 20.6oC
    • Eki 14.2oC
    • Kas 8.6oC
    • Ara 4.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 325.200 / Dil: Azerice Türkçesi / Para Birimi: Azerbaycan Manatı (AZT) / İklim: Ilıman İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-4 gün