Himachal Paradesh Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kuzey Hindistan’da bulunan bir eyalet olan Himachal Paradesh, kelime anlamı olarak “karla kaplı bölge” anlamına gelmektedir. Himachal Paradesh, coğrafyası ile dikkat çeken bir bölgedir. Vadilerden oluşan bir coğrafyayı kaplayan eyaletten, çok sayıda akarsu geçmektedir. Karla örtülü dağlar, sık ormanlara sahip derin vadiler, büyük göller, teraslar ve çağlayan gibi akan dereler Himachal Paradesh’in sahip olduğu muhteşem doğal güzelliklerdendir. Hindistan’ın en fazla kalkınmış bölgelerinden biri olan Himachal Paradesh, ülkenin en yüksek kentsel nüfusa sahiptir. Eyaletin başkenti olan Shimla, yaklaşık 2.200 metre yükseklikte konumlanmaktadır. 1971 yılında Hindistan’ın bir eyaleti olma statüsü elde eden Himachal Paradesh’te 2011 yılı sayımlarına göre yaklaşık 7 milyon kişi yaşamaktadır.
Himachal Paradesh’te, yaklaşık 2 milyon yıl öncesine tarihlenen insan izleri bulunmaktadır. Bölge, MÖ 2250 yılından itibaren yerleşim görmüştür. Tarih öncesinde Hali, Dagi, Dasa ve daha birçok kabile bu bölgede yaşam sürmüştür. Hindistan, 1858 yılında Kraliçe Victoria’nın bildirisi üzerine Britanya hâkimiyetine girmiştir. Britanya yönetimi altında bazı eyaletlerde iyileşme gelişme gözlenmeye başlamıştır. I. Dünya Savaşı esnasında neredeyse bütün eyaletlerin yöneticileri Britanya hâkimiyetine boyun eğmişlerdir. Bağımsızlığın ardından ise Himachal Paradesh birçok yapısal değişiklik sürecinden geçmiş ve sonunda 25 Ocak 1971 tarihinde Hindistan’ın 18. eyaleti ilan edilmiştir.
Hindistan’ın en popüler ve kolay erişilebilir dağlık eyaletlerinden bir olan Himachal Paradesh, dünyanın her köşesinden gelen ziyaretçileri, doğal güzellikleri ile ağırlamaktadır. Himachal lezzetleri de dâhil çeşitli mutfağa sahip olan oteller, restoranlar ve kafeteryalar bulunmaktadır. Geniş bir konaklama ağına da sahip olan Himachal Paradesh, doğanın keyfini çıkarmaya çağırmaktadır.
Himachal Paradesh Nerededir?
Himachal Paradesh, Güney Asya ülkesi Hindistan’ın kuzeyinde, Batı Himalayalar’da bulunmaktadır. Kuzeyde Jammu ve Kashmir eyaletleri, batıda Pencap, güneybatıda Haryana, güneydoğuda Uttarakhand ve doğuda da Tibet Özerk Bölgesi ile komşu olan Himachal Paradesh en güney noktasında Uttar Paradesh eyaletine de dokunmaktadır.
Himachal Paradesh’e Nasıl Gidilir?
Eyalette Delhi ile bağlantıya sahip küçük havalimanları bulunmaktadır. Uçuşlar hava şartlarına bağlı olarak sıklıkla iptal edilmekte veya ertelenebilmektedir. Eyaletin Pencap ile de hava yolu bağlantısı bulunmaktadır. Diğer eyaletlerden Himachal Paradesh’e bu yolla gelmek nispeten maliyetlidir. Havalimanı ise eyaletin başkenti Shimla’ya yaklaşık 40 kilometre mesafede, Jubbal Hatti’de yer almaktadır.
Himachal Paradesh’te demir yolu hattı oldukça kısıtlıdır fakat eyalet içinde kısa mesafelerde hareket etmek için kullanılabilir. Tren ve otobüs kombinasyonuyla Manali ve Shimla gibi yerlerle bağlantı bulunmaktadır. Pencap eyaletindeki Pathankot şehrinden ise Dharamsala’ya otobüs ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Himachal Paradesh’e ulaşmanın en pratik yolu otobüslerdir. Eyaletteki tüm şehirler Delhi’ye doğrudan seferlere sahiptir. Delhi’den Himachal Paradesh’e gelişte de üç farklı giriş bulunmaktadır. Himachal’a ulaşımın en hesaplı yolu otobüslerdir.
Himachal Paradesh’te Görülecek Yerler
Dharamsala, mükemmel bir doğa tatili için eşsiz bir yerdir. Yoğun çam ve Himalaya sediri ormanları, serin ve tertemiz havası, çok sayıdaki akarsuyu ile Dharamsala huzurun merkezidir. Budist felsefe ve yoganın öğrenilebileceği Dharamsala, Tibet’in ruhani lideri 14. Dalai Lama’nın ikametgâhı olmuştur. Budizm öğrencileri tarafından ziyaret edilen Dharamsala’nın, resimsel güzelliğe sahip manzarası ve doğal yaşamı doğa tutkunlarını kendine çekmektedir. Yoga, meditasyon ve reiki yapmak için başlıca noktalardan bir olan Dharamsala, ruhani atmosferi ile etkileyicidir.
Himachal Paradesh’in batısında bulunan Dalhousie, beş tane tepe üzerine kurulmuş olan bir yerleşimdir. 19. yüzyılda, İngiliz Generel Lord Dalhousie’den adını almıştır. 2 bin metreden yüksekte kurulu olan büyüleyici kasabayı çiçekli ormangülü, çamlar, Himalaya sedirleri ve meşeler kaplamaktadır. Sömürge döneminden kalma etkileyici mimari ve bazı güzel kiliseler Dalhousie’yi süslemektedir.
Hindistan’ın en eski ve sürekli aktif olan Budist manastırı Tabo Gompa’daki dokuz tapınaktan beşi 10. ve 11. yüzyıllardan kalmadır. Topraktan inşa edilmiş bu yapılar, döneminin en iyi Budist duvar resimcileri tarafından boyanmıştır. Resimler, Tibet, Hint ve Kashmiri stillerinin bir harmanıdır. Diğer mabetler ise 15. ve 17. yüzyıllara kadar tarihlenmektedir. Tapınaklardaki heykeller ve resimler görülmeye değerdir.
Erozyona uğramış uçurumun kenarında, kayalıkların arasında oturan 1.200 yaşındaki Dhankar Gompa, öncelikle muazzam konumu ile dikkat çekmektedir. 2006 yılında, dünyada tehlike altındaki 100 anıttan biri arasına giren yapı, en üst katında Dalai Lama’nın uyuduğu yere, meditasyon mağarasına ve tören maskelerine sahiptir.