Mevlana Müzesi

mosque-64805_960_720.jpg

Yarattığı hoşgörü felsefesi, özel ve anlamlı sözleri ile Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kabrinin yer aldığı türbe, Konya gezilerinde ilk ziyaret edilen yerlerden biridir. 1926 yılında ziyarete açılan Mevlana Türbesi, aynı zamanda Mevlana Müzesi olarak bilinir. Yeşil kubbesi ile dikkat çeken müzenin içerisinde Mevlana Türbesi’nin yanı sıra dergah eşyaları, değerli el yazmalar, Hz. Mevlana’nın kıyafetleri ve sabır taşları da yer almaktadır. Türk ve İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan müzenin yanında Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan mescit ve semahane de bulunmaktadır. Yurt dışından da her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Mevlana Müzesi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Mevlana Müzesi, Konya’da bulunan zamanında Mevlana’nın Dergahı olan ve Mevlana Türbesi olarak da bilinen müzedir. Müze 1926 yılından bu yana ziyarete açıktır. Bu alan zamanında Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi iken Mevlana’nın babası olan Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e armağan olarak verilmiştir. Müzenin içinde tilavet odası, türbe, semahane, mescid, halı kumaş bölümleri ve matbah bölümü yer alır. Konya denince akla ilk gelen kişi olan Mevlana‘ya dair bilgileri ve anıları Mevlana Müzesi’nde bulabilirsiniz. Yolunuz Konya’ya düşerse gidilecekler listenizde buraya da yer vermelisiniz.

Mevlana Müzesi ya da diğer adıyla Mevlana Türbesi, 4 kalın ayak üzerine inşa edilmiştir. Yapıldığı tarihten 19. yüzyıla kadar sürekli olarak ekleme yapılarak geliştirilmiştir. Müzeye çok fazla özen gösterilmesinin ve korunmasının bir sebebi de Osmanlı sultanlarının bir kısmının da Mevlevi Tarikatı’ndan olması ve türbeye bu sebeple özen göstermeleridir.

Mevlana’nın babası vefat edince onu sevenler babasının mezarının olduğu yere bir türbe yaptırmak istediklerini söylerler. Mevlana ise gökkubbeden daha iyi bir türbe olmayacağını savunarak bu isteği reddeder. Bunun üzerine bir türbe yapılamaz ve gül bahçesine defnedilir. Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat edince onun oğlu Sultan Veled ise Mevlana’nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlere olumlu bakmıştır ve alan türbeye dönüştürülmüştür. Yeşil Kubbe adı verilen türbe dört kalın sütun üzerine Mimar Tebrizli Bedrettin tarafından yapılmıştır. İşte bu tarihten sonra da faaliyetler hiç bitmemiş 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan değişiklikler ve eklemelerle sürekli genişlemiştir.

Müzenin bahçesinde bulunan şadırvanın I. Selim tarafından yapıldığı, ortasındaki göbeğin de Germiyanoğulları Beyliği tarafından hediye edildiği rivayet edilir.

Mevlana Müzesi Bölümleri

Müzenin avlusuna Dervîşân Kapısı adı verilen kapından girilir. Avlunun kuzey ve batı yönü sırasınca derviş hücreleri bulunur. Güney yönünde ise matbah ve Hürrem Paşa Türbesi yer alır. Buradan sonra, Üçler Mezarlığı‘na çıkılabilen ve susmuşlar anlamına gelen Hâmûşân Kapısı ile karşılaşılır. Avlunun doğu kısmında ise Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri, yanında semahane ve mescit bölümleri vardır. Ayrıca Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina da bu kısımdadır. Avlu kısmında ise Yavuz Sultan Selim’in 1512 senesinde inşa ettirdiği üzeri kapalı olan şadırvan, Şeb-i Arus havuzu ve selsebil ismi verilen çeşme yer alır.
 

MEVLANA MÜZESİ

Mevlana Müzesi Etrafında Gezilecek Yerler  

Mevlana Müzesi’ne gittikten sonra civarda ayrıca ziyaret edebileceğiniz farklı yerler de bulunuyor.

Konya Arkeoloji Müzesi: Konya Arkeoloji Müzesi Türkiye’de İstanbul’daki arkeoloji müzesinden sonra kurulan en eski ikinci arkeoloji müzesi olma unvanına sahip. Eserler kuruluşun ilk zamanlarında bir süre Mevlana Müzesi’nde teşhir edilmiş. Daha sonra ise 1962 senesinde bugünkü yerini almıştır. Müzedeki eserler neolitik çağdan başlayarak eski tunç, orta tunç, demir, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans’a ait olacak şekilde kronolojik sırayla sergileniyor. Müzeyi 15 Nisan ile 2 Ekim arası 09:00- 18:40 saatleri arasında, 3 Ekim ile 14 Nisan arası 09:00- 16:40 saatleri arasında ücretsiz gezebilirsiniz.

Adres: Sahibiata Mahallesi, Meram/Konya Telefon: (0332) 351 32 07

İnce Minare: İnce Minare Medrese, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında vezir olan Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek amacıyla inşa edilmiştir. İnce Minareli Medrese’de 19. asırın sonuna kadar faaliyet devam etmiştir. 1876-1899 yıllarında ise onarımdan geçmiştir. Cumhuriyet döneminde de çeşitli güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının ardından, 1956 senesinde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Günümüzde de müze olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Müzeyi 15 Nisan ile 2 Ekim arası 09:00-18:40 saatleri arasında, 3 Ekim ile 14 Nisan arası 09:00-16:40 saatleri arasında 7 TL ödeyerek gezebilirsiniz. Tatil günü olmaksızın ziyaret edebileceğinizi belirtmekte de fayda var.

Şemsi Tebrizi Türbesi ve Camii: Mevlana’nın en yakın dostu, can yoldaşı olarak bilinen Şemsi Tebrizi’nin mezarı ve türbesi Mevlana Müzesi’ne oldukça yakın bir noktada bulunuyor. Bu iki yoldaşı anmak isterseniz Mevlana’dan sonra Şems’i de ziyaret edebilirsiniz. Adres: Şemsitebrizi Mahallesi, Şems Cd., Karatay/Konya

Konya Kültür Sokağı: Tek katlı veya 2 katlı yöresel evlerden meydana gelen nostaljik sokakta yöresel tatlar ve hediyelik ürünler ile ilgili dükkanlar bulabilirsiniz. Geziniz sırasında bir mola olarak burada bir tur atabilirsiniz.

Adres: Konya Kültür Sokağı Aziziye Mah. Mengüç Cad.

Mevlana Müzesi Ulaşım 

Otomobil: Tabelaları takip ederek şehir merkezine ulaştıktan sonra, müzeyi de gösteren tabelaları fark edeceksiniz. Takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.

Tramvay: Çarşı yönüne giden tramvaya binerek yaklaşık yarım saatte şehir merkezine varabilirsiniz. Burada Alaaddin Durağı’nda inip yaklaşık 5 dakika yürüyerek Mevlana Müzesi’ne gidebilirsiniz.

Dolmuş: Konya Otogarı’nın önünden geçen kampüs dolmuşlarının çarşı istikametine sefer yapanlarıyla müzenin önüne kadar gitmeniz mümkün.

Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri 

Mevlana Müzesi’ni haftanın her günü ziyaret edebiliyorsunuz. Pazartesi günleri 10:00’da başlayan ziyaret, diğer günler için 09:00 olarak belirlenmiş durumda. Kapanış saati yaz dönemi için 18:30, yaz dönemi için ise 17:00.

Müzenin ziyaret ücreti ise 2014 yılında kaldırıldığı için, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.