Gaziantep Mutfağı

Köklü bir tarihe sahip olan Gaziantep, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürel zenginlik ister istemez mutfak kültürüne de yansımıştır. Öyle ki Gaziantep mutfağının ünü sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da yayılmıştır. Şehir kültüründe 200’ün üzerinde yemek çeşidi mevcuttur. Sadece yemekleri değil, kurutulmuş gıdaları da öne çıkmaktadır. Kurutulmuş patlıcan, domates ya da biber ile yapılan yemekler mutlaka denenmelidir. Bu kurutulmuş sebzeleri çarşıdan satın almak da mümkündür.

Gaziantep'te kahvaltı anlayışı bile farklıdır. Klasik Türk kahvaltısının yanı sıra yöresel Beyran Çorbası da yenilmektedir. Diğer kahvaltı seçenekleri ise kuzu ciğer (cağırtlak) kebabı ya da bol kaymaklı, çekilmiş antepfıstıklı ve şekerli katmer de olabilmektedir.

Yöresel ev yemeklerinden olan, bayram sabahlarının ve misafirlerin ağırlanmasında ana yemek olan “yuvarlama” (çorbası) Gaziantep’te özel bir yere sahiptir. Nohut, pirinç, kıyma, irmik, dana eti ve yoğurt ile hazırlanır. Oldukça doyurucudur. Bir diğer popüler özel yemek ise “şiveydiz”dir. Sarımsak, kuzu eti, süzme yoğurt ve nohut ile yapılır. Farklı lezzetler arasında Firik pilavı da öne çıkar. Koyun eti, bulgur, firik ve nohut ile yapılmaktadır.

Gaziantep’in lahmacunu bile kendine özeldir. Diğer illerdekilerden farklı olarak sarımsak ve sebze ile hazırlanır. Gevrekliğiyle öne çıkmaktadır. Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında olan kebabın ise envai çeşidini bulmak mümkündür. Bilinen klasik türlerin dışında türlerinin dışında yenidünya, sebze, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ile tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılmaktadır.

Gaziantep için soğan ve sarımsağın yeri ayrıdır. Tarlada ilk çıkmaya başladığı an taze soğan ve sarımsaktan kebaplar, piyazlar ve ev yemekleri yapılıp, böreklerde kullanılır. Fazlası ise kurutularak muhtelif yemeklerin katkı malzemesi olarak veya ana yemeklerin, çorbaların, salçalı ve yoğurtlu yemeklerin içinde kullanılır.  Ayrıca yöre kültürüne göre mevsiminde tazesinin bazı pilav türü yemeklerin yanında yenilmesi gerekir. Bu özelliklere sahip tek kültür dünyada Gaziantep kültürüdür.

Tüm bu yemeklerin yanında tatlıları ile de meşhurdur Gaziantep. Şehrin önemli üretimlerinden antepfıstığı ile yapılan meşhur baklavası, havuç dilimi baklava, şöbiyet, dolama ve antepfıstıklı kadayıfın tadına mutlaka bakılmalıdır.

Gaziantep'le Özdeşlemiş Lezzetler

Yuvalama Çorbası

Beyran Çorbası

Kuş Boku Fıstık

Taze Nohut

Nohut Dürüm

Fıstıklı Kahke Kurabiyesi

Urmu (Dut Suyu)

Simit Kebabı

Küşleme

Menengiç Kahvesi

Fıstıklı ve Kaymaklı Katmer

Popüler restoranlar

Kebapçı Halil Usta, Metanet Lokantası, Sahan Lokantası, Bayazhan, Ciğerci Ali Haydar, Üçler Kebap Salonu, Mehmet Usta, Koçak Baklava, Katmerci Zekeriya Usta

Bahşiş

Türkiye’deki restoranlarda bahşiş vermek mecburi değildir. Bazı mekanlarda servis ücreti hesaba eklenmektedir. Eğer eklenmemişse ve hizmetten memnun kaldıysanız, hesabın %10-15’i oranında bahşiş bırakabilirsiniz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı