Alaaddin Paşa Camii


Bursa’nın tarihî zenginliklerinden bir tanesi ibadethaneler arasında yer alan Alaaddin Paşa Camii. Bursa’daki en eski yapılar arasında bulunan Alaaddin Paşa Camii’nin en önemli özelliklerinden biri de Bursa’daki ilk cami olması. 1326 yılında inşa edilen bu tarihî eseri görmek isterseniz rotanızı Osmangazi ilçesine doğru çevirmelisiniz.

Alaaddin Paşa Camii Hakkında Bilgi 

Bursa’nın ilk camisi olma unvanını elinde bulunduran Alaaddin Paşa Camii, Osman Gazi’nin oğlu ve Orhan Bey’in kardeşi olan Aladdin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı ibadethane tarih boyunca hasar gördüğü için zaman zaman onarımdan geçmiştir.Osmanlı döneminin ilk camisi olan Alaaddin Paşa Camii bu sebeple tarihi açıdan da oldukça önemli bir yere sahiptir.

İlk hasarını 1855 senesinde meydana gelen bir depremde gören cami, olaydan 6 sene sonra onarımdan geçirilmiştir. Daha sonraki restorasyonunu ise Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından 1960 senesinde yaşamıştır. Tuğla ile örülen minarenin şerefesinin altında mermerden motifleri görebilirsiniz. Avluda ise görebilecekleriniz arasında eski ve güzel taşlı mezarlar yer alır. Ayrıca yapıda Bizans dönemine ait devşirme malzemeler de kullanılmıştır.

Bursa’da bir de Alaaddin Bey’in isteği ile inşa edilmiş bir mescit olduğu sanılmaktadır. Ancak konuyla ilgili bir yazılı kaynak bulunmadığından bu mescidin ne zaman yıkıldığı ve nerede konumlandığı bilinememektedir.

Günümüzde hala ibadete açık olan bu yapıyı görmek isterseniz içerisini gezebilirsiniz. Osmanlı’nın ilk camisinin içinde gezmek sizi bir zaman tüneli yolculuğuna çıkarabilir.

Alaaddin Paşa Camii  Çevresinde Gezilecek Yerler 

Bursa’nın ve aynı zamanda da Osmanlı döneminin ilk camisini gezdikten sonra Osmangazi ilçesinde konumlanana diğer güzelliklere de zaman ayırarak dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Bursa Ulu Camii: Bursa’nın simgesi olan Ulu Camii, I. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. 1396 ile 1400 seneleri arasında inşa edilen bu yapı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri konumundadır. Evliya Çelebi’nin tabiri ile Bursa’nın Ayasofya’sı olan yapı mimar Ali Neccar tarafından inşa edilmiştir ve 5 bölümden meydana gelmektedir. Bursa şehir merkezinde bulunan yapı efsaneleri ve görkemli hali ile sizi kendine hayran bırakacak yerler arasında geliyor.

Şehadet Camii: Bursa Osmangazi ilçesinde yer alan bir diğer tarihî değer de Şehadet Camii olarak karşınıza çıkıyor. Kale Camisi diye de anılan bu yapının adının şehadet adını alması ise I. Murad Hüdavendigar’ın 1389’da Kosova’da şehit olmasına dayanıyor.

Koza Han: 15. asrın sonunda doğru II. Yıldırım Bayezit’in isteği doğrultusunda inşa edilen bu han, Bursa’daki önemli tarihi yapılar arasında bulunuyor. Zamanında ipek böceğinin kozalarının satıldığı yer olması sebebi ile bu adı alan tarihi yapı günümüzde çay kahvenizi yudumlayıp günün yorgunluğunu atabileceğiniz bir cazibe merkezi olarak sizi karşılıyor.

Bursa Ziyaretinde Konaklama 

Alaaddin Paşa Camii, Koza Han, Yeşil Camii, Ulu Camii derken günün nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Tarihi de oldukça eski yıllara dayanan Bursa’da detaylı ve kapsamlı bir gezi öngörüyorsanız bir gün yeterli olmayacaktır. Bursa’nın ilçelerinin merkezi olan Osmangazi’deki konaklama alternatiflerini inceleyebilirsiniz.

Alaaddin Paşa Camii Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Alaaddin Paşa Camii, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde konumlanıyor. Ulaşım için ise farklı alternatifleriniz mevcut.

Otomobil: Eğer şahsi aracınızla camiye gitmek isterseniz ilk olarak Bursa Devlet Hastanesi’nin hemen arkasında kaldığı bilgisini paylaşabilir. Alaaddin Mahallesi’nde konumlanan ibadethaneye navigasyon desteği ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yaya: Eğer Bursa merkezdeyseniz buraya rahatlıkla gidebileceğinizi hatırlatmakta fayda var. Hastanenin yön oklarını takip ederek kolayca Alaaddin Paşa Camii’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs: Bursa merkezden hareket eden otobüs ve minibüsler vasıtası ile tarihî yapıya gidebilirsiniz.

Adres:Alaaddin Mahallesi, Değre Sok. No.1, Osmangazi / Bursa