Dharamsala

Dharamsala Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Eskiden Bhagsu olarak bilinen Dharamsala, sürgündeki Tibet hükümetinin merkezi ve Tibet’in ruhani lideri 14. Dalai Lama’nın (Tenzin Gyatso) ikametgâhıdır. Kangra Vadisi’nde yer alan şehir, sedir ağacından oluşan yoğun bir ormanlık alan ile çevrilidir. Merkezî Tibet Yönetimi (BTA), 1960 yılında Dharamsala’ya taşınmıştır. Şehir bu açıdan ün salmıştır ve dünyanın birçok yerinden ziyaretçiyi kendine çekmektedir.



 

Dharamsala, birbirine 9 kilometre mesafede iki ana bölgeye ayrılmış bir şehirdir. Bunlardan biri olan Aşağı Dharamsala, devlet dairelerinin, okulların, hastanelerin ve ticarethanelerin bulunduğu bölgedir. İçinde birkaç tane çay bahçesi bulunan Aşağı bölge, turistlerin az ilgi gösterdikleri tipik bir Hint kasabasıdır. Daha fazla tanınmış olan McLeod Ganj adıyla bilinen Üst Dharamsala ise Tibet topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. 1959 yılındaki Tibet ayaklanmasının ardından 14. Dalai Lama’yı takip ederek birçok Tibetli bu bölgeye yerleşmiştir. Burası Tibet Budizmi’nin çevresinde toplandığı bir merkezdir.

Dalai Lama, 1970 yılında Tibet tarihi, siyaseti ve kültürü ile ilgili 80.000 ciltten fazla el yazması ve önemli kaynakları barındıran bir kütüphane açmıştır. Dharamsala’daki bu kütüphane, tibetoloji için dünyadaki en önemli kaynaklardan biri olarak değerlendirilmektedir.

Dharamsala, pitoresk manzarası ve doğal yaşamı ile doğa tutkunlarının güzel vakit geçirebileceği bir yerdir. Bölge aynı zamanda Budizm öğrencileri tarafından da tercih edilmektedir.

Daharsmala’da yoga, meditasyon, reiki, Tibet ve Hint pişirme teknikleri ve Tibetçe öğrenme imkanı bulunmaktadır. Başta Budistler olmak üzere dünyada birçok dine mensup insanın öğretilerine kulak verdiği Dalai Lama Tenzin Gyatso’nun yaşadığı yer olan Dharamsala, ruhu ve atmosferiyle ziyaretçilerine etkileyici bir deneyim yaşatmaktadır. 

Dharamsala Nerededir?

Dharamsala, Güney Asya ülkesi Hindistan Cumhuriyeti’nin kuzeyinde, Himachal Pradesh eyaletinde, Kangra’ya 18 kilometre mesafededir. Şehir, Kangra Vadisi’nde, Dhauladhar Sıradağları’nın karşısında konumlanmaktadır. 

Dharamsala’ya Nasıl Gidilir?

Kangra yakınlarında bulunan Gaggal’de Gaggal Havalimanı bulunmaktadır. Bu havalimanının Yeni Delhi ile günlük uçuş seferleri mevcuttur. Havalimanından McLeod Ganj’a taksi ile ulaşabilmek mümkündür. Bu yolculuk genellikle 30 veya 45 dakika sürmektedir.

Dharamsala’ya ulaşmak için en çok tercih edilen vasıta otobüstür. Çünkü şehre en yakın tren istasyonu bile 90 kilometre uzakta Punjab’dadır. Otobüs ile Kuzey Hindistan’ın birçok bölgesine kolayca ulaşmak mümkündür. Fakat yollar biraz dolambaçlı ve dar olduğundan bu yolculuklar yavaş geçmektedir. Ana otobüs terminali Aşağı Dharamsala’da bulunmaktadır. Halka açık otobüsler ile Delhi ve Pathankot'a gidilebilmektedir. Bazı özel otobüs şirketleri de Manali, Dehradun ve Delhi ulaşımı için kullanılabilir.

Tren ile Dharamsala’ya ulaşmak içinse, Cammu Rajdhani treni tercih edilebilir. En hızlı olanı budur. Dharamsala’ya en yakın istasyonlar ise Chakki Bank ve Pathankot’tur. Yeni Delhi’den kalkan birçok tren bu istasyonlardan geçmektedir. Chakki Bank ile Yeni Delhi arası yaklaşık 7 ile 8 saat arası sürmektedir.  

Dharamsala’da Görülecek Yerler


 

Naam Sanat Galerisi, McLeod Ganj’da bulunan, popüler turistik noktalardan biridir. Galeri’de Elsbeth Buschmann ve A.W. Hallet adlı ressamların tablolarının sergilenmektedir. Almanya’da profesyonel ressam olan Buschmann, Himalaya Ulusal Sanat Sergisi’nde yer almıştır. Hallet ise, Dharamsala’da 40 yıldan fazla yaşamış ünlü bir İngiliz ressamdır.

Losel Doll Müzesi ise dünyanın en büyük Losel bebek koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Tibet kostüm geleneğini korumak için bu bebeklerin yapımına 1983 yılında başlanmıştır. Rahibeler tarafından yapılan bu bebeklere pamuk, yün ve ipekten kıyafetler giydirilir; mücevherat ve diğer aksesuarlarla tamamlanır. Bu bebeklerle düzenlenen gösterilerde Tibet’in çeşitli bölgelerinden temsiller canlandırılmaktadır. Bu gösteriler Tibetliler tarafından ilgiyle ve duygusal bir atmosferde izlenmektedir.

Tibet’in manevi liderinin ikametgâhı olan McLeod Ganj adını, kasaba İngiliz yönetimindeyken, eski vali McLeod’dan almıştır. Tibet kültürü, Budizm’i ve ritüellerinin öğrenilebileceği tanınmış bir merkez olan McLeod Ganj, Dalai Lama’nın 1959’da Tibet’ten kaçmasıyla Tibetlilerin yerleştiği yer olmuştur. Hindistan başbakanı Jawharlal Nehru ise Dalai Lama ve takipçilerinin buraya yerleşmesi için uygun şartlar hazırlamıştır. Tibetlilerin, manastırların yanı sıra okullar ve tapınaklar kurdukları bu yer, doğa yürüyüşü için de oldukça uygun şartlara sahiptir. Dalai Lama ile tanışmak ise çok kolay değildir. Dua toplantılarına katılmak için belli şartlar mevcuttur. Farklı coğrafyalarda gerçekleşen bu toplantıları yayınlanan takvimden takip etmek mümkündür.

Dharamsala ile İlgili

Dharamsala Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa