Tahran Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Köklü bir tarihe sahip olan İran’ın başkenti olan Tahran, yüzyıllar önce küçük bir şehir olarak kurulmuştur. Zaman içerisinde gelişen ve büyüyen şehir İran’ın en önemli şehri konumuna gelmiştir. Günümüzde İran’ın en büyük ve en önemli şehri olan Tahran, ülkeye başkentlik yapmaktadır. Şu anda İran İslam Cumhuriyeti’nin ekonomi, kültür ve sanayi merkezi olan şehir aynı zamanda ülkenin kalabalık yerleşkelerinden bir tanesidir. Bundan yüzyıllar önce küçük bir şehir olan Tahran’ın bu kadar kısa sürede büyümesinde ve gelişmesinde ülkenin petrol kaynaklarının oldukça büyük bir payı vardır. İran’da bulunan petrol kuyularının keşfedilmesiyle ülkenin ekonomisi hızla büyümüş ve Tahran ülkenin en zengin şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Tarih boyunca önemli ilim, kültür, ticaret şehri olan Tahran’ın yerleşke olarak seçilmesi Rey şehrinin tarihiyle bağlantılıdır. Rey şehrinin Büyük Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaptığı dönemde Tahran büyük bir köydü. Şehrin tarihini değiştiren ve zaman içerisinde önem kazanmasına sebebiyet veren olay ise 13. yüzyılda gerçekleşmiştir. 1220 yılında Rey şehri Moğollar tarafından saldırıya uğramıştır. Bu saldırı sırasında büyük bir tahribata uğrayan Rey şehri sonunda Moğollar tarafından işgal edilmiştir. Bu istila ve tahribat sonucunda şehir yaşanmaz duruma gelmiş ve Rey halkının büyük bir çoğunluğu göç etmek zorunda kalmıştır. Adeta harabeye dönen Rey şehrinden göç eden halk, en yakın yerleşke olan Tahran’ı seçmiş ve buraya yerleşmeye başlamıştır. Aldığı göçler sayesinde kısa sürede hızlı bir nüfus artışı yaşayan Tahran, köy olmaktan çıkmış ve şehir haline gelmiştir. Rey halkının Tahran’a göç etmesiyle şehrin büyüme ve gelişme süreci başlamıştır. Rey şehrinden geriye kalan kalıntılar günümüzde Tahran’ın güney kesiminde yer almaktadır.

Devamını Oku

Tahran ile İlgili

Tahran Nerededir?

İran’ın en büyük şehri ve başkenti olan Tahran, ülkenin orta kuzey bölgesinde bulunmaktadır. Elbruz Dağları’nın güney yamaçlarında kurulan şehir Hazar Denizi’ne yaklaşık 100 kilometre uzaklıktadır.

Tahran’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Tahran’a gitmek için havayolunu ya da demiryolunu tercih edebilirsiniz.

İstanbul’dan Tahran’a aktarmasız uçuşlar bulunmaktadır. İstanbul Tahran arası uçuş süresi iki buçuk saattir. İmam Khoemeini Havaalanı’ndan Tahran şehir merkezine ulaşmak için metroyu ya da taksiyi kullanabilirsiniz. Metroyu kullanmak isterseniz Harem-e Mottahar metrosuna binmelisiniz. Fakat metrolar gece yarısından sonra hizmet vermediği için eğer gece uçuşu yapacaksanız tek alternatifiniz taksi oluyor. Taksi ile Tahran şehir merkezine yaklaşık 35 dakikada gidebilirsiniz.

Dilerseniz Tahran’a trenle de gidebilirsiniz. Bunun için Van’dan Tebriz’e giden trenlere binmelisiniz. Fakat güvenlik sorunları nedeniyle Van- Tebriz trenleri son zamanlarda sıklıkla iptal edilmektedir. Yolculuğunuzu planlarken bu durumu göz önünde bulundurmalısınız.

Tahran’a Ne Zaman Gidilir?

rain-2010255_960_720.jpg

Karasal iklimin hakim olduğu Tahran’a kış mevsiminde gitmek çok uygun değildir. Mayıs ve eylül ayları arasında kalan aylar Tahran seyahatiniz için en uygun zamanlardır.

Tahran’da Nerede Kalınır?

Tahran konaklama konusunda ziyaretçilerine çeşitli yerler sunmaktadır. Şehirde beş yıldızlı lüks otellerden butik otellere ve pansiyonlara varan geniş bir yelpaze mevcuttur. Beş yıldızlı otellerin sayısı çok fazla olmasa da talebe yetecek kadar lüks otel bulunmaktadır.

Seyahat planları yaparken en geniş bütçe genelde konaklamaya ayrılır. Kalacağınız yer seçimi seyahatinizin verimini de etkilemektedir. Bunun için seyahatinizin tarihleri belliyse konaklama için rezervasyonunuzu önceden yapmanız avantajlıdır. Bu durum Tahran için de geçerli. Şehirdeki konaklama fiyatları oldukça yüksek ve otellerin büyük bir kısmı hızla doluyor. Tahran’a ulaştığınızda konaklayacak yer bulurum diyorsanız zorlanabilirsiniz. Bütçenize ve zevkinize uygun olan konaklama mekânlarında yer kalmamış olabilir. Böyle bir durum yaşamamak adına rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızı öneririz. Bu durumun size bir diğer getirisi ise erken rezervasyon kampanyaları ile kazanacağınız indirimler olacaktır.

Devamını Oku

Tahran’da Gezilecek Yerler

Tahran her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan şehirlerden bir tanesidir. Sahip olduğu ilgi çekici doğası ve göz kamaştıran tarihi eserleri ile dünyanın en gözde şehirlerinin başında gelir. İran ve Fas kültürünün özelliklerini barındıran ve adeta Binbir Gece Masalları’ndaki atmosferi ile dünyanın çeşitli yerlerindeki ziyaretçileri büyülemektedir.

Tahran Gezilecek Yerler

Birbirinden güzel tarihî ve kültürel değerleri ile Tahran ziyaretçilerine gezilecek pek çok mekân sunmaktadır. Bu mekanların başında ise Azadi Kulesi gelir. Şehrin köklü tarihi anısına yaptırılan anıt Tahran’ın yeni simgesidir. Ulusal Hazine/ Mücevher Müzesi, Tahran’ın zenginliklerinin sergilendiği ihtişamlı bir müzedir. Ulusal Arkeoloji Müzesi/ Bastan Müzesi, İran’daki en büyük arkeoloji müzesi olup görülmeye değer bir koleksiyonu vardır. Gülistan Sarayı, uzun yıllar şahların yönetiminde kalan Tahran’daki göz kamaştırıcı saraylardan birisidir ve mutlaka görülmesi gerekir.İran Ulusal Botanik Bahçesi, şehirdeki bitki çeşitliliği üzerine çalışmaların yapıldığı ve ziyaretçilere yemyeşil bir alanda dinlenme, doğaya dönme imkanı sunan bir yerdir. Niavaran Sarayı, Tahran’daki bir diğer tarihi yapı olup etkileyici bir mimariye sahiptir. Milad Kulesi, alışılmışın dışındaki tasarımı ile ilgi toplayan kuleden eşsiz Tahran manzarasını seyredebilirsiniz. Sadabad Sarayı, çeşitli binaların biraraya gelmesi oluşan bir saray olup hem tarihi hem de sanatsal koleksiyonlara sahip bir müzedir. İran Halı Müzesi, İran’ın dünyaca ünlü el dokuması halılarının sergilendiği müzedir. Laleh Park, şehir gürültüsünden kaçıp dinlenebileceğiniz yemyeşil bir park olup Tahran seyahatiniz sırasında uğrayıp soluklanmanız gereken bir yerdir.

Devamını Oku

Tahran İçi Ulaşım

Tahran şehir içi ulaşımında çeşitli alternatiflere sahip bir şehirdir. Toplu taşıma kullanarak şehri rahatça gezebilirsiniz. Fakat toplu taşımayı kullanırken bazı kurallara dikkat etmeniz gerekmektedir. Toplu taşıma araçlarında kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler bulunuyor. Otobüs ve metro kullanırken buna dikkat etmelisiniz.

Otobüs kullanarak şehri rahatça gezebilirsiniz. Tahran’daki otobüsler şehrin dört bir yanına giden güzergâhlara sahiptir. Otobüs biletlerini otobüs duraklarında bulunan bilet gişelerinden alabilirsiniz. Şehirdeki bütün otobüsler biletli değil. Bazılarında inerken ücret ödemeniz gerekiyor. Mesafeye göre ücret alınan bu otobüslerde 1000 ile 4000 İran riyali arasında bir ücret ödeniyor.

Metro ile ulaşım Tahran’daki büyük kolaylıklardan bir tanesi. Hem hızlı olması hem de sefer sıklığı dolayısıyla Tahranlılar tarafından sıkça tercih edilen metrolar şehrin çeşitli yerlerine ulaşıyor. Metro biletlerinizi duraklardaki gişelerden alabilirsiniz. Tek kullanımlık metro bileti 2500 İran riyalidir. Dilerseniz 2 ve 10 kullanımlık biletlerden de alabilirsiniz.

Tahran’daki taksiler, taksimetresiz çalışmaktadır. Bu yüzden bazı şoförler turistlerden daha fazla para alma eğilimindedir. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmanız sizin için en iyisi olacaktır. Taksi kullandığınızda ödeyeceğiniz ücret yaklaşık olarak 5000 İran riyalidir.

Tahran Mutfağı

Tahran’da İran ve Fas mutfağının en güzel örneklerini bulmak mümkündür. Şehirde çok sayıda geleneksel yemekler yapan restoran bulunmaktadır. Bunların yanı sıra uluslararası yemekler sunan restoranlar da bulabilirsiniz. Tahran mutfağında pirinç ve turşu en çok kullanılan tatlardır. Yemeklerin büyük çoğunluğu ise kuzu etinden yapılmaktadır.

Tahran’da Barg kebabı, Taas Kebabı, Hosseini Kebabı’nın tadına bakabilirsiniz. Kuzu etiyle yapılan bu kebaplar İran mutfağının geleneksel yemekleridir. Tahran mutfağına ait tatlıların büyük çoğunluğuna aşina olsak da ufak pişirme farklılıkları bu tatlılara ayrı bir lezzet katmaktadır. Tahran’da baklava ve helvanın tadına mutlaka bakmalısınız. Sholeh zard olarak bilinen tatlı ise aşuredir ve oldukça lezzetlidir.

Tahran’da bahşiş kültürü özellikle turistler için oldukça eğlencelidir. Tahran restoranlarında ilk ve ikinci teklifte bahşişi reddetmek âdettendir. Üçüncü teklifte bahşiş kabul edilmektedir. Bu yüzden hesabınızı ödedikten sonra üç kere bahşiş teklifi yapmalısınız.

Tahran’da Alışveriş

Tahran alışveriş kültürünün oldukça renkli olduğu şehirlerden birisidir. Şehirde alışveriş merkezleri ve büyük mağazaların sayısı çok fazla değildir. Onların yerini açık ve kapalı çarşılar, semt pazarları ve bakkallar almıştır.

Tahran Büyük Çarşı dünyanın en büyük çarşılarından biri kabul edilmektedir. İstanbul’daki Kapalı Çarşı gibi hareketli ve rengarenk bir çarşıdır. Cam, seramik, ipekli ürünler, antika eşyalar, el dokuması Fars halı ve kilimleri, çeşitli el emeği ürünler Tahran Büyük Çarşı’sında bulabileceğiniz yerel ürünlerdir. Hediyelik eşya alışverişlerinizi buradan yapabilirsiniz. Şehirdeki diğer pazar ve çarşılarda da çeşitli ürünler bulabilirsiniz.

Alışveriş konusunda unutmamanız gereken şey ise şehirde kredi ve banka kartlı kullanımının yaygın olmadığı. Yanınızda mutlaka nakit para bulundurmalısınız.

Tahran’da Gece Hayatı


Tahran gece hayatı İran’ın yasaları dolayısıyla gizli yaşanmaktadır. Şehirde gizli ev partileri düzenlenmektedir. Bu ev partileri yabancılara kapalıdır. Ancak davetliyseniz ya da ev sahibini tanıyorsanız katılabilirsiniz.

Şehirde alkol, kadın-erkek karışık eğlence ve dans mekanları her ne kadar yasaklanmış olsa da bu yasağa pek fazla uyulduğu söylenemez. Gece hayatına dair yasaklar delinse de bu açık açık yapılmıyor. Düzenlenen ev partileri, bazı mekanlarda gerçekleştirilen gizli etkinliklerle şehrin gece hayatı Tahran halkı tarafından canlı tutuluyor. Fakat bu durumun risk içermediğini söylemek doğru olmaz. Tüm bu gizli ve üstü kapalı eğlencelerde yakalandığınız takdirde hapse atılma durumunuz olduğunu hatırlatalım. Gizli ev partilerinin sadece davetlilerin katılımına açık olmasının sebebi de bu durum. Gizliliği ve güvenliği sağlayabilmek için partilere yabancılar alınmamaktadır.

Tahran’da alkol kullanımı yasak. Devrim öncesi dönemde şarapları ile meşhur olan İran’da bu yasağa uymak Tahran halkı tarafından oldukça zor oluyor. Çoğu kişi kendi alkollerini kendileri üretiyorlar. Evde üretilen alkoller de yine evde tüketiliyor. Bunun yanı sıra bazı işletmeler el altından alkol satışı yapıyor. Bu satışlar da yasalara aykırı olduğundan gizliliğe oldukça önem veriyorlar.

Devamını Oku

Tahran Festivalleri

Tahran’da yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve festivaller olmaktadır. Tahran seyahatinizi planlamadan önce etkinlik takvimine göz atmanızı öneririz.

Uluslararası Fecr Film Festivali: Her yıl şubat ayında düzenlenen festivalde dünyanın çeşitli yerlerinden filmler gösterilmekte, başarılı sinemacılarla söyleşiler gerçekleştirilmektedir.

Tahran Kitap Fuarı: Mayıs ayında düzenlenen kitap fuarı 15 gün sürmektedir.

Tahran Kukla Tiyatrosu Festivali: Tahran’ın en renkli festivallerinden biri olan bu festival ağustos ayında düzenlenmektedir. Başta İran mitolojisindeki karakterler olmak üzere çeşitli kuklaların geçit törenine katılmasıyla başlayan festival boyunca birbirinden renkli ve eğlenceli kukla gösterileri sergilenmektedir.

Parvin Etesami Uluslararası Kadın Filmleri Festivali: Her yıl aralık ayında düzenlenen festival kapsamında kadın konulu filmler gösterilmektedir.

Tahran Resmi Tatiller

Devrim Günü: 11 Şubat

Aşure: Şubat ayı

Noruz (Yeni Yıl): 21 Mart

Cumhuriyet Bayramı: 1 Nisan

Hz. Muhammed’in Doğum günü: Nisan Ayı

Meşruti Monarşi Bayramı: 5 Ağustos

Ayetüllah Humeyni’nin Ölüm yıl dönümü: 4 Temmuz

Eid-al Fitr (Ramazan Bayramı)

Eid-al Adha (Kurban Bayramı)

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Tahran İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 115

Yangın: 125

Polis: 110

Tahran’da şeriat kuralları geçerli olduğundan kadınların turist de olsalar başları açık gezmesi yasaktır. Saçlarınızın dörtte üçünü kapatmanız yeterli olacaktır. Yanınıza şal alarak saçlarınızı örtebilirsiniz. Erkekler için ise şort ve kapri pantolonlar yasaktır.

Tahran Türkiye Dış Temsilcilikleri

Tahran, T.C. Tahran Büyükelçiliği’nin görev alanı içerisine girmektedir.

T.C. TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Ferdowsi Ave. No. 337 P.O.Box: 1144643463 Tehran

Telefon: +98 21 3 595 11 00

E-Posta: [email protected]

Tahran Para Birimi

Tahran’ın para birimi İran riyalidir. 1 Türk lirası 9206 İran riyalidir

Tahran’ın Resmi Dili

Tahran’ın resmi dili Farsçadır. Şehirdeki genç nüfusun bir kısmı İngilizce bilse de büyük çoğunluğu bilmemektedir.

Tahran Saat Farkı

Tahran ve Türkiye arasında 1,5 saatlik zaman farkı vardır. Türkiye saati İran saatinden bir buçuk saat geridedir.

Tahran Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 5oC
    • Mar 10oC
    • Nis 17oC
    • May 21oC
    • Haz 27oC
    • Tem 31oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 18oC
    • Kas 11oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 8.515.571 / Dil: Farsça/ Para Birimi: İran riyali / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün