Nişabur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Shiraz_Botanical_Garden.jpg

İsminin anlamı “Yeni Şabur Kenti” olan Nişabur kuzeydoğu İran’da yer alan Horasan iline bağlıdır. Binalud Dağlarının eteklerindeki verimli bir ova üzerine kurulmuştur. Şehrin civarında kurulmuş olan turkuaz madenleri, son iki bin yıldır tüm dünyanın bu yarı değerli taş talebini karşılamaktadır.

Sehir 3. yüzyılda, Pers İmparatoru 1. Şabur tarafından kurulmuştur. Eski Pers İmparatorluğu’nun, Moğol İstilasına maruz kalmasından önce en büyük şehirlerinden biri olan Nişabur, zenginliğinin doruk noktasına 10. Yüzyılda Samanid döneminde ulaştı. 13. yüzyılda Moğol İstilası, başka istilalar ve depremlerle tahribat gören şehir, o zamandan bu zamana çok daha küçük bir yerleşim olarak Antik Kentin biraz kuzeyinde yer alıyor. Bir zamanların parıldayan metropolisi, Amerikan Metropolitan Müzesi’nden gelen arkeoloji ekipleri onu bulup çıkarana kadar bu yeni şehrin daha güneyinde yer altında gömülü olarak kaldı. 1935 ve 1940 yılı arasında yapılan kazılar sonucunda ortaya 3500-hektarlık "Kohandejh" bölgesi çıktı.

Şehir rubai yazarı Ömer Hayyam’ın doğduğu, yaşadığı ve öldüğü yerdir ve Hayyam’ın mezarını barındırır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=UMlCXqSArpI

Nişabur ile İlgili

Nişabur Nerededir?

Nişabur kuzeydoğu İran’da yer alan Horasan iline bağlıdır. Binalud dağlarının eteklerindeki verimli bir ova üzerine kurulmuştur.

Nişabur’a Nasıl Gidilir?

Nişabur’da havalimanı bulunmamaktadır. Tahran ve Mashad’dan tren ve minibüslerle ulaşılabilmektedir.

 Nişabur Ne Zaman Gidilir?

Nişabur’da İran genelinin aksine Akdeniz İklimi hâkimdir. Bahar ve kış aylarında yağış görülür. Kimi aylarda yarı çöl iklimi de şehre hâkim olur.

Nişabur’da Nerede Kalmalı?

Nişabur’da çok fazla otel seçeneği bulunmamaktadır. Kimi zaman halk, konaklamak isteyen misafirleri evlerinde ağırlamaktadır.

 Nişabur Şehir İçi Ulaşım

Nişabur Mutfağı

Gaz, yerel bir bitkinin filizlerinin gül suyu, fıstık, safran ve badem ile birlikte pişirilmesinden oluşan diğer bir yerel yemektir.

“Khoresh-e mast” ise sadece şehre özgü bir yemektir ve Farsça'da yoğurt yahnisi anlamına gelmektedir. Genellikle bir garnitür olarak ana yemeklerle servis edilen tatlı, puding kıvamında bir yiyecektir. Yoğurt, kuzu ya da dana eti, safran, şeker ve portakal kabuğundan yapılır. Pulaki isimli tatlısı meşhurdur.

Popüler restoranlar

Cybo, Pastukhone, Vahdat.

Bahşiş

İran restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Nişabur’da Alışveriş

Tüm İran’da olduğu gibi Nişabur’da da halılar, kilimler ve minyatürler çok özeldir. 15,000 Riyal’e harika minyatürler satın alabilirsiniz. “Khatam kari” denilen yerel el sanatı, renkli ahşap çubukların birbirine bağlanmasıyla üretilir ve bu zanaat ile yapılmış fotoğraf çerçeveleri, hediye kutuları, tavla ve satranç tahtaları yöreye özgü hediyelik eşya seçenekleridir.

Nişabur Gece Hayatı

İçki satışı ve tüketiminin yasak olduğu İran’da bar ya da kulüp bulunmamaktadır. Akşamları çay bahçeleri ya da kafelerde vakit geçirilir.

Nişabur Resmi Tatiller

Devrim Günü (11 şubat)

Fatima'nın şehadeti (13 mart)

Petrol ulusallaştırma günü (19 Mart)

İran Yeni Yılı (20-23 Mart)

İslami Cumhuriyet Günü (31 Mart)

Doğa Günü (1 Nisan)

İmam Ali'nin doğum günü (21 Nisan)

İmam Mahdi'nin doğum günü (22 Mayıs)

Humeyni Ölüm Yıldönümü (3 Haziran)

Khordad İsyanı (4 Haziran)

İmam Ali'nin şehadeti (27 Haziran)

Imam Sadeq'in şehadeti (31 Temmuz)

Tassoua (11 Ekim)

Arbaeen (21 Kasım)

İmam Rıza'nın şehadeti (30 Kasım)

Hz. Muhammad ve Imam Sadeq'in doğum günü (17 Aralık)

Kurban bayramı

Ramazan bayramı

Aşure günü

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, hicri takvime göre değişmektedir.

Nişabur İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 110

Ambulans: 115

İtfaiye: 123

Nişabur Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İran’a girmek için vize alması gerekmemektedir. 

Nişabur Para Birimi

İran ülkesinin sınırları içerisinde yer alan Nişabur şehrinin para birimi Riyal’dir. Uzun yıllar boyunca uluslararası ekonomik yaptırımlara maruz kalan İran’ın para birimi bir hayli güçsüzdür. 1 TL yaklaşık 10.000 Riyal’dir.

Nişabur Resmi Dili

İran ülkesinde toplam 15 farklı dil konuşulmaktadır. Bunlardan Farsça dili, resmi dil olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında en çok konuşulan diller Azerbaycan Türkçesi, Ermenice, Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Gürcüce’dir.

Nişabur Saat Farkı

Nişabur (GMT +2.30) ile Türkiye (GMT +2) arasında yarım saat zaman farkı bulunur.

Nişabur Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0.5oC
    • Şub 2.2oC
    • Mar 7.8oC
    • Nis 14.2oC
    • May 19.4oC
    • Haz 24.4oC
    • Tem 26.5oC
    • Agu 24.5oC
    • Eyl 20.3oC
    • Eki 14oC
    • Kas 8.5oC
    • Ara 3.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 276,089 / Dil: Farsça (resmi dil) / Para Birimi: Riyal (IRR) / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün