- 1 view
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Yesemek, MÖ 2000’in son çeyreği ile MS 800 arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel atölyesi idi. Burada taşlardan oyulmuş birçok eser bulunmaktadır. Sfenksler, kapı aslanları, oturan aslanlar, kanatlı aslanlar, Amanos Dağları’nı temsil eden Dağ Tanrısı rölyefleri ve mimarî unsurların sergilendiği alan, Gaziantep Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi yapılarak Açık Hava Müzesi haline getirilmiştir.
İslahiye ilçesine 23 kilometre uzaklıktaki yamaç üzerinde bulunmaktadır. Karatepe Sırtı ismi ile anılan bu yamaç aynı zamanda Kurt Dağı’nın güney uzantısını oluşturmaktadır. Yesemek Heykel yapım Atölyesi ilk kez Hitit döneminde I. Şuppilluma zamanında (MÖ 1375-1335) işletmeye açılmış ve yöredeki yerli halk Huriler burada çalıştırılmıştır. Hitiler’den sonraki dönemlere ait ele geçen heykellerde Asur ve Suriye etkileri de görülmektedir. Sonraki dönemlerde bu bölgeye gelen Aramiler heykellere kendi kültürlerini yansıtmışlardır. Bu nedenle de Yesemek Heykel Atölyesi çeşitli devletlerin, çeşitli kültürlerini yansıtan önemli bir merkezdir. Ancak buradaki Şam’al Krallığı MÖ 8. yüzyılın sonlarında Asurlular tarafından yıkıldıktan sonra heykel atölyesi önemini kaybetmiş, burada çalışanlar Yesemek’i terk etmişlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan açık hava müzesinin bulunduğu yerdeki Yesemek ilk defa 1890 yılında Zincirli'de (Sam'al) kazı yapan Felix Von Lusvhan tarafından bulunmuştur. Yesemek’teki kazı çalışmaları 1958–1961 yılları arasında Prof. Dr. Bahadır Alkım başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmüş ve 200'e yakın heykel ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra İlhan Temizsoy tarafından yapılan arkeolojik kazılarda 300’e yakın heykel ve heykel taslağı ortaya çıkarılmıştır.
Yesemek Açık Hava Müzesi Hakkında Kısa Bilgi
Yesemek Açık Hava Müzesi hakkında kısa bilgi vermek çok kolay olmasa da araştırma yapmak için çok fazla vakti olmayan ancak konuyla ilgilenen okuyucularımız için bu başlık altında bir özet yapmaya çalıştık.
Bölgenin Hitit hâkimiyetine girdiği MÖ 1300 yılları civarında faaliyete geçirilmiş olduğu düşünülen taş ocağı, bölge halkının yanı sıra Hurrili ustalarında sanatlarını icra etmelerine fırsat yaratmış ve her türlü safhasında olup, incelenebilir durumda pek çok eser günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir.
Doğu’da başlayıp, oryantalizm diye adlandırılan bu tarz, Batı’ya da ulaşıp etkilerini bırakarak Yunan sanatının başlangıcını oluşturmuştur.
Asurlar dönemine kadar zaman zaman dursa dahi üretime tekrar devam edebilmeyi başaran Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi bu dönemden sonra artık kapatılmış ve bölge terk edilmiştir.
Yesemek Hakkında Bilgi
İslahiye’nin 22 km güneydoğusunda bulunan Yesemek köyü, 100 dönüm arazi üzerinde kurulu bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
300’den fazla heykel, yeraltından çıkarılmış ve açık havada sergilenmektedir. Bu sergiyi gezme fırsatı bulacak ziyaretçiler, hem şirin İslahiye’nin adı çok bilinen köyü Yesemek hakkında bilgi alacak hem de sfenksleri, aslan ve ayı adamları, dağ tanrıları diye yorumlanmış çeşitli yontuları bu açık hava müzesinde görebileceklerdir.
Yesemek Antik Kenti
Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, Gaziantep ilimizin Zeugma Mozaik Müzesi gibi sahip olduğu önemli bir diğer tarihî mirasıdır. Yesemek Antik Kenti taş ocağı ve heykel atölyesi olarak iki ayrı bölümde de ele alınabilir.
Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden derlediğimiz bilgilere göre, Hitit kralı I. Şuppiluliuma’nın hükümdarlığı döneminde (MÖ 1375-1335) Hitit hâkimiyetine girmiş olan bölgede Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi açılmış ve taş ocağından yerel halk tarafından çıkarılan taşların sanatçılar tarafından işlenmesi ile bugüne kadar gelen ve yapıldığı döneme ışık tutan eserler oluşturulmuştur.
Friglerin hâkimiyet sürmeye başladığı dönemde bu alanda yapılan çalışmalara ara verilmiş olsa da Geç Hitit Dönemi’nde kurulan Sam’al (Zincirli) Krallığı döneminde yani milattan önce 9. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak çalışmalar devam etmiştir. Sonrasında bölgede hüküm süren Asurlular bu konuda çalışma yapmamış ve bölge zaman içerisinde terkedilmiştir.
Bahar aylarında ziyaret edecek olursanız Gaziantep bölgesinin meşhur kırmızıbiberinin yetiştiği tarlalar ve yol boyunca size eşlik edecek yabanî çiçeklerin rengârenk bittiği ve keyifli bir seyir yarattığı yollarıyla Yesemek İslahiye arası yaklaşık 22 km’dir.
Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Ulaşım
Gaziantep / İslahiye yolu izlenerek Karapolat, Bostanağa, Ortaklı ve Akınyolu köylerinden geçilerek Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’ne ulaşım sağlanabilmektedir ve yolu da asfalttır. Ayrıca Hatay Akbez yol ayrımından, Kilis yolu üzerinden de ulaşım sağlanabilir.
Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi Çalışma Gün ve Saatleri
15 Nisan / 2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00
3 Ekim / 14 Nisan tarihleri arasında 08.00-17.00
Pazartesi günleri kapalı olan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi giriş ücreti yoktur.