Van'dan yaklaşık 3.5 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Türkiye'ye en yakın İran ili Khoy'a vardım. Zamandan tasarruf edebileyim diye ilk iş gece otobüsüne bilet almak oldu. Otobüs vaktine kadar ufak çarşısında vakit geçirdikten sonra gece yolculuğum başladı.
Uzun süren yol kontrollerinden sonra 11 saatte Tahran'a vardım. Fotoğraftaki gibi İran'a girdiğimden beri her yerde Humeyni ve Hamaney'in fotoğrafları karşıladı. İnternet erişimi az ve kısıtlı ayrıca İran sim kartım da olmayınca daha önceden hostel numarasını aldığıma şükür ettim. Taksicinin birinden telefon alıp görüşerek, adresi mesaj olarak alabildim. İran'da özellikle Tahran'da herşeye sıkı pazarlık etmelisiniz. Aksi halde karşınıza normalin 3-4 katı bir fiyat çıkabilir.
Buradaki bahçelerin neredeyse hepsi Şah döneminden kalma. Parklar piknik yapmak veya hava almak isteyen insalnlarla dolu
Burası ve etrafı sanatsal aktiviteler ile dolu ve daha çok entelektüel üniversiteli gençlerin tercih ettiği sosyalleşme yerlerinden birisi.
Yol kenarında bekliyorsanız size korna çalan arabalar sizi daha ucuza yolumun üstünde bir yere götürebilirim demek istiyordur. Biz de Tejriş meydanı'na o korsan taksilerden biriyle geldik. Burası kuzey Tahran'ın merkezi ve buradan bir çok gezilecek yerlere yürüyerek bile gidebilirsiniz. En yakın olarak bir çok imamzade mescidinden biri olan İmamzade Salih ve dibindeki pazar bulunuyor.
Mescidin içinin tavanı tamamen küçük cam parçalarıyla büyük bir ustalıkla kaplanmış ve oldukça gösterişli. İçeride insanlar mezarını görmeye geliyor, ruhuna Kur'an okuyor, Namaz kılıyor veya gündelik hayatla ilgili sorularını oranın mollalarına soruyor. Burada insanlar namaz kılarken alınlarını fotoğraftaki yeşil tabeladaki ufak toprak parçalarına koyuyor. Nedeni ise insanın topraktan yaratılıp tekrar toprağa dönecek olduğundan dolayı toprak ile temasın olması gerekliliğindenmiş. Buradan çıkarken bile insanlar geri geri selam vererek çıkıyorlar
İran-Irak savaşında şehit düşen askerlerin her yerde resimlerini ve heykellerini bulabilirsiniz. Şehitlerin kıymetini her zaman üst düzeyde korumak için devlet böyle bi yönteme başvurmuş
Havanın açık olduğu zamanlar tüm Tahran'ı görebileceğiniz ve altındaki alışveriş ve eğlence merkezi ile güzel vakit geçirebileceğiniz bir yer. Hafta sonu gitmemeye dikkat edin çünkü kuleye girmek için alınan bilet kuyruğunda bile muhteşem sıra vardı.
Yolların kenarlarında çok sayıda bulunan İran bayrağı çok güzel bir görüntü veriyor ama aynı şey trafik için söylenemez. Eğer burada araba sürebiliyorsanız dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz. Şerit ve sinyal olayı kesinlikle yok.
İmam Humeyni camisi, Büyük Tahran pazarı ve Golestan sarayı yan yana bulunuyor ve burası da güney Tahran'ın merkezi. Devlete ait önemli kurumlar da burada yer alıyor. Diğer tüm saraylar kompleks halinde olup içinde en az 8-9 tane müze olmasına rağmen Golestan sarayı tek bir binadan meydana geliyor.
Batı terminaline oldukça yakın olan Özgürlük Kulesi şah zamanında yapılmış. Zamanında devrime ve bir çok büyük gösteriye de mekan olmuş. Şimdi altında müze bulunuyor ve üst katından da manzara seyrediliyor...