Konya Etnografya Müzesi

Konya Etnografya Müzesi, Konya'nın Meram ilçesinde 1975 senesinde halkın hizmetine açılmıştır. Esas olarak eğitim için yapılmış 3 katlı bu bina, düzenlenerek müze haline getirilmiş, eserlerin toplanması ve tanzim edilmesi ardından da hizmete girmiştir.

Konya Etnografya Müzesi

Giriş kısmında Dr. Mehmet Önder adı verilmiş konferans salonu, müzenin eser teşhir salonu yer alır. Alt katta ise fotoğrafhane, arşiv, ayniyat ve halı-kilim kısmı yer almaktadır. Birinci kat ise idarî ofislerin, kütüphane ve eser depolarının olduğu kattır.

Müzenin girişteki teşhir salonu Refet Yardımcı ve Kenan Özbel’in etnografya eser koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgeden elde edilmiş olan, Konya ve yakın civara ait geleneksel Türk el sanatları eserleri teşhirdedir.

Konya Etnografya Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi 

Konya Etnografya Müzesi eserleri hakkında bilgi vererek Konya Etnografya Müzesi yazımıza devam edelim.

Teşhir salonunda müzede sergilenme amacı ile satın alınmış, hediye edilmiş veya başka müzelerden devir ile bu müzeye kazandırılan, ziyadesiyle Konya ve çevresine ait etnik eserler sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında çeşitli kumaşlardan dokunmuş ve işlemeler ile süslenmiş kadın kıyafetleribindallılargelinliklerelbiselerşalvar ve cepkenleryelekkaftan gibi bölgenin kültürüne ait eserler müzenin teşhir ettiği eserlerdendir. Bu kıyafetlere aksesuar olarak kullanılmış kemer tokalarıtakılarmühür ve para keseleriyün dokuma çoraplar ve eldivenler de sergilenen eserler arasında yer almaktadır. Çeyiz unsuru olan sim sırma veya Türk işiÇin iğnesi gibi çeşitli işleme teknikleri ile süslenmiş atlassaten yatak takımlarıpeşkir ve uçkur ile bohça örnekleri de gene sergilenen eserler arasındadır.

Selçuklu ve Osmanlı dönemleri eserlerinden değişik boyutlarda anahtarlar ile kilit örneklerimutfak eşyalarıibrik ve şifa taslarıcam ve porselen malzemeden imal edilmiş çeşitli kaplar, şamdanlarbuhurdanlar da eserler arasında yer almaktadır. Ayrıca değirmenlerkahve pişirme ve saklama ürünlerifincanlar ile kahve takımlarını da bu müzeye geldiğinizde bulabilirsiniz.

Konya Etnografya Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi

Yarı kıymetli ve doğal taşlardan; kehribar, akik, sedef, fildişi gibi taşlardan imal edilmiş tespihler ve tütün ağızlıkları, tütün tabakaları ve keseleri de gene müze eserlerindendir.

Osmanlı dönemine ait zengin hat sanatı örnekleri, Kur’ân-ı Kerîm ve başka elyazmaları teşhir edilirken hat sanatı malzemeleri de müzede sergilenmektedir. Gene bu döneme ait ateşli silah çeşitleri müzenin eser çeşitliliğine katkı sağlamaktadır.

Teşhir salonunun alt katında yer alan halı ve kilim kısmında Selçuklu dönemine ait başka örneğine zor rastlanabilir nitelikte halılar ile birlikte sonraki dönemleri de kapsayacak şekilde Anadolu’nun çeşitli yerlerinde dokunmuş kıymetli ve eşsiz örnekler sergilenmektedir.

Konya bölgesinde geçmiş dönemlere ve hayatlara ışık tutarak bir anlamda bölgede yaşamış ve zamanı geçmiş toplumlara, kültür ve geleneklere ışık tutarken misafirlerini bir zaman yolculuğuna davet eden Konya Etnografya Müzesi bu yöreyi ziyaret ederken mutlaka görülmesi gereken müzelerimiz arasında yer almaktadır.

Etnografya Müzesi Nedir? 

Belirli dönemler içerisinde seçilmiş çevredeki halka dair hareketlerini, kişilerin toplumsal ilişkilerini incelerken gene aynı zamanda halklara ait olan geleneksel ve sosyal davranışları; dil, din ve bulundukları coğrafya ile hava koşulları gibi dış ortam şartlarına adapte olabilmek için yaptıklarını da inceleyen bilimdir Etnografya. Etnografya Müzesi nedir sorusunun cevabı da terimin içindedir, geçmiş yaşamlara ışık tutabilmek adına geleneksel, fiziksel, sosyal materyallerin sergilendiği müzelerdir.

Konya Etnografya Müzesi Ulaşım 

Müze, Konya merkezde Atatürk Anıtı’na ve Arkeoloji Müzesi’ne yakın bir konumdadır.

Otomobil: Konya merkeze ulaşan tüm çevre yollarından, tabelaları takip ederek Sahibiata Caddesi’ne ve buradan da müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Müzeye tramvayla ve Sahibiata Caddesi’nden geçen otobüslerle ulaşım mümkündür.

Uçak: İstanbul’dan Konya Havaalanı’na uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir.

Konya Etnografya Müzesi Ücreti  

Konya Etnografya Müzesi giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Konya Etnografya Müzesi giriş ücreti sivil: Ücretsiz

Konya Etnografya Müzesi Ziyarete Açık Gün ve Saatler  

Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 09.00 – 19.00

Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 08.00 – 17.00

Konya Etnografya Müzesi İletişim 

Adres: Sahibiata Mah. Sahibiata Cad. 42040 Meram / Konya