İsfahan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Naghshe_Jahan_Square_Isfahan_modified2.jpg

İsfahan, aynı isimdeki vilayetin merkez şehridir. Şehir merkezinin dışında kalan Khomeynishahr, Shahinshahr, Khvorasgan, Dorcheh Piaz, Falavarjan, Kelishad Va Sudarjan, Abrisham, Kushk ve Kharizsang şehirleri Isfahan büyükşehir bölgesi içindedir. Büyük İsfahan adı verilen bu bölgenin nüfusu 3.793,104 iken şehir merkezinin nüfusu 1,945,765’tir. Büyük İsfahan,İran’ın en yüksek nüfuslu 3. bölgesidir. Isfahan vilayetini oluşturan diğer kentler Borkhar, Najafabad, Khomeynishahr, Shahinshahr, Mobarakeh, Falavarjan, Tiran o Karvan ve Lenjan’dır.

Bir zamanlar dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İsfahan, 1050 ve 1722 yılları arasında altın çağını yaşamıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Safevi hanedanlığı döneminde başkent olmuştur. O dönemde kazandığı kültür mirası halen korunmaktadır. Şehir, Fars-İslam mimarisi açıdan çok zengindir, muhteşem bulvarlar, köprüler, saraylar, camiler ve minareleriyle tam bir mimari harikası olan İsfahan için "Esfahān nesf-e- jahān ast" (İsfahan dünyanın yarısıdır) denmektedir.

İsfahan merkezindeki Naghsh-e Jahan Meydanı, dünyanın en büyük meydanlarından biridir ve UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Şehirde sayısız tarihi eser vardır. Şehir merkezi ayrıca dünyanın en büyük 5. AVM’sine ev sahipliği yapmaktadır.

 

İsfahan ile İlgili

İsfahan Nerededir?

Tahran’ın 340 km güneyinde bulunan İsfahan, İran’ı hem kuzey-güney, hem de doğu-batı ekseninde kesen yolların kavşağında yer alır.

İsfahan’a Nasıl Gidilir?

İsfahan’da yer alan İsfahan Uluslararası Havalimanı’na hem ülke içinden hem de yabancı ülkelerden uçuş mümkündür. İstanbul’dan haftada 4 gün kente uçuş bulunmaktadır.
 

İsfahan’a Ne Zaman Gidilir?

Kuzeyden esen rüzgârlara açık olan coğrafi yapısından dolayı ve 1590 metre rakıma sahip olan şehir kışın kara ikliminin etkisi altındadır. Yazın ise yüksek sıcaklıklar görülebilir, ancak düşük nemlilikten dolayı ve buna rağmen az olan gece gündüz sıcaklık farklarından dolayı yaz ve bahar aylarında hava koşulları olumludur. Kışları ise gece sıcaklıkları bir hayli düşmektedir. Ortalama sıcaklıkların 21-30 derece arasında seyrettiği Mayıs-Eylül dönemi İsfahan’ı görmek için en uygun dönemdir.

İsfahan’da Nerede Kalmalı?

İsfahan’da her gelir grubuna uygun otel seçenekleri vardır. Ancak yoğun talepten dolayı mart ve ağustos ayları arasında kalınacak düzgün bir 3 yıldızlı otel bile bulmakta zorlanabilirsiniz. Şehrin yatak kapasitesi 2000 adet ile yetersiz kalmaktadır. Sezon dışında otellerde yüzde 20 indirim opsiyonu mümkündür.

İsfahan’da Gezilecek Yerler

Bir zamanlar dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İsfahan, 1050 ve 1722 yılları arasında altın çağını yaşamıştır. Bu dönemde kazandığı kültür mirası halen korunmaktadır. Şehir, Fars-İslam mimarisi açıdan çok zengindir, muhteşem bulvarlar, köprüler, saraylar, camiler ve minareleriyle tam bir mimari harikasıdır.

İsfahan’da diğer görülmesi gereken yerler: Atashgah Zerdüşt Tapınağı, Buqe'h-ye Ibn-Sina, Nizam al-Mulk ve Melikşah mezarları, Jolfa (Ermeni Mahallesi), Sheikh Bahai Hamamı, Güvercin Kuleleri, Ali Gholi Agha hamamı.

Devamını Oku

İsfahan İçi Ulaşım

esfahan-bus-iran.jpg

İsfahan kenti içinde metro ve otobüsle ulaşım imkanı vardır. Otobüs ile ulaşım ana ulaşım seçeneğidir. Tek bir yolculuk için bilet 5000 Riyal’dir. Ödemeyi doğrudan para ile şoföre yapabileceğiniz gibi, bazı otobüs duraklarında satılmakta olan çok-geçişli temassız yolculuk kartlarından da alabilirsiniz. İran’da toplu taşımada kadınlar ve erkekler ayrı bölümlerde oturmak zorundadır. Erkekler ön bölümde kadınlar ise arkada yolculuk ederler. Şehirdeki metro inşaatı devam etmektedir, sürekli geliştirilmekte olan metro ağı inşaatı şehrin sayısız kültür mirasına zarar verme çekincesiyle yavaş ilerlemektedir. İsfahan, diğer şehirlere tren ve şehirlerarası otobüslerle bağlanmaktadır. Tahran ve Şiraz kentlerine hem tren yolu hem de otoban üzerinden seyahat eden otobüslerle ulaşılabilir.

İsfahan kent merkezi, İsfahan vilayetini oluşturan diğer şehirlere de otoban ile bağlıdır.

İsfahan Mutfağı

İsfahan’ın en meşhur yemeği “beryouni”dir. Koyun eti ve akciğerini tarçınla pişirerek yapılan bu yemek “taftoon denilen özel bir ekmekle yenir. Nar pekmezi ve çekilmiş ceviz ile pişirilen ördek, tavuk, kuzu ya da dana etinden yapılan “Fesenjān diğer bir milli yemektir ve pilav ile servis edilir. Gaz adlı yemek yer bir bitkinin filizlerinin gül suyu, fıstık, safran ve badem ile birlikte pişirilmesinden oluşan diğer bir yerel yemektir. Khoresh-e mast ise sadece şehre özgü bir yemektir ve Farsça'da yoğurt yahnisi anlamına gelmektedir. Genellikle bir garnitür olarak ana yemeklerle servis edilen tatlı, puding kıvamında bir yiyecektir. Yoğurt, kuzu ya da dana eti, safran, şeker ve portakal kabuğundan yapılır. Pulaki isimli tatlısı meşhurdur.

Popüler restoranlar

Restaurant Shahrzad: Abbas Abad caddesindeki restoran Orta Doğu mutfağı sunmaktadır. Çok popüler olduğu için yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Khan Gostar Restaurant: Ermeni Mahallesi’nde yer alan bu restoranda yerel lezzetleri, tabağına 14 TL civarı ödeyerek tadabilirsiniz. Vejetaryenler için de pek çok seçeneğin olduğu restoran en beğenilen restoranlardan biridir.

Bastani Traditional Restaurant: Naghsh-e Jahan meydanında yer alan ve Sfahan’ın en atmosferik restoranı olan Bastani sunduğu yerel lezzetler kadar muhteşem iç dekorasyonuyla da dikkat çekiyor. Eğer sadece bir bardak çay içmek için oturursanız hesabınıza 5 TL kadar bir kuver ücreti yansıtacaklarını bilmenizde fayda var.

Bahşiş

İsfahan restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

İsfahan’da Alışveriş

Tüm İran’da olduğu gibi İsfahan’da da halılar, kilimler ve minyatürler çok özeldir. 15,000 Riyal’e harika minyatürler satın alabilirsiniz. Khatam kari denilen yerel el sanatı renkli ahşap çubukların birbirine bağlanmasıyla üretilir ve bu zanaat ile yapılmış fotoğraf çerçeveleri, hediye kutuları, tavla ve satranç tahtaları yöreye özel hediyelik eşya seçenekleridir.

İsfahan Gece Hayatı

İçki satışı ve tüketiminin yasak olduğu İran’da bar ya da kulüp bulunmamaktadır. Gece hayatı yoktur.

İsfahan Festivaller

İsfahan Uluslararası Kent Teknolojileri Festivali

İsfahan Uluslararası Çocuk ve Genç Filmleri Festivali

Renk Festivali (nisan)

İsfahan Resmi Tatiller

Devrim Günü (11 Şubat)

Fatima'nın Şehadeti (13 Mart)

Petrol Ulusallaştırma Günü (19 Mart)

Norooz (İran Yeni Yılı) (20-21-22-23 Mart)

İslami Cumhuriyet Günü (31 Mart)

Doğa Günü (1 Nisan)

Imam Ali'nin Doğum Günü (21 Nisan)

Imam Mahdi'nin Doğum Günü (22 Mayıs)

Humeyni Ölüm Yıldönümü (3 Haziran)

Khordad İsyanı (4 Haziran)

Imam Ali'nin Şehadeti (27 Haziran)

Imam Sadeq'in Şehadeti (31 Temmuz)

Tassoua (11 Ekim)

Arbaeen (21 Kasım)

Imam Rıza'nın Şehadeti (30 Kasım)

Hz. Muhammad ve Imam Sadeq'in Doğum Günü (17 Aralık)

Kurban Bayramı

Ramazan Bayramı

Aşure Günü

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, hicri takvime göre değişmektedir.

İsfahan İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 110

Ambulans: 115

İtfaiye: 125

İsfahan Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İran’a girmek için vize alması gerekmemektedir.

İsfahan Türkiye Dış Temsilciliği

TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: FERDOWSI AVE.NO: 337 P.O.BOX: 11365-8758 TEHRAN

Telefon: 00 98 21 3 311 89 97 - 3 311 52 99 00 98 21 3 311 53 51 - 3 311 12 02 00 9821 35 95 11 00-99(santral)

Faks: 00 98 21 3 311 79 28

[email protected]

http://tahran.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tebriz Başkonsolosluğu ile Urumiye Başkonsolosluğu görev çevreleri dışında kalan tüm bölgeler.

İsfahan Para Birimi

İran ülkesinin sınırları içerisinde yer alan İsfahan şehrinin para birimi Riyal’dir. Uzun yıllar boyunca uluslararası ekonomik yaptırımlara maruz kalan İran’ın para birimi bir hayli güçsüzdür. 1 TL yaklaşık 10.000 Riyal’dir.

İsfahan Resmi Dili

İran ülkesinde toplam 15 farklı dil konuşulmaktadır. Bunlardan Farsça dili, resmi dil olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında en çok konuşulan diller Azerbaycan Türkçesi, Ermenice, Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Gürcüce’dir.

İsfahan Saat Farkı

İsfahan’da (GMT +3.30) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1.5 saat zaman farkı bulunur.

İsfahan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 5oC
    • Mar 10oC
    • Nis 16oC
    • May 21oC
    • Haz 27oC
    • Tem 29oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 17oC
    • Kas 10oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,945,765 / Dil: Farsça (resmi dil) / Para Birimi: Riyal (IRR) / İklim: Kurak iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 5 gün