Gaziantep'te En İyi Baklava Nerede Yenir?

Gaziantep dendiğinde kebap hemen nasıl aklımıza geliyorsa bir o kadar da baklava yer alır bilincimizin derinliklerinde… Enfes incecik baklava hamurları, üst üste, çıtır çıtır; çiğnemesen bile bir şekilde ağızda dağılıyor. Bu tadı başka bir yerde bulmak mümkün değil. Havadaki nemi bile hesaba katıp hazırlıyorlar şerbetini… Peki, neresidir baklavanın en iyi adresi? Baklava dışında diğer enfes tatlar nelerdir? Bir de Anteplilerin gözünden en iyi baklavacıların adreslerini vermeye başlayalım…

Gaziantep'te baklava nerede yenir?

1. Koçak Baklava

Sadece iki küçük şube… İkincisi de daha yeni hatta… Ne İstanbul’da gözleri var ne de başka bir şehirde… Çünkü baklavayı bir sanat olarak görüyorlar. Şerbetinden kullandıkları fıstığına hatta şeker satın aldıkları fabrika bile tek bir yer. Başka yerden alırlarsa kalitelerinden ödün vereceklerinin farkındalar, almıyorlar da… Gerekirse oradan şeker gelmezse bugün baklava yok diyorlar. Kaliteyi asla düşürmüyorlar. Bu yüzdendir ki Antep’te kime sorsak herkes bize “Koçak” diye cevap veriyordu.

Günün her saatinde sıra var desek abartmış olmayız. Gelenler paket paket, kilo kilo hatta tepsi tepsi alıyor. İsteyenler de porsiyon söyleyip masalarda yiyebiliyor. İstanbul’a götürecekler için uyarıyorlar; “serin yerde saklayın ve 4 gün içerisinde tüketin mutlaka” diye…
 
Havuç dilimi: Görüntüsü zaten daha yemeden sizi baştan çıkartacak kadar güzel… Hamuru harikaydı ağzımızda dağıldı. Çıtır çıtırdı ve fıstığı bol olmasına rağmen hiç baymadı.
 
Şöbiyet: Sıcacık içinde özel kaymağı ağzınızda eriyor adeta… Bol fıstıklı, şerbeti tam kıvamında… Asla baymıyor.
 
Özel kare baklava: Hamurunun inceliğine ve ağızda dağılışına hayran kalacaksınız. Malzemeden asla kaçmıyorlar, hepsinde bol bol fıstık mevcut…
 
Fıstıklı yaprak şöbiyet: Tamamen fıstıktan yapılıyor. Biraz fıstık sarmasını andırıyor ama şöbiyet boyutunda… Biz bundan baklava yanında bir tane yedik yetti. İkinciyi yeseydim muhtemelen bayardı. Tadı harikaydı ama özellikle fıstık seviyorsanız öneririm. Yoğun fıstık içeriyor çünkü…
 
Öğleden sonra çeşit azalıyor. Örneğin ilk gittiğimizde saat 16.00 civarındaydı ve havuç dilimi, normal şöbiyet kalmamıştı.

2. İmam Çağdaş

Antep’te kebap konusunda her ne kadar İmam Çağdaş’ın lezzet kalitesinin düştüğüne inanılsa da tatlılarda hala İmam Çağdaş’ın ismi yankılanıyor sokaklarda… Bir Koçak kadar olamadıklarını söyleseler de İmam Çağdaş’ın da en iyilerden olduklarını savunuyorlar. Özellikle; eskiden fıstıkları toz hale getirip koyan baklavacıların ardından, fıstığın bütün bütün ağızda hissedilecek şekilde konduğu trendi başlatanlardan olmanın gururunu da yaşıyor İmam Çağdaş… Sahibi Burhan Çağdaş da tıpkı diğer Antep ile özdeşleşmiş markalar gibi, İstanbul’dan birçok teklif gelmesine rağmen yetemeyeceğini düşündüğünden ve lezzet kalitesini koruyamayacağından endişe etmesi nedeniyle sadece Antep’te hizmet vermeyi tercih ediyor. Bizce de bu çok doğru bir karar, hem böylece insanlar sırf bu lezzetleri tadabilmek için Gaziantep’e gelmiş oluyor ve böylece Gaziantep’in de yıllık turist sayısında artış meydana geliyor. Gelelim İmam Çağdaş’ın tatlılarına...
 
Şöbiyet:  Yerinde yediğimiz için sıcak sıcak servis edilmişti. Ağızda dağılıyordu. Özellikle şöbiyetini çok beğendik.
 
Baklava: Baklavası da çok iyiydi, fakat bize Koçak daha güzel gelmişti.
 
Bülbül yuvası: Şerbeti tam kıvamındaydı, biraz daha fazla olsa yenmez bayardı. Dışı çıtır çıtırdı. Benim İmam Çağdaş’ta en çok beğendiğim bülbül yuvası oldu.

3. Çulcuoğlu

Antep’te yaşayanlara sorduğumuzda, ilk iki aynı bizim listemizdeki gibi çıkıyordu. Fakat 3. herkese göre değişiklik gösteriyordu. Kimine göre “Üçler”, kimi ise onlarca şubesi olan “Güllüoğlu”ndan yanaydı. Ama çoğunluğa bakarsak sanırım 3. olmayı hak eden Çulcuoğlu oldu. Maalesef biz gittiğimizde (akşam 21.00 gibi) kapalı olduğu için yiyemedik, fakat gittiğinizde denemenizi öneririm. Eminim ki bu kadar övgü aldığına göre, hak edecek lezzete sahiptir.

batukeles

Yazar Hakkında

batukeles

Ben, Batu Keleş, 24 yaşında hem Endüstri Mühendisi hem de Gezi Bloggerıyım. Üzerine bir de fotoğrafçılığı ekledim.